ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Peles - cel mai frumos castel din Romania

TIPĂREȘTE

De la Casa memorială George Enescu din Sinaia am pornit spre castelul Peleş. La castel se ajunge uşor, de la drumul principal din Sinaia se urcă pe o alee pavată cu piatră cubică, pe lângă Valea Peleşului, printr-o frumoasă pădure de foioase, apoximativ 500 de metri şi se ajunge, trecând mai întâi pe lângă tarabele vânzătorilor ambulanţi, în curtea castelului Peleş.

Încep cu istoria construirii acestui castel. Castelul Peleş a fost construit din dorinţa regelui Carol I, şi a fost utilizat ca şi reşedinţă de vara a regilor României. Castelul a fost construit între anii 1873 şi 1914, deci pe durata a 41 de ani.

Planurile construirii castelului i-au fost încredinţate, într-o primă fază arhitectului Wilhelm von Doder, profesor la Universitatea din Viena. Acesta i-a înaintat regelui Carol I trei propuneri de proiecte inspirate din arhitectura castelelor renaşcentiste francezeşi din stilul edificilor vieneze. Toate aceste trei proiecte sunt respinse de către rege, iar conducerea lucrărilor i-a fost încredinţată arhitectului german Johannes Schultz, care îi propune regelui construirea castelului în stilul celor din Elveía. Regele a acceptat propunerea şi a început construcţia castelului. Johannes Schultz a condus lucrările între ani 1879-1883. În această perioadă a fost construită a mare parte din castel. După Johannes Schultz ca şi conducător al lucrarilor a fost ales Andre Lecomte pentru doi ani între 1890-1892. În acestă perioadă este construită Sala Maură. În anul 1888 în castel este instalată reaţeau electrică a castelului. Din spusele ghidului Peleşul este primul castel din Europa iluminat electric. După Andre Lecomte conducerea lucrărilor a fost preluată de către arhitectul ceh Karel Liman. Sub coordonarea sa sunt amenajate Capela reginei Elisabeta de la etaj, Apartamenele principeselor de pe latura de nord, Sala Mica de muzică şi baia reginei. În anul 1897 este construită centrala electrică care deserveşte castelul. Între 1906 şi 1914 se efectuează lucrări de amenajare a teraselor exterioare, este înălţat turnul central al castelului care are o înălţime de 66 de metri. Pe acest turn este montat mai apoi un ceas cu trei cadrane. După terminarea tuturor lucrărilor în anul 1914 (anul morţi regelui Carol I), castelul a ajuns să aibă în componenţă nu mai puţin de 160 de camere.

Şi după terminarea lucrărilor acest castel a avut o istorie zbuciumată. În el s-a născut în anul 1893 viitorul rege al României, Carol al II-lea, care este primul rege născut pe pământ românesc şi primul botezat în religia Ortodoxă. Dea lungul timpului castelul a găzduit mai multe personalităţi ale vremi. Cea mai importantă vizită a fost cea a împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph din anul 1896. Franz Joseph a facut o mulţime de fotografi cu acest prilej, fiind foarte impresionat de frumuşeţea castelului. În anul 1906 Franz Joseph a fost aşteptat din nou la castel cu ocazia împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, dar acesta nu a mai venit.

Cum am spus mai sus, acest castel a fost construit pentru a fi folosit ca şi reşedinţă de vara a familiei regale, dar această întrebuinţare a durat doar până la sfărşitul anului 1947 când regele Mihai a fost forţat să abdice, iar castelul a fost confiscat de către comunişti. În anul 1953, regimul comunist a declarat castelul Peleş, muzeu şi a deschis porţile publicului doritor. Dar această bucurie nu a durat decât până în anul 1975 când acelaş regim a hotărât restricţionarea accesului publicului larg. Se spune că familia Ceauşescu a dorit să doarmă aici, dar au fost păcăliţi că în castel se află o ciperca care distruge lemnul şi care le-ar putea afecta sănătatea. După revoluţia din decembrie 1989, castelul a redevenit muzeu şi a reintrat în circuitul turistic. În anul 2007 castelul Peleş a fost retrocedat familiei regale.

După această istorie a castelului să pătrundem şi în interiorul său. Vizitarea castelului se face doar la ore fixe şi însoţiţi de ghid. Programul de vizitare este de marţi până duminică (lunea închis), orele de vizitare depind de sezon. Taxa de intrare este de 50 de lei de adult. Pentru a face poze în interior taxa este de 30 de lei pentru amatori. Toţi vizitatorii sunt obligaţi ca peste încălţări să îşi pună nişte botoşei din lână. Vizitarea castelului durează aproximativ o oră.

Trecând de uşă de la intrare se urcă câteva trepte, acoperite cu un covor roşu până în Holul de la intrare. Acesta este căptuşit cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statuiete. Aici în holul de la intrare, plafonul încăperii este din sticlă şi este mobil putând fi acţionat atât cu ajutorul unui motor electric cât şi manual. Acest acoperiş era elementul surpiză a regelui pentru invitaţii săi, care puteau să admire cerul liber în nopţile senine de vară. Trecând mai departe ajungem în Camera Colecţilor de Arme. Aici sunt expuse peste 4000 de arme, unele datând din secolul XIV. Cele mai importante sunt considerate nişte armuri germane din secolul XVI şi o armură completă pentru cal şi cavaler, piesă unică în România. Din sala armelor se trece în Cabinetul de lucru al regelui. Aici regele Carol I îşi avea biroul de lucru şi tot aici ţinea audienţele. Urmeaza Biblioteca castelului. Aici în rafturi se găsesc o mulţime de cărţi rare, având coperţi din piele şi unele sunt gravate cu litere din aur. Aici, ca şi în majoritatea castelelor pe care le vedem prin filme, exista o uşă secretă încadrată în bibliotecă, care nu se observă, şi care comunică cu mai multe camere din castel. Accesul turiştilor este interzis prin aceea uşă. O altă sala a castelului se numeşte Sala mică de muzică. Această sală a fost creeată la dorinţa reginei Elisabeta. Aici aveau loc serate muzicale la dorinţa reginei. Mobilierul din această sală a fost primit ca dar de la maharajahul Kapurthala. Sufrageria castelului aici sunt expuse piese din argint iar mobilerul este în stil rustic breton din secolul al XVIII-lea. Sala de concerte. În acesta sala se află un pian cu coadă, un clavecin şi o orgă. Printre invitaţii care au concertat în această sală se numără şi George Enescu. Sala Maură, are elemente hispano-maure, având ca piesă centrală o fântână din marmură de Carrara. Apartamentul Imperial. A fost amenajat în anul 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph, la aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Dar regele Franz Joseph nu a mai putut ajunge la aniversare aşa că nu a apucat să locuiască în acest apartament.

După ce ne-am plimbat prin castel ne-am reîntors pe terasa din faţa acestuia, fiind foarte încântaţi de cele văzute. După părerea mea castelul Peleş este cel mai frumos castel din România, şi unul dintre cele mai frumoase din Europa.

Datele tehnice din acest articol sunt preluate de pe situl oficial al castelului, peleş.ro.

Cred că sunt puţini cei care nu au vizitat acest castel, dar dacă nu au făcut-o îi invit să-l viziteze. Poze in interior nu am facut.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 07.09.16 09:10:00
Validat / Publicat: 07.09.16 11:04:55

VIZUALIZĂRI: 2501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 castelul Peles vazut de pe aleea ce duce la castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[07.09.16 11:08:11]
»

@zlatna: Primaaaa! Si articolul tau, pe masura castelului!

mishu
[07.09.16 14:36:22]
»

@zlatna: Noi Am Fost Acolo la sfarsit de martie, insa am vizitat Pelisorul. Din cate se vede in pozele tale ai fost intr-o zi lucratoare, nu este lume, noi am fost sambata ca asa s-a nimerit si te calcai in picioare unii cu altii, ceea ce m-a facut sa-mi doresc sa vad doar Pelisorul.

Oricum ar fi insa zona este minunata si doar sa te plimbi prin zona si tot ai parte de o experienta extraordinara.

Felicitari, votat cu mare placere.

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.09.16 15:27:53]
»

@Zoazore: multumesc pentru vizita, vot si ca ai fost primaaaaa.

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.09.16 15:35:02]
»

@mishu: Era intr-adevar o zi in cursul saptamanii, cand am fost in zona. Cand ati scris dv. articolele despre weekendul petrecut in Sinaia, mi-am adus aminte ca si noi AmFostAcolo, si de atunci pana acum am tot cautat pozele, si intr-un sfarsit le-am gasit. Zona este minunata si cum ziceti si dv, "doar sa te plimbi prin zona si tot ai parte de o experienta extraordinara".

Va multumesc pentru vizita si vot.

Radu Tudoran
[08.09.16 14:42:03]
»

Subscriu. Intr-adevar, primul lucru care trebuie spus despre Peles: este cel mai frumos castel.

Pentru mine este si primul castel vizitat.

Excursii frumoase pe mai departe.

zlatnaAUTOR REVIEW
[08.09.16 15:55:09]
»

@Radu Tudoran: multumesc, si eu va doresc excursii placute.

printesa82
[19.09.16 19:02:59]
»

@zlatna: Buna ziua! Eu ma numar printre cei care nu au avut ocazia sa viziteze acest castel minunat... desi de multe ori ne-am propus.

Felicitari pentru articol... l-am citit cu mare interes.

Multumesc pentru informatii... si pozele sunt superbe.

Acum imi doresc o vizita si eu aici ...doar ca este putin departe de noi...

O toamna frumoasa... si multe calatorii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[30.09.16 11:17:08]
»

@zlatna: Un loc superb cu o arhitectură reușită și un aer istoric deosebit. Am reușit în această vară să vizitez Castelul Peleș, să fac fotografii - mi-a plăcut mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, printesa82, Radu Tudoran, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064843893051147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1