GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peles: un loc de suflet pentru o zi speciala
A trecut ceva ceva vreme de cand nu am mai scris aici: din lipsa de timp sau din cauza amortelii care m-a cuprins de la un timp incoace. Oricum, sper sa imi revin si sa imi reiau vechile obiceiuri…ca tare erau bune si sanatoase.
In luna martie am facut o excursie de o zi la Sinaia. Visam sa revad Pelesul caruia nu ii mai calcasem pragul din scoala generala. Nu mai tineam minte mare lucru si, copil fiind, nu am ramas cu cine stie ce amintiri legate de frumusetea si unicitatea locului.
Zis si facut! Dupa ce am incurcat borcanele si am luat bilete de tren in alta zi (in loc sa iau de ziua mea am luat cu o zi inainte :)) m-am gandit ca nu este de bun augur. Nu stiu cine poate lua bilete intr-o alta zi, dar sa zicem ca am scuza ca nu calatoresc cu trenul decat foarte, foarte rar. Nu am mai schimbat data (desi s-ar fi putut) si am decis sa plecam pe 5 martie cand se anunta o vreme insorita de inceput de primavara.
Calatoria cu trenul a fost o incantare. Culmile muntilor erau acoperite de zapada si straluceau sub soarele cald de martie. Nu mai tin minte de cand nu m-am mai simtit asa mica si fericita ca merg in excursie cu trenul intr-un loc de poveste. Cand am ajuns in gara din Sinaia mi-au venit in minte lectiile de istorie si intamplarile importante care au avut loc acolo. Am urcat pe treptele din fata garii si am ajuns la Cazinou, apoi la Manastirea Sinaia. Am mai mers putin si am vazut Pelesul in toata splendoarea lui! Nu ma mai saturam sa ii fac poze si sa il admir. Cu cerul senin si zapada ce il inconjura, Pelesul mi s-a parut mai frumos decat in orice vedere si album.
Ma simteam mandra ca sunt romanca si ca sunt acolo! Pe drum spre castel am cumparat halvita si susan si am rontait cu pofta completand starea de copilarie care ma apucase. Cand am ajuns in curtea castelului am auzit vorbindu-se mai multe limbi straine. M-am simtit bine ca sunt asa multi turisti straini care au venit sa ne vada minunea. Curtea era ingrijita si pazita iar fatada castelului arata foarte bine: se vedea ca a fost restaurat de curand. Am ales sa iau bilet pentru toate etajele si mansarda. Pentru ca sunt inca studenta am platit 17.5 lei. Prietenul meu nu a intrat pentru ca il vazuse relativ curand si pentru ca ar fi trebuit sa mai scoata din buzunar 70 lei (pret intreg). Mi s-a parut o diferenta foarte mare intre pretul intreg si reducerile aplicate pentru elevi, studenti si pensionari. Desi se poate alege un tur partial la un pret mai mic, se merita vizitat intreg castelul. Ma bucur ca am prins reducerea si am putut sa il vad pe de-a-ntregul pentru ca altfel (desi mi-ar fi parut rau) nu cred ca mi-as fi permis sa dau 70 lei. Pentru poze se mai platea o taxa de 32 lei.
Nu am facut poze inauntru, dar pastrez in minte toate salile si camerele care m-au impresionat si mi-au umplut inima de bucurie. Am vizitat 80 de camere din cele 160 ale castelului. Am inteles ca se vor renova si celelalte cat mai curand. Tot ce pot sa spun este ca am ramas impresionata de tot ce am vazut. Mobilierul, picturile, sculptura, baile si sistemul de incalzire, instrumentele muzicale, vitraliile, toate detaliile si obiectele par incremenite in timp. A fost atat de frumos incat nici nu stiu cand au trecut cele 2 ore. Am fost insotiti, pe rand, de 3 ghizi care au incercat sa ne explice cat se poate de simplu si de frumos istoria si oamenii care au insufletit acest castel minunat. Nu stiam la ce sa ma uit mai intai. Holul de Onoare cu peretii din lemn si cu numeroase statute si basoreliefuri are un plafon mobil din sticla ce se poate actiona electric atunci cand vremea o permite. Desi in trecut era folosit ca prilej pentru a impresiona oaspetii si pentru a admira cerul senin, actualemente se foloseste mai ales pentru aerisirea castelului. Pe langa superbele apartamente regale am vazut numeroase sali tematice: biblioteca (cu usa secreta), sala de arme, sala de muzica, sala de concerte, sala maura, sala florentina, sala de teatru, salonul turcesc. etc. Privit de afara, Pelesul nu mi s-a parut atat de mare in interior. Nu mi-a venit sa cred cand ni s-a spus ca am vazut 80 de camere si mai sunt inca pe atatea de vizitat! Am iesit din castel ametita, dar zambetul pe buze si cu multmumirea ca am ales sa merg acolo ca un dar in avans de ziua mea. Cu siguranta ma voi reintoarce atunci cand vor fi gata si celelalte camere.
Ne-am plimbat cu placere si prin pitoreasca curte a castelului si apoi am lenevit la soare. Gandul ne fugea deja la alte locuri deosebite si la alte vacante care asteapta sa fie traite si descrise.
Nu are rost sa dezvalui mai multe sau sa dau alte detalii care deja s-au scris: cel mai bine, Pelesul se admira cu ochiul liber: nu pe net si nu din carti. Tot ce pot sa mai adaug este ca avem o bijuterie de care trebuie sa avem grija si pe care trebuie sa o vada toti cei care traiesc in Romania si toti cei care aleg sa viziteze tara noastra: cu bune si cu rele!
Mai multe detalii despre tarifele practicate si programul de vizitare pe: saitul oficial
Trimis de verobutterfly in 01.05.11 18:38:20
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (verobutterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.35967500 N, 25.54173700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Desi s-au scris atatea despre castel inca e o incantare sa vezi ca cineva l-a vizitat si ne spune si cum se vede castelul din perspectiva sa.
Sincer si eu vreau sa mai vizitez inca o data castelul si sa il privesc altfel decat o faceam acum 10 ani! Ma cam sperie insa pretul intreg al unui tur... si nu mai sunt studenta... !
Multumesc! Da, si eu am zis sa profit de putinul timp pe care il mai am ca studenta si sa il vizitez. Pretul este foarte piperat la pret intreg pentru ca am inteles ca statul roman plateste in fiecare zi o chirie foarte mare pentru castel... Oricum, m-am bucurat ca s-a renovat si am reusit sa vad atatea camere. Mama mi-a zis ca in tineretea ei nu a vazut decat cateva sali de la parter pentru ca la etaj nu se urca din cauza scarii subrede.
Oricum, cu ceva economii merita !
Am revazut Pelesul, chiar cu prilejul Noptii Muzeelor, m-a impresionat la fel de mult ca si la vizitele anterioare, si m-a facut sa-mi doresc NEAPARAT un tur intreg.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare — scris în 19.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre — scris în 04.10.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989) — scris în 30.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/1 Castelul Peleş până în 1948 — scris în 25.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Castelul Pelisor — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un sejur nemaipomenit — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria — scris în 06.04.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ