GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin muntii Apuseni (I)
Daca doriti sa admirati niste chei spectaculoase dar scurte, mergeti prin Cheile Bicazului sau prin cheile Dambovicioarei sau cheile Zarnestilor. Daca doriti sa vizitati niste chei superbe dar inundate, si aveti si putin curaj pentru a va catara pe peretii stancilor, intrati in cheile Rametului sau cele ale Nerei. Daca doriti insa, sa va infruptati, o zi intreaga, cu “natura pura si salbatica pe paine”, de-a lungul a peste 100 de Km, alegeti valea Ariesului, unde veti gasit Cheile Ordancusei, cheile Galbenei, cheile Turzii, pestera lui Ionele, pestera Scarisoara sau cascada Varciorog. Cred ca nici o vale intramontana a tarii noastre, nu-ti ofera atata diversitate turistica precum cea a Ariesului. O mare parte din valea Ariesului leaga localitatile Turda de Stei (165 Km) si este ce mai “aglomerata” vale din muntii Apuseni, avand “la sosea”, un numar impresionant de spatii de cazare, mai ales intre Campeni si Arieseni, cateva statii de benzina, cateva mini-marketuri (si un supermarket “Profi” la Campeni), si numeroase terase si restaurante. Si o multime de oameni prietenosi, Motii ce populeaza valea, va indica mereu drumul cel bun, daca v-ati ratacit (unii isi opresc chiar si masina din mers ca sa va ajute), va lasa sa le depasiti carutele sau camioanele, facandu-va semn cu mana in curba, “hai, puteti trece, soseaua e libera” sau va orbesc cu farurile, atunci cand urmeaza vreun control radar.
Dupa ce-ati facut o trecere in revista a vaii Ariesului si va sfatuiesc sa nu ratati Cheile Turzii, dupa ce v-ati servit cafeaua de dimineata (5 lei) pe terasa “Four seasons” de la Arieseni si ati luat masa de pranz la "Mama Uta" din Garda de Sus, unde o ciorba taraneasca, e “boeiereasca” de-a binelea, incercati, intre Vartop si Arieseni, sa ochiti semnul indicator “Spre cascada Vargciorog - 3 Km”, (cu coordonatele GPS ale tablitei 46.481893, 22.7246400), aflata in plina sosea principala. In punctul culminant al "vaii Ariesului", ce depaseste 1000 de metri, “vis-a-vis” de partia de schi de la Arieseni, veti intalni “hotelul-simbol” al statiunii, (Four Seasons), o constructie a secolului XXII, un apogeu montan autohton la care a ajuns omul in materie de proiectare, design, cazare si reastauratie. Paradoxal, pe langa hotel, trec agale, mijloacele de locomotie ale secolelor trecute, adica “ale satului cirezi”. Aceste “Laptarii ale lui Enache" ambulante, adormite si blajine, care se lasa mereu fotografiate, au prioritate rutiera absoluta, caci uneori devin imprevizibile.
Spre cascada Varciorog
Odata ajuns la semnul indicator amintit (Spre cascada Varciorog), la intrarea pe drumul forestier al Vaii Vartopului, ce se desprinde din soseaua principala, aveti doua variante, sa parcurgeti cei 3,5 Km pana la cascada “pe jos”, drum care de fapt vi se va parea de cel putin 5 Km si-l veti parcurge in mai bine de-o ora (dupa opinia celor ce s-au intors de-acolo, pe jos) si varianta de-a ajunge la cascada “ca boieru”, intr-una din cele doua “calesti” (carute) ce va asteapta in vale. Pretul unei curse “aller-retour”, este de 20 de lei de persoana, tractiunea nu e de “4x4” ci de “2x4 copite” dar merita toti banii. Caii sunt puternici. Andrei, baiatul care insoteste cursa si un simpatic ponei, ne spune ca acestia pot transporta si 12 persoane pana la cascada. Veti admira peisajul din jur, relaxati, de la inaltimea a cel putin 3 m. E bine totusi sa nu va ridicati in timpul mersului carutei sau sa va tineti bine de scaune, cand aceasta va mai scutura. Jumatate din drum e plat, jumatate e in usoara panta, si tot drumul e prost, desfundat, cu portiuni pline de pietre taioase. Veti strabate cel putin 3 parauri prin albia lor si doua “paduri galerii”. Am ales varianta cu tractiune animala, caci, ufff! , cea cu automobilizare umana proprie, in soarele dogorator al pranzulu mi-a parut anevoioasa. Dovada? Figurile stalcite de oboseala ale celor ce coborau de la cascada “per pedes”.
Am ales un atelaj disponibil si am pornit la drum. Caruta scutura tot timpul. Daca ai vreo pietricica la rinichi, pana la cascada, scapi de ea urgent. Spuneti-mi va rog, in ziua de azi, care urolog te scapa de pietre la rinichi cu doar 20 de lei? Asadar, pe langa carutas, la drum, a pornit si Andrei, elev la scoala din Arieseni, un baiat inteligent, care tocmai ar fi trecut dintr-a 5-a intr-a 6-a, ceva mai repede, daca nu aparea vacanta cea mare. Vacanta, in care el muncea. Tragea dupa caruta un ponei pana la o rulota aflata langa cascada, unde parintii lui aveau “job’-ul, vindeau cate ceva (suveniruri, placinte, sucuri). Este singurul loc de popas pe parcursul celor 3 Km. Andrei e un baiat grozav, iti inspira mereu un sentiment de “optimism”, stie 2 limbi straine si stie sa folosesca si “smartphone”-ul. L-am intrebat de ce se saluta toti satenii intre ei, aici pe valea Ariesului. “Stiti nenea, noi pe aici ne salutam cu totii, pentru ca ne cunoastem si suntem cu totii la fel de saraci”. Ei in acel moment am devenit trist, mi-au revenit in minte versurile lui Goga, cele cu “Muntii nostri aur poarta... ”, si-am facut repede un transfer bancar din buzunarul meu catre buzunarul baiatului, care, cuminte, s-a dus la baraca parintilor lui si a depus suma primita. I-am promis c-o sa-l mai caut si la Arieseni si pe Facebook si am devenit dintr-o data, doi “kipintaci”. Andrei mi-a facut o demonstratie de virtute cavalereasca, calarindu-l pe “Poney”, cateva zeci de metri. De fapt, cam peste tot pe unde am vorbit cu oamenii locului, mai putin patronii pensiunilor, acestia s-au plans de lipsa locurilor de munca, de traiul greu de pe-aici din Apuseni, unde mijlocul principal de transport a ramas caruta trasa de cai iar distantele dintre gospodarii sunt mari.
Cascada Varciorog
Dupa 20 de minute de “caleasca” ajungem la destinatie. La aprox. 200 de metri de cascada, cei doi cai nu mai pot urca, se intra intr-o zona stancoasa, aflata langa o cariera de granit si bazalt. Tocmai buna pentru litoteca mea. Debitul cascadei nu e mare pe timpul verilor secetoase ci mai ales primavara, cand, e mai spectaculoasa, dupa spusele lui Andrei, ea e invaluita intr-un nor de picaturi de apa si uneori si de un curcubeu. La cascada sunt mereu multi turisti romani sau straini. O familie de englezi tocmai povestea ca urbanizarea excesiva a muntilor lor, a dus la disparitia unor astfel de minunate peisaje virgine. Au mai zis c-ar trebui intensificat turismul in aceste zone. Eu i-am raspuns, ca, turism exista destul de mult, dar in sens invers, multi tineri de pe la noi, iau drumul tarii lor, lipsita de peisaje virgine, plina de smog dar in schimb, plina de salarii mari.
Cascada este o arie protejata de pe raul Varciorog si se afla la poalele Varfului Piatra Graitoare. Are o inaltime de 19 metri Pe la jumatatea ei, cascada se rasfira in mai multe cosite, precum parul unei “fete verzi cu ochii padure”, iar in final, suvitele ei acvatice se sparg, lovindu-se de niste colturi stancoase acoperite cu muschi si-o pornesc la vale, spre Arieseni. Localitatea Arieseni se afla la 128 Km de orasul Turda.
La cascada puteti sa stati cat doriti dar ce va va incanta cel mai mult va fii acel timp, mult mai lung, petrecut, “pana” si “de la” la cascada. Vei trece pe langa codrii verzi de fag si stejar, veti auzi fosnetul padurii de argint din poeziile lui Eminescu, vei simti racoarea paraielor sau veti zari chiar si cate un izvor, loc langa care se asezau poetii nostri din manualul de limba romana, ca s-asculte surulul lor linistitor.
Final
Daca veti ajunge in muntii Apuseni, nu “sariti” aceasta cascada. Si mergeti cu “caleasca” sau cumparati cate ceva de la baraca parintilor lui Andrei. Aici in acesti munti, un leu, are o alta valoare decat pe la noi, jos, in oras. La o socoteala simpla, va veti da seama ca ati cheltuit 20 de lei dar ati castigat cel putin doua ore din vacanta, ati scapat de durerile de picioare si ati ajutat si un baiat vesel dar cu o urma de tristete ascunsa in strafundul ochilor, baiat care, pana acum, pana la 15 ani, n-a fost decat o singura data la oras, la Alba Iulia si care, acum in vacanta, pentru a juca un meci de fotbal in curtea scolii din Arieseni, localitate lunga de cel putin 10 Km, trebuie sa dea cel putin 10 telefoane ca sa-si adune coechipierii de pe coclauri.
Trimis de dorgo in 14.08.15 08:35:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ARIEȘENI [AB].
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48052900 N, 22.69143800 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, te rog videoclipul, mersi!
https://www.youtube.com/watch?v=ZgqeQrFDspk
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Un review deosebit despre locuri deosebite si oameni deosebiti! Felicitari!
Varciorogul este de poveste, Apusenii sunt de poveste, Valea Ariesului este de poveste. Si povestea ai inceput sa ne-o expui! Nu adorm usor la asemenea povesti, continua!
Ce frumos! Am vizitat de doua ori zona, dar m-as intoarce iar si iar...
O singura observatie am la review-ul dvs: Hotelul Four Seasons este situat in satul de vacanta Vartop, nu in Arieseni. Vartopul si Ariesenii sunt situate in judete diferite si nu au nicio legatura de ordin administrativ intre ele.
Astept cu nerabdare continuarea povestirilor!
@Dan&Ema - Am plecat de-acasa cu niste idei turistice batute-n cuie, si acolo, in valea Ariesului, la fata locului, mi le-am schimbat aproape pe toate... a fost cam asa cum e cand intri la seful tau, intri cu ideile tale si iesi cu ale lui. Daca nu-mi sarea in ochi, undeva pe sosea, acea pancarta cu "Cascada Varciorog", nici nu as fi vizitat-o veodata iar daca in drum, nu era si o caruta trasa de doi bidivii, probabil faceam cale-ntoarsa. De aceea, cand intri intr-o vale precum e cea a Ariesului, nu e bine sa-ti faci planuri, sunt prea multe atractii.
@cris1982 - Da, asa e, mai intai iesi din Arieseni, indreptandu-te spre Stei si dupa o vreme, apare si hotelul acela grozav, in "varful drumului", precum o statie cosmica inainte de lansare, hotelul "Four Seasons", vis-a-vis de partiile de schi. Apoi, soseaua coboara in serpentine stranse, spre Stei-Oradea. Hotelul e de 4 stele. Pret? - 200 de lei camera dubla dar de data asta, buzunarul meu era doar de 3 stele. Si restaurantul hotelului era de 4 stele si ca design si ca preturi. Langa el, la pensiunea "Marieta", tot in Vartop, se cerea 50 de lei pe o camera dubla.
Mutat în rubrica "Cascada Vârciorog, ARIEȘENI [AB]" (nou-creată pe sait)
@dorgo: foarte frumoasa povestire despre aceste locuri minunate.
Si iarna o plimbare pana la cascada este de basm. Printre brazii verzi incarcati de omăt. Daca mai prizi si o zi insorita, cum am prins si noi, ... nu se poate povesti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2020 De vizitat daca esti in zona — scris în 10.11.20 de simonaf65 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Cascada Vârciorog — scris în 24.09.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Plimbare placuta la Cascada Varciorog, Arieseni — scris în 17.08.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2013 Cascada Varciorog sau plimbarea prin padurea de brad si molid — scris în 26.06.14 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Mireasa cea mică din Apuseni – Cascada Vârciorog — scris în 13.02.13 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Culorile toamnei - excursie la Cascada Varciorog — scris în 27.10.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2010 In drum spre Cascada Varciorog — scris în 23.02.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ