ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 23.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Drumul spre cascada Vanturatoarea

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul din obiectivele de pe lista noastra de vacanta a fost cascada Vanturatoarea, din apropierea Bailor Herculane.

Accesul se face de pe soseaua dintre Baile Herculane si Baia de Arama. Dupa ce se trece de strandul „7 izvoare” (usor de identificat dupa masinile oprite, tarabe de tot felul si aglomeratie), la circa 5 km valea se largeste si pe partea stanga a drumului se vede un pod peste Cerna si doua case mari. Se trece podul si se parcheaza masina.

Trecem pe sub bariera care opreste accesul pe un drum forestier si facem dreapta, intrand in padure. Vom vedea marcajul cruce rosie, pe care il vom urmari pana la cascada. Este un marcaj bun, cu semne puse la vedere, pe pietre sau copaci.

Din descrierile citite in timpul documentarii, am inteles ca drumul este unul usor. Cred ca nu gresesc spunandu-va ca nu e chiar asa, Si va spun asta din postura uneia care, in tinerete, a batut cam toti muntii din tara asta, deci am experienta in a aprecia dificultatea unui traseu. E drept ca acum nu mai am antrenament...

De ce zic ca e destul de greu : inca de la inceput poteca urca abrupt prin padure si o tine tot asa! Din loc in loc mai ocolim pietroaie, mai sarim peste un copac cazut, mai alunecam pe pietris. De multe ori poteca nu e clar conturata, si fiecare o ia pe unde i se pare mai usor. Cam 40 minute am urcat din greu, chiar obosisem Din fericire, se aude cascada- si asta iti da motivatie si elan. Nu inseamna ca am ajuns, dar drumul devine ceva mai usor, cu urcus mult mai domol.

La un moment dat ajungem intr-un varf de unde se vede cascada. Sa nu fiti tentati sa va opriti acolo zicand „ gata, mi-ajunge, am vazut-o”. Nu mai e decat un pic si drumul e foarte usor. Noi am facut pana la cascada 75 minute, niste tineri care ne-au depasit pe drum au facut 60.

Ajungem la baza unui perete peste care se pravaleste apa. In cadere, apa se loveste de o stanca si se imprastie ca o perdea de apa vanturata. Pe o poteca aflata la baza unui perete surplombat trecem prin spatele cascadei pe partea opusa. Din cand in cand vantul trimite spre noi stropi racorosi de apa. Linistea este ”tulburata” doar de zborul fluturilor si de ciripitul randunicilor de stanca.

Atat de frumos, racoros si linistitor era acolo, incat nu am mai fi plecat.

Cum pentru acea zi mai aveam si alte planuri, am plecat dupa o ora. La intoarcere am facut cam tot atat, eu am probleme cu coborarea. De obicei la coborare se face ceva mai putin decat la urcare.

Pe drumul de intoarcre am intalnit un grup mare de turisti din Ungaria (dupa autocarul din parcare). Erau oameni de toate varstele, de la copii mici pana la seniori trecuti de 70 de ani, echipati in fel si chip : uniii cu bacanci de munte, altii in sandale.

Nu facusera nici un sfert din drum si majoritatea erau deja morti de oboseala. Ne-au intrebat daca au facut ¾ din drum! Cand le-am spus cat mai au si ca e cam la fel de mult de urcat au facut niste figuri tare mirate.

Amintindu-mi despre ei mi-a venit ideea sa inchei cu cateva sfaturi pentru cei neobisnuiti cu muntele, dar care vor sa vada o cascada sau un lac situate la altitudine mai mare.

-Luati-va un bat de care sa va ajutati. E foarte util, mai ales la coborare, dar nu strica nici la urcare. De obicei cei care coboara lasa betele la terminarea traseului. Le puteti imprumuta! daca nu, sunt destule in padure. Aveti grije sa nu fie prea grele, dar nici putrede, sa nu se rupa cand va sprijiniti in ele.

-Sa aveti incaltaminte care nu aluneca

-Urcati cu pasi mici si egali, astfel muschii vor fi supusi unui efort uniform

-Nu urcati pieptis, chiar daca vi se pare ca drumul e mai scurt. E mai putin obositor urcusul in zig-zag

-Inspirati profund, muschii consuma mult oxigen in timpul contractiei

-Beti apa pentru a nu va deshidrata.

Din ceea ce am scris sa nu intelegeti ca drumul e de speriat. Nu, nu e de speriat. Se poate face fara probleme, doar sa stii la ce sa te astepti.

Va urez drum bun, merita sa-l faceti daca va aflati prin apropiere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianaglogo in 22.07.16 00:32:06
Validat / Publicat: 22.07.16 09:28:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 6681 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Apa vanturata in cadere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu
[22.07.16 12:04:55]
»

Foarte frumoase locuri si foarte utile sfaturile. Votat cu mare placere.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[22.07.16 13:38:02]
»

@mishu: multumesc pt apreciere

liviu49
[22.07.16 13:57:53]
»

@adrianaglogo - Am votat cu bucurie un articol si niste poze despre un loc pe care l-am vazut in vara anului 1970 (doamne, ce de ani au trecut!), cand intr-o duminica am facut, cu trenul din Tr. Severin, o excursie la Herculane. Timpul ne-a permis exact drumul pe care il descrieti si am si acum amintirea curcubeului picaturilor de apa in bataia soarelui.

Dupa ani, sotia a fost o data la tratament si a ajuns si ea la frumosul loc pe care il prezentati.

Sfatul cu batul la coborare imi aduce aminte de concediul de la Voineasa, unde la iesirea din statiune, la urcarea pe munte, rezemate de un gardulet se gaseau parcate betele celor care urcau pe munte, iar la intoarcere le lasau la intrarea in statiune. Fiecare avea batul lui si o saptamana cat am stat la Voineasa am gasit la locurile lor, mereu, bete noastre.

La sfaturile dvs. cu privire la mersul pe munte imi permit sa mai adaug si eu ceva. Am urcat de multe ori pe munte, mai ales plecand din Sinaia, dar din rucsacul din spinare, pe langa patura, pelerina, franghie de minim 10m, lanterna, nu liseau tablete de ciocolata, cubulete de zahar cubic, lamaie, termosul plin cu apa. Iar atunci cand ajungeam la o cabana primul lucru pe care il faceam era sa bem un ceai cu rom (bautura, nu tigan), nu invers. Iar daca era ora pranzului, pana nu mancam o ciorba fierbinte cu ardei iute, nu ne gandeam la altceva de mancare. Treaba cu pasii marunti si desi este, in general valabila, dar ritmul pe care il folositi vafi cel care va face deplasarea cat mai usoara. Chiar daca mergeti mai repede decat cei din grup, va opriti din loc in loc si ii asteptati pe ceilalti, decat sa mergeti in ritmul grupului si sa simtiti obosit. De incaltaminte adecvata nu cred ca ar trebui vorbit, pentru ca fara bocanci, eventual adidasi cu talpi bune, nici sa nu va ganditi sa mergeti pe munte.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogoAUTOR REVIEW
[22.07.16 14:08:07]
»

@liviu49: Sunt perfect de acord cu precizarile pe care le-ai facut. Si eu am vrut sa scriu mai multe sfaturi, dar m-am gandit sa nu ofensez pe cineva cu indicatiile mele.

Si eu imi amintesc de traseele facute in tinerete, cu rucsac de 15-16 kg, cort, sac de dormit, primus pt gatit... Vorba ta, ce de ani au trecut...

liviu49
[22.07.16 14:51:30]
»

@adrianaglogo - Prefer sa supar pe cineva cu sfaturile mele legate de mersul pe munte si sa ii fie sfaturile de folos. In urma cu multi ani, (mi-e si groaza cati ani sunt de atunci) am urcat cu niste prieteni de la Sinaia, de la stancile Sf. Ana spre Poiana Stanii, dar nu pe poteca, ci peste stanci. La un moment dat un coleg a ramas intepenit intre doua stanci si ii era frica sa mai coboare. I-am spus sa-si scoata franghia, pe care i-o dadusem la plecare si pe care nu vrusese sa o ia, sa o lege de un copac cu un ochi si sa coboare pe franghie. Asa a facut, a ajuns, cu temeri si cu multa grija intr-un loc de unde putea continua drumul. Am urcat, am eliberat franghia si am coborat fara franghie de sprijin. De-abia atunci a realizat ca franghia e buna si la altceva decat la spanzuratoare.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[31.07.16 22:39:59]
»

Mutat în rubrica "Cascada Vânturătoarea [Valea Cernei], HERCULANE" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[02.08.16 12:05:24]
»

@webmaster26 - Este ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.08.16 22:47:33]
»

Foarte frumos iar recomandările sunt foarte bine venite!

După cum am mai scris familia noastră e fan cascade. Am trecut-o pe listă.

Felicitări pentru review!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[04.08.16 23:15:33]
»

@Utube - multumesc. Ma bucur ca v-a starnit interesul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, liviu49, mishu, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vânturătoarea [Valea Cernei]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093920946121216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1