ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Din nou pe Valea Lotrului

TIPĂREȘTE

În ultimul articol despre Valea Lotrului -- vezi impresii -- am scris că voi reveni curând pentru Cascada Scoruș și o eventuală vizită în Valea Latoriței.

Această vizită s-a concretizat curând, mai exact duminica trecută. Nu am plecat din Sibiu, ne-am deplasat dintr-un loc de lângă munții Făgăraș astfel drumul parcurs până în comuna Mălaia a fost de 78 km. Din Sibiu sînt 90 km.

Cascada Scoruș de pe raza comunei Mălaia se află în județul Vâlcea și se poate accesa circulând pe DN7, DN7A și un drum de țară foarte scurt de max. 1 km. până la locul unde se lasă mașinile pentru vizita obiectivului. Dinspre Brezoi traversând comuna Mălaia trebuie să fim atenți la indicatorul verde de pe partea stângă a drumului care ne arată direcția cascadei și implicit un popas care se numește Căsuța din Pădure. casuta-din-padure.ro

Cascada Scoruș de pe Valea Bucureasa nu prea era cunoscută înainte. Din ceea ce am citit am aflat că știau doar localnicii din Mălaia despre această cădere de apă. Asta pănă în urmă cu vreo 5 ani. Eu am aflat de pe AFA de la colegii care au fost pe acolo, și bineînțeles când am fost în excursia pe Lotru de luna trecută.

Cascada este destul de înaltă aproximativ 80 m, cursul de apă continuă cu o altă cascadă de o lungime de 20m de acolo lungimea record de o sută de metri așa cum scrie pe net.

După parcarea destul de populată fiind sfârșit de săptămână și cu o vreme frumoasă am ajuns la indicatorul care ne arată direcția, marcajul (bulină albă cu punct roșu) și durata (1 oră) Traseul este mai mult un urcuș pe bolovani, pe alocuri cărare și treceri peste pârâuri. Peste pârâu s-au amenajat niște podețe din scânduri/bușteni, cred că am numărat vreo trei. Pe drum se observă peste tot adevărate mini-cascade. Traseul este de dificultate medie-mai mult ușor, traseul este în formă de S, se înaintează după care se ia spre stânga. După un urcuș susținut se ia din nou spre dreapta pe o altă vale, aceasta este cea cu cascada. Cu toate că am așteptat minute bune să treacă o familie peste un podeț cu copil, cățel, purcel nu am reușit nici cum să facem mai mult de 29 minute, înapoi cca 20 adevărat că în grabă fără pauze. Mai relaxat ar fi fost 45 minute clar.

La apropierea cascadei am încercat să-mi păcălesc băiatul spunându-i că am ajuns, de fapt era o cascadă mai mică, bineînțeles că nu am reușit se mai documentează și el înainte de excursii. Am ajuns și la cascada principală căderea de apă este impresionantă mai ales că ne aflam după o săptămână de ploi debitul fiind unul generos. Cascada parcă este desenată cu o formă simetrică perfectă sus îngustă, mai lată la bază. Se spune că ar fi cea mai înaltă din țară. Am estimat și eu vreo 70-80 m că ar avea. Pe un bolovan scrie mare cu vopsea albă : 70 m. Nu am observat partea cealaltă a cascadei descrisă pe saituri cea de 20 m, o fi fost cea observată mai jos? Sau este mai sus de cascadă? Marcajul există doar până aici.

Părăsind zona Mălaia mi-am îndreptat atenția asupra zonei Ciungetu / Valea Latoriței. Am luat-o spre Voineasa și după locul unde se află Mânăstirea Mălaia dar înainte de Valea Măceșului am virat la stânga pe drumul județean 701D. Până la Ciungetu drumul este cât de cât în regulă cu denivelări și ceva gropi, crăpături. După Ciunget pe Valea Latoriței drumul este destul de degradat dar uităm toate aceste incoveniente observând frumusețea zonei.

În Ciunget am trecut pe lângă Centrala hidroelectrică Lotru-Ciunget. Este printre cele mai eficiente hidrocentrale din țară. Apa necesară pentru producerea electricității o primește din lacul Vidra pe cale subterană. Construcția centralei de 510 megawați a început în 1966 și s-a finalizat în 1972 respectiv 1975. În intersecția din localitate am observat un indicator spre o Biserică de lemn. 1861 este anul construcției și poartă hramul Sfinților Împărați. În apropiere mai există o peșteră la care nu am mai ajuns, se numește Peștera Laptelui.

Ieșind din Ciungetu am luat-o spre Cheile Latoriței săpate de râul cu același nume. Drumul a fost asfaltat de pe vremea de când s-au construit hidrocentralele, barajele din zonă în anii 70. Pe alocuri a rămas asfaltul și se află în stare bună pe alocuri există o degradare accentuată. Dar față de spectacolul oferit de natură uiți complet de drumurile rele și nu eram singurii turiști pe acolo.

Am observat autoturisme din multe județe ale țării, dar cele mai multe erau din județul Gorj care probabil au folosit drumul de la Curmătura Oltețului și pe care se ajunge la Peștera Polovragi. Cheile Latoriței spectaculoase se întind pe o lungime de aproximativ 20 km. Barajul și Lacul Petrimanu se află la cca 18 km de Ciungetu la o altitudine de 1130 m. Mai sus de Petrimanu se află Lacul Galbenu.

Pentru explorarea zonei sălbatice, lacurilor, cascadelor este necesară o campare sau o cazare, așa pe fugă nu merge vizitarea zonei, este prea frumoasă. Noi am ajuns până aproape de Petrimanu după care ne-am întors mulțumiți că am mai descoperit o parte din frumusețile țării.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.10.20 00:00:43
Validat / Publicat: 15.10.20 09:26:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 2226 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cascada Scoruș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.10.20 09:23:16]
»

Mutat în rubrica "Cascada Scorușu, VOINEASA / VALEA LOTRULUI" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.20 09:30:09]
»

@webmasterX:  Da, acolo este

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[15.10.20 10:48:12]
»

@AZE:  Foarte frumos, pozele minunate, felicitări, votat cu mare drag.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.10.20 19:15:42]
»

@AZE:  Este superbă această Cascadă Scoruș de pe Valea Bucureasa! Am fost acolo în urmă cu vreo trei ani și ne-am propus să revenim cândva, mai ales că traseul nu este foarte dificil. Noi ne-am temut puțin atunci că ne vom întâlni cu Moș Martin, dar blănosul nu s-a arătat și bine a făcut! Eu am citit că mai sus de cascada mare ar fi și cea de-a doua, cu înălțimea de 20 de metri, dar se pare că zona este greu accesibilă, neamenajată și nemarcată. O parte dintre podețele de pe traseu erau aruncate atunci pe maluri de o viitură, însă apa se retrăsese și am putut traversa pârâul cu pasul pe pietre.

Felicitări pentru drumeție, pentru articol și fotografii! Numai bine! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Scorușu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085166931152344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1