ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Chişătoare

TIPĂREȘTE URM de aici

Spre ruşinea mea, deşi am fost de foarte multe ori în zona Bran – Moieciu, pentru mine aceasta fiind prima opţiune atunci când îmi doresc o ieşire „la munte” , până anul trecut nu auzisem de această cascadă. Cu ocazia cazării la Pensiunea Valea Lungă 3* din satul Cheia, stând la un pahar de vorbă cu proprietarul acesteia, am primit câteva recomandări interesante pentru vizitarea zonei, altele decât cele deja „clasice” şi arhicunoscute.

Două din recomandările primite mi-au atras atenţia, prima fiind despre o cascadă. Nu ştiam să existe aşa ceva în zonă şi am fost cu atât mai curioasă să o văd chiar atunci imediat după o masă de prânz copioasă, apreciind că puţină mişcare ar fi binevenită oricât de tentantă ar fi fost şi o repriză de somn până la cină :D.

Vinul roze de Drăgăşani băut la masa de prânz mi-a anulat şansele de a folosi maşina pentru a parcurge mai uşor drumul până la cascadă, aşa că am pornit pe jos pe strada Valea Lungă câteva sute de metri până la strada principală, DN73F, apoi la stânga şi tot înainte. Maşini multe, începuse weekend-ul, pietoni puţini, care totuşi ne-au asigurat că suntem pe drumul bun şi ne-au încurajat să continuăm şi aşa am avut ocazia să trec în revistă multele pensiuni apărute precum ciupercile după ploaie pe ambele părţi ale Străzii Principale, felicitându-ne pentru alegerea unei pensiuni izolate, ferite de zgomotul traficului. Am rezistat şi ispitei de a ne opri pentru papanaşi la restaurantul de la Cheile Grădiştei şi puţin după ieşirea din satul Cheia, am ajuns la destinaţie ????

Cascada La Chişătoare se află între Moieciu de Jos şi Moieciu de Sus, mai exact între satul Cheia şi Moieciu de Sus. Cascada este un punct de atracţie al zonei, din păcate prea puţin cunoscut şi mai deloc promovat. Venind dinspre Cheia, cascada se află pe partea dreaptă, dincolo de pârâul Turcului.

Cred că arată mai spectaculos iarna, când firicelele de apă îngheaţă din cauza gerului. Altfel, micuţa cascadă este frumoasă pe tot parcursul anului. Eu am văzut-o toamna la sfârşit de octombrie, după o perioadă săracă în precipitaţii, astfel că şi debitul apei era destul de redus.

Este singura cascadă din zona Moieciu, fiind un obiectiv interesant din această zonă turistică atât de frecventată de români.

Firicelele de apă care se preling pe pereţii de stâncă acoperiţi de muşchi scot un sunet special atunci când ating pietrişul de la baza cascadei: chiş... chiş... chiş, de unde şi numele dat cascadei ????.

Se pare că această cascadă ar fi fost declarată rezervaţie bio-geologică în urmă cu vreo zece ani, însă acolo eu nu am văzut menţionat niciunde acest lucru. Este un fenomen carstic de suprafaţă unic în zonă, favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub formă de travertin. Mai multe firicele de apă cad mai întâi pe muşchiul verde care acoperă piatra şi apoi de pe peretele de stâncă de la o înălţime de maxim 15 metri.

Pe internet am văzut fotografii cu o punte de lemn care permitea traversarea pârâului Turcului până sub cascadă, însă, la data vizitei mele, nici urmă de aşa ceva şi din acest motiv toate fotografiile şi filmările le-am făcut din şosea.

Maşinile treceau în viteză pe lângă noi, oamenii grăbindu-se să ajungă cât mai repede la pensiunile din Moieciu de Sus unde intenţionau să-şi petreacă sfârşitul de săptămână. Niciuna nu a oprit şi nici măcar nu a încetinit la trecerea prin dreptul cascadei. Poate o văzuseră cu altă ocazie sau poate nu ştiau de existenţa acesteia, nu ştiu, cert este că nu am văzut niciun indicator spre/despre această cascadă şi este păcat.

La Chişătoare este o cascadă micuţă şi puţin cunoscută. Chiar dacă nu este la fel de spectaculoasă cum sunt alte cascade din ţara noastră, mie mi s-a părut frumoasă şi mi-a plăcut, deci, recomand o scurtă oprire la aceasta celor aflaţi în zonă. Maşinile pot fi oprite la câteva zeci de metri după cascadă, fără să încurce circulaţia.

Coordonate GPS: 45.456849 N; 25.314913 E

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 26.09.22 14:02:19
Validat / Publicat: 26.09.22 14:40:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.

VIZUALIZĂRI: 4456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cascada La Chişătoare - micuţă şi drăguţă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69500 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mishu
[26.09.22 15:15:46]
»

@nicole33:

Se pare că această cascadă ar fi fost declarată rezervaţie bio-geologică în urmă cu vreo zece ani, însă acolo eu nu am văzut menţionat niciunde acest lucru.

de ce nu ma mir? Oare cati din cei ce ajung in zona au auzit de ea?

La Chişătoare este o cascadă micuţă şi puţin cunoscută. Chiar dacă nu este la fel de spectaculoasă cum sunt alte cascade din ţara noastră, mie mi s-a părut frumoasă şi mi-a plăcut, deci, recomand o scurtă oprire

poate ca nu e intradevar cunoscuta, dar este frumoasa si sunt convinsa ca perita o oprire, dar daca lumea nu cunoaste acest lucru, sa nu te miri ca nu s-a oprit nimeni sa o vada.

Iar peisajul toamnei asigura un decor de vis, felicitari, votat cu mare drag.

nicole33AUTOR REVIEW
[26.09.22 15:28:16]
»

@mishu:

de ce nu ma mir? Oare cati din cei ce ajung in zona au auzit de ea?

Am ajuns pe jos la cascadă şi crede-mă că nu am văzut niciun indicator, nimic.

Am recunoscut că nici eu nu am ştiut de existenţa acesteia până anul trecut, când am aflat absolut întâmplător.

poate ca nu e intradevar cunoscuta, dar este frumoasa si sunt convinsa ca perita o oprire

Nu este ea celebră precum cascada Bigăr, nici la fel de spectaculoasă, dar o oprire tot merită. Nu mi-ar fi plăcut balamuceala de la Bigăr din zilele ei de glorie, dar parcă şi pustietatea te întristează cumva.

Treceau multe maşini pe lângă noi, unele tare bengoase, şi totuşi niciuna nu a oprit, nu am văzut măcar o piţi să-şi facă un selfie cu cascada să-l pună pe Instagram sau mai ştiu eu unde .

Îmi place mult toamna la munte pentru bogăţia de culori care-ţi încântă privirea, dar aici mi-aş dori să revin iarna să admir Chişătoarea îngheţată, ca o orgă, cum am văzut în poze pe net.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

liviu49
[26.09.22 15:36:32]
»

Ma bucur ca un articol de-al meu de acum 5 ani (sper sa nu gresesc socoteala) poate fi vinovat de curiozitatea de a vizita o mica minunatie a naturii, intr-o zona unde mai nimeni nu se mai opreste sa viziteze aceasta cascada.

Cand am fost ultima oara (era in august 2012, in doua ocazii) langa cascada se afla o pancarta care mentiona ca ne aflam in fata unei rezervatii bio-geologice, Ca a disparut asta e nimica toata pe langa alte disparitii. Nu m-ar mira ca si acel podet de lemn peste apa Turcului sa fi avut aceasi soarta cu pancarta. Ori teama pe care o manifestam in articol ca acel podet poate duce la vandalizarea cascadei, cum s-a mai intamplat prin tara, a facut ca acesta sa fie desfiintat.

Oricum cine e iubitor de natura va opri sa admire cascada, cu sau fara pod.

Numai bine si calatorii placute!

nicole33AUTOR REVIEW
[26.09.22 16:46:47]
»

@liviu49:

Ma bucur ca un articol de-al meu de acum 5 ani (sper sa nu gresesc socoteala) poate fi vinovat de curiozitatea de a vizita o mica minunatie a naturii, intr-o zona unde mai nimeni nu se mai opreste sa viziteze aceasta cascada.

De fapt, cronologia a fost puţin invers .

Deşi sunt membră AFA de mulţi ani, articolul tău din 2017 despre vizitele la cascadă, cea mai recentă datând din 2012, l-am citit DUPĂ ce văzusem cascada. Adevăratul "vinovat" pentru această descoperire, plăcută şi interesantă pentru mine, a fost proprietarul pensiunii la care m-am cazat anul trecut.

Înainte de a scrie articolul, am verificat pe AFA şi am găsit şi citit cele două articole mai vechi, unul fiind cel scris de tine şi mă bucură mult faptul că impresiile noastre despre această cascadă frumuşică în mare parte coincid . Amândoi am fost impresionaţi de această mică minune a naturii pe lângă care cei mai mulţi trec indiferenţi.

Am povestit în articol că nu am regăsit nici urmă din podeţul de lemn care apare în pozele tale şi în alte poze disponibile pe net. Dacă ar fi fost mai cald afară m-aş fi încumetat să trec prin albia pârâului până sub cascadă, dar aşa m-am mulţumit să o admir de la distanţă din şosea.

Am postat şi un filmuleţ, care aşteaptă să fie validat, cu cascada în care, la fel, nu se vede nici urmă de pod. Nu ştiu dacă a fost desfiinţat sau furat; la noi totul este posibil .

Oricum cine e iubitor de natura va opri sa admire cascada, cu sau fara pod.

Da, categoric, însă cu condiţia să ŞTII de existenţa ei.

=

Mulţumesc mult pentru această primă vizită la un articol al meu şi pentru ecou!

Călătorii minunate!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.09.22 16:54:04]
»

Frumos e toamna la Moieciu, peisajele sunt mirifice, nici nu are cum să fie altfel când despre acest anotimp se spune că e cel mai talentat artist al naturii.

Cât am bătut eu cărările prin zona Moieciu-Bran, deși aveam habar de existența acestei cascade (și) spre rușinea mea nu am fost niciodată să o admir, tot timpul am dat întâietate altor obiective de prin partea locului.

Un review pe sufletul meu, ca un fan înrăit al muntelui ce sunt, cu fotografii pe măsură. Felicitări!

Zoazore
[26.09.22 19:33:32]
»

@nicole33:

La Chişătoare este o cascadă micuţă şi puţin cunoscută. Chiar dacă nu este la fel de spectaculoasă cum sunt alte cascade din ţara noastră

Cum bine ai spus, este putin cunoscuta, tocmai pentru ca nu este la fel de spectaculoasa ca alte caderi de apa de la inaltimi mari. Perceptia generala despre cascade este alta, de aceea oameni nu baga in seama aceasta frumusete partial ascunsa! .

Dar si peisajele din jur sunt superbe. Merita oprit si doar pentru ele, mai ales toamna, cand culorile sunt atat de variate.

In P08 i se vede intreaga frumusete! Pe mine m-a cucerit!

nicole33AUTOR REVIEW
[27.09.22 00:45:58]
»

@Safta Radu:

Frumos e toamna la Moieciu, peisajele sunt mirifice, nici nu are cum să fie altfel când despre acest anotimp se spune că e cel mai talentat artist al naturii.

Mare dreptate ai. Bogăţia de culori este fantastică toamna.

Cât am bătut eu cărările prin zona Moieciu-Bran, deși aveam habar de existența acestei cascade (și) spre rușinea mea nu am fost niciodată să o admir, tot timpul am dat întâietate altor obiective de prin partea locului.

Eu cărările nu le-am prea bătut deşi am ajuns deseori în această zonă, însă mergând cel mai adesea cu prietenii, în afara Castelului şi a bazarului din vecinătate, principalele obiective erau grătarele şi scurtele drumuri la Wolf pentru reîntregirea proviziilor.

Eu sunt fan mare şi cu atât mai onorată mă simt datorită vizitei şi aprecierilor tale Mulţumesc mult pentru ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[27.09.22 01:02:35]
»

@Zoazore:

Perceptia generala despre cascade este alta, de aceea oameni nu baga in seama aceasta frumusete partial ascunsa!

Şi tu ai dreptate. Ipoteza ta cu înălţimea de la care cade apa este corectă şi mi-a amintit de o cascadă din Madeira, foarte spectaculoasă pentru că era foarte înaltă. Ne-a atras atenţia şi am oprit autocarul pentru a o admira. Acolo mi-a fost greu să prind toată cascada într-o singură poză oricât încercam să mă îndepărtez de ea.

Dar si peisajele din jur sunt superbe. Merita oprit si doar pentru ele, mai ales toamna, cand culorile sunt atat de variate.

La Moieciu mi-a plăcut mereu să mă plimb pe dealurile din jur. Indiferent de anotimp. Doar să mă plimb.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

Safta RaduPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.09.22 08:55:59]
»

@nicole33: Felicitări pentru noul statut AFA !

Zoazore
[27.09.22 09:10:15]
»

@nicole33: Woow, Tiza! Ce albastra esti! Felicitari! La mai sus!

webmaster
[27.09.22 13:45:37]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33AUTOR REVIEW
[27.09.22 23:01:58]
»

@Safta Radu:

Mulțumesc mult!

M-am bucurat și m-am întristat totodată, prevăzând ce avea să urmeze. Și nu m-am înșelat

nicole33AUTOR REVIEW
[27.09.22 23:07:06]
»

@Zoazore:

Mulțumesc mult! Pup Tiza.

Tu știi că m-am bucurat cel mai mult la statutul de Consul. Îmi stătea tare bine în roșu .

Mi-a plăcut și când mă considerai "augusta" ta prietenă, chiar dacă aveai pe atunci mai multe prietene la fel de "auguste" ca mine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[27.09.22 23:07:59]
»

@webmaster:

Mulţumesc mult!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.09.22 09:43:58]
»

@nicole33: Cascada „La Chișătoare” nu este neapărat un obiectiv puțin promovat, ci un loc mai puțin atrăgător pentru turiștii care asimilează termenul de „cascadă” cu o cădere spectaculoasă de apă. Cele câteva fire de apă care se scurg pe mușchiul de pe travertin, deși se află în văzul tuturor chiar pe marginea șoselei, nu atrag atenția turiștilor care trec majoritar cu autoturismul pe acolo.

La un moment dat exista un panou informativ, l-am observat în fotografii din vara lui 2021. În ceea ce privește podul de acces peste râul Turcul: a fost montat la sfârșitul anului 2011, dar construcția de lemn nu mai există azi. Deja în 2016 când l-am traversat noi se deteriorase podeaua din scânduri (vezi impresii). Probabil că timpul l-a pus la pământ, poate și lucrările de terasare ale râului care se efectuează în zonă. La circa 150 m distanță se află un gen de alveolă neamenajată unde puteți lăsa autoturismele, se vrea un fel de loc de popas - aici e și panoul informativ (google.com/maps/@45.45576 ... !7i16384!8i8192).

În 2012 autoritățile județene brașovene au încadrat izvoarele calcaroase „La Chișătoare” în categoria rezervație naturală.

Chiar dacă nu excelează prin mărime și debit, tot un „spectacol al Naturii” rămâne. Turiștii cazați în zonă pot admira 10 minute micuța cascadă, pentru relaxare, doar sunt în vacanță. ????

P. S. Mulțumesc @liviu49 pentru precizări, am modificat.

liviu49
[28.09.22 09:53:46]
»

@tata123 ????: Cand a fost construit podul peste apa Turcului nu stiu exact. La sfarsitul lui septembrie 2009, cand m-am scaldat in apa, cu hainele din dotare, podul nu era. In august 2012, in cele doua vizite, podul era in functiune. De unde trag concluzia ca intre cele doua vizite ale mele (2009 - 2012) a rasarit podul respectiv. Ca n-a avut viata lunga e alta discutie.

Numai bine si calatorii placute!

nicole33AUTOR REVIEW
[28.09.22 10:13:04]
»

@tata123 ????:

La circa 150 m distanță se află un gen de alveolă neamenajată unde puteți lăsa autoturismele, se vrea un fel de loc de popas - aici e și panoul informativ

Am văzut acum pe hartă şi indicatorul a cărui lipsă o "reclamam" mai sus, însă acesta este poziţionat după prima curbă spre dreapta dincolo de cascadă, dacă vii dinspre Moieciu de Jos/Cheia, aşa cum am venit eu.

Venind în plimbare până la cascadă, eu nu am avut niciun interes să merg mai departe. În imediata apropiere eu am văzut doar o alveolă neamenajată care ar permite staţionarea câtorva maşini în afara părţii carosabile, şi un coş de gunoi, util, măcar de ar fi folosit.

Am citit acum impresiile tale din zonă, am revăzut şi cascada, cu un debit parcă mai bogat în august decât în octombrie, dar şi podul, care nu mai există şi poate că este mai bine aşa.

Fiecare este liber să aprecieze un obiectiv sau altul prin prisma propriilor criterii, dar mai important îmi pare să ştii de existenţa acestora.

Am fost acolo, mie mi-a plăcut şi intenţionez să revin cândva într-o iarnă geroasă, deci, recomand!

Mulţumesc mult pentru vizită, completări şi clarificări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, Safta Radu, tata123 🔱, Yoda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCascada La Chișătoare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092859983444214 sec
    ecranul dvs: 1 x 1