GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumusetea Bigarului si maretia Carsei
Povestea morilor de la Rudaria (Eftimie Murgu) se continua in aceasi zi cu cea mai frumoasa cascada din punct de vedere imagistic din Europa si anume cascada Bigar.
Din localitatea Eftimie Murgu trebuie sa te intorci in drumul principal, la Bozovici si sa continui pe acelasi asfalt foarte bun inca vreo 10 km. Cascada Bigar este pe partea stanga a drumului, langa monumentul “paralela 45”. Nu ai cum sa o ratezi caci aici este o poarta care reprezinta intrarea in Rezervatia naturala Izvorul Bigar si sunt masini parcate pe marginea drumului. Daca treci de aceasta intrare si iti continui drumul pentru cateva sute de metri vei gasi un popas cu restaurant (inchis acum), o parcare mare si cred in extindere si o alee care te conduce la cascada. In acest loc veti gasi un panou mare cu o harta a judetului in care veti regasi cele mai importante obiective turistice din zona.
Cascada Bigar nu este foarte mare dar are o frumusete aparte. Pe langa drum sunt construite niste scari care te duc apoape de raul Minis, cel in care se varsa cascada, si poti simti pe obraz stropii reci ai apei din cascada. Noi am gasit cascada cu un debit mare. Am facut poze de la baza cascadei dar si din sosea si ne-am intors la accesul in rezervatie. Pentru a intra in rezervatie trebuie platita taxa de 5 lei. Este singurul loc in care am achitat aceasta taxa, in restul obiectivele am vazut-o doar afisata dar nu era nimeni care sa o si incaseze. Dupa achitarea taxei am pasit cu curiozitate prin rezervatie, spre izvorul Bigar. Cum izvorul este peste rau fata de sosea am trecut un pod si am putut privi de sus frumusetea cascadei. In dreapta podului este amenajat un foisor mare, cu mese, gratar si o terasa din care poti privi Bigarul din alt unghi. Acum nu era nimic aici dar cred ca vara functioneaza o terasa care vinde preparate la gratar si ceva lichide, dulciuri. N-am intrebat dar asta a fost impresia ce mi-a lasat-o locul. Pe partea stanga, la intrare exista un puzzle din cuburi mari din lemn, bucuria copiilor, care are pe o fata o imagine a cascadei. Pe langa acest puzzle exista si niste panouri informative.
Ce mi-a atras in mod expres atentia este anuntul amplasat deasupra cascadei care aduce la cunostinta ca nu trebuie aruncati bani in apa caci acestia polueaza cascada. Personal nu m-as fi gandit sa arunc monezi in apa dar probabil erau foarte multi care faceau acest lucru.
Drumul continua pentru vreo 200 m pana la un perete stancos de unde izvoreste cascada. Defapt izvorul este un rau subteran cu debit mare. Nu imi era sete dar am luat doua guri de apa direct de la izvor. Nu stiu daca exista vreo legenda ca acesta apa te face mai desteapta, mai frumoasa :) dar este foarte rece si gustoasa.
In imediata apropiere a izvorului exista o punte peste apa care duce pe o poteca la o grota. Ca sa ajungi aici trebuie sa te cateri pe o stanca. Exista niste cabluri de care te poti tine dar stanca este foarte alunecoasa si destul a dificil de intrat in grota. Am urcat si am aruncat o privire dupa care am facut cale intoarsa. La coborare este mai dificil decat la urcare.
Ne-am intors pe aceeasi poteca amenajata pana la drum. Inainte sa iesim am mai facut cateva poze, am rezolvat puzzle-ul cu cascada si am mai luat o gura de apa direct din rau.
Deoarece ne doream sa ajungem la lacul Ochiul Bei am cerut cateva indicatii la intrare domnului caruia i-am platit taxa. Acesta ne-a spus ca este tarziu (era ora 17) si ca nu ajungem pe lumina la lacul Ochiul Bei dar ca peste 6 km este un lac frumos, lacul Gura Golumbului sau lacul Minis si peste inca 1 km o cascada frumoasa, cascada Carsa. Acest domn ne-a facut cadou o harta pe care sunt trecute obiectivele din zona, distantele dintre obiective si tipul drumului pana la aceste obiective. Harta nu este una tiparita ci este facuta cu mana dar este foarte utila.
Lacul Minis este un lac de acumulare lung de 750 de metri. Cand ne-am dus nu ni s-a parut nimic iesit din comun asa ca n-am oprit si ne-am continuat drumul pana la cascada. Cascada Carsa se afla pe partea stanga a drumului, peste raul Minis. Este o cascada inalta, mult mai mare decat Bigar si foarte frumoasa. Apa tasneste cu putere din peretele stancos. Am admirat pret de cateva minute cascada, am facut poze si ne-am intors. Am avut intentia sa coboram pe malul raului dar terenul accidentat ne-a facut sa ne razgandim. La intoarcere am vazut cu totul alta fata a lacului Minis, frumos, cu o culoare verde-albastruie. Locul iti induce o stare de liniste, de multumire. Am poposit cateva minute si ne-am intors spre Bozovici si Orsova, locul nostru de innoptare.
Ne-a placut ceea ce am vazut in aceasta zi, ne-au placut oamenii intalniti, peisajul si curatenia.
Daca mergeti in extrasezon, asa ca noi, sa aveti mancare cu voi ca restaurantele din zona sunt inchise.
Vacanta noastra a continuat a doua zi cu o plimbare pe malul Dunarii, lacul Ochiul Bei si Cascada Beusnita, dar asta va voi povesti data viitoare.
Trimis de Denisa13 in 17.04.18 18:14:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Denisa13); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.00349200 N, 21.95981900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Denisa13: Frumoase locuri, frumos ai povestit
Eu n-am băut apă din izvor, nu mi-a trecut prin cap.
Să știi că noi am fost vara și n-am văzut nimic in acel foișor, nimeni nu vindea nimic in zonă, e drept că am fost in 2016.
Mie mi-a plăcut mai mult cealaltâ cascadă, știam că-i spune Miniș, e mai spectaculoasă. Oricum, cascadele și peșterile sunt pe primul loc in lista mea cu obiective turistice, mă relaxează și minunează deopotrivă.
Aștept continuarea, pe celelalte două nu le-am văzut, ne grăbeam spre Târgu Mureș și aveam cale lungă de parcurs.
@krisstinna: Cealalta cascada este Carsa (a doua si a patra litera sunt diacritice dar n-am pe telefon). Sper sa gasesc timp sa scriu curand continuarea caci ce a urmat este de o frumusete greu de descris in cuvinte. Parca nici pozele n-au surprins frumusetea locului asa cum au perceput-o ochiul si sufletul meu. Sper sa mai ajung curand aici.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Denisa13:
” (a doua si a patra litera sunt diacritice dar n-am pe telefon)
Ba ai, da' nu știi să le folosești.
Ține apăsat mai mult pe „A”, „S” sau „T” și o să apară o casetă cu toate diacriticele acelor litere și o poți alege pe cea potrivită. Sau ar mai fi și alte metode (schimbarea tastaturii virtuale standard cu una românească, dar e deja mai complicat puțin).
@Dragos: Mulțumesc mult Dragoş. Am mai învățat ceva azi. Sunt greu de folosit sub forma asta dar te scot din necaz.
@Denisa13: Mulțumim pentru articol și fotografii. Cu toate că primăvara debitul apei este crescut și cascada are cel mai mare potențial foto, pe mine nu mă impresionează prea mult această cădere de apă.
Succesiunea de mici cascade care pornește de la izbucul Bigăr, încheiată cu „pălăria” înaltă de 5 m, atrage anual o mulțime de turiști în zonă - în 2017 au fost circa 75.000 de vizitatori.
Sincer, mai frumoasă mi se pare cascada Cârșa.
Numărul mare de turiști care vin în zonă, mai ales datorită promovării media, aduce profit celor din zona Banatului Montan - o zonă superbă.
@Denisa13: Da! Îmi place culoarea apei.
Felicitări pentru articol și fotografii!
Am început cu răspunsul la întrebarea adresată, că așa-i frumos: când ești întrebat să răspunzi!
Multumesc frumos pentru prezentarea tuturor obiectivelor turistice din articolul tău, care nu s-a limitat doar la Cascada Biger, l-ai scris mai complet si mai util.
Călătorii plăcute și spor la scris si citit!
@tata123: Fiecare cascada are farmecul si frumusetea ei.
Ce m-a surprins pe mine cel mai mult este faptul ca cascada Cârsa nu este pe harta mare din parcarea de la popasul Bigar.
Noi am avut noroc cu domnul de la Bigar care ne-a dat indicatii si sfaturi pretioase si ne-a indrumat sa ne continuam drumul pentru inca 6-7 km, abia apoi sa facem cale intoarsa.
@Dana2008: Multumesc Dana pentru raspuns, vizita si vot. Fac si eu tot ce pot si cateodata imi iese
@Denisa13: Ce norocoşi aţi fost privind debitul mare de apă al celor două cascade.
La Bigăr cred că, contează foarte mult perioada când ajungi acolo. După o perioadă secetoasă poţi avea ghinionul să găseşti un firicel de apă şi să nu te improsioneze aşa de mult.
L-am notat la favorite special pentru harta din poza 19. Cred că este cea mai utilă dacă vrei să ajungi în zonă şi să vezi principalele obiective turistice.
Felicitări pentru plimbare şi mai ales pentru poze.
Aştept continuarea.
Toate cele bune.
@ANILU: Multumesc Anilu. Asa este, harta este foarte utila. Nu stiu daca se poate citi ok dar eu o am in poza neprelucrata dar si pe hartie. Daca o vrei scanata sau poza originala trimite-mi pe mesaj adresa de mail si ti-o trimit. Si eu sper sa reusesc sa scriu continuarea curand caci cireasa se pune la final pe tort. Pupici
Mă bucur că ați ajuns în zonă și că ați descoperit aici locuri care v-au plăcut.
@ungureanica: Nu va pot spune cat de tare ma bucur eu. Am descoperit aici locuri minunate si oameni deosebiti.
Buna ziua!
Imi dati, va rog, mai multe detalii despre cascada Carsa. Este vizibila din drum, exista vreun indicator, ati avut unde sa opriti ca sa o puteti vedea? Multumesc.
@crisbs: Priviti cu atentie poza 19, cea cu harta zonei. Cascada Carsa este peste drum de apa, pe soseau nationala. Nu trebuie sa iesiti de pe sosea, se vede din masina.
Din cate imi amintesc nu este parcare. Noi am tras masina pe marginea drumului si am coborat la rau pentru a o vedea de aproape.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Dezamăgire cascada Bigar — scris în 15.07.23 de Aangi din BISTRITA - nu recomandă
- Sep.2022 Marirea si decaderea Cascadei Bigar — scris în 20.09.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Bigar. Natura si legenda — scris în 19.01.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 După vreo 50 de ani, iar pe Valea Minișului — scris în 22.10.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Casacada Bigar si Oravita, orasul celor trei de „primul...” — scris în 08.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigăr și împrejurimile sale — scris în 21.10.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Cascada Bigar — scris în 30.08.19 de Ady_Maco din BUCURESTI - RECOMANDĂ