ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cascada Bigar – locul I in clasamentul „Opt cascade unice in lume”

TIPĂREȘTE

Cascada Bigar – locul I in clasamentul „Opt cascade unice in lume” realizat de catre „The World Geography”. Asta veti citi pe un indicator simpatic din lemn daca veti ajunge la cascada Bigar.

Este timpul debutului meu pe anul 2015. La multi ani tuturor!

Dupa un an 2014 in care m-a cuprins microbul AFA, fiind de departe cel mai activ an al meu pe AFA, era cazul sa deschid gura sau „sa dau cu ura-n tastatura” sa va povestesc si eu ceva. De fapt dau cu drag, of course, dar tare repede. Si n-am gasit alta rima pentru tastatura!

Localizare

Cascada Bigar este localizata in judetul Caras Severin la marginea rezervatiei naturale Cheile Nerei – Beusnita, la confluenta paraului Bigar cu raul Minis, care se varsa mai apoi, 12 km in aval, in Nera.

Cai rutiere de acces

Am sa incep prin a va spune ca daca urmati traseul clasic de la Timisoara la Drobeta Turnu Severin, pe DN6/E70 in lungime de 220 km, care se parcurg in circa 3 ore, NU veti trai bucuria sa admirati minunatia despre care este vorba in acest articol.

Daca sunteti dispusi sa alocati traseului efectiv de la Timisoara la Drobeta 30 – 45 minute in plus (fara timpul alocat popasului de la casacada), alegeti ce am ales si eu.

Parasiti Timisoara, catre sud, pe Calea Sagului pe DN59/E70. Veti strabate cateva localitati din apropierea granitei cu Serbia cu nume mai putin romanesti, precum Jebel si Voiteg; cel putin asa imi suna mie. Mai traversam si Denta si iata-ne in Moravita, la cateva sute de metri de punctul de frontiera. Nu, nu parasim tara!

Un indicator ne conduce catre stanga pe DN57 catre Oravita. Urmeaza un sector de drum carpit si denivelat, dar asfaltat. Ne-am intalnit chiar si cu o turma de oi care traversa regulamentar DN-ul (regulamentar dupa regula oilor, adic fara nicio regula).

Prin Oravita soseaua ne conduce pe strazi inguste si se mai bifurca o data, noi continuand pe DN57B, care de aici incolo este intr-o stare foarte buna, desi intram tot mai pronuntat in zona montana. Este evident ca soseaua a fost recent reabilitata.

De fapt parcaurgem o serie de serpentine, la inceput urcand usor in altitudine. Dovada in acest sens stau si petecele de zapada, care incep sa apara pe marginea drumului. Ne aflam la limita a doua rezervatii nationale: Cheile Nerei – Beusnita pe partea dreapta de mers, respectiv a Semenicului pe partea stanga.

Este destul de ciudat ca in mijlocul iernii sa te plimbi pe drumuri de munte la 15 grade Celsius si sa vezi doar ici colo petece de zapada. Dar nu aprofundam acest subiect cu tenta stiintifica din ciclul „zapezile copilariei mele” sau „incalzirea globala”.

La un moment dat din stanga vine si DN58 dinspre Resita (alta cale de acces in aceasta zona); noi urmam acelasi DN57B pe langa un lac de acumulare din care se formeaza Minisul, semn ca suntem foarte aproape de obiectivul nostru. Si, in timp ce inaintam tot mai incet admirand peisajul, pe partea dreapta o imensa cascada de apa se pravale de la o inaltime de circa 50 metri peste o stanca abrupta in apele Minisului. Nu, nu este cascada Bigar, dar pauza de foto se impune. Este o cascada asemanatoare Urlatoarei din Bucegi, ca forma, dar de vreo 3 ori mai inalta si cu un debit de apa foarte bogat. Superba! Din pacate nu am gasit denumirea ei in documentarea mea.

Nici nu pornim bine ca in dreapta soselei se deschide o banda suplimentara despartita de un scuar, ceea ce ne face sa banuim ca este parcarea pentru destinatia noastra. Da, este una din posibiltatille de parcare pentru cascada Bigar, situata la circa 200 metri in aval, dupa o curba la stanga a soselei. Majoritatea turistilor parcheaza insa chiar in dreptul cascadei.

Am parcurs cei 150 km de la Timisoara in ceva mai mult de 2 ore.

Vom vizita cascada si obiectivele din jurul ei, dar pentru a incheia capitolul cai de acces, voi spune ca la plecare vom continua pe directia aceluiasi DN57B, pe langa Pastravaria Valea Minisului, in 12 km traversam localitatea Bozovici si raul Nera, dupa care soseaua iese vizbil din zona montana, apropiindu-se de DN6/E70, jonctiunea facandu-se dupa localitatea Iablanita. De la Cascada Bigar pana la Drobeta cei 110 km se parcurg in circa 1,5 ore.

Paralela 45

O data ajunsi la cascada, trebuie sa precizez ca ne intampina cateva panouri si indicatoare.

In primul rand suntem exact pe paralela 45! Locul se numeste de fapt Popasul Paralela 45. Nu veti gasi insa ceva gen restaurant, han, ci doar un foisor mare, incapator pentru vreo 30 persoane, amenajat cu bancute si mese din lemn. Posibil, vara sa fumege un gratar ceva in zona...

De fapt este un loc amenajat care cuprinde o poartă din lemn, un pod din lemn şi un foisor, loc binevenit de odihna si de alimentat burtihanul.

Cascada Bigar

Chiar langa indicatorul inalt din piatra, care marcheaza paralela 45, exista alte cateva indicatoare si panouri cu informatii. Aflam despre poteca catre Lacul Gura Golambului (acumularea pe langa care am trecut si cu masina), aflam ca la numai 100 metri de la cascada este Izbucul Bigar si la 200 metri o grota.

Cascada Bigar a fost plasata in topul alcatuit in 2013 de „The World Geography” drept cascada cea mai interesanta din top 8 cascade unice in lume. Nu cunosc care sunt celelalte cascade care au concurat, dar este un loc foarte onorant. Este adevarat ca eu ma asteptam la o cascada „wow”, asa cum exclamasem la cea de 50 metri, despre care v-am relatat deja, dar al carei nume nu il cunosc. Apoi am inteles ca topul se refera la „cascade unice in felul lor” si nu la cascada clasica care isi arunca apele de la o inaltime mai mare sau mai mica peste o stanca sau un abrupt.

Dar ce este atat de special la Cascada Bigar?

Paraul Bigar inainte de a se varsa in Minis, cade de la inaltime peste o formatiune stancoasa invelita in pamant si bogata in muschi. Efectele deosebit de spectaculoase care se vad in pozele de pe net se obtin probabil la debite ceva mai mici decat cele pe care le-am intalnit eu, cand firul apei, se desface in multe suvite subtiri de apa care se strecoara peste stanca inierbata si acoperita cu muschi. Formatiunea are forma unei ciuperci, suvitele de apa picurand pur si simplu de la inaltime in raul Minis deosebit de cristalin in poze. Da; este un tablou aparte!

O cascada asemanatoare este cea situata intre Moieciu de Jos si cel de Sus, si este numita „La Chisatoare”. Amploarea si forma cascadei Bigar sunt indiscutabil mai spectaculoase.

Am mai citit si ca farmecul cascadei a fost afectat anul trecut de viituri, ceea ce ar putea fi o explicatie de ce nu era la fel de bine „coafata” ca in poze.

Dupa mediatizarea cascadei de catre „The World Geography” si aparitia unor articole si in presa noastra sau pe net, cascada Bigar a devenit tot mai cunoscuta, bucurandu-se de un aflux de turisti in crestere. Cred insa ca este inca necunsocuta multora dintre noi.

Cascada se poate admira de pe podul din lemn construit peste raul Minis, in proximitatea cascadei. Este un pod robust si lat cu parapeti, loc de unde se pot imortaliza cadre frumoase cu cascada vazuta de sus. Un alt loc potrivit pentru poze este la marginea foisorului. Cel mai indicat este insa daca iti asumi riscul sa te aventurezi sa cobori in albia Minsului, la poalele cascadei si eventual chiar sub ea, intrucat stanca peste care curge cascada este scobita la interior si se poate intra sub ea ca sub o palarie. Nu stiu insa cum se ajunge exact pana acolo. Sunt insa ferm convins ca se poate (vazand poze postate de alti curajosi).

Pe net apar descrieri ale cascadei precum: „aş spune că este o ciupercă imensă de pământ, acoperită cu muşchi, peste care curge una dintre cele mai albastre ape pe care le-am văzut eu până acum”, descriere care mi s-a parut cea mai apropiata de imaginea reala.

Izbucul (izvorul) Bigar

Ambele denumiri sunt vehiculate in documentatii, desi corect ar fi doar Izbucul Bigar. Cum am traversat podul din lemn peste Minis si ne aflam la partea superioara a casacdei, un indicator ne invita sa facem cativa pasi pe o distanta de 100 metri catre izbuc. Poteca este lata, lipsita de dificultati, in urcus foarte lent, accesibila oricui. In dreapta noastra, cum urcam, paraul Bigar, curge nervos si zgomotos, formand inca o mica cascada frumoasa si spumoasa datorita debitului mare al paraului pe care l-am intalnit. In cateva minute Bigarul dispare sub o stanca. De fapt, corectez! El izvoraste / apare de sub un perete mare de stanca.

Diferenta dintre izbuc si izvor consta in faptul ca de sub stanca iese un debit conisderabil de apa; practic de la incepurile intalnirii sale cu lumea exterioara, paraul Bigar este mare, curajos si puternic!

Grota

Pentru cei care vor sa simta putin mai mult gustul muntelui, pot traversa paraul pe un podet din barne din lemn si sa urce abrupt circa inca 100 metri pe o scara amenjata cu parapet de sustinere catre o grota. Ultima portiune pana la accesul in grota este una expusa, catararea putandu-se face cu ajutorul cablurilor de sustinere sau... cu dibacie si atentie sporita.

Grota este intunecoasa si verticala (gen aven), accesul in interiorul acesteia fiind posibil numai cativa pasi si fiind delimitat de un baraj (gard) de cabluri impletite ancorate pe marginea haului.

Mai pozam, ne mai tragem putin sufletul, respiram adanc din aerul curat si ozonat de munte, si... valea la vale!

La coborire chiar trebuie acordata atentie sporita mai ales daca stanca este umeda sau daca pe alocuri este zapada sau ghiata, cum am intalnit eu.

Aici se incheie aventura la Bigar, un loc frumos, dar prea putin cunoscut, un loc foarte usor accesibil pe cale rutiera cu masina, bicicleta (ca tot am citit astazi pe AFA despre o tura adevarata pe 2 roti la munte), cu motocicleta.

Alegeti sa vizitati Casacada si Izbucul Bigar! Drum bun!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 25.01.15 01:23:22
Validat / Publicat: 25.01.15 08:58:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 4134 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

38 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Inca o poza de pe pod, din alt unghi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72400 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

38 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.01.15 08:57:37]
»

Cascada merită cu prisosinţă rubrică distinctă pe AFA, astfel că am mutat articolul în rubrica "Cascada Bigăr [Cheile Nerei], [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 09:11:32]
»

@webmaster:

Multumesc webmaster.

Poate gasim si un clip adecvat. Pe youtube sunt multe filmari video chiar cu cascada, dar nu stiu daca e permis sau corect sa inseram ceva de acolo

Marian Preda
[25.01.15 09:20:10]
»

@Dan&Ema;

În consecinţă am anticipat corect!

Felicitări pentru articol care merită cu prisosinţă o rubrică distinctă pe AFA, aşa cum precizează distinsul Web!

După cum ştii, am fost în Plitvice, la Krka, pe domeniul caselor lacustre din Slunj... etc, cu toate acestea se observă din fotografiile deosebite inserate rw-ului, că am trecut de atâtea ori pe lângă una dintre cele mai frumoase căderi de apă din lume, ... aflată foarte aproape de mine!

De ruşine, am să-mi bag cheile în contact şi am s-o iau din loc, cu articolul tău pe bord!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 09:28:32]
»

@Marian Preda:

Felicitari pentru anticipare si sper ca nu s-a estompat astfel curiozitatea pentru citirea reviewului.

Eu circul de mai multe ori pe de la Bucuresti la Timisoara si spre rusinea mea abia zilele trecute am ales sa spun personal acestor locuri romanesti ce frumoase sunt.

Cheie in contact si drumuri bune.

Safta Radu
[25.01.15 09:30:32]
»

Excelent rewiev! Un debut perfect in noul an. Felicitari!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 09:32:38]
»

Multumesc pt vizita si apreciere!

Carmen Ion
[25.01.15 10:10:23]
»

@Dan&Ema - Câte minunăţii ascunde România noastră cea pitorească (nu mereu surprinzătoare) ! Felicitări pentru articol şi poze.

bogumil
[25.01.15 10:20:23]
»

Cai rutiere de acces

Există şi alte căi de acces spre cascadă, în afara celor rutiere? Sigur că ar fi calea aeriană, dacă te numeşti Victoraş Micula. Dar dacă nu eşti fiu... risipitor, ce alte căi de acces ar fi?

Dar ce este atat de special la Cascada Bigar?

Chiar aşa. N-am înţeles ce-i aşa special la cascadă, din punctul tău de vedere, al vizitatorului care a fost acolo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.01.15 10:22:25]
»

Frumoasă descriere a unor locuri pe care le-am vizitat și eu anul trecut. Felicitări!

Mi-a plăcut traseul, în special Valea Minișului, cascada însă m-a dezamăgit. Și nu numai pe mine, ci și pe majoritatea celor care ne aflam în acea zi de august la cascadă. Sigur cascada are frumusețea ei, dar să o clasezi pe locul I din lume mi se pare o exagerare.

O cascadă asemănătoare, și care mie mi-a plăcut mult, este „Apa Spânzurată” de pe Cheile Latoriței.

peste care curge una dintre cele mai albastre ape pe care le-am văzut eu până acum”

Și eu am văzut acel albastru al cascadei, însă doar în poza photoshopată de pe internet.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 10:32:34]
»

@bogumil:

Am stat o clipa si am cugetat cand am scris despre caile de acces. Si pt ca nu am gasit nicio alta cale nerutiera cunoscuta mie asa ca am ramas la cele scrise. Cale ferata nu e in zona. Abia la Resita sau la Herculane. Dar de acolo tot catre o solutie rutiera trebuie sa te indrepti.

Cascada este speciala prin imaginea si efectul pe care il creaza lasand apele sale sa cada prin mici siroaie strecurate prin muschiul care acopera ruptura de panta formand efectul pe care il are ploaia care cade pe o umbrela. La aceasta se adauga apa cristalina de munte si putin mai adanca a Minisului in zona cascadei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.01.15 10:46:55]
»

... și votul pentru superbonus!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 10:52:31]
»

@traian. leuca: multumesc de vizita si sb.

felicitari pt anticiparea destinatiei intr-un ecou anterior si sper ca nu ai facut totusi apoplexie...

crismis
[25.01.15 11:24:28]
»

@Dan&Ema: Frumos debut pe 2015! Intradevar, zona e mai putin popularizata, cred ca doar de cand cu clasamentul revistei cu pricina am aflat si noi, astia mai de departe, de existenta unei asemenea minuni a naturii. Eu inca n-am vizitat-o decat virtual, si prin intermediul articolului tau. Sper insa sa vina o zi cand sa pot spune: "AmFostAcolo si eu! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodel
[25.01.15 11:24:54]
»

Un debut foarte bun pe anul 2015. Felicitări! Cheile Nerei, pe care le-am văzut cu mulți, mulți ani în urmă, sunt de-a dreptul uluitoare prin peisajul sălbatic, nealterat (cel puțin așa arătau când am fost eu acolo). Cascada Bigăr nu cred că am văzut-o sau pur și simplu nu-mi amintesc, dar descrierea ta și pozele (plus ce am văzut la TV) mă fac să spun AM FOST ACOLO.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 11:30:07]
»

Multumesc crismis, multumesc Rodel

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.01.15 14:33:47]
»

Ce e interesant e că aceasta cascadă s-a auto-creat. „Ciuperca” aia acoperită de mușchi (poate și ceva sol, dar nu cred) e calcar depus de apa Bigărului. Forma pragului inițial pe care a trebuit să îl sară și care a determinat o anumită proiecție a apei cascadei, alături de bogăția apei în calcar a dus în timp la formarea acelui clopot de tuf calcaros. Foarte probabil acesta (acestea de fapt, că sînt mai multe asemenea „clopote” sau „ciuperci”) crește în continuare, prin același proces. Astfel de praguri, mai mari și mai impresionante, se găsesc în zonă și la Cascada Beușnița.

La Bigăr cred că „accidentul” fericit care o face mai spectaculoasă este faptul că apa nu își continuă drumul prin aceeași vale după ce sare peste pragurile auto-create, ci se varsă de la înălțime, în cădere liberă, în alt rîu. Iar la anumite debite, prelingerea apei peste mușchiul verde face din Bigăr o cascadă destul de fotogenică încît să fie inclusă într-un top.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 15:09:40]
»

Foarte pertinente comentariile. Nici eu nu am ramas la prima vedere ca e cea mai cea. Abia cand am constientizat elementele atat de bine punctate si de tine, am inteles de ce este speciala sau premiata.

Beusnita bag cu proxima ocazie cand ajung spre caras timis.

luciaoradea
[25.01.15 15:09:48]
»

@abancor -

Intr-adevar, cateva poze de acest gen sunt cele vazute si de mine cand am citit articolul depre cascada pe net, acum ceva vreme. Dar in poze era primavara sau vara, asa ca vegetatia din zona era mult mai abundenta fata de luna ianuarie.

Totusi fotografiile anexate review-ului au un farmen aparte, indiferent de anotimp, zona fiind de-o frumusete unica. Vom incerca si noi o vizita in curand, cu siguranta!

Multumesc pentru review si ideea de obiectiv turistic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[25.01.15 15:17:57]
»

@Dan&Ema - Felicitări pentru articol. Casacada e un loc frumos, mai ales când debitul apei e destul de mare pentru a forma „umbrela”. Acum câțiva ani am trecut pe lângă ea în goană, nebănuind că este atât de aproape de șosea și nici nu erau atâtea indicatoare. De fapt, nu aveam timp - goneam pe minunatele Chei ale Minișului către Oravița pentru a nu pierde trenul către Anina (prima cale ferată montană de pe teritoriul românesc - stăpânit de austrieci atunci). Și tot am pierdut trenul... hi, hi.

Am vizitat relativ în apropiere Cheile Rudăriei și Rezervația Mulinologică Eftimie Murgu. Toată zona este eminamente superbă.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 15:21:54]
»

@tata123: multumesc pt lectura. Eu cred ca ciuperca e mai spectaculoasa la debite ceva mai mici si cand apa e cristalina.

alta data nu te mai grabi ca alergi dupa 2 iepuri...

wolf2001*
[25.01.15 17:49:20]
»

Foarte frumos articolul. La vara trebuie sa ajungem neaparat pe acolo. Felicitari pentru articolele superbe

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.01.15 17:51:21]
»

@wolf2001: multumesc pt lectura si aprecierr

zuftim
[26.01.15 02:25:29]
»

Plaiurile carasene sunt de o frumusete cu totul deosebita. Mai putin afectate de turismul intensiv, pline de farmec, salbatice pe alocuri. Judetul Caras-Severin are niste locuri de-a dreptul nemaipomenite! Munti, lacuri, rauri navalnice de munte, statiuni climaterice si de iarna, balneoclimaterice, chei, pesteri etc. Totul intr-un context hai sa-i spun favorabil desi e discutabil acest lucru, in care densitatea populatiei in judet e mica. Asta vine poate in sprijinul pastrarii naturii, a peisajelor intr-o forma mai putin alterata. Desi repet, e discutabila aceasta interpretare. Am spus aceste lucruri totodata cu nedisimulata mandrie patriotica... locala, deoarece m-am nascut in Caras-Severin. Poate voi scrie si eu candva ceva despre ''prispa propriei mele case'', dar e drept ca in ultimii ani, spre rusinea mea, tot mai rar si mai putin am iesit in natura in judetul meu natal. Legat strict de subiectul Cascada Bigar, am vazut-o de multe ori, incepand din copilarie, cand am mers cu scoala intr-o excursie prin judet, asa cum se facea pe vremuri. Niciodata nu am remarcat legat de ea, ceva extrem de special, in afara de faptul ca este chiar la Paralela 45 si ca zona respectiva in care se situeaza este foarte frumoasa. E drept ca nu am vizitat-o dupa ce a aparut acest top in care controversat se afla pe locul 1, sau cel putin nu am vazut-o dupa ce am aflat de acest top, aici pe AFA. Asta ma face sa vreau sa o revad si eu, poate cu alti ochi. si sa-i descopar elemente de unicitate pe care nu le-am remarcat in trecut, nefiind eu atunci poate suficient de atent la detalii.

In acest sens si in acest demers clar acest articol ma ajuta. Inclusiv ecourile interesante. Nu pot decat sa exclam: EXCELENT ARTICOL! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.01.15 07:23:00]
»

Multumesc zuftim, timisorene din caras. Plimbare placuta la bigar!

Aurici
[26.01.15 11:08:20]
»

@Dan&Ema - Sunt si eu in tabara celor care nu au fost vrajiti de Bigar si asta pentru ca am vazut cascade mai spectaculoase in tara noastra. In topul meu, cu multe locuri inainte de Bigar este Cascada Valul Miresei din Rachitele, Cluj, pe care am revazut-o anul trecut. Si "Apa Spanzurata" de pe Valea Latoritei mi-a placut mai mult decat Bigar. Chiar daca nu am fost vrajita, nu inseamna ca nu mi-a placut si sunt pentru descoperirea tuturor locurilor din tara noastra, atat de frumoasa, unele de care abia auzim. Si iti suntem recunoscatori pentru cat de bine ne-ai povestit. Felicitari si din partea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
buterfly*
[26.01.15 12:31:46]
»

Frumos articol, ma bucur ca ati ajuns in sfarsit la ea, si eu intentionez sa ajung intr-o zi, desi mi s-a spus ca nu e chiar atat de spectaculoasa. Articolul tau m-a convins de contrariu!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.01.15 16:33:59]
»

@Aurici: multumesc Aurici de vizita si exemple. Mie imi mai place mult si Cascada Cailor din Rodnei

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.01.15 16:36:44]
»

@buterfly: sunt multe cascade mai frumoase cum au spus si alti cititori si mai depinde si de gusturi...

e bine sa mergi la bigar cu asteptareA sa vezi o cascada mai speciala, foarte usor accesibila, la sosea, sa mergi pana la izbuc si sa nu setezi asteptarile prin prisma acelui loc 1

Aurici
[26.01.15 16:57:33]
»

@Dan&Ema - Daaaa, si Cascada Cailor este frumoasa, cum am uitat s-o pomenesc? Si tot inaintea lui Bigar. Despre ea am amintiri frumoase pentru ca am facut drumul si la dus si la intors pe jos. La coborare a fost ok, dar la urcare... ne uitam cu jind la telescaunul ala si ne-a parut rau ca nu l-am luat. Cred ca pun si eu Bigar pe lista, din nou, pentru ca nu am vazut-o primavara/vara si poate ca asta face diferenta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Camelia19
[26.01.15 17:59:19]
»

@Dan&Ema - Felicitari pentru articol, multe informatii utile pentru cei care sunt turisti prin aceste locuri. In ceea ce priveste strict cascada, am vazut-o de zeci de ori si credeti-ma, in momentul in care am vazut topul am fost atat de entuziasmata ca am mai gasit ceva de vizitat in zona si ma intrebam cum a putut sa ne scape. Abia cand i-am vazut numele am inteles despre ce e vorba. Atat de photoshopata e incat nu am recunoscut-o. Ultima oara am ajuns prin zona anul trecut si era plin de lume, nu mai era loc in parcare si stateau masinile pe marginea drumului. Iar cand le-am vazut numerele de inmatriculare m-a cuprins un sentiment parca de frustrare, oamenii venisera din celalalt colt al tarii si incercau sa fie totusi entuziasmati. Se vedea insa pe fetele lor ca nu era ce s-au asteptat ei, si era normal sa fie dezamagiti daca aveau in minte imaginile de pe internet. Acum multi ani, cand inca nu se bucura de celebritate, imi amintesc ca in excursiile noastre prin zona, ne asezam pe bancutele din acel foisor si mancam conserve de pateu cu paine. Era locul unde faceam o pauza din plimbare. Nici vorba de taxa, ca acum. Si am observat ca oamenii platesc doar ca sa treaca pe partea cealalta gandind ca de-acolo vor vedea mai bine cascada, si cand colo, surpriza, nu se vede absolut nimic . Asa ca ma bucur sincer ca unii din voi vedeti si altceva decat vad eu la acea cascada si ca nu simtiti ca ati batut degeaba atata drum doar pentru ea, poate sunt eu superficiala dar traiam cu impresia ca e doar o pacaleala pentru turisti. Oricum, adevarul ce nu poate fi contestat de nimeni e ca pozele sunt photoshopate la maxim, iar daca ar fi intr-atat de spectaculoasa nu ar ar avea nevoie de efecte speciale. Nu o sa inteleg niciodata de ce se apeleaza la asemenea artificii, stiu ca nu e un site romanesc care a publicat pozele, si asta ma face sa inteleg si mai putin motivul. Trecand peste astea, ma bucur ca ati venit de la asa distanta mare ca sa vedeti si o particica din vestul tarii, avem aici multe locuri intr-adevar deosebite, cum ar de exemplu Ochiu Beiului. Acela chiar nu are nevoie de photoshop si va garantez ca in realitate arata cel putin la fel de bine ca in poze.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.01.15 19:19:09]
»

@Camelia19: da, e foarte photoshopata pe net. Da, e frumoasa, dar nu cea mai cea. Este reclama pt Romania turistica si e bine. Cand am foat eu, nu era nicio taxa. Iar paraul si izbucul sunt superbe

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.01.15 09:31:12]
»

Asta mă întrebam și eu într-un ecou la alt review despre cascadă - cine e responsabil de această „capcană” turistică și de ce a făcut-o. Cred că nu e vorba de nici o „conspirație”, pur și simplu redactorii revistei „vinovate” au selecționat fotografii, au făcut clasamentul pe baza pozelor, nu au fost personal în vizită la fața locului. Iar poza cu Bigăr a atras atenția. Cel mai mare merit îl are fotograful, care a subliniat exact acele calități care o fac interesantă și i-a dat o aură de peisaj desprins dintr-un tarîm fantastic, oniric.

Larissa
[27.01.15 22:52:32]
»

A picat la fix acest review ca planuiam sa ajung acolo in august, felicitari pentru impresii!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.01.15 07:58:55]
»

@larissa2012: sper sa iti fie util, larissa.

multumesc de vizita

Michi
[28.01.15 23:55:12]
»

Noroc cu rubrica Best of Afa, altfel nu citeam acest superb review, aşa că a treia zi după Scripturi, votul meu şi felicitări.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.01.15 00:50:39]
»

@Michi: sarut mana. Ma onoreaza aprecierile Dvs

AleDia
[31.01.15 15:15:51]
»

Un articol foarte reusit si detaliat. Ai descris tot ce se putea si ne-ai dat toate informatiile de care aveam nevoie sa vizitam si noi cascada. Trebuie doar sa ne facem bagajele si sa pornim cu entuziasm spre acest loc frumos!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.01.15 15:16:56]
»

@AleDia: multumesc de aprecieri

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
16 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, AleDia, Aurici, buterfly*, Camelia19, Carmen Ion, crismis, Dan&Ema, luciaoradea, Marian Preda, Michi, Rodel, Safta Radu, tata123 🔱, wolf2001*, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090221166610718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1