ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

După vreo 50 de ani, iar pe Valea Minișului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Da, cam așa. Acum mulți ani în urmă, neavând practic habar de frumusețea zonei unde urma să-mi petrec o săptămână din vacanța de vară, am poposit împreună cu o trupă de colegi în tabăra școlară de la Valea Minișului. Acum, mergând pe urmele amintirilor, am ajuns iar acolo (după un scurt popas la Bigăr - drept pentru care am „agățat” acest articol la rubrica dedicată cascadei mult mai vestite, dar despre care mă abțin să mai scriu și eu, după atâția alții; mă mulțumesc să pun doar câteva poze, care vor ține locul cuvintelor lipsă).

Păcat că am fost cam pe fugă, pentru că aproape jumate din zi se ducea pe tratamente. Dar oricum, am ajuns acolo și am retrăit clipe din copilărie. Îmi aminteam cum prindeam salamandre prin pădure (și abia pe urmă am aflat cum că ar avea pielea toxică, deși pe mine nu m-a afectat nicicum), sau cum am mers o zi întreagă, peste dealuri (munți, de fapt) și văi să ajungem la o altă tabără unde am reușit să petrecem doar vreo două ore, după care am fost cărați înapoi ca pe cartofi, într-o benă de Buceag, sau cum - pe acest drum, la dus, rupți de foame și de sete, am întâlnit o gospodărie unde o bătrână ne-a dat voie să-i mâncăm perele din pomi și cât de bune ni se păreau, ori de magazinul „sătesc” din apropierea taberei, de unde ne aprovizionam cu de toate și mai ales, mirosul podelei, de motorină pe lemn. Sau de marmelada pe care o primeam dimineața la micul dejun, pe un codru de pâine și cu o cană de ceai (teoretic)... eheiii… multe, multe și mărunte. Și când te gândești că azi s-au dus de râpă cam 95% dintre aceste tabere care atunci făceau fericiți foarte mulți copii, chiar și pe cei fără prea mari mijloace materiale (erau câteva locuri gratuite pentru aceștia).

Și ca să nu vorbim doar despre amintirile mele din copilărie, hai să vă mai spun ceva: pe lângă multele intrări în grote care sunt cam peste tot pe valea Minișului, nu foarte departe de clădirea fostei tabere, cam la aproximativ un km, se află o cascadă care mie mi se pare chiar mai frumoasă decât Bigărul și anume Cârșa.

Are o cădere mai mare, iar la bază se despică și ea cam la fel cu sora ei mai faimoasă din aval. Doar că are și un mic / mare neajuns: depinde enorm de precipitații, apa sa provenind aproape exclusiv din acestea, nu dintr-un izvor. Așadar, vara poate chiar să ia câte o pauză…

În partea superioară, în spatele căderii de apă e și o mică grotă. Dacă vreți să o admirați mai de aproape, va trebui să treceți prin apa Minișului, deci ar fi nevoie fie de o pereche de cizme de cauciuc, fie de ceva încălțări de plajă pietroasă (combinate cu o pereche de pantaloni scurți).

Dar un neajuns și mai mare față de Bigăr este faptul că nu există practic un loc de parcare în apropiere (și nici prin zonă), fiind nevoiți să lăsați mașina cam în șanț Și asta dacă nu cumva sunt deja vreo două-trei oprite (nu cred să fie loc mai mult în zonă).

Mai multe nu prea am să vă spun, decât că e o zonă minunată care merită văzută, preferabil la pas.

Călătorii plăcute și cărări cu soare!

===

PS - WM, te rog adaugă https://youtu. be/vduIjLILObc

mersi!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 22.10.20 14:44:54
Validat / Publicat: 22.10.20 15:27:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 1062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cascada Cârșa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.20 15:24:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

krisstinnaPHONE
[22.10.20 21:39:22]
»

@Dragos:  Vai, e spectaculoasa poza 20, parcă nici nu e Bigăr (care pe mine nu m-a dat pe spate). ​​

​​Parcă e o pictură! ​​

Și toamna are farmecul ei...

​​

alxmst
[23.10.20 04:18:17]
»

Am vizitat zona in 2014 si am avut parte de o lumina groaznica pentru poze la Bigar, bine nici nu eram vreun expert pe atunci. Singurele poze care mi-au iesit cat de cat reusite sunt cu cealalta cascada, iar prin intermediul acestui articol ii aflu si numele.

Michi
[23.10.20 08:03:48]
»

@Dragos:  Am vizitat cascada Bigar în vara anului 2018 pe o secetă grozavă. Văzusem fotografii, ştiam de clasament dar cum la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, am dat doar de câteva firicele de apă care se prelingeau pe muşchii stâncii. Ca să nu mai vorbim de parcare, intrare, totul înghesuit, aşa că nu pot spune că n-am văzut în viaţa mea cascade mai spectaculoase, pe primul loc fiind cele din Norvegia. Şi Urlătoarea, ce are?  Văd din poze că ai avut noroc că ai prins-o în toată splendoarea ei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[23.10.20 09:29:21]
»

@alexmusat

am avut parte de o lumina groaznica pentru poze la Bigar

Și în cazul meu a fost cam la fel - o zi cu cer variabil spre acoperit total, iar începând de la Cârșa, a pornit și o ploaie mocănească de care am scăpat abia când am ieșit, spre apus, aproape de malul Dunării la Moldova Nouă. Dar am profitat de ceea ce am primit...

@Michi:  și eu mai fusesem la Bigăr, cu un an jmate în urmă; era ceva mai anemică, dar frumoasă oricum. Plus mirosul primăverii. Cascade mai spectaculoase? Cu siguranță există. Mai frumoase? probabil. Oricum, se spune că frumusețea stă în ochii privitorilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zapacituPHONE
[23.10.20 19:23:00]
»

@Dragos:

O Doamne! Avem încă păduri, cu ape și arbori de instantanee ce taie respirația! După lipsa vietăților indicator ce dau măsura sănătății arealului forestier, cred că pădurile noastre sunt în suferință. Salamandra este una dintre vietățile indicator al sănătății pădurii de foioase. Pe la noi le zice șulumendrițe, sunt negre cu pete galbene sau portocalii. Inofensive, chiar dacă se zice că produc secreții (nu sunt otrăvitoare) care le protejează de foc. O veche tradiție locală, scoteau fetele de pe la noi (golani de copii ce eram,   stam la pândă), la pădure în căutare de șulumendrițe, pentru a le prinde și a le trece peste degete în speranța căpătării de îndemânări și talente în gospodărie, așa cum am găsit în versurile unui rapsod local - Gheorghe Măleanu din Bărbătești Vâlcea în poezia "Șulumendrița"

Șulumendriță pestriță

Purtând dorul pe poteci,

Doream când eram fetiță

Peste mâna mea să treci

Și te-am căutat prin frunze

Și prin iarbă, pe sub nuci,

Ca să-nvăț să țes la pânză

Punând palmele pe brânci

Și-ai trecut cu luare-aminte

Peste două mâini curate,

Mi-a fost teamă, căci, țin minte,

Te-ai oprit la jumătate.

Și-ai stătut o clipă-n loc.

Poate-atunci m-ai încercat,

Poate mi-ai urat noroc

Sau poate mi-ai descântat.

Că-nvățai pe negândite

Să cos râuri și să cânt

Și să țes pe neștiute

Gânduri din izvorul sfânt.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.10.20 18:17:15]
»

Mai încolo, în Cheile Carașului, e o Peșteră de după Cârșă.

Pesemne cîrșă înseamnă ceva prin graiul local, nu am aflat ce...

Mișto amintirile din tabără. Mai încoace, prin 85, tot în benă de Buceag am călătorit și eu, elev de a doua, cu colegii și învățătorul, de la tabăra Răstolița spre gară.  

Iar la Răstolița am mers cu mocăniță autentică, coborînd din munte călare pe buștenii încărcați în vagoane, care lunecau singure la vale, doar cu grija unui frînar. Asta după ce urcasem trași de locomotive cu abur, evident.

Iar vagoanele de bușteni erau numai cîte un capăt în formă de L cu o osie, pe care se sprijinea un cap al buștenilor, lungimea fiind cît ținea bușteanul, care se termina dincolo pe alt L.

Acum în zona aia nu mai recunoști nimic, e un ditai șantierul, terasamentul mocăniței e dispărut, iar tabăra arată a colonie penitenciară. Mă rog... nu e în zona Aninei, așa că am cam deviat.

Aici în Aninei am fost pe la 10 ani, cred că au fost primii munți văzuți mai pe îndelete, Cheile Carașului, cu mulțime de peșteri și bulboane pentru bălăceală, Vîrful Semenic, Lacul Gozna, Secu...

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[24.10.20 19:06:30]
»

@abancor:  Se pare că am fost în aceleași tabere, deși suntem generații puțin mai diferite. Și eu am amintiri superbe despre tabăra de la Răstolița unde am călă(to)rit și noi (cu) mocănița - ba chiar ne mai jucam și noi uneori să le mișcăm vagoanele de pe „linia moartă” . Bine, plus o grămadă de alte tâmpenii... Dar e corect, aia era pe lângă Reghin (unde ne-au dus de vreo două ori la ștrand - încă mai dârdâi când mi-amintesc ce apă rece aveau în bazine!), deci suntem ambii cam off-topic!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.10.20 10:08:42]
»

Cică ștrandul din Reghin era mai demult (acu e modernizat) alimentat cu apă direct din Mureș, care circula prin bazine, o metodă naturală să aibă apă mereu proaspătă (să nu zic curată), fără recirculare, filtrare, clorinare. Proaspătă, dar și rece.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alxmst, Michi, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054599046707153 sec
    ecranul dvs: 1 x 1