ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa Memoriala George Cosbuc - casa in care s-a nascut marele “cantaret” al poporului

TIPĂREȘTE

“Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un dram de iubire ca s-o intelegi” (N. Iorga)

Plecand de la Casa Memoriala Liviu Rebreanu din satul Prislop (click aici), ne-am indreptat spre Casa Memoriala George Cosbuc, aflata in localitatea care-i poarta numele, cunoscut odinioara sub numele de Hordou, situat la 12 km de Nasaud.

Ghidul Muzeului Liviu Rebreanu ne spusese ca trebuie sa fim atenti deoarece nu este nicio reclama prin apropiere si s-ar putea sa nu o vedem, prin urmare eram cu ochii in stanga si-n dreapta pentru a nu trece de casa poetului. Cand tocmai ne gandeam ca am trecut pe langa ea, am vazut-o!

E pozitionata la coltul unei strazi. E o casa taraneasca, simpla, lunga, vopsita in bleu, asemeni cerului senin. Am parcat pe straduta laterala si ne-am indreptat spre intrarea care se afla la drumul principal. In trecere, ne-am “salutat” cu marele poet, al carui bust priveste tacut trecatorii si-am intrat in curtea casei. Curtea este destul de mare si e ferita de privirile curiosilor de brazii inalti care formeaza un gard viu, dubland gardul mic de lemn care imprejmuieste curtea. Aici este amenajat un amfiteatru in aer liber, iar amfitrion nu este altul decat George Cobuc, un alt bust de marime mai mare, insotit de ghidul casei memoriale care ne intampina de cum ne zareste pasind in curte. Are o fire foarte deschisa si ne povesteste cu placere despre viata poetului, invitandu-ne in casa.

Este casa in care s-a nascut marele “cantaret” al poporului, al 8-lea copil din cei 14 pe care i-a avut tatal sau, preotul Sebastian Cosbuc.

Am intrat prin tinda. Ceaunul de mamaliga atarnat deasupra vetrei dau impresia ca acum se pregateste mancarea. Deasupra vetrei este un fel de gura de aerisire direct prin acoperis, fara horn. Dupa usa, lada de faina, iar mai incolo, pe pereti, vesela din ceramica. Toate au apartinut familiei.

In dreapta sunt 2 camere amenajate cu mobilier original, iar in stanga s-au amenajat trei incaperi despre viata si opera poetului.

Prima data intram in dreapta, in camera de zi. Un interior sobru, simplu, dar totusi primitor! . Langa fereastra, masa cu scaune isi asteapta locatarii la masa. Mobilierul din lemn este fin lucrat. Pozitionat in locul cel mai expus este un tablou care-l infatiseaza pe tatal poetului, batran, sprijinindu-se intr-un toiag, amintindu-ne ca am intrat pe un teritoriu din trecut, un trecut la care si el a participat iar locatarii casei sunt demult plecati.

Tabloului este ornat cu un stergar traditional care imbraca imaginea incremenita, asa cum am vazut si la tara, la bunicii mei. Perdelele sunt asemeni unor stergare albe, dar brazdate de o dunga rosie care da un strop de culoare interiorului, facandu-l cald si primitor. Dusumeaua este acoperita doar in zona mesei cu un covor caramiziu cu motive traditionale.

Incaperea alaturata este chilia – camera de rugaciune. Pe peretele opus intrarii o cruce mica ne aminteste rolul incaperii, mobilata precum o camera simpla de locuit. Si aceasta incapere are o multime de elemente traditioanle, stergarele, cuvertura patului si “tapetul” mare, cusut pe etamina care acopera o parte mare din pereti. Punctul de atractie al camerei sunt insa leaganul din lemn asezat in coltul camerei si banca scolarului. In nisa din perete sunt expuse vase din ceramica, iar alaturi, un ceas cu cuc ne aminteste ca aici timpul s-a oprit, totul este inert, doar amintirea este vie!

Ne intoarcem in tinda si intram in salile cu expozitia dedicata poetului. Pe peretele opus intrarii ne impresioneaza un tablou. Este atat de bine realizat incat mai ca ne asteptam sa coboare de acolo si sa ne pofteasca inauntru! Este foarte expresiv, portretistul reusind sa scoata in evidenta frumusetea interioara a poetului, caracterul sau plin de personalitate si deschis, un om care a stiut sa identifice frumosul, traditia si aspectele vietii in general, sa traiasca cu ele si sa le transpuna in versuri!

Am zabovit in incaperea plina cu fotografii din anii de scoala ai poetului (a invatat sa citesca la 5 ani), cautandu-l printre elevii clasei la terminarea liceului, am privit cateva copii dupa manuscrise, am citit parerea altor scriitori despre Cosbuc. Totul ne aminteste de valoroasa mostenire culturala pe care ne-a lasat-o poetul.

Tot aici ne inalnim cu universul care l-a inspirat pe Cosbuc! Aflu acum ca « moara cosbucenilor », foarte des amintita in mai multe poezii, chiar exista! Din pacate turistii nu prea stiu de ea si accesul la moara nu este usor, ajungandu-se la ea prin curtea unor familii, prin urmare acest obiectiv e lasat la o parte! A fost a familiei, transmisa din generatie-n generatie.

Podul de lemn din « Podul iubirii », este podul – tunel din satul Cosbuc, peste raul Salauta, cu o arhitectura deosebita, construit in 1778, dar momentan este gata sa se prabuseasca. Din cate am inteles, este unic in Transilvania si un pod asemanator exista doar in Canada, Quebec. E pacat ca avem asemenea valori si sunt uitate!

Urmatoarea incapere este un omagiu adus poetului. Aici sunt extrase din ziare, din articole, se aminteste de Centenarul George Cosbuc, din 1966. Punctul de atractie al incaperii (pentru mine) a fost un bust din bronz al poetului, in pastrare la acest muzeu.

Ultima incapere impresioneaza prin obiectele poetului care sunt expuse in aceasta incapere. Primul lucru care se zareste la intrare este biblioteca, unde sunt expuse foarte multe carti editii princeps care au apartinut poetului. Intr-o vitrina vedem o ie ingalbenita de vreme, o cravata, o perie si alte cateva obiecte care au apartinut lui Cosbuc. Aici putem vedea pelerina, palaria si geanta de voiaj a lui Cosbuc. Admiram inca un tablou al poetului. Este foarte bine realizat si pozitionarea lui in aceasta incapere e bine gandita, astfel ca imaginea din tablou se “combina” cu cea din vitrina si mai ca-l vedem pe Cosbuc plecand la plimbare cu lucrurile expuse. Acest tablou are un aer mai vesel, de om implinit si multumit, dar aceeasi fire deschisa, care pare ca asculta vorbele cuiva!

Aici este si un pupitru din lemn, pe care sunt asezate doua calimari cu cerneala si penitele de scris, cele cu care poetul si-a scris operele sale!

In spatele casei este inca un mic spatiu unde sunt adunate diferite obiecte traditionale ale poetului si ale oamenilor din sat, adunate aici ca obiecte cu valoare etnografica.

Asa cum Liviu Rebreanu a trait intre eroii romanului sau “Ion”, si George Cosbuc a trait in universul pe care l-a “cantat” atat de frumos in versurile sale. Eroii sai au fost oamenii simpli de la tara, cu tot ce implica acest lucru: trairile lor, traditiile lor si tot ceea ce inseamna viata omului de la sat. Dar eroii versurilor sale au fost si pamantul, glasul padurii, necuvantatoarele, si tot ce apartine de lumea satului romanesc, care a fost sursa de inspiratie a poetului.

Despre caracterul unei personalitati ne facem o idee prin intermediul actiunilor sale, prin ceea ce lasa in urma, prin ceea ce a creat. George Cosbuc, poet al taranimii, al neamului romanesc, a descris in versuri momentele cele mai importante ale vietii omului simplu, intelegand astfel ca a fost un iubitor al omului, al frumosului, al datinilor in general si cunoscand in general latura lui poetica.

Chiar daca a fost un mare poet, a fost la randul lui un om ca oricare altul! Vizitand casa memoriala, intelegem mai bine “omul” din George Cosbuc, intelegem legatura stransa pe care a avut-o cu satul in care a trait, suntem mai aproape de creatiile sale si ne apropiem putin si de acel suflet din sufletul neamului sau”.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 10.12.10 00:46:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Memoriala George Cosbuc Nasaud - vedere laterala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8800 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

piti
[10.12.10 09:44:18]
»

Sarut mana pentru info. Desi am trecut duminica prin zona, nu am avut timp sa trec pe acolo, e adevarat ca ma zorea din spate si codul galben de ninsori anuntat.

magdalena
[10.12.10 09:49:12]
»

Foarte documentat si frumos povestit, un review demn de apreciat! Felicitari!

biancutaAUTOR REVIEW
[10.12.10 09:54:53]
»

@piti, Multumesc! Cu siguranta mai treci pe acolo! Poate atunci vei avea mai mult timp. In apropiere este si Casa Memoriala Liviu Rebreanu care merita la randul ei, vizitata.

anadragusin
[10.12.10 12:23:24]
»

Foarte departe de mine aceasta zona, dar citindu-ti review-ul ma simt mult mai aproape acum. Un review de exceptie pt. care te felicit din inima!

sandu.53
[10.12.10 12:25:08]
»

iar ai scris cu multa emotie si sensibilitate! imi place mult cand citesc asemenea review-uri si in plus ma bucur ca scrii despre aceasta zona si oamenii ei de valoare, despre aceste locuri care mie personal imi sunt foarte dragi!

dannek
[10.12.10 12:56:56]
»

Frumos povestit, cine stie cind o sa mai ajung in acea parte a tarii!

luciaoradea
[10.12.10 18:28:14]
»

Nu am ajuns inca acolo, dar cand voi merge nu voi mai avea nevoie de ghid, datorita review-ului tau! Si pozele reprezentative, felicitari!

dorgo
[10.12.10 19:53:21]
»

E bine ca mai scrie lumea si despre judetul Bistrita, judet care are multe locuri interesante si nedescoperite inca... am vazut ca si-n "Casa memoriala Lucian Blaga" se mai pastreaza palaria si paltonul poetului...

cristi_an3000
[10.12.10 22:13:50]
»

judetul Bistrita-Nasaud, mai bine zis.

Alina Morar
[11.12.10 13:05:34]
»

Am trecut si eu prin zona, dar nu am vizitat casa. Multumesc pentru informatiile care ma vor ajuta pe viitor.

corinne
[11.12.10 21:17:03]
»

Imi pare rau ca nu mi-am facut timp sa opresc cand am trecut pe acolo... Se pare ca aveam ce vizita .

Felicitari pentru descrierea amanuntita... odata cu tine am fost si noi acolo!

biancutaAUTOR REVIEW
[13.12.10 09:18:06]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri! Casa memoriala e un loc deosebit, locul marelui poet. Ma bucur ca e intretinuta, iar doamna care se ocupa de primirea turistilor ofera o multime de informatii.

Despre George Cosbuc mai spunea ca s-a intors in Ardeal in 1908, locul natal chemandu-l mereu. S-a cunoscut si cu Liviu Rebreanu. A suferit foarte mult cand fiul sau, foarte tanar, in jur de 20 de ani, a avut un accident de masina in care a murit. A fost o lovitura foarte grea pentru Cosbuc. Durerea l-a rapus. Nu a reusit sa mai scrie nimic dupa moartea fiului sau, s-a ocupat doar cu traduceri, traducand printre altele "Divina Comedie" a lui Dante. S-a stins in 1918, la trei ani dupa moartea fiului sau.

bessondm
[13.12.10 11:32:04]
»

Buna prezentare, ca de obicei . Imi plac foarte mult casele memoriale, sunt locuri mai putin vizitate, nu vei sta niciodata la coada la casa de bilete... Si spun foarte multe despre oamenii care au facut cinste acestui neam, spre deosebire de oamenii prezentului (care parca nu mai au anvergura celor din trecut). Ma rog, vremurile s-au schimbat si ele, fara discutie.

biancutaAUTOR REVIEW
[13.12.10 14:46:38]
»

Multumesc, @bessondm! Asa e, o casa memoriala "vorbeste" despre viata personala a celui care a realizat ceva. Putem vedea modul in care traia, preocuparile sale, uneori viciile sale. Intotdeauna o casa "ascunde" multe. Vizitand o casa memoriala intram in intimitatea omului. Iar cand e vorba despre asemenea personalitati cum e George Cosbuc, interesul de a cunoaste locul in care s-a nascut si a trait e mult mai mare.

webmaster70
[08.11.15 18:29:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Casa memorială George Coșbuc [Coșbuc, BN], BISTRIȚA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, bessondm, biancuta, corinne, dannek, dorgo, luciaoradea, magdalena, piti, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Coșbuc [Coșbuc]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065514087677002 sec
    ecranul dvs: 1 x 1