GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La poalele muntelui Pietricica, pe strada ce astazi ii poarta numele, chiar la numarul 1, se gaseste o casa simpla, dar care datorita stilului arhitectural deosebit face in prezent parte din patrimoniul national cultural. Vedem intai palaria sa uriasa si stim ca am ajuns acasa la “conul Calistrat”, locul in care si-a petrecut cea mai mare parte din viata si punct de plecare in drumetiile sale neobosite. Ati ghicit, probabil, ne aflam la casa memoriala a scriitorului Calistrat Hogas din Piatra Neamt, singura dedicata acestui om mare atat in sensul propriu cat si figurat.
Este cu putin inainte de ora deschiderii si asteptam cu nerabdare sa termine de dereticat doamna ce se ocupa de muzeu. Imi doream nespus de mult sa ajung aici si venisem special dis-de-dimineata, inainte sa isi faca aparitia grupurile galagioase de turisti. Plimbarile pe care le facuseram zilele anterioare prin tinutul Neamtului, si care, pe alocuri, se intersectasera cu drumurile scriitorului, ma ajutasera deja sa inteleg mai bine dragostea lui pentru aceste meleaguri.
Muzeul exceleaza prin simplitatea si frumusetea rustica. Obiectele personale atat de dragi scriitorului si evocate in intreaga sa opera: mantia uriasa din postav sub care poate sa incapa intreg Universul (citez din memorie), palaria sa cu borduri late, pistolul de care nu se despartea in drumurile sale pe munte sunt toate, aici. Nici calimara pantecoasa nu lipseste de pe micutul sau birou de lucru.
Vizitam, pe rand, salonul familiei Hogas, dormitorul sotiei scriitorului, sufrageria de iarna. Fiecare incapere este bogat impodobita cu tablouri de familie, fragmente din operele scriitorului, gazete la care a scris acesta, precum si monografii. Mobilierul este autentic si a fost donat, impreuna cu casa si celelalte obiecte, de catre fiica scriitorului, Sidonia, care a avut o contributie foarte importanta la felul in care arata acest muzeu. De altfel, meritele sale au fost recunoscute si de catre comunitate, fiind numita cetatean de onoare al orasului Piatra Neamt.
Toate acestea ni le spune, cu mare pasiune, doamna muzeograf, al carei nume recunosc cu rusine, nu l-am retinut. O cunoscuse personal pe domnisoara Sidonia, care a trait pana la 94 de ani singura si care iubea foarte mult pisicile. Fiica scriitorului a amenajat prima data muzeul intr-o singura incapere pentru ca, mai apoi, sa renunte cu generozitate la intreaga casa. Impreuna cu muzeografa facem o scurta incursiune prin opera scriitorului, ne plimba pe drumuri de munte si ne aminteste de personajele pline de umor ale lui Calistrat Hogas, cum este parintele Ghermanuta care si-a fiert buretii in comanacul din care si-aa scos captuseala, sau de baba Anica care sforaia ca o fanfara.
La iesirea din muzeu se gaseste un urias portret al lui Calistrat Hogas, infatisandu-l alaturi de muntii lui cei dragi. Tot de la fiica scriitorului doamna muzeograf stie cat de trist era scriitorul cand se intorcea din peregrinarile sale si cat de zgarcit era cu vorbele in acele momente. Prefera sa se retraga in intimitatea sa creatoare si, singur, sa puna pe hartie intamplarile de un haz aparte, sau sa se minuneze de splendoarea meleagurilor colindate alaturi de Pisicuta, iapa sa credincioasa.
Parasim muzeul cu zambetul pe buze si cu dorinta de a reveni in aceste locuri atat de frumoase si cu oameni atat de primitori.
http://www.neamt.ro/cmj/memoriale/mmch.html
Trimis de krondia* in 28.01.10 22:24:13
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.93161420 N, 26.36625970 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
http://www.youtube.com/watch? v=DgAMYyYOg3I
O frumoasa calatorie prin muzeu.
krondia va invita la o calatorie virtuala pe urmele lui Calistrat Hogas.
Krondia – multumesc pentru faptul ca de acolo, din Brasov, te-ai deplasat la Piatra Neamt sa vizitezi casa memoriala Calistrat Hogas. Ai facut-o pentru bucuria ta si – te rog sa ma crezi – si pentru a mea.
Prin descrierea atat de amanuntita a interioarelor si a obiectelor expuse, m-ai facut sa te insotesc, sa-mi amintesc de scriitorul calator in muntii Neamtului si de fiica lui, mare iubitoare de pisici.
Cu rusine trebuie sa marturisesc faptul ca am trecut zilnic - timp de patru ani - pe langa aceasta casa. In drumul meu grabit spre liceu, intorceam doar capul sa vad statuia scriitorului din fata casei, dar niciodata nu m-am invrednicit sa intru. Strada purta numele scriitorului si in anii ’70, iar daca trecand de numarul 1 continuai pana la o straduta laterala dreapta, ajungeai in fata postei centrale, langa liceul pe care-l frecventam. Numit la inceput "Liceul nr. 2", a devenit ulterior – cum altfel? – "Liceul Calistrat Hogas". A fost mare eveniment in oras si mai ales in liceul nostru aceasta schimbare. Festivitati, cuvantari, schimbare de matricola…
Imi promit ca la viitoarea vizita in oras, voi trece si pragul casei memoriale Calistrat Hogas.
@krondia: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Casa Memorială Calistrat Hogaș, PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 În casa amantului! - Casa Memorială Calistrat Hogaș — scris în 10.10.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Acasă la conu' Calistrat - Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș” — scris în 18.08.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ