ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Casa Domneasca Brebu, un loc ce merita vizitat

TIPĂREȘTE URM de aici

Plecand din Telega, „ne-am indreptat” rotile masinii :) spre localitatea Brebu, pentru vizitarea Ansamblului arhitectural „Casa Domneasca”. Pentru la iesirea din Telega, spre Campina se face dreapta, pe DJ214, existand in acea intersectie chiar un indicator cu Muzeul de Arta Medievala si distanta pana acolo, de 6km. Am urmat si noi acest drum, relativ bun, care la un moment dat are o portiune foarte frumoasa, care urca destul de pronuntat, in cateva serpentine scurte, drumul fiind marginit de padure, pana la intrarea in localitatea Brebu.

De fapt comuna Brebu se compune din mai multe sate: Brebu Manastirii, Brebu Megiesesc, Pietriceaua si Podu Cheii.

Numele de Brebu ar veni, dupa unii, de la animalutul castor (sau breb) care intrecut ar fi polulat acele meleaguri, iar Brebu Manastirii si Brebu Megiesesc provin de la impartirea longitudinala a satului, la 1654 de catre domnitorul Constantin Serban, care reda mosnenilor brebeni (tarani liberi posesori care detineau pamant) jumatate din mosiile luate de Matei Basarab iar o parte revenind manastirii.

Numele de Pietriceaua vine de la numele dealului pe ai carui versant se intinde satul, iar satul Podu Cheii si-a luat numele de la platoul pe care se afla, deasupra Cheii Brebului.

Urmand drumul ce traverseaza localitatea si care de fapt delimiteaza si cele doua zone, Brebu Manastirii, de Brebu Megiesesc, acestea functionand practic ca doua cartiere ale aceleasi localitati, am ajuns direct in parcarea din fata muzeului.

Complexul arhitectural medieval Brebu se compune din zidul de incinta, Turnul Clopotnita, Biserica şi Casa Domneasca. Zidul de incinta a fost construit din caramida si piatra si este intr-o stare buna de conservare. Intrarea in incinta complexului se face pe sub Turnul Clopotnita, masiv, construit din caramida avand patru nivele şi o înaltime de cca. 30 metri. Am urcat pe oscara exterioara pana la nivelul 1, dar usa de acces in turn era incuiata asa ca ne-am rezumat in a admira de la acea inaltime imprejurimile.

Biserica a fost inceputa in anul 1650 in timpul domniei lui Matei Basarab si finalizata de Constantin Brancoveanu. Are arhitectura care pare a fi inspirata de arhitectura Bisericii Manastirii Dealu.

Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, hotaraste in 1641 sa isi construiasca resedinta domneasca a Brebu. In 1650 sunt finalizate in mare parte lucrarile la aceasta cladire.

Dar finalizarea in totalitate a complexului s-a facut sub domnia lui Constantin Brancoveanu in 1690.

In prezent Casa Domneasca a lui Matei Basarab adaposteste un muzeu, ale carui colectii includ documente din secolele XVII- XVII despre situatia social-politica, culturala si economica a Tarii Romanesti. Se pot admira si diverse obiecte din acea perioada, costume boieresti, Doua dintre salile expozitiei sunt rezervate artei tipografice.

Casa Domneasca are plan dreptunghiular cu ziduri groase, spatiul inital de locuit era format din opt incaperi, o terasa cu loggie şi foisor. Se pastreaza intacte si sobele originale din camere. Parterul este amplasat deasupra a doua pivnite de la subsolul cladirii accesul facandu-se din exteriorul cladirii pe sub o frumoasa arcada. Dar la subsol nu am avut acces, fiind incuiat.

Totul aici este bine intretinut, curat. Ne-a placut aici. Chiar am surprins (stiu, nu e frumos! :) ) o discutie telefonica a custodelui muzeului, care discuta cu interlocutorul de la celalalt capat al firului despre o vizita/deplasare la Suceava, la Muzeul Cetatii de Scaun a Sucevei pentru aflarea mai multor amanunte despre accesarea unor fonduri europene pentru reabilitarea Complexului Arhitectural de la Brebu.

Pe o usa mica, de langa Casa Domneasca, se poate trece dincolo de zidul masiv ce inconjoara biserica si Casa Domneasca, nimerind intr-un parculet curat, ingrijit, cu banci, alei, cosuri de gunoi si multa verdeata, care se intinde pana pe malul Lacului Brebu.

Ca sa rezumam, am dat la Brebu peste ceva care ne-a impresionat tare placut, meritand din plin introducerea acestui obiectiv pe „agenda noastra de lucru”. :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 16.02.15 19:08:41
Validat / Publicat: 16.02.15 21:06:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TELEGA.

VIZUALIZĂRI: 4161 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster70
[16.02.15 19:54:30]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Testosu'AUTOR REVIEW
[16.02.15 20:26:40]
»

@webmaster26 - e ok!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Domnească & Mănăstirea Brebu [Brebu]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056823015213013 sec
    ecranul dvs: 1 x 1