ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Paris, în Motparnasee, în căutarea Sărutului lui Brâncuși.

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu gândul că se apropie ziua de 19 februarie, când marele nostru C-tin Brâncuși ar fi împlinit 143 ani, aș vrea să inserez câteva impresii din Parisul cutreierat de mine, în 2013 și 2014. Atunci am ținut morțiș să ajung la mausoleul familiei Bibescu, la locul de veci al lui George Enescu și cel de veșnică odihnă al sculptorului C-tin Brâncuși. Punct ochi, punct lovit!

În anul 2012 în Pere Lachaise am găsit destul de ușor piatra tombală a marelui Enescu, chiar nesperat de ușor. Așa cum în Florența fiind, căutam în Grădina Boboli străbunii noștri daci, pe care i-am reperat ușor tocmai datorită lor, care, simțindu-ne prezența în parc, ne-au călăuzit pașii telepatic spre ei, așa și în Pere Lachaise am găsit ușor locul de veci al marelui compozitor, aș zice, de ce nu, prin acordurile Rapsodiei sale, percepute doar de subconștientul nostru. Aiureală sau nu, important e, că am găsit repede ceea ce căutam.

Mai greu a fost cu Bibescu Vodă, care s-a cam lăsat căutat. Poate chiar nepoata sa Anna de Noailles, aflată și ea acolo, cu el, ne-a fost împotrivă, așa cum a fost și-n viața pământeană, de nu-și recunoștea originea română.

Nici în Cimitirul Montparnasse, în căutarea lui Brâncuși nu a fost prea ușor. De găsit, l-am găsit repede, dar unde să fie Sărutul? După ciorovăieli și dispute între noi, că e, că nu e, ne-am apucat de treabă și am făcut ordine pe mormântul său. Era în august și frunzele acopereau scrisul: Constantin Brâncuși 1876-1957/ Alexandre Istrati 1915-1991/ Natalie Dumitresco 1915-1997. Derută totală. Ce-i cu ăștia, aici? Dau telefon în țară cuiva care l-e știe pe toate. Da, sunt doi pictori, care l-au îngrijit până la moarte Am lăsat o bucățică din tricolor. A fost cred, cel mai frumos dar!

În anul următor, după o mai temeinică documentare, am pornit iar la Paris, în Cimitirul Montparnasse, în căutarea lucrării sale, Sărutul. Și dacă tot am venit, l-am salutat din nou pe autorul minunatelor lucrări Cap de copil, Cumințenia pământului, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Măiastra, Rugăciunea sau Cocoșul. Și iarăși i-am făcut ordine și curățenie și pe ornamentul-coroniță pentru aprins lumina i-am oferit o bucățică din tricolor!

Portarul ne-a explicat apoi, cu degetele pe buze, că baiserul se află în altă aripă a cimitirului. Ne-a explicat unde anume și am pornit per-pedes, în grabă, în căutarea lui! Cu ajutorul unei familii de francezi, cărora le-am explicat ce căutăm și care nu știau de lucrare, ci numai de autor, am zărit conturul Sărutului, într-o margine, într-un colț îndepărtat, lângă un zid al cimitirului, loc destinat pe atunci, criminalilor și sinucigașilor.

Ne-am apropiat cu emoție și ne-am bucurat că am găsit una din operele de tinerețe ale lui Brâncuși. Lucrarea Sărutul străjuie mormântul tinerei rusoaice Tanioșka Rakevskaia, iubita doctorului Solomon Marbe, de origine român și bun amic cu Brâncuși. Numele fetei se deslușește greu, literele chirilice sunt ilizibile, chiar deteriorate și mușchiul crescut pe ele.

Taniușka, de familie nobilă, studentă la Paris, purtând sarcină s-a sinucis la vârsta de 23 ani. Aflând că familia vrea să-i facă un bust, doctorul l-a rugat pe Brâncuși să realizeze un monument pentru mormântul ei. Și l-a executat dintr-un singur bloc de piatră, o variantă a Sărutului din 1907, de trei ori mai înaltă, ce înfățișează îmbrățișarea eternă a două ființe, dincolo de moarte. Lucrarea a fost pusă pe mormântul Taniușkăi pe când Brâncuși avea 33 ani. Vârsta lui Christos. Atunci nici nu gândea că și locul său de veșnică odihnă, avea să fie tot aici, în Montparnasse, cu Sărutul Taniușkăi și nu în Hobița lui, acolo unde și-ar fi dorit.

Am admirat și am mângâiat singura lucrare brâncușiană, aflată în spațiu deschis, în afara țării. Am privit fotografia Taniușkăi. Frumoasă, enigmatică, cu ochii limpezi, am curățat-o de praf, am eliberat-o de plantele crescute în jur, am făcut ordine, am făcut fotografii, ca apoi să observăm o cameră (acum am înțeles că sunt trei) montată special pentru supravegherea permanentă a lucrării.

Sărutul stă de mai bine de 100 ani sub cerul liber. Nimănui nu i-a atras atenția, până când operele lui Brâncuși au căpătat valoare mondială. Acum este obiect de dispută între statul francez și moștenitorii Taniușkăi.

Urmăresc din 2002 această lucrare şi am observat că de la an la an se deteriorează, în sensul că pică efectiv bucăţi din ea. În zona muchiilor este friabilă, deja este erodată. Dacă atingi cu degetul uşor, pică granule din rocă peste tot şi mai ales în partea superioară. Pe ea au crescut chiar şi muşchi, iar radicelele distrug piatra şi menţin flora microbiană. Mai mult decât atât, am aflat de la cel care se ocupă de paza cimitirului că, din septembrie anul trecut, au apărut nişte zgârieturi care se pare că sunt legate de procesul care se află pe rol între moştenitorii lucrării, adică familia Rachevski, şi moştenitorii cesiunii. E de presupus că moştenitorii cesiunii sunt chiar reprezentanţii Primăriei din Paris, a spus Sorin Lory Buliga, directorul Centrului de Artă "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu.

E regretabil că a fost vandalizată și se pare, chiar de moștenitorii Taniușkăi.

Da, am văzut zgârieturile. Sunt profunde, vizibile și dureroase, adânc srijelate în sufletul marelui artist.

Cimitirul Montparnasse poate fi considerat un muzeu în aer liber, unde nu se plătește bilet de intrare și unde fotografiatul nu este interzis.

Parisul dispune de mult prea multe atracții de orice fel și pe toate gusturile, dar un strop din timpul și sufletul nostru de români, merită acordat celui care a dus departe faima elementului tradițional românesc.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 17.02.19 17:28:15
Validat / Publicat: 17.02.19 20:01:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris (2012 și 2013) și Coasta de Azur (în 1992)
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Am zărit Sărutul lui Brâncuși.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

cristina47*
[17.02.19 20:37:49]
»

Excelent articolul!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.02.19 21:29:11]
»

@cristina47: Mulțumesc, Cristina!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂCartierul Montparnasse:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13887119293213 sec
    ecranul dvs: 1 x 1