GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cap Kaliakra, zona localizata in partea de nord a Bulgariei, pe coasta marii Negre, la o distanta de 60 km de Varna. Numele Kaliakra este de origine greceasca si inseamna “cap frumos” si este atribuit din prima jumatate a sec. IV. Pentru a ajunge acolo trebuie sa te abati vreo 12 km din drumul principal care leaga Vama Veche de Balcik.
Este practic o limba de pamant de 2 km ridicata la 70 m inaltime fata nivelul marii. Acest avantaj geografic face ca pe acest loc din cele mai vechi timpuri sa se construiasca fortarete de aparare. In prezent este declarata rexervatie naturala.
Din atestarile documentare stim ca prima data a fost facuta o fortificatie construita de traci (sub numele de Tyrisis) in secolul III-IV i. Hr., si ca pana in anul 44 I. Hr. (secolul IV) a facut parte din Dacia. Stim ca a fost o cetate importanta, fiind a doua dupa Tomis. A fost ocupata de greci, apoi de romani, iar in anul 681 cetatea va intra sub stapanirea primului stat bulgar. In jurul anilor 1394-7 cetatea este recucerita de doua ori de catre turci. In intervalul 1404-1420 teritoriul inconjurator impreuna cu fortareata este anexat Tarii Romanesti. In 1420 teritoriul este definitiv cucerit de turci. La inceputul secolului al XVIII lea cetatea se afla in ruine. In august 1791 are loc o importanta batalie navala in cadrul razboiului ruso-turc. Teritoriul revine din nou statului Bulgar. Si in prezent la cap Kaliakra, la extremitatea ei, in punctul cel mai inalt exista o baza militara si o statie meteorologica.
Fortareata a fost refacuta in secolul IV d. Hr., cand si s-au adaugat un al doilea brau de ziduri, acesta despartind fortareata de orasul exterior. Asezarea din jurul cetatii se intindea pe o suprafata de 2.5 hectare. Aprovizionarea cu apa a fortaretei se facea din orasul exterior care avea puturi de apa de mare adancime (unul se poate vedea aproape de intrare, dupa ce treceti de turnul (poarta) de aparare, un izvor cu apa minerala si au apeduct de cateva sute de metri (se poate observa pe langa unele ruine). Orasul exterior avea si bai publice datate din sec. III-IV d. Hr. Exista ruine ale unei biserici, locuinte.
Poarta de vest este cea mai bine conservata in prezent, la fel si portiuni din ziduri. Din cate am aflat de la ghidul nostru, pe aici traiesc pe langa pescarusi, cormorani (pasari marine), iar in mare pot fi observati foarte des delfini, dar cat am fost noi acolo nu am vazut nici cormorani, nici delfini. In excursia noastra am prins o zi fara un nor pe cer, asa ca vremea a facut ca peisajul sa fie cu atat mai frumos. Marea aici este limpede, de un albastru “infinit”, asa ca pentru o clipa uiti ca este aceeasi mare Neagra, pe care o vezi si de la Constanta. Aproape de extremitate exista un restaurant unde se pot servi diverse specialitati de fructe de mare pentru amatori, dar si alte meniuri. Personal nu am incercat. Exista un muzeu cu intrare contra cost parca 3-4 leva/persoana, amenajat intr-o grota chiar langa restaurant. Merita sa-l vizitati. Veti gasi o macheta a cetatii, pentru a va face o imagine despre amsamblul pe care il vizitati. Mergand in continuare exista placa comemorativa a amiralului rus Ushakov Teodor, care la 31 iulie 1791 a castaiga batalia navala in lupta pentru infrangerea turcilor si redarea in posesia statului Bulgar a zonei capului Kaliakra. La extremitatea capului Kaliakra, dupa ce treci de statuia arcasului, coborand pe nistra scari de piatra, inguste, se afla o capela atat de mica incat in ea incape doar un om, capela Sf. Nicolae. Coborand pe langa capela, inca cateva trepte ajungi in punctul final al calatoriei. De aici incolo numai stanca ce se termina in mare. Marea Neagra, mai frumoasa ca niciunde.
Circula o legenda despre de fecioare care s-au aruncat impreuna in mare ca sa nu cada in mana turcilor, deoarece nu voiau sa-si piarda credina si cinstea. Exista un monument la intrrea in Kaliakra ale celor 40 de feciare.
Prin urmare, Kaliakra este un loc incarcat de istorie, ce porta inca ecoul bataliilor la care a fost martora.
In prezent, in zona din apropierea capului Kaliakra sunt foarte multe turbine eoliene, Bulgaria fiind unul din exporatorii de energie “verde”.
Trimis de essib* in 16.01.12 21:08:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcik, Nesebar, Constantin si Elena
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.36802100 N, 28.46449300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca te-ai inspirat de pe undeva (aceasta este impresia pe care mi-a lasat-o review-ul) te rog sa specifici exact unde anume si sursele, conform regulamentului site-ului.
@webmaster:
surse de "inspiratie":
cu privire la datele istorice si denumiri
Dex:
1) "In sec. 1 i. Hr..... ia fiinta statul geto-dacilor (Dacia), al carui fauritor este Burebista. Creand o vasta stapanire... si dispunand de o puternica forta miltara... supunand cetatile grecesti vest si nord pontice (Apollonia, Mesenbria, ..., Callatis, Tomis, ..., Tyras (Tyrisis)...)..... Este perioada cand incepe o vasta activitate de ridicare a unor puternice centre fortificate sau de refacere a altora mai vechi, amplasate pe inaltimi, promontorii izolate ori piscuri, cu o buna pozitie strategica, greu accesibile si utilizand la maxim configuratia terenului... :
a se vedea harta Daciei la moartea lui Burebista
2) " in anul 681 se creaza primul tarat bulgar... "
alte surse:
asa cum se poate vedea si in continutul textului, excursia facuta la kaliakra a fost organizata (deci cu ghid), iar in acest sens avem si un filmulet (personal) facut acolo.
Despre considerente cum ar fi marea, aceasta se poate vedea si in pozele atasate, nu ai putea sa scrii altceva decat vezi.
o singura expresie s-ar putea spune ca este preluata dintr-un text citit "trebuie sa te abati vreo 12 km din drumul principal"
Multumim pentru raspuns. Intelegi sper, de ce ai fost rugata sa specifici eventualele surse de inspiratie, apeciem raspunsul, ne cerem scuze pentru disconfortul creat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cap Kaliakra, de ce nu? — scris în 20.11.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Aventuri la Caliacra - Captiv în peșteră — scris în 19.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Cap Kaliakra, o amintire de neuitat — scris în 19.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cap Kaliakra, bucata de pământ scaldata de mare — scris în 28.07.19 de Carinalor din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cap Kaliakra — adevarata perla! — scris în 02.09.18 de dan popa din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Capul Kaliakra vazut in septembrie — scris în 21.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Atmosferă splendidă. Recomand! — scris în 25.08.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ