GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumetie spre inima Masivului Piatra Mare prin Canionul 7 Scari
Sper ca dupa ce cititi acest review si o sa vedeti pozele o sa va conving sa va luati copiii, catelul, pisica si cu rucsacul in spate sa porniti la drum spre Canionul 7 Scari in urmatorul week-end.
Va recomand acest obiectiv turistic pentru ca este foarte usor de ajuns. De pe DN1, in directia spre Brasov, cand ajungeti in Timisul de Jos in dreptul podului care duce la Hanul Dambu Morii faceti dreapta pe acest pod, parcati masina unde gasiti un loc de parcare convenabil si de acolo incepeti drumetia spre canion, adica vreo 2,5 km pe care ii puteti parcurge in aproximativ 2 ore, fara sa va grabiti. Distanta Bucuresti – Timisul de Jos este de 160 km. Puteti sa ajungeti si cu trenul, insa trebuie sa mergeti cu Regio, deoarece trenurile InterRegio nu opresc in statia Timisul de Jos. De acolo puteti merge pe jos pana la canion sau puteti sa luati un autobuz extraurban al RAT Brasov – 17B care insa are o frecventa destul de proasta, asa ca tot mai bine mergeti pe jos.
Canionul este situat in Masivul Piatra Mare (1844 metri), in partea de nord-vest, la o altitudine de 995 m, pe paraul Sapte Scari. Desi denumirea sa este „7 scari”, canionul are 9 scari. Denumirea a ramas asa din momentul cand a fost inaugurat in 1910. Atunci erau intr-adevar 7 scari, de fapt erau 7 busteni sculptati sub forma de scari. Canionul se remarca prin distanta foarte mica intre pereti, fiind unic in Europa prin acest detaliu. Lungimea canionului este de 230 m, iar diferenta de nivel este de circa 60 metri, asa ca o sa vedeti multe cascade, pe deasupra carora o sa treceti. Canionul a fost refacut complet in anul 2013, toate pasarelele fiind inlocuite. Scarile sunt din otel zincat, iar pasarele din lemn au fost inlocuite cu gratare din otel zincat antiderapante.
Canionul 7 scari este deschis tot timpul, inclusiv iarna. Totusi in anumite conditii meteo, iarna accesul este interzis. Este accesibil tuturor, chiar si copiilor, bineinteles insotiti de cineva. Traseul este marcat cu banda de culoare galbena, insa nu aveti nevoie de acest marcaj pentru ca o sa gasiti foarte multi turisti care merg la canion. De altfel, trebuie sa aveti in vedere ca dupa ce ajungeti la canion trebuie sa stati la coada, pentru a vi se permite sa intrati in canion. Noi am asteptat cam 40 de minute, fiind week-end. Cei care administrau acest canion permiteau trecerea a maxim 25 persoane odata la 10 minute, asa ca se facea o coada serioasa in week-end... Nu m-a deranjat foarte mult acest aspect pentru ca eram constienta ca regula era facuta pentru siguranta noastra si in plus nu vroiam sa fiu impinsa din spate ca sa ma grabesc. Organizarea si modul cum era administrat acest obiectiv turistic mi s-au parut OK. In interiorul canionului era o persoana care iti explica cum sa urci si la ce sa fii atent ca sa nu te accidentezi. Nu m-a deranjat nici faptul ca a trebuit sa platesc o taxa de 10 lei pentru a intra in canion, avand in vedere ca locul era bine intretinut. Poate ca toaletele ecologice instalate langa casa de bilete ar fi trebuit curatate putin... Mi-a placut de asemenea ca pe parcursul traseului existau popasuri turistice amenajate, putand sa stai sa servesti mancarea pe care ai luat-o de acasa. La toate aceste popasuri gaseai pungi menajere, unde puteai sa arunci gunoiul. Toate indicatoarele si panourile informative au si traducere in limba engleza.
Dupa ce parcurgeti canionul va trebui sa va intoarceti la intrarea in canion, urmand marcajul bulina rosie. Ajunsi de unde ati plecat, aveti posibilitatea sa coborati pana la capatul drumului forestier cu tiroliana sau sa mergeti pe jos. Tariful pentru tiroliana este de 50 lei/adult si 20 lei/copil si aveti inclus in acest pret echipamentul necesar. Traseul pentru tiroliana are o lungime de 2,1 km, fiind cel mai lung din tara. Imaginati-va ca veti cobori de la 995 metri la 680 metri pe un traseu de 2,1 km mergand pe deasupra Vaii Sipoaiei, peste Cascada cu Apa Vie, peste poteci timp de 30 de minute. Deci iata inca un motiv ca sa ajungeti la 7 Scari! Distractia este garantata!
Trimis de Alexa_77 in 04.10.16 10:41:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA MARE. A mai fost în/la: SOVATA, BAILE HERCULANE, CHEILE GRADISTEI, VALEA PRAHOVEI, SIGHISOARA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alexa_77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Alexa_77: O pledoarie pentru frumos plina de farmec. Felicitari, votat cu mare placere.
@Alexa_77: Dar se vede că ați călătorit „puțin” în zona montană în această vară Felicitări, avem atât de multe zone frumoase în România.
Canionul 7 Scări este destul de promovat, amenajarea sa contribuind esențial la mulțimea de turiști care se avântă în sezonul cald spre scările canionului. Să sperăm că (aproape) toți se vor comporta civilizat și vor respecta natura. Eu am ajuns anul trecut acolo, în cursul săptămânii, erau vizitatori dar nu atât de mulți încât să stăm la coadă la intrare în chei. Astfel ne-am putut bucura de relaxarea indusă de sunetul apei, aerul curat și rece și adierea ușoară a vântului.
Urmăriți contul de FB dedicat acestui minunat loc natural pentru a fi la curent cu starea vremii, lucru de care depinde decizia de a deschide/închide accesul în canion.
@Alexa_77:
Superb! Felicitari pentru drumetie si articol!
Imi amintesc de Canionul Sapte Scari din diferite perioade de timp. Am prins canionul si in varianta cu scari deteriorate si cu scarile integre. Este superb cum in ingustimea dintre cei doi pereti de stanca se pravale paraul Sipoaia intr-o succesiune de cascade. De la Canion se poate continua drumul catre Masivul Piatra Mare, catre fosta cabana Piatra Mare.
Este un drum placut de care imi amitesc cu drag.
De doua ori am campat in zona Timisul de Jos / Dambul Morii.
Si la cabana Dambul Morii am inoptat o data.
Iar la Canion am fost cu un olandez care si-a rupt incaltarile pe drum, dar nu a regretat vazand minunatia de la Canionul Sapte Scari.
E grozav ca acum exista amenajarile necesare si ca s-a instalat mega tiroliana.
@mishu: Multumesc pentru aprecieri!
@tata123: Pentru mine Canionul 7 Scari este un loc de refugiu in zilele caniculare, in week-enduri pentru ca acolo e foarte multa racoare si merg des. Sa speram ca se va pastra curat acest loc, avand in vedere afluxul mare de turisti.
@Dan&Ema: Eu sunt curios cum este iarna canionul. Am vazut niste poze foarte frumoase cu turturi de gheata imensi, ca in povestile din copilarie.
Multumesc pentru aprecieri!
@Alexa_77: Felicitări pentru toate articolele cu traseele montane, acum am reușit să le citesc pe toate.
Cum zilele astea voi sta acasă și vremea nu este prielnică pentru excursii montane, asta apropo de recomandarea ta, voi sta mai mult pe aici pe AFA. Dar săptămâna viitoare ajung în Timisul de sus, vom vedea cum va fi vremea și poate vom ajunge din nou la 7 scări.
Am fost de câteva ori pe acest traseu și iți pot spune că și iarna este superb.
Continuă să scrii îmi place cum descrii locurile pe unde te plimbi.
Toate cele bune.
@ANILU: Multumesc pentru aprecieri si pentru incurajari! Este foarte imporatant sa scriem pe unde trecem in calatoriile noastre pentru ca sa ii informam la randul nostru si pe ceilalati turisti, daca si noi ne-am informat de la ei. Imi plac excursiile si vacantele, imi place sa fac poze dar si sa va povestesc prin ce locuri am mers. Sper sa va placa si in continuare.
Cat mai multe excursii si vacante reusite!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Canionul Șapte Scări, impresionant și minunat — scris în 19.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Drumeție la Canionul ”Șapte Scări” — scris în 27.06.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Canionul 'Şapte Scări' — scris în 27.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Revenire în Canionul 7 Scări — scris în 16.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Canionul 7 Scari, experienta de a urca printre 2 pereti de stanca — scris în 20.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Despre Canionul ... — scris în 22.08.17 de Danyl din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jul.2017 Plimbare prin canionul Şapte Scări si Brasov — scris în 26.12.18 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ