BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O poveste cu lemn și mușcate sângerii

M-am gândit să petrecem minivacanța de 1 Mai cu finii de la Bârlad. După ce le-am obținut acceptul, m-am ocupat de căutarea locației. Criterii: undeva, la munte, de ajuns rezonabil de ușor din Galați și Bârlad; un loc doar pentru noi, cu 3-4 dormitoare și minim 2 băi; ciubăr/jacuzzi; măcar o mâncătorie și un magazin de aprovizionare prin preajmă. N-a fost o misiune ușoară, am luat la puricat zeci de vile și cabane, am vizualizat sute de fotografii, am citit comentarii peste comentarii, atât pe booking, cât și pe Google. În final am rezervat 2 locații, una în Lacul Roșu, alta în Bran; pur și simplu n-am știut pe care s-o aleg. Am cerut părerea companionilor, și lor le-au plăcut amândouă, nu mi-au fost de niciun ajutor. Până la urmă tot eu a trebuit să decid și am rămas cu cea din Bran.
Plai din Bran reunește 2 case tradiționale reabilitate și decorate de un tânăr talentat și împătimit de artă populară și de frumos (care le și gestionează, după cum aveam să aflăm la fața locului). Ele de fapt se află în Predeluț, un satelit al comunei-mamă, între Bran și Zărnești. Am remarcat locația în urmă cu câteva luni, când căutam un loc asemănător, de petrecut cu copiii de ziua mea, însă nu era disponibilă decât casa cu 2 dormitoare și, deși am fi încăput în aceasta, eu o voiam neapărat pe cealaltă. De ce? Pentru că prezintă 2 avantaje majore: priveliște neîngrădită spre Bran (și castelul se vede foarte bine!) și ciubăr. De data asta am găsit disponibilă casa mult visată și n-am pregetat s-o rezerv.
Am rezervat cu cardul, am beneficiat de anulare gratuită până la un moment dat, pe urmă plata s-a făcut automat. N-am mai rămas decât să vedem cine anume va alcătui, concret, gașca 😊. Asta pentru că finii au 3 fete, 2 studente (de obicei petrec cu găștile lor) și una mai mică, în care ne era baza. Totuși, cu o săptămână înainte, asta mică s-a sucit și ea, că nu mai vine cu babalâcii, că rămâne acasă cu surorile ei (și găștile aferente, desigur). Total de înțeles, nici n-ai de ce să te superi. Bine, dar păcat de camera aia, a treia, să rămână goală!... Stați fără grijă, doar un telefon și s-a ocupat și ea; ni se vor alătura prietenii finilor, cuplul C&P, pe care îl știam bine și noi din alte interacțiuni anterioare.
Am pornit cu elan joi dimineață, am pescuit în cale finii (C&P aveau să ni se alăture abia în dimineața următoare). Drumul a fost acceptabil, pesemne unele tiruri își luaseră și ele vacanță. Ne-am oprit să mâncăm un gulaș excelent la Paprika, în Ozun (pentru noi o premieră, poate voi scrie cândva) și pe urmă glonț la Predeluț. Am ajuns puțin după ora oficială de check in (15) și cam odată cu vecinii noștri de la casa mică (proprietarul cât pe ce să ne încurce!). Pe o ploaie de vară, revigorantă și (din fericire) scurtă. În fine, i-am lăsat pe ceilalți să se instaleze întâi.
Din câte am citit, singurul avantaj al „casei mici” ar fi livingul mai încăpător. Are și ea zonă de grătar și relaxare în aer liber, are acces la frumoasa pajiște comună (și la view, deci), însă la ciubăr nu prea, acesta fiind „lipit” de casa cu 3 dormitoare.
În cele ce urmează mă voi referi strict la aceasta din urmă. Arată ca o casă țărănească, însă ies în evidență de la prima vedere elementele moderne, de calitate: acoperișul, ferestrele tip velux, prispa decorată cu lemn frumos sculptat și cu ghivece cu mușcate sângerii. Finul, care e arhitect, s-a declarat încântat și a continuat a se încânta și după ce am pătruns înăuntru. Ca noi toți, dealtfel.
Interiorul este proiectat ca un open space pe 2 niveluri, impresia de spațiu și luminozitate fiind accentuată de ferestrele mari și de lemnul natur, lăcuit și pe alocuri sculptat în modele tradiționale, ce decorează plafonul arcuit (urmând aproximativ cupola acoperișului) și „balcoanele” de la etaj. Evident, podeaua e tot din lemn (parchet laminat într-o nuanță mai închisă), scările asemenea, galeriile ce susțin perdelele și draperiile și foarte mult ne-a plăcut un fel de bârnă uriașă inclusă în construcția șemineului. A, și corpul de iluminat, o roată de lemn și fier forjat, ce atârnă fix pe mijloc.
Parterul casei este ocupat de living+chicinetă și de un dormitor cu baia aferentă. Celelalte dormitoare cu băile lor sunt la etaj. Gazda noastră ne-a prezentat principalele facilități, insistând pe șemineu (să folosim lemne din coșul de pe terasă, nicidecum din cele aflate în cele 2 rasteluri laterale, care au doar rol decorativ). Ne-a oferit recomandări legate de mâncătorii și am convenit împreună că vom folosi și ciubărul (la un preț suplimentar = 500 lei/zi) . Ne-a lăsat apoi în banii noștri, oferindu-și totala disponibilitate, în eventualitatea că vom mai avea nevoie de ceva. (Vom mai fi avut, iar omul a sărit de fiecare dată în ajutor fără preget.) Ne-am pus așadar pe inspectat, repejor, că mai aveam treabă.
Livingul conține chiar pe mijloc 2 canapele față în față, între ele este o măsuță de cafea. În caz de vreme rea, cam ăsta e singurul loc unde poți mânca; ar mai fi cele 4 scaune de bar aliniate. În tot cazul, ambele variante sunt cam incomode și cam insuficiente pentru 6 persoane. Din fericire, la noi n-a fost cazul; cu excepția ploii ce ne-a întâmpinat, în rest am avut vreme bună și am mâncat afară, pe terasă. Despre șemineu am pomenit deja, chiar este o piesă frumoasă, perfect integrată în decorul tradițional și chiar aveam să-l folosim în fiecare seară (să nu uităm că ne aflam abia la început de mai, ziua am prins temperaturi bune, soare și cald, am făcut și plajă, însă seara se lăsa frigul).
Livingul este delimitat arbitrar de chicinetă prin masa-blat de lemn; pe partea dinspre cameră sunt înșirate 4 scaune înalte, iar pe cealaltă – încastrate, dedesubt, mașina de spălat vase, un frigider (al doilea se află într-o nișă, sub scări) și ceva sertare cu tacâmuri și veselă. Nu e gândită nicidecum ca o bucătărie în care să gătești ciorbă și sarmale, există doar o mică plită electrică (cu care am avut probleme în prima dimineață, dar ne-a deslușit domnul proprietar), o cană-fierbător și o mașinărie de cafea cu consumabilele de rigoare. Suficient.
A, și un TV deasupra, pe perete, cu diagonală suficient de mare cât să poată fi privit fără efort de pe cele 2 canapele (aveam să ne redelectăm într-o seară cu „Candidatul perfect” , pe Netflix; să ne pregătim de alegeri, vorba aia...).
Spuneam că un dormitor se află la parter, celelalte 2 fiind la etaj, fiecare cu baie proprie. Sunt dotate asemănător, dar decorate diferit (cu un numitor comun, desigur). Fiecare are un pat matrimonial încadrat de noptiere, o canapeluță „la picioare” , spații de depozitare. Băile au toate cabină de duș, spațiul nefiind excedentar. Desigur, elemente de cea mai bună calitate, de la saltea și lenjerie până la instalația sanitară. Am avut fiecare câte 2 prosoape de dimensiuni diferite, pe care le-am găsit rulate frumos pe paturi, cele pentru picioare fiind la locul lor, în băi. Am avut câte un uscător de păr în fiece baie, hârtie igienică suficientă, săpunuri rotunde și flaconașe cu gel de duș și șampon.
Am cârcotit între noi că, la banii ăștia, ar fi trebuit și niște prosoape pentru ciubăr, chiar am încercat să ne cumpărăm unele a doua zi din Bran, însă n-am găsit. L-am contactat din nou pe domnul gazdă și l-am rugat să ne ofere o soluție, ocazie cu care am aflat că soluția exista deja, doar că nouă ne scăpase: în dulapurile din camere se aflau halate și papuci de baie de unică folosință. Ups, scuze! 😊 Chiar erau.
A, ce mi-a mai plăcut în mod deosebit – o să vedeți în poze – decorurile din băi, alcătuite din pietre de râu și plante și tablourile-fotografii de pe pereți, cu trimitere la lumea satului românesc, la opera lui Brâncuși, la regii și reginele României. O Românie idilică, autentică, prilej de inspirație și motiv de mândrie pentru fiecare dintre noi. Cel puțin așa ar trebui să fie, mă gândesc.
Fiecare cameră este dotată cu AC, precum și cu încălzire prin pardoseală; sigur, din motiv de sezon, noi de aceasta din urmă am beneficiat (serile).
Zona exterioară se află în lateralul casei și constă într-o terasă mobilată cu mai multe elemente: o masă suficient de mare cât să încăpem lejer cu toții, scaune, un colț pentru fumători, grătarul și un coș mare de gunoi. Alături, în aer liber, ciubărul/jacuzzi, un model modern, cum eu n-am mai întâlnit până acum și care avea să fie foarte apreciat de toată lumea.
Evident, încurajați și de vremea bună, am petrecut cea mai mare parte a timpului afară. Am mâncat pe terasă, ne-am bucurat de ciubăr în ambele după-amieze până seara târziu sau am șezut pur și simplu în fața casei, pe pajiște, admirând splendidul tablou ce ni se înfățișa (domnul gazdă ne-a scos la un moment dat dintr-o magazie niște saltele-pufuri, să stăm mai confortabil). A, să nu uit de motanul casei și de un cățel de prin vecini, care ne vizita regulat (mai ales la ora mesei). Foarte simpatici!
Că veni vorba de pajiște – e uriașă, chiar este loc pentru toată lumea (mă refer la ocupanții celor 2 căsuțe). E relativ plană, se pretează și pentru jocuri cu mingea, de exemplu. În mijloc există o vatră de foc înconjurată de un fel de băncuță semicirculară; bănuiesc că se plătește suplimentar, nu ne-a interesat. Și un legănuș agățat de ramurile unui copac (bun doar pentru un funduleț de copil).
Cât despre mese, ne-am descurcat în felul următor. Micul dejun l-am încropit din ce am adus de acasă (finii) și ce am cumpărat de la Mega Image-ul din fața complexului Wolf. Celelalte mese – prin vecini. Domnul gazdă ne-a recomandat restaurantul pensiunii Casa Cențiu, tot în Predeluț, se poate ajunge de la Plai din Bran într-o plimbare de 15-20 de minute. Am bifat în prima seară „micii & berea de 1 Mai” acolo, la fața locului, pe urmă am comandat la ei. Îți pot livra la „domiciliu” (mai greu, că sunt destul de solicitați) sau te duci singur să ridici comanda după un timp anume (noi am preferat-o pe-asta). Pe blatul din bucătărie am găsit meniul de la Casa Cențiu, voi atașa câteva pagini să vă faceți o idee despre prețuri. Tot ce s-a mâncat a fost bun, unele feluri chiar excelente (ciorba de fasole sau sarmalele). Singura grijă este să comandați fix cât mâncați pentru că a doua zi nu aveți unde reîncălzi mâncarea rămasă (am pățit-o😊). Altfel, am mai încercat câte ceva prin deplasare, niște cartofi prăjiți cu parmezan absolut fabuloși pe terasa Conacului Torzburg și delicioasele plăcinte de la Amfiteatrul Transilvania.
Am petrecut 3 zile excelente împreună cu oameni cu care suntem pe aceeași lungime de undă, ceea ce a adus plusvaloare vieților tuturor (sper) ! Am avut noroc de vreme bună și de o gazdă fără cusur. La final ne-am despărțit prieteni, cât pe ce să uite că îi datorăm bani pentru ciubăr. Și să știți că nu-i ghișeftul omului, ne-ar fi permis plata cu cardul și s-a oferit să ne dea și documente contabile. Am apreciat faptul că ne-a făcut o reducere de 200 lei, justificată de faptul că a doua zi ne-am ocupat singuri să punem lemne pe foc (așa s-a nimerit, nu mai știu exact ce și cum). Fain ciubărul, că-mi amintii iar... Cu jeturi reglabile, cu leduri în lumini schimbătoare, de-astea...
Recomand Plai din Bran, cum nu?!... Știu, unii o să ziceți că e scump, că te duci cu banii ăștia o săptămână la AI în Egipt/Tunisia/Turcia sau alte alea. OK, aveți dreptate. Și eu am dreptate în aceeași măsură. Plai din Bran este o experiență în sine și nu-i pentru toată lumea. Așa cum AI în Egipt nu-i pentru toată lumea. Continui să zic: e bine că suntem diferiți, că avem doleanțe diverse și că există locuri care să le satisfacă pe toate! Așa că mergeți acolo doar dacă simțiți că-i pe inima voastră! :)

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de crismis in 15.07.25 18:47:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.53605899 N, 25.36201470 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Cabanele Plai-din-Bran [Predeluț], BRAN" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Minunată cazare și minunată zonă! Felicitări pentru alegere! 🙌
”Recomand Plai din Bran, cum nu?!... Știu, unii o să ziceți că e scump, că te duci cu banii ăștia o săptămână la AI în Egipt/Tunisia/Turcia sau alte alea. OK, aveți dreptate. Și eu am dreptate în aceeași măsură. Plai din Bran este o experiență în sine și nu-i pentru toată lumea. Așa cum AI în Egipt nu-i pentru toată lumea. Continui să zic: e bine că suntem diferiți, că avem doleanțe diverse și că există locuri care să le satisfacă pe toate! Așa că mergeți acolo doar dacă simțiți că-i pe inima voastră!
Ai dreptate și aici! 👌Cârcotașii ar trebui să se gândească doar la un lucru: doar cazarea, la hotelurile din țările citate de tine mai sus, pentru 6 persoane - deci 3 camere/3 nopți - ar fi costat mai mult decât ați plătit voi aici🤒, dar fără ambientul plăcut al unui loc atât de bine și frumos decorat, cu ciubăr încălzit cu lemne, cu șemineu, cu pajiște frumoasă, etc., etc...
Mi-a plăcut nespus de mult totul!!! 👍
@crismis: Un loc foarte frumos, se observă grija proprietarului pentru conservarea unei arhitecturi tradiționale, păstrarea unor obiecte din zona rurală, perfect combinate cu „nuanțe” moderne. A creat o „poveste” care te leagă strâns de loc și de cei cu care petreci acolo clipe minunate.
Îmi place mult și website-ul oficial (plaidinbran.ro), fotografii și filmulețe superbe.
Ce mi-a atras atenția? Căruța nomadă!!! În curând pe proprietate vor apărea două noi variante de cazare, 2 căruțe cu coviltir: Sukar Wagon și Zora Wagon (plaidinbran.ro/villas-wagons). Oaspeții care vor dormi în căruță vor avea la dispoziție baie, chicinetă, aer condiționat. Interesant!
Mulțumim pentru prezentare.
Foarte frumoasa cazare, foarte frumos locul, foarte frumos " împărțit" cu noi ce ați văzut și trăit. Pentru asta fac și eu ce pot și aduc un vot cu superbonus!
Cazarea merită trecută la lista de dorințe și activată la nevoie. Deși pentru noi e mai departe nu e peste mari și țări și nici în Egipt nu e!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)