ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Fortăreața de pe Dunăre – biserica Sfânta Precista din Galați

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe parcursul întregului minisejur petrecut la Galați din camera avută la Hotelul Faleza by Vega (vezi impresii) am avut sub ochi silueta impunătoare a unei biserici ușor deosebite. Chiar și în timpul plimbărilor pe faleză poți observa în anumite momente turlele locașului de cult situat pe faleza superioară a fluviului. Biserica Sfânta Precista este un punct de reper pentru gălățeni și vizitatori, reper spiritual, istoric și geografic.

Vizită: aprilie 2023

Adresă: str. Prelungirea Traian nr. 1

Web: edj.ro/alte-emisiuni-2015 ... precista-galati

Aveam în minte imaginea bisericii fortificate încă din 2017 când am zărit-o pentru prima dată vezi impresii, dar de data aceasta am și intrat în edificiul religios gălățean. Nu veți găsi întotdeauna biserica deschisă, există undeva un program afișat, dar sunt duminici când după-amiaza, după slujba bisericească, locașul religios este încuiat.

Pentru a nu lungi articolul redau câteva elemente interesante despre această biserică:

????Este cel mai vechi edificiu păstrat în orașul Galați, biserica Sfânta Precista (adjectiv = neprihănit, curat moral, substantivat = Maica Domnului, Fecioara Maria) fiind încadrată drept monument istoric și datând de la jumătatea veacului al XVII-lea (1643-1647).

????De ce fortificată? Pentru că această ctitorie a unor negustori e prevăzută deasupra bolților, de-a lungul zidurilor, de un drum de strajă deschis către exterior prin metereze; deasupra pridvorului se află o încăpere cu un cuptor de topit smoala ce urma a fi turnată peste asediatori; un balcon susținut de console este atestat pe partea de apus a bisericii; și tot deasupra pridvorului se află un turn fortificat.

????La construcția edificiului religios s-au utilizat cărămizi și piatră aduse de la castrul roman Tirighina-Barboși. Arhitectura locașului de cult combină elemente de origine muntenească (profilatura de cărămidă) cu cele moldovenești (decorul cu ceramică colorată) și transilvane (podul fortificat); refacerea din 1829 a adus în arhitectura bisericii, pentru o perioadă de peste 120 ani, un aport de elemente rusești (turle zvelte terminate cu bulb). Ce simboză!

????Timp de vreo 40 de ani (între anii ' 50 și ' 90), în perioada regimului comunist, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a jucat rol de muzeu, expoziția de bază fiind o cronică istorică a orașului și obiecte religioase. În anii ' 70 se desfășurau piese de teatru pe terenul din jurul bisericii, nefiind crescută vegetația de azi. În 1975 a avut loc un furt aranjat cu ajutorul custodelui muzeului, 9 icoane fiind sustrase din biserică. Autorii au fost arestați, cazul însă a fost prezentat pe larg în presa vremii.

✅Intrăm câteva minute în biserică în timpul slujbei de duminică și privesc peste capetele oamenilor către catapeteasmă. Nu îndrăznesc să fac fotografii pentru a nu deranja rugăciunea enoriașilor. Biserica pare mică la interior, deși de afară are o siluetă masivă, impunătoare. De vină sunt zidurile groase, duble uneori, care ascund scări de acces spre podul cu metereze.

Mă plimb un pic prin curte, înconjor biserica masivă sprijinită de contraforți, admir ancadramentele ferestrelor și discurile ornamentale din registrul superior. De gard sunt sprijinite mai multe pietre funerare aproape șterse de trecerea vremii.

Chiar dacă nu veți ajunge în curtea sau interiorul bisericii Precista din Galați sigur o veți observa din zona falezei dunărene. Este un simbol al urbei gălățene, orice locuitor cunoscând unde se află biserica fortificată.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.05.23 13:36:11
Validat / Publicat: 20.05.23 22:57:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 617 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Elemente de arhitectură.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[21.05.23 09:21:35]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[24.05.23 10:17:51]
»

@all: Vizita la biserica fortificată Precista este prezentă în programul tuturor excursiilor organizate de agenții în zona Galați. De asemenea, toate siteurile web de prezentare turistică a orașului menționează această biserică drept obiectiv turistic principal al orașului dunărean. Edificiul religios este un simbol istoric fotografiat obligatoriu și de cei ce călătoresc pe apele fluviului.

Ce bine că a supraviețuit tăvălugului demolărilor regimului comunist.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBisericile Galațiului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057999134063721 sec
    ecranul dvs: 1 x 1