ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Sinaia - identitatea istorică a oraşului Sinaia

TIPĂREȘTE

Nu e de ajuns să te duci la biserică regulat, trebuie ca Biserica să te însoţească în toată activitatea ta, în toată gândirea ta, ceea ce ştiu că e un lucru dificil. -Andrei Pleşu în Despre îngeri

Mănăstirea Sinaia (Mănăstire de călugări)

Stareţ: Arhim. Macarie Bogus

Adresa: Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova

Telefon: 0244 314.917

Hramuri

Biserica veche - Adormirea Maicii Domnului

Biserica mare - Sfânta Treime

Paraclis - Schimbarea la Față

În drumul nostru spre Râșnov am avut o mică oprire în Sinaia. Am fost să vizităm curtea Castelului Peleș dar și Mănăstirea din Sinaia.

Am parcat mașina în parcarea Castelului, cea din spatele Mănăstirii (adică aici. Parcarea costă 4 lei ora sau 20 lei ziua. Cum nu aveam de gând să stăm foarte mult, am achitat contravaloarea unei ore.

Pentru cei care vin fără mașină, se poate ajunge aici și cu ajutorul transportului în comun, mai exact autobuzele T1, T3 și T4. Nu circulă foarte des, ci la 50 minute conform tabelei afișate în stație dar cred că cine dorește se poate plia după program sau... venit pe jos sau... taxi.

____

Curtea este împărțită în două, despărțite de chilii, iar intrarea dintre ele se face printr-un gang.

În curtea mică se află biserica veche ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Această biserică a fost ridicată de spătarul Mihai Cantacuzino între anii 1690-1695 împreună cu paraclisul și cavoul lui Take Ionescu (bărbat de stat şi mare orator, născut în Ploieşti în 1858 şi decedat la Roma în 1922. A fost amenajat în 1923 şi împodobit cu fresce de Costin Petrescu. Fragmente din discursurile sale, rostite în Parlament între 1908-1916, sunt reproduse de jur împrejurul criptei funerare.)

În curtea mare, unde se și intră prima dată, este curtea mare unde avem biserica nouă cu hramul Sfânta Treime construită între 1843-1846. În jurul mănăstirii mai regăsim chilii, clopotniţa, muzeul bisericesc, cancelaria mănăstirii, dar şi mormântul arhimandritului Paisie (ctitorul bisericii noi).

Mănăstirea Sinaia

De peste trei secole Mănăstirea Sinaia străjuieşte pitoreasca vale a Prahovei, fiind situată în cadrul Masivului Bucegi, la poalele Muntelui Furnica, la altitudinea de 860 de metri, aproape de confluenţa râului Prahova cu pârâul Peleş, la 122 km nord de Bucureşti şi la 49 km sud de Braşov. Face parte din oraşul Sinaia şi are în imediata vecinătate vestitul Castel Peleş, reşedinţa de vară a familiei regale române între anii 1883-1947.

Datorită poziţiei sale strategice (situată pe valea Prahovei, rută comercială ce lega Bucureştiul de Braşov), mănăstirea va cunoaşte numeroase invazii turceşti şi austriece.

Biserica Veche

Biserica veche, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este construită în stilul brâncovenesc specific epocii în Ţara Românească. Are planul în cruce latină, cu abside cu contur rectangular, mai neobişnuit în epocă. Portalul intrării în pronaos este sculptat în piatră, având reprezentaţi pe Moise şi pe fratele lui, Arhiereul Aaron.

Pictura din pridvor şi pronaos este în cea mai mare parte cea originală, realizată de Pârvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor. Tabloul votiv îl reprezintă pe fondatorul mănăstirii, Mihail Cantacuzino, înconjurat de optsprezece copii, de prima soţie (Maria) şi de cea de a doua (Teodora), precum şi de alţi membri ai familiei Cantacuzino, la loc de frunte fiind fratele ctitorului, stolnicul Constantin Cantacuzino.

Biserica veche a fost incendiată în 1791, în timpul războiului ruso-austro-turc şi a fost repictată parțial în 1795 de Teodor zugravul, din Făgăraș. Astfel din pictura originală se mai păstrează doar scenele din pridvor, tabloul votiv şi turla de pe naos (afară de Pantocrator).

____

Locația este una foarte frumoasă și liniștită, aflată cumva la marginea orașului Sinaia, departe de zona centrală care este ceva mai agitată.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 01.11.22 11:51:11
Validat / Publicat: 01.11.22 12:25:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SINAIA

VIZUALIZĂRI: 276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Mănăstirea Sinaia - traseul autobuzelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.11.22 12:17:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, schituri în Sinaia, SINAIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Mănăstirea Sinaia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, schituri în Sinaia:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.8551139831543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1