ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Moșna (Meschen), construită între anii 1485 -1498

TIPĂREȘTE

Biserica fortificată din Moșna se observă de la șoseaua care leaga Mediasul de Agnita si este semnalizată cu un panou informativ. Am parcat mașina lângă stradă și am pornit pe jos pe lângă zidurile cetății pe o alee care ne-a condus spre intrarea în curtea bisericii fortificate.

Vis – a - vis de intrarea in biserica, regasim Casa parohială – monument istoric – in care a locuit intelectualul pasoptist sas, preotul si profesorul Stephan Ludwig Roth, in faţa careia este amplasat un bust al acestuia. In casa parohiala se pot caza turistii, aceasta fiind tranformata in agropensiune.

Mai jos, regasiti informatii spicuite de pe net, cu privire la viata lui Stephan Ludwig Roth, care a fost un martir al Revoluţiei de la 1848:

“Stephan Ludwig Roth a intrat în învățământ, fiind numit profesor și director al liceului săsesc din Mediaș. În 1834 a fost înlăturat din învățământ pentru convingerile sale prea radicale, fiind obligat să devină predicator și pastor la Mediaș, apoi la Nemșa și Moșna.

Roth a susținut în scrierile sale o mulțime de soluții pentru eficientizarea agriculturii, a economiei în general. La sugestia lui Roth, în programa de învățământ au fost introduse, de exemplu, ca materii distincte gimnastica și muzica.

În 1842 Dieta de la Cluj era preocupată să legifereze limba maghiară ca limbă oficială de stat în Transilvania, în locul celei latine. Revoltat, Roth a scris în celebra broșură „Războiul limbilor în Transilvania”, replicând Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei (…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea însăși”.

Într-o scrisoare adresată lui George Bariț, din 20 martie 1848, Roth sublinia: „Pentru mine, diversele naționalități nu sunt decât fragmente ale unui tot mai mare, iar furia luptelor pentru limbă o socotesc drept o decădere din umanitatea maltratată și pe cale de a apune în haosul atâtor rătăciri”.

Roth a crezut până în ultimele sale clipe ale vieţii în egalitatea, frater¬nitatea şi libertatea tuturor naţiunilor. Pentru activitatea sa revoluţionară, pentru ideile sale progresiste, pentru participarea sa activă la Revoluţia de la 1848 din Transilvania a fost condamnat la moarte prin împușcare de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj pentru „înaltă trădare” (Roth având cinci copii minori). Sentința a fost executată la trei ore după pronunțare.

În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției (11 mai 1849) menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni” (din Transilvania). ”

Odată cu noi au vizitat Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Moșna un grup mare de turiști din Cluj, care a sosit cu două autocare. Ne-am strecurat printre ei și am beneficiat de indicații, legende și povești relatate din suflet, cu mult drag, de către o doamnă ghid, de origine săsească care a crescut în această localitate.

Ne-a spus legenda de unde vine numele localității Moșna. În limba germană Maschn înseamnă pasăre. Legenda spune că atunci când au venit pentru prima dată în România, pentru a hotărî coloniștii sași unde să construiască biserica, au urmărit unde se așează o pasăre frumoasă cum nu au mai văzut în Germania.

Curtea

Fortificarea bisericilor în acele vremuri pentru protejarea locuitorilor și a bunurilor acestora din calea atacurilor otomane, tătare și a altor jefuitori. Astfel, în anul 1520, în jurul bisericii se ridică ziduri de apărare care ating o înălțime de 9 m. Biserica fortificată din Moșna nu a fost cucerită niciodată, zidurile de apărare fiind prevăzute cu drumuri de strajă, turnuri, bastioane, ochiuri de tragere, etc.

La început ne-a prezentat curtea de la intrare care era împărțită în două. Aceasta era curtea în care oamenii își adăposteau animalele atunci când se retrăgeau ca să se adăpostească. În partea din spate a curții, erau aduse și izolate animalele pentru părăsila: vieri, tauri, cai, etc.

Regăsim aici 7 turnuri: donjon, de poartă, de intrare, de observare, de flancare, deasupra portalului de sud, slaninii și un bastion de colț. Turnul de intrare în cetate și turnul clopotelor sau donjon sunt cele mai înalte. Turnul cu clopote are 35 de metri, poate fi vizitat, se urcă 7 etaje pe scări, până ajungeți în dreptul celor trei clopote. Cel mai vechi clopot este din anul 1515. Aici sunt cele mai mari clopote, unul are 3000 kg, 2000 kg și 1000 kg.

În turnul slăninii localnicii își depozitau slănina. Slănina era atârnată în fâșii foarte lungi, din care localnicii atunci când tăiau, puneau o ștampilă cu praf de boia cu inițialele familiei urmate de numărul de casă.

Se mai poate vizita un mic muzeu cu obiecte vechi strânse de la sași, cu costume tradiționale săsești și românești.

Înainte de a ne îndrepta spre biserică, doamna ghid ne-a povestit cu mare mândrie, că aici a venit pentru prima dată în vizită în România Prințul Charles de Wales din Marea Britanie, în anul 1998 și a ajutat cu donații la renovarea bisericii.

Moșnenii dorind să obțină sediul episcopiei, construiesc una dintre cele mai mari și frumoase biserici evanghelice-luterane în stil gotic târziu din Transilvana. Actuala biserică a fost ridicată pe structura pereților exteriori ai basilicii cu hramul sfânta Maria, construită în sec. al IV-lea.

Biserica

Biserica poartă amprenta iscusitului meșter Andreas Lapicida (Andrei Piertrarul) din Sibiu. În incinta bisericii vedem lucrări de sculptură în piatră si dantele de o finețe deosebită deasupra ușii de la intrarea în sacristie.

Tabernacolul, element de arta unic în Transilvania

În patea stângă a altarului este tabernacolul, cu o înălțime de peste 11 metri, sculptat în piatră de către același artist. Amvonul este de asemenea o capodoperă a artei goticului târziu, desăvârșită tot de Andreas Lapicida.

Bolta bisericii este împodobită cu nervuri.

Coloanele din piatră susțin bolta bisericii, patru dintre acestea fiind înclinate spre exterior din construcție. Cheile de boltă sunt semnele breslelor, o cheie datează de la 1380 de la prima biserică construită in Mosna.

În biserică sunt plăci memoriale cu eroii din primul și din al doilea război mondial și cu decedații sași din localitate, în prezent rămânând în viața doar 5 persoane, dintre care una este ghidul nostru.

Cristelnița este din anul 1862, din piatră și cu capac de lemn pe care a fost o pasăre, simbolul Mosnei, care a fost smulsă dar urmează a se restaura capacul și să se fixeze la loc pasărea.

Biserica are două turnuri, la intrările din nord și sud.

Cele 11 fereste au fost de curând renovate, ele fiind acum cu vitralii.

Se mai păstrează mobilierul original pictat din sec. al XVI -XVII-lea, cu struguri, flori și frunze, regiunea Târnavelor fiind cunoscută pentru viticultură și pomicultură.

Orga a fost restaurată în anul 2012 și este în stare de funcționare. Acesta a fost adusă din Viena în 1884, este a 100 orga Esse. Odată la trei ani, vara este organizată la biserică săptămâna muzicii sacre, cu ocazia căreia sașii se reîntorc în numar foarte mare în România la vechile lor locuințe, participă la slujbe, la concerte de orgă. Ei s-au împrietenit cu actualii proprietari și se vizitează, cei din Moșna merg la rândul lor în vizită în Germania la ei acasa.

Prima Orga, orga mică, a fost vândută la Răvășel, dar acum este la Sebeș, Alba, în biserică pentru a fi în siguranță, biserica din Răvășel fiind spartă de hoți.

Sacristia adăpostește un mormânt și diverse descoperiri arheologice.

Altarul

Altarul poliptic, executat de Vincentius (1521) a fost vândut în anul 1740 la Biserica evanghelica din Cincu, unde poate fi văzut în prezent, înlocuindu-l cu cel prezent, care este mult mai mare. Concurența dintre Mediaș, Biertan și Moșna îi impulsionau să facă totul mai diferit, in ideea de a câștiga sediul Episcopiei. Biertanul având mai mulți enoriași a câștigat Episcopia iar Moșna, Târgul, adică cel mai mare târg din zonă.

Altarul are în partea centrală icoana cu Isus care spune oamenilor care dorm: "Treziți-vă și rugați-vă! ". Pe laturi sunt statuile cu Sf. Petru și Sf. Pavel.

Steagurile de proximitate marchează locul enoriașilor în strane, în primele rânduri stau copiii, urmează apoi confirmații și femeile. Între prima parte a rândurilor și cea din spate se află Amvonul. Toate persoanele din prima parte a rândurilor, se întorc cu spatele spre altar în momentul în care predicatorul este în strană.

În parea a doua a rândurilor, spre orgă, se află femeile învârstă care nu trebuie să se întoarcă spre Amvon, pentru că acesta este poziționat în fața lor. Pe amvon se află îngerașul cu sabia de aur.

Recomandarea

Vizitarea Ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Moșna va ofera prilejul petrecerii unor momente de liniste si de rememeorare a unor evenimente din istoria Transilvaniei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 16.04.19 12:19:25
Validat / Publicat: 16.04.19 13:13:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.

VIZUALIZĂRI: 732 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Moșna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.04.19 13:13:14]
»

Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri în zona Mediaș, MEDIAȘ" (nou-creată pe sait)

webmaster
[16.04.19 14:46:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[16.04.19 14:47:06]
»

@webmasterX: Multumesc frumos!

mihaelavoicu
[16.04.19 22:49:33]
»

Bine întreținută deși veche, dar ce lucruri de valoare are!

Felicitări, Dana!

Yolanda
[17.04.19 07:58:11]
»

@Dana2008: un exemplu de convietuire în fata vremurilor grele. Un loc aparte ce merita vizitat.

Am o curiozitate (scuze!), ce a costat 16 lei la aceasta deplasare?

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.04.19 08:01:16]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Se tot investește în ea, mai ales din donațiile sașilor care, așa cum am scris, se întâlnesc la un interval de trei ani, cu ocazia serbării Coroanei, un obicei săsesc.

Atunci vin în număr foarte mare, vine preot si se face slujbă, vine o doamnă din Mediaș și se țin concerte de orgă, se face mâncare tradițională săsească, e o bucurie mare în Mosna și in satele învecinate, așa ne-a povestit doamna ghid. Vin mii de persoane la întâlnirea sașilor.

Noroc cu ei că vor să păstreze si să renoveze aceste locuri pline de istorie.

Numai bine, Mihaela!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[17.04.19 08:13:02]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

16 lei au costat cele două bilete de intrare pe care le-am achiziționat.

Programul de vizită nu l-am văzut trecut nicăieri, probabil că este deschis în permanență turiștilor.

Prețul biletelor afișat este de 8 lei, fără a se specifica alte tarife diferențiate pentru copii, elevi și pensionari.

Da, ai dreptate, acest loc este o lecție vie de istorie, povestita cu mult patos de doamna ghid care a crescut în acest sat si se implică total în păstrarea locurilor, promovarea și reabilitarea lor. Ne-a spus de mai multe ori că au locuri de cazare la casa parohială care este transformată în agropensiune.

Călătorii plăcute! Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nelu73
[18.04.19 22:06:31]
»

MA bucur pentru acest review mai a les ca este la mine în județ, la 30 km de mine votat cu drag!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.04.19 23:26:11]
»

@nelu73: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mai vin în curând și cu Richisul. Am neamuri, socrii, mătuși, bunici în Sibiu. Îmi place foarte mult Sibiul di m-am atașat sufletește de locurile superbe din Sibiu.

Cred ca ai vizitat bisericile fortificate din Sibiu. Sunt foarte frumoase!

Călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nelu73
[19.04.19 00:21:46]
»

@Dana2008: Asa este prin conjunctura serviciului pe care il am am avut norocul acum vre 15 ani sa insotesc o echipa de profesori universitari de la București care au vizitat toate bisericile fortificate din zona mea, partea de nord a județului Sibiu Intradevar sunt multe enumar cateva: Dealul Frumos, Iacobeni, Hosman, Stejerisul, Movile. Noistead etc. Vacante placute va doresc în continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mihaelavoicu, nelu73, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în zona Mediaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071185111999512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1