ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
team-building
20 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Câmpulung Muscel. Pe urmele lui Tata123.

TIPĂREȘTE

Am lăsat pentru o clipă RTV cu scenele oribile din Piața Victoriei și am consultat la repezeală reviewul despre Câmpulung Muscel, unde urma să plec a doua zi dimineață cu o firmă privată într-o mică ”excursiune” de una zi. Așa, pe nepregătite și pe ”nepusă masă”!

Și pentru că vremea a fost frumoasă și sâmbătă fiind, circulația mult ușurată, am ajuns în timp util, în orașul cu case frumoase, cu arhitectură demnă de sec. al XIX-lea, început de sec al XX-lea, orașul cu 134 case declarate monumente istorice, orașul cunoscut drept reședință domnească și cel mai vechi din Țara Românească.

Pe urmele lui Tata123.

Prima oprire am făcut-o la Biserica Catolică Sf. Iacob-Bărăția.

Privesc în jur, respir un aer retro, remarc aranjamentele florale și curățenia orașului. Dar mai ales frumoasele case vechi, cu stilul lor elegant, puțin Art Nouveau. Remarc balcoanele dantelate, frontoanele și ornamentele ferestrelor.

Biserica Sf: Iacob aflată în unghiul ascuțit ce-l formează două străzi importante, din care una str. Negru Vodă, ni se înfățișează cu turnul său construit în 1730, ce a înlocuit un altul, mult mai vechi, din lemn.

Are plan pătrat, cu intrarea pe sub o boltă largă, peste care se ridică alte două niveluri. Ca aspect general, acest turn cuprinde trei registre: două dreptunghiulare, iar cel de sus, adăugat mai târziu, ca un acoperiș ascuțit, are montat un orologiu. Întreg ansamblul format din acest turn, numit al Bărăției, împreună cu Biserica Sf. Iacob și Casa Parohială, a fost refăcut prin sec al XVIII-lea. Dar ce vedem acum, a fost restaurat prin anii 60, când practic toate clădirile aflate în jur, au fost înlăturate.

Intrăm în interiorul Bisericii.

Lăcaşul actual este de fapt, fostul altar al unei biserici a cărei navă a fost dărâmată. Afară se văd resturile de zid ale acesteia. Ceea ce a rămas și vizităm, datează din secolul al XV-lea, are plan pentagonal, cu contraforturi la colțuri și o sacristie pe latura de nord. S-au păstrat urme ale bolților și ale ferestrelor în arc frânt. În interior se află și resturi ale altarului ce a aparținut edificiului anterior.

Preotul, cu multă amabilitate ne vorbește despre întreg ansamblul și ne poftește, să vedem lespedea tombală a Comitelui Laurențiu de Longo Campo, lespede ce se păstrează în spatele mesei de slujbă (nu știu denumirea acesteia, la catolici) și acoperită cu un frumos ștergar. Dă ștergarul la o parte și vedem frumoasa lespede cu inscripţia în limba latină, ca fiind prima menţiune scrisă a numelui oraşului: “Hic sepultus est comes Laurencius de Longocampo, pie memoriae, Anno Domini M. C. C. C. ”. (“Aici este înmormântat comitele Laurenţiu din Câmpulung, spre pioasă amintire, în anul Domnului 1300”).

Cine a fost Comitele? Ultimul conducător al comunității săsești de meseriași și negustori stabiliți pe aceste meleaguri, încă de la începutul sec. al XIII-lea.

Inscripţia constituie cel mai vechi document epigrafic în limba latină din Ţara Românească. Și ca să nu greșesc, am căutat ce este Epigrafia. Este știința auxiliară a istoriei care se ocupă cu studiul (descifrarea și interpretarea) inscripțiilor pe materiale dure, în speță, piatra. Lespedea Comitelui Laurențiu, este din piatră.

Astfel s-a consumat ”primul fel al meniului cultural” oferit de orașul Câmpulung Muscel și în felul ăsta, vrând-nevrând, subscriu la rubrica ”Unde mâncăm în Câmpulung”.

Da, aici, în Câmpulung, la terasa ”Turnul Bărăției”, am servit primul document în limba latină ce atestă existența și denumirea orașului. Longo Campo, 1300.

Mulțumesc și vă invit să gustați!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 13.08.18 15:43:10
Validat / Publicat: 13.08.18 17:21:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL. A mai fost în/la: Golești

VIZUALIZĂRI: 1205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Ne îndreptăm spre ieșire. Turnul Bărăției, în toată frumusețea sa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[13.08.18 17:20:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi, CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mprofeanu
[13.08.18 21:36:15]
»

@mihaelavoicu: Excelent! Îmi place titlul, îmi place reviewul, îmi place totul!

elviramvio
[13.08.18 22:01:18]
»

@mihaelavoicu:

Ai făcut o excursie interesantă în oraşul meu de suflet, un oraş mic teritorial dar bogat în istorie şi mai ales în legende. Aş putea zice că ai făcut o incursiune în istoria Europei căci saşii din Saxonia au fost aduşi cu forţa în Tara Bârsei şi de acolo, datorită unor probleme ale Cavalerilor Teutoni care erau în acel secol XII paznicii lor, au migrat, supuşi şi cavaleri, în zona de azi a Câmpulungului, campus longo bogat în păşuni, păduri, livezi, bogăţii subterane şi mai ales drumul comercial al Braşovului care avea vamă în oraşul vizitat de tine. Iar "klosterul" Sf. Iosif cel Mare are mai multe foste biserici peste care s-a construit. Din păcate nimic nu se poate aduce la lumină căci asta ar însemna demolarea Bărăţiei şi distrugerea străzii laterale. Sper că părintele s-a îndurat să vă arate beciul cu dovezile vechi de secole!

Cred că revii la Câmpulung Muscel, este un orăşel înteresant pentru iubitorii de trecut ca tine. Aştept restul poveştilor!

doinafil
[13.08.18 23:22:28]
»

@mihaelavoicu: Am fost în Câmpu Lung doar în tranzit spre Rucăr. N-am zăbovit decât preț de „ceva dulce” la cofetăria din centru, „Iepurașul” parcă-i zice! (eram cu un puști, de vreo 5 anișori).

Îmi doresc să ajung iar, să stau mai mult, să admir casele, să vizitez ce se poate vizita în orașul străbătut de B-dul „Pardon”, cum frumos și șugubăț a fost „botezat” de localnici. Până atunci am să merg și eu cu tine acolo, virtual, pentru că-mi închipui că ai văzut și alte locuri!

Am votat cu drag și... aștept restul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.08.18 23:23:09]
»

@elviramvio: Mulțumesc de intervenție și de informațiile date. Foarte interesante!

Nici vorbă, ca părintele să ne arate beciul, probabil cu straturile de vechi așezăminte. Aș fi amintit.

Numai bine!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[14.08.18 06:56:13]
»

@doinafil: Am avut un ghid cu ”gura închisă”. Cele câteva informații, le-am avut din rev-ul colegului amintit.

Noroc cu părintele de la Sf. Iacob, care ne-a spus câte ceva și despre oraș.

Mulțumesc și te îmbrățișez!

tata123 🔱
[14.08.18 09:29:07]
»

@mihaelavoicu: Și un Superbonus pentru un articol despre unul din principalele obiective turistice, istorice și religioase ale Câmpulungului muscelean. Cu atât mai mult cu cât ați vizitat și interiorul lăcașului de cult și ați văzut inscripția latinească de pe piatra tombală. Noi am trecut pe acolo în momentul în care se desfășura o slujbă religioasă și nu am putut vedea lespedea.

În ultimii ani am tot fost în Câmpulung Muscel, anul ăsta chiar de două ori - e o urbe străveche cu multe colțuri pitorești. Ar merita mai multă promovare, mai mult interes din partea autorităților pentru restaurări și reabilitări, mai mult...

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[14.08.18 14:47:25]
»

@tata123: Mulțumesc pentru superbonus! A fost dat Comitelui Laurențiu.

Da, părintele era acolo și tocmai terminase un serviciu religios, după care s-a ocupat de noi. Părea obosit! Ghidul ne-a spus încă din mașină că a aranjat o întâlnire cu dânsul. Nu știu dacă piatra tombală este vizitată permanent, cert e că părintele a dezvelit-o atunci pentru noi.

Mi-a plăcut orașul. Are multe clădiri vechi superbe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18792510032654 sec
    ecranul dvs: 1 x 1