ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Triunghiul mănăstirilor rupestre: Cetățuia Negru Vodă, Nămăiești, Corbii de Piatră (Argeș)

Ilustrație video-muzicală
Danny Elfman - The Evidence


TIPĂREȘTE

În România există mai multe mănăstiri rupestre, înșirate în diverse regiuni ale țării, adevărate vetre de spiritualitate și cultură. Însă despre trei dintre acestea se scrie și se vorbește că ar forma un triunghi sacru ori magic al creștinătății românești. Dacă unim cu o linie imaginară cele trei mănăstiri rupestre Nămăiești, Corbii de Piatră și Cetățuia Negru Vodă, situate toate în județul Argeș, se formează un triunghi echilateral cu o mare încărcătură enrgetică.

Locurile au căpătat de-a lungul timpului o aură sacră prin împletirea adevărului cu legenda, prin legăturile puternice între tradiția istorică și gândirea religioasă. Cu atestări străvechi, ce coboară până la daci, ancorate mai mult în legendă, aceste locuri de închinăciune au existat chiar dinainte de vremurile răspândirii creștinismului pe aceste teritorii. Chiar Sf. Apostol Andrei ar fi poposit la Nămăiești, venind din Dobrogea, și ar fi lăsat aici Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe pentru închinare. De altfel, totul se leagă aici, în acest triunghi, de conceptul de întemeiere: peștera – primul adăpost uman, introducerea creștinismului, prezența lui Negru-Vodă Întemeietorul.

Acces. Dacă ne planificăm cu atenție traseul de urmat și timpul alocat fiecărui obiectiv în parte, putem vizita cele trei mănăstiri într-o singură zi. Plecăm din București pe DN71 către Târgoviște, șosea de calitate bună dar cu multe limitări de viteză din cauza localităților, intrăm pe centura fostei capitale a Țării Românești și ieșim pe DN72A, acceptabil calitativ (cu vreo 6-7 ani în urmă era dezastru pe la Voinești). Drumul șerpuiește pe malul râului Dâmbovița, dealurile stâncoase încep treptat să împresoare râul și să strângă între costișe șoseaua. Intrăm în comuna Cetățeni și la un moment dat vom zări cocoțată ca o adevărată Meteoră a României, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Există indicator către mănăstire chiar în dreptul podului peste râu.

De aici continuâm pe DN72A până la intersecția cu DN73 ce merge spre Brașov, prin Bran-Moeciu, sens giratoriu unde o luăm la dreapta către Câmpulung Muscel (în sensul giratoriu se află indicatoare explicite către obiective). După 50 m virăm la dreapta pe DC19 și la nici un kilometru distanță ajungem la destinație: Mănăstirea Nămăiești (și, eventual, Casa memorială George Topârceanu). Acum câțiva ani era cam greu de găsit un loc de parcare, se putea doar pe marginea drumului, nu era nimic amenajat.

Pentru a ajunge la Corbii de Piatră ne întoarcem în DN73, străbatem orașul Câmpulung Muscel (cu oprire la Mănăstirea Negru Vodă ori la castrul roman Jidova) până la intersecția cu DN73C către Curtea de Argeș, pe care trebuie să ne încadrăm urcând spre stânga pe un pod. În localitatea Domnești virăm stânga dreapta pe DJ731 spre Nucșoara (există și indicator ce afișează 10 km până la Corbii de Piatră). După aproximativ 10 km pe o șosea ce urmărește cursul Râului Doamnei, în apropierea bisericii ortodoxe din Corbi întâlnim alt indicator ce ne traversează râul și ne conduce până la Mănăstirea Corbii de Piatră.

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Autoturismul se poate parca în apropierea podului peste râul Dâmbovița, pe marginea șoselei ori în cele câteva alveole neamenajate. Problema care s-a mai discutat pe AFA este constituită din „cartierul” de rromi ce se află exact în drumul spre mănăstire. Puradeii stau pe marginea drumului ori pe poteca ce urcă spre așezământul religios și insistă să primească bani ori ceva de mâncare. Uneori sunt agasanți, dar trebuie să ne păstrăm calmul și să urmărim ținta noastră: mănăstirea. Pe locul unde se află satul de rromi a existat o așezare geto-dacică destul de mare, iar sus pe munte se afla o cetate dacică fortificată cu ziduri de piatră. Poteca urcă până la altitudinea de 881 m de la nivelul mării, pe un pisc de munte. Trecem printre stânci imense, megaliți uriași, forme diverse ce creează impresii înșelătoare, urcăm trepte formate din rădăcini de copac, mici troițe ne veghează drumul (o rememorare a Drumului Crucii). Un verde crud, de primăvară, ne înconjoară până sus la schitul rupestru.

O legendă musceleană vorbește despre sosirea lui Negru Vodă din Făgăraș și stabilirea de către acesta a unui punct de observație și apărare pe această vale. Negru Vodă reface vechea cetate dacică și o lasă în grija a trei căpitani, de numele acestora fiind legată și întemeierea satele din apropiere. La poalele muntelui au fost ridicate pe rând trei biserici de zid, atestate arheologic. Cetatea de pe munte însă trebuia să beneficieze de un loc de rugăciune, drept pentru care s-au utilizat grotele prezente în munte. De altfel pe pereții lor au fost descoperite însemne dacice (Cavalerul tracic) și însemne paleocreștine (cruci stilizate, etc.). Nu ratați Peștera Moșului, o chilie amenajată într-o grotă, cu picturi și însemne vechi pe pereții de stâncă. Biserica rupestră propriu-zisă e formată din două camere separate de un perete de stâncă: pronaos și naos, altarul fiind despărțit de naos printr-un zid de piatră și cărămidă; se mai păstrează încă urme de pictură din cele trei straturi (secolul al XIV-lea, 1760,1856). În față intrării era construit un pridvor acoperit, care am observat în fotografii mai recente că a dispărut. Din altar izvorăște un fir de apă tămăduitor între marile sărbători creștine Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului.

Pe mica platformă din fața bisericii rupestre a fost ridicată după 1993 o biserică de lemn în stil maramureșean. Prin spatele acestei se poate urca către punctul cel mai înalt, troița numită „Crucea dorințelor”. Ca să ajungem acolo trecem printre chiliile modeste înghesuite pe fărâma de spațiu oferit de munte și urcăm pe lespezi de piatră ce păstrează urme străvechi (jgheaburi, urme de pași, scobituri, etc.). Sunt multe de spus despre această Meteoră a României, unele fapte și întâmplări au fost deja scrise pe AFA, altele așteaptă să le descoperiți personal. Sus, la mănăstire, liniștea e la ea acasă, iar deschiderile către zările nemărginite sunt impresionante.

Mănăstirea Nămăiești. Alt punct al triunghiului echilateral este reprezentat de această vatră mănăstirească, situată într-o zonă mai accesibilă, din toate punctele de vedere. Am observat foarte multe schimbări în interiorul complexului religios față de acum câțiva ani, când am ajuns ultima oară acolo (au apărut construcții noi, chiar un muzeu etnografic). Iarăși legenda învăluie întemeierea acestui loc, legendă ce coboară până la daci. Sfântul Apostol Andrei creștinează aceste locuri și lasă spre închinare o icoană, și nu una oarecare, ci una din cele douăsprezece pictate chiar de Sfântul Evanghelist Luca.

Biserica este săpată parțial în stâncă, doi pereți fiind ridicați din piatră și cărămidă și prevăzuți cu două ferestre. Interiorul nu este pictat, există doar icoane agățate pe pereți; turla străbate un inel de piatră apoi este clădită din cărămidă și acoperită cu tablă. O clopotniță drăguță, cu etajul din lemn se află în apropierea bisericii. Spațiul destinat construcțiilor e destul de redus, astfel că s-a recurs la clădiri cu un etaj, bine integrate arhitectonic.

Integrarea mănăstirii în sat, apropierea de orașul Câmpulung Muscel și de ruta turistică spre Culoarul Rucăr-Bran au influențat dezvoltarea așezământului. Zona este mai animată, vizitatorii sunt în număr mai mare, dar acest lucru nu împiedică contemplarea spațiului religios.

Mănăstirea Corbii de Piatră. După ce parcăm autoturismul pe marginea uliței, în dreptul bisericii de lemn. O potecuță urcă în zig-zag, străjuită de o balustradă de lemn, către peretele de stâncă ce are o culoare gălbuie, caldă. Porțiunea ocupată de biserica rupestră este văruită în alb. Peisajul atât de rustic, crucile de piatră, mușcatele roșii din pridvorul bisericii, stâncile galbene... lemn și natură... piatră și natură – sunt coordonatele esențiale ale schitului rupestru. Altă cărare cu balustradă în zig-zag urcă deasupra stâncilor; de acolo se deschide o panoramă frumoasă asupra văii Râului Doamnei. Ctitorie de început de secol al XIV-lea (Magdalena, sora lui Neagoe Basarab), poate cu rădăcini mai vechi chiar, cu două altare biserica rupestră este un unicat în peisajul religios românesc. După plata unei taxe modice am intrat în lăcașul răcoros săpat în gresia galbenă pentru a privi pictura valoroasă, de tradiție pur bizantină, aflată totuși în stare avansată de degradare. Sfinți și îngeri, a căror față și culoare se distinge încă, ne privesc de pe pereții de stâncă. Catapeteasma de zid are pictură ceva mai bine păstrată; în altar observăm masa sculptată direct în stâncă, precum și alte firide și rafturi sculptate în stâncă și acoperite cu ștergare populare. Ieșim din nou la lumină și poposim pe o bancă de lemn, sub stâncă, în trapeza sculptată de vreo 4 m înălțime. Atmosfera patriarhală impresionează, liniștea e perturbată doar de zgomotele specifice satului din apropiere.

Triunghiul sacru oferă liniște, pace, peisaje frumoase, legende. Așezămintele religioase rupestre au anumite elemente de unicitate în spațiul românesc și sunt rezultatul vieții asceților și călugărilor sihaștri pe acele meleaguri.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.05.15 19:36:27
Validat / Publicat: 18.05.15 20:42:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Din când în când se observă valea Dâmboviței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.05.15 20:58:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.05.15 22:50:04]
»

Aceste mănăstiri sînt printre cele mai interesante obiective turistice ale Munteniei, mai ales prin situarea în spațiul de început, de descălecare, și aerul de legendă dat de amplasare, istoric și arhitectura rupestră. Ba în poza 12 îți poți chiar închipui lesne decorul bătăliei de la Posada.

Pentru exactitatea informației, trebuie să atrag atenția că la descrierea accesului ai încurcat nițel direcțiile, probabil din neatenție. Dinspre Cîmpulung spre Corbi la Domnești faci dreapta, nu stînga. (Unde zici „În localitatea Domnești virăm stânga pe DJ731 spre Nucșoara” e de fapt dreapta.)

Iar triunghiul format de cele 3 mănăstiri nu e echilateral. O privire pe hartă infirmă acest mit, de care, de fapt, nici nu e nevoie pentru a le spori valoarea. Au oricum locul lor în tezaurul nostru istoric și spiritual.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.05.15 09:33:27]
»

@abancor - Mulțumesc pentru precizări. Într-adevăr e vorba de „dreapta” în punctul semnalat (rog @webmaster a modifica). Orice fel de triunghi ar fi, așa cum a scris și @abancor, salba de mănăstiri rupestre argeșene reprezintă o parte importantă din istoria spirituală românească, dar și o latură cultural-istorică deosebită.

@all - O precizare la o exprimare ambiguuă în text: Ansamblul religios de la Corbii de Piatră a fost întemeiat la începutul secolului al XIV-lea (există voci care coboară vechimea lăcașului până în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor), iar reînființarea lui a avut loc la începutul secolului al XVI-lea (atestare din 1512), ctitor fiind Magdalena, mătușa lui Neagoe Basarab (călugărită apoi). Enigme încă persistă, cercetătorii fiind atrași permanent de istoria acestor ctitorii rupestre.

Aceste ansambluri religioase rupestre/parțial rupestre au fost incluse în proiecte europene Regio din domeniul turismului. Astfel, informații și fotografii despre cele trei mănăstiri argeșene găsiți într-un ghid publicat de un Ong în cadrul unui proiect numit Triunghiul rupestru din Subcarpații Meridionali. De asemenea, acum vreo 2 ani la Târgul de Turism, am obținut un frumos album de la un călugăr ce reprezenta Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Albumul era rezultatul unui proiect Regio intitulat Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă - legendă și tradiție. Alt proiect Regio, lansat de o asociație nonguvernamentală, poartă titlul Cultură, istorie și religie în Cetățeni, Nămăiești și Dragoslavele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[19.05.15 10:09:42]
»

@tata123 -

(rog @webmaster a modifica)

rezolvat.

webmaster13
[19.05.15 14:07:57]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.05.15 14:39:37]
»

@webmaster & webmaster13 - Mulțumesc. E ok.

SKC
[24.05.15 00:38:50]
»

Mănăstirea Corbii de Piatră am vizitat si noi acum cativa ani, intr-adevar peisajul si locatia o recomanda.

Putin mai sus de ea, la vreo 100m, daca treceti prin curtea unui vecin, puteti admira de jos locul in care s-or facut mai multe filmari istorice in cateva filme romanesti... este o mica grota si o micuta cascada ce curge de sus, de pe buza stancii... Poate ai aflat si tu de ele si ai solicitat proprietarului casei sa va lase sa admirati putin peisajul acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alexpetrut
[15.10.15 16:26:07]
»

@tata123 - buna ziua! Domnule tata123, in primul rand tin sa va aduc la cunostinta ca ,,triunghiul echilateral” nu exista asa cum bine a informat si domnul „abancor”.

Manăstirea are o vechime mai mare de 1000 de ani asa precum afirma si Nicolae Iorga, care a vizitatat manastirea pe la anul 1900. Ea, (manastirea) a fost reinfiintată in anul 1512 de catre monahia Magdalena, in urma unei viziuni (descoperire) pe care „a avut-o un eremit sfant”.

Legat de secolul 14 este pictura in fresca de pe pereti, iar in urma cercetarilor făcute intre anii 2007-2010, s-a adus in discutie si ipoteza ca fresca sa fii fost pictata spre sfarsitul secolului 13, sub Basarab I intemeietorul.

Inca un aspect: la intrare nu se plateste ,,nici o suma modica”. Usa este deschisa oricui doreste sa viziteze, nu se percepe taxa de vizitare.

Iertare! Doamne ajuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.10.15 19:37:25]
»

@alexpetrut - Bine ai venit pe saitul AFA! Am observat că sunteți interesat de problematica bisericilor rupestre menționate mai sus și probabil vă este mai ușor să ajungeți la ele locuind în zonă.

Chiar din anul 1976 Răzvan Theodorescu vorbea despre posibilitatea ca pictura schitului Corbii de Piatră să fie ctitorită de Basarab I ce își avea reședința la Câmpulung Muscel.

Chestia cu „triunghiul” s-a răspândit atât de mult și a fost preluată în multe publicații, cărți și proiecte încât e greu de „dezvățat”.

În ceea ce privește taxa de intrare îmi aduc aminte că în 2009 am plătit pentru a vizita biserica. Probabil acum nu mai există acea taxă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[08.11.16 09:52:37]
»

Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi, CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alexpetrut, SKC, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.93415498733521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1