GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bisericile rupestre din Arges
In luna mai a acestui an fiind in cautarea unor obiective turistice ce puteau fi vizitate intr-o zi degetul mi s-a oprit pe harta asupra localitatii Corbi din judetul Arges. Sarindu-mi in ochi mi-am amintit ca auzisem undeva cum ca aici exista o biserica rupestra extrem de pitoreasca. Imediat Google si informatiile au inceput sa curga. Astfel am aflat ca in zona mai exista inca 2 astfel de asezaminte, Namaiesti si Negru Voda-Cetatuia. Dupa o scurta informare am pus mana pe telefon si ne-am strans 3 persoane, suficient pt mine.
Astfel intr-o zi innorata de duminica am plecat la drum.
Pe soseaua dintre Pitesti si Campulung Muscel, la cativa km inainte de de oras se face dreapta si se traverseaza spre stanga soseaua pe o pasarela. Apoi sunt indicatoare la fiecare bifurcatie spre localitatea Corbi. Am ajuns relativ repede acolo si am constatat ca suntem primii turisti din ziua respectiva. Astfel, la marginea satului se inalta o stanca de aproximativ 20 de m, lunga de cateva sute de metri, ca un fel de falie. In marginea ei din stanga este sapata o mica biserica, cu 2 incaperi, o anticamera si camera altarului. Pictura destul de uzata, probabil din cauza umezelii si a aerisirii precare. Insa sentimentul pe care il ai inauntru, ascultandu-l pe preot istorisind despre inceputurile monahismului in Arges este unul aparte, toata fiinta pare ca se detaseaza de cele lumesti, de agitatie, de stres, de tot ce inseamna cotidian. Afara, in stanca este sapata un fel de streasina unde e amplasata o masa lunga din lemn unde probabil se organizeaza mese la diverse sarbatori. Pe partea stanga a stancii exista o poteca care urca pe stanca, ce ofera o panorama superba a imprejurimilor, asupra satului, dealurilor inconjuratoare si mai in departare, crestele Fagarasilor.
De pe internet mai aflasem de Mama Uta, care are o parte din stanca pe proprietatea ei. Am localizat-o in partea dreapta a stancii. Am mers pe "falie" pana la capatul ei si am coborat in gospodaria Mamei Uta. Fascinant, indescriptibil in cuvinte! Parca ma teleportasem in lumea basmelor. Un gard de lemn, si in interior o casa din lemn si chirpici, veche de 100 de ani cum am aflat ulterior. In curte nu se afla nimeni, am strigat, nimic. Mi-am spus ca nu se poate sa plecam fara sa vizitam acest loc de basm si am intrat in curte asumandu-mi un eventual atac al unui caine iesit de cine stie unde. Insa in loc de caine a iesit o batrana garbovita care ne-a poftit inauntru (sigur nu eram primii care ii calcau pragul) sa vizitam tot ce vrem. Ea s-a asezat pe un butuc si ne-a urmarit cu privirea. In fundul curtii, ceva fantastic, partea din spate a gospodariei se termina in acea falie de care v-am povestit, formand si un fel de streasina. Sub acea streasina batrana avea o magazie de lemne si de pasari si o mica faneata. Superb!
Cireasa de pe tort era insa un parau care curgea de pe stanca, de la 15 m intr-un mic lac! Si toate acestea la cineva in curte! Eram fascinati, pozam din toate unghiurile, imi reveneau in minte povestile copilariei, in momentul acela daca plecam acasa fara sa mai vizitez nimic altceva eram multumit. Batrana ne-a facut atenta asupra unei formatiuni prinse in stanca careia ea ii spunea scheletul de urias, pt ca legenda spune ca in trecut zona era locuita de uriasi. Intr-adevar, cu putina atentie si imaginatie, acea formatiune aducea cu in schelet imens de om. I-am spus batranei ca are in curte ceva unic in Romania si mi-a raspuns ca stie asta, acum cativa ani un localnic i-a oferit 2 miliarde de lei vechi pe gospodarie dar ea a refuzat sa o vanda. Cu greu ne-am facut plecati pt ca mai aveam inca 2 obiective de atins. Ne-am luat ramas bun de la acea batranica rupta din povesti ca si casa dansei si am plecat spre Namaiesti.
Aceasta este de fapt o manastire situata imediat dupa Campulung spre Rucar. Ansamblul in sine nu este ceva atipic ceea ce face nota discordanta este biserica, care este cam 40& din beton si restul stanca. Nu o pot descrie, pozele sunt mai graitoare. Foarte frumoasa, foarte bine ingrijita, insa insistenta catorva cersetori ne-a facut sa plecam relativ repede.
Pana in comuna Cetateni, unde se afla schitul Cetatuia drumul este infernal, extrem de prost dar am perseverat si am ajuns la baza dealului pe care este amplasat schitul. Aviz amatorilor! Locul unde incepe poteca spre schit este exact la marginea unui sat numai si numai de rromi (ca sa nu zic tigani) care va vor agasa de multe ori si fizic (fara violenta insa, pun mana pe vizitatori, aproape ca se urca pe masina de nu poti sa iesi, doar doar le dai ceva de mancare sau bani). Din fericire doar copiii fac asta, in general adultii isi vad de ale lor, nici nu prea te baga in seama, doar vreo 2 stau la carciuma de langa drum, probabil sunt pusi drept observatori. Citisem aceste lucruri pe internet de la alti turisti si desi nu am o masina prea noua si scumpa eram cu inima indoita daca sa o las la marginea unui sat de rromi cateva ore. Insa cand am ajuns la intrarea in traseu m-am mai linistit vazand cateva masini mai bune ca a mea, lasate fara probleme. Initial fetele cu care eram s-au panicat cand au vazut cum trageau puradeii de masina de nici nu puteam sa ies si au zis ca ele nu coboara din masina :)). Abia dupa ce am tipat putin la puradei s-au calmat, le-am dat 10 lei "taxa de parcare" si cateva bomboane, am putut cobora. Cativa s-au tinut dupa noi cam 10 minute cerand diverse. Cheia e sa ii ignori sau sa incepi sa le pui tu intrebari: D. Usor usor am ramas doar noi 3 si poteca larga pe care din loc in loc erau amplasate bancute pt odihna. Dupa jumatate de ora eram sus, la schit. Privelistea era superba si schitul superb. Datorita reliefului este asezat in trepte si se termina cu o stanca cu 2 urme de om imprimate in ea peste care se vede trecerea vremii.
Legenda spune ca acelea sunt urmele lui Negru-Voda lasate atunci cand s-a refugiat din calea turcilor. Biserica veche este sapata toata intr-o stanca, acoperita cu iedera, absolut superb. Tot schitul este foarte ingrijit, destul de bine intretinut, probabil din donatii sau ajutor de la Episcopie. Aici am petrecut cam o ora, timp in care am admirat privelistile, am ascultat vantul si am asimilat salbaticia locului care pe vremuri mustea de sihastri. La ascunsi in pesteri. Inapoi in sat aceeasi poveste cu copiii de rromi (tigani) dar de data asta nu le-am mai dat nimic, s-au ales doar cu promisiunea ca data viitoare le vom aduce dulciuri.
Si asa s-a incheiat o zi superba, o zi in care am vazut niste locatii prea putin mediatizate dar care merita si drumul prost si lupta cu bastinasii :)
Trimis de IonutVLad* in 12.10.10 23:51:09
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IonutVLad*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superbe locuri ai vizitat şi suntem fericiţi că ne povesteşti şi nouă despre ele! Felicitări şi vot!
Aştept cu nerăbdare să văd şi pozele!
Mutat la rubrica "Manastiri Oltenia & Muntenia" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Superbe fotografii! Niste locuri deosebite care merita a fi vizitate!
@ionutvlad,
ma bucur ca ai gasit timp sa scrii atat de fluent si de personal... despre locuri pe care eu una nu le-am vazut niciodata.
Realismul redactarii e remarcabil si ma indreptateste sa te felicit din no... cu un vot.
Bravo tie!
foarte frumoase locuri si o excelenta descriere! felicitari!
@IonutVLad
”Imediat Google si informatiile au inceput sa curga.
Ca să dăm cezarului ce-i al cezarului, dacă zici că ai folosit Google, nu poţi nega faptul că ai găsit şi review-ul de pe amfostacolo.ro, al user-ului cristinadumitru click aici, review care este, după mine, unul de referinţă în ce priveşte subiectul.
Din păcate, pentru că ele sunt amestecate cu alte destinaţii, review-urle de la această destinaţie nu apar listate mai jos, pe această pagină la Alte impresii din acest obiectiv.
De asemenea, căutarea rapidă pe site nu dă niciun rezultat pentru tema "corbii de piatră", în schimb, cea exhaustivă oferă toate informaţiile existente pe site despre această destinaţie click aici
Mă bucur să constat că şi tânăra generaţie (cel puţin o parte din ea) este interesată să-şi cunoască ţara.
eu sunt din zona, dar nu stia de minunatiile astea. UN review excelent si poate am sa ajung si eu pe aici. Superbe pozele.
@Costi
Ba pot nega Nu am gasit acest review, pe care l-am citit acum si este mult mai detaliat si complet decat al meu. Eu sunt de parere ca nu are rost sa mai scriu un review despre o zona de care deja s-a mai scris, pt ca deja se prezinta puncte de vedere subiective. Ideea e, cel putin asa vad eu lucrurile, ca fiecare sa vina cu ceva nou pe acest site, ceva ce nu a mai fost prezentat. Ok, dc e vorba de o regiune mai vasta, cum e zona Chamonix din Franta despre care deja s-a scris dar eu as avea si ceva in plus se poate scrie dar altfel, nu vad rostul, decat dc e vorba de o unitate de cazare. Cand am spus ca am cautat pe google m-am referit ca am cautat niste informatii generale cat sa imi fac o idee despre acea locatie, ce farmec ar mai avea sa aflu tot despre internet? Chiar am cautat aseara, cand mi-a venit ideea sa postez acest review, pe site dc s-a scris deja ceva si nu am gasit, probabil nu am cautat unde sau cum trebuia.
Cat despre ultima ta afirmatie... da, imi place foarte mult sa calatoresc, sa vad locuri noi, incerc sa scap cat de des pot de agitatia si stresul orasului evadand spre locuri mai linistite, care te incarca macar pt cateva zile cu energie pozitiva
Te felicit IonutVlad pentru review si pentru poze... ce-i drept nu stiam de aceste locuri minunate.
@IonutVLad
Nu-i nicio problemă dacă nu văzusei review-ul, dar asta înseamnă că mai trebuie aduse nişte îmbunătăţiri pe site. Sunt de acord cu ce spui despre review-uri, dar nici al tău nu e mai prejos şi nu reia lucruri deja spuse.
Dar să ştii că la Corbii de Piatră ai ratat ceva: nu ai urcat sus, pe platoul de deasupra stâncii în care este săpată bisericuţa. Poate data viitoare.
Şi o mică observaţie: încearcă să nu mai foloseşti prescurtările caracteristice chat-ului. În schimb, poţi folosi pe acest site, cu încredere, diacriticele. Nu te superi, nu?
În rest, sunt convins că site-ul amfostacolo.ro a câştigat prin tine un nou membru de nădejde şi de valoare.
@Costi
Nu am ratat, chiar am scris la un moment dat ca am urcat prin stanga bisericii pe stanca si am mers pe ea pana in apropierea curtii Mamei Uta. Pe stanca se afla o cruce de piatra si din acel punct se vede foarte frumos tot satul si in departare inaltimile Fagarasului. La aproximativ 200 de m spre stanga parea ca mai este un punct de belvedere dar cum ploaia ne ameninta am zis ca e mai important sa vizitam gospodaria batranei inainte sa inceapa ploaia.
Nu ma supar, iau observatiile ca fiind constructive si voi incerca sa ma adaptez cat de curand. Va multumesc pentru aprecierile pozitive atat dvs cat si celorlalti care au postat la acest review.
Nu stiu voua cum vi s-a parut, dar mie mi-a placut si review-ul, si subiectul. Drept pentru care, te felicit.
@ionutvlad,
vad ca ai nu numai talent, dar si personalitate... si acel "stand up " pentru opiniile si convingerile tale...
Ma bucur ca ai lamurit problemele cu Costi, dar intr-o privinta imi permit sa am alta opinie decat tine...
Indiferent cate review-uri sunt pe site despre o locatie, poti scrie unul nou, trecut prin filtrul tau, si va fi, te asigur, foarte interesant, caci desi vedem uneori acelasi lucruri, interpretarile noastre sunt diverse si, uneori. contradictorii.
Continua sa scrii...
Merg destul de des in zona dar nu am stiut despre locurile astea frumoase unde ai fost tu, felicitari, super frumoase pozele
Mutat la rubrica "Manastiri si biserici rupestre argesene" (nou-creata pe site)
Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi, CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Biserica Bilcești – nestemate artistice lângă Câmpulung Muscel — scris în 15.08.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Negru Vodă — scris în 20.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Bărăția musceleană — scris în 29.11.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Triunghiul sacru. Bisericile rupestre de la Argeș — scris în 06.12.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Mister și adevăr: urmele lui Negru Vodă la Câmpulung Muscel — scris în 02.04.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Fortăreața spirituală argeșeană a Aninoasei — scris în 01.11.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Câmpulung Muscel. Pe urmele lui Tata123. — scris în 13.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ