ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Biserica Bilcești – nestemate artistice lângă Câmpulung Muscel

TIPĂREȘTE URM de aici

Navigând pe firele invizibile ale Internetului printre tot felul de știri alarmiste, filmulețe tâmpe și informații nefolositoare mai găsești din când în când câte o dâră de lumină care îți dezvăluie ceva interesant. Așa s-a întâmplat cu biserica din Bilcești, așa-numita capelă a artiștilor din preajma orașului Câmpulung Muscel, câteva rânduri scrise și fotografii postate în media electronică atrăgându-mi atenția. Am citit câte ceva despre această bijuterie artistică și mi-am notat amplasarea pentru o eventuală vizită. În iulie, venind de la pensiunea Casa Dintre Văi din Șimon-Bran (vezi impresii) spre București, mi-am adus aminte de locașul de cult inedit și am tras frâiele spre Bilcești.

Vizita: iulie 2022

Adresă: com. Valea Mare Pravăț, sat Bilcești (Colnic), jud. Argeș

Coordonate: 45.26142088383561,25.10829191940703

Accesul se face urmând DC 31, o șosea asfaltată care se desprinde din drumul național chiar vis-a-vis de breteaua ce merge la Mănăstirea Nămăiești și casa memorială George Topârceanu (vezi impresii). Avem de parcurs circa 4 km pe coama dealurilor, în câteva locuri deschizându-se o frumoasă panoramă către orașul Câmpulung. Ținem șoseaua până acolo unde asfaltul șerpuitor se termină, imediat pe stânga se deschide aleea de conifere care te conduce către biserica satului. Lângă locașul de cult este amenajată o parcare pietruită.

Artă și artiști la biserica din Bilcești. Prin ce se impune locașul de cult din localitatea argeșeană în fața altor asemenea construcții bisericești? Ei bine prin elementele artistice oarecum neconformiste prin care a fost înfrumusețată biserica: pictură, sculptură în lemn, piatră și metal, mozaic. Opere ale unor artiști cunoscuți!

Biserica poartă hramul „Sf. Mc. Dimitrie” , a fost ctitorită de Dumitru Alimăneștianu („Alimănișteanu” în scrierile recente) și ridicată între anii 1938-1944. Edificiul religios a fost proiectat de arhitectul muscelean Dumitru Ionescu-Berechet, arhitect-șef al Patriarhiei Române timp de peste 30 de ani. Descendent al unor familii boierești cu vițe vechi în Olt și Muscel, economistul Dumitru Alimăneștianu s-a dovedit a fi un mare filantrop și binefăcător (revin mai jos în text).

Biserica era încuiată fiind o după-amiază de luni, dar am putut admira operele artistice din exterior. Ce vedem la fața locului? O biserică bine închegată construită în stil românesc cu pridvor sprijinit pe coloane, o turlă pe pronaos și decoruri exterioare simple: brâuri stil zimți de fierăstrău și ferestre cu ancadrament de piatră. Lângă biserică se află o clopotniță inedită, iar jur împrejurul edificiului de cult se întinde cimitirul satului.

Lucrul care te uimește de la început este pictura murală din pridvor, scene pe care nu le mai vezi în altă parte sub această formă. Realizate de pictorul Alexandru Brătescu (fiul scriitorului Ioan Al. Brătescu-Voinești) frescele de la Bilcești nu respectă deloc normele picturii bizantine. Zugrăveala originală, în afara canoanelor, aflată atât în pridvor, cât și în interior (unde nu ar fi terminată) se încadrează într-un stil francez și ar fi inspirată din Divina Comedia a lui Dante Aligheri (așa am citit, nu sunt specialist în artă, dar am putut observa ineditul picturii). Din bolta pridvorului ne privește „Ochiul lui Dumnezeu” , în jur fiind zugrăvite mai multe scene cu „Adam și Eva” în ipostaze realiste. Pe pereții din stânga și dreapta ușii penelul artistului a așternut scenele clasice ale „Raiului și Iadului” , dar tratate într-o manieră modernă, aducând a Divina Comedie cum scriam mai sus. E greu de descris în cuvinte fiecare scenă, mai bine priviți fotografiile. Până la jumătatea pereților a fost aplicată o folie de plastic pentru a proteja picturile de intemperii.

Același artist, Alexandru Brătescu, a realizat la Bilcești desenul mobilierului din biserică, sfeșnicele și a proiectat pietrele funerare ale familiilor Bilcescu și Alimăneștianu (aflate acum în interiorul bisericii).

Pictorul și graficianul Alexandru Brătescu-Voinești a făcut studii de specialitate la Paris în perioada interbelică și era cunoscut drept un talentat ilustrator de carte. A efectuat și lucrări murale, dar și mai multe proiecte de mărci poștale și bancnote pentru Banca Națională a României.

Alt element fabulos este ușa de la intrarea în biserică, o adevărată operă de artă realizată de Milița Pătrașcu, considerată cea mai talentată sculptoriță din epoca interbelică. Bronzul îl reprezintă pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir călare pe cal străpungând cu sulița pe Necuratul, o analogie la Sf. Gheorghe omorând balaurul, biruința asupra păcatului. O inscripție în două casete însoțește pe sfânt, iar în partea de jos este redat un copac cu păsări. Sculptorița a realizat și frumoasele elemente vegetale ale ancadramentelor de piatră de Albești de la ferestre.

Icoanele catapetesmei și ornamentele sunt realizate în mozaic de Mioara Minulescu, fiica poetului Ion Minulescu.

Un ancadrament masiv din piatră, ornat cu motive simbolice, încadrează ușa din bronz. Pisania grăiește astfel: Această biserică s-a înălțat în anul 1944 de către Dumitru Alimăneștianu spre a fi loc de odihnă lui și neamului său împlinind prin aceasta dorința bunicului său Dumitru Bilcescu.

Ctitorul Dumitru Alimăneștianu și familia lui. Coborând pe firul poveștii și în genealogia acestor familii boierești care și-au împletit destinul – Bilcescu și Alimăneștianu – descoperim câteva lucruri interesante.

Dumitru Bilcescu, un boier muscelean de țară, patriot, apropiat de țărani și de liberali, își avea reședința în actualul sat Bilcești (]n vechime Bogătești). Finanțist iscusit cu funcții de control în Ministerul de resort este fondator și printre primii directori ai Băncii Naționale a României. Fiica soților Bilcescu – Sarmiza Bilcescu – a devenit prima femeie din lume cu doctorat în Drept (orizonturiculturale.ro/ro ... da-Safta-3.html).

Constantin Alimăneștianu se trage dintr-o familie boierească din Olt, devine inginer de mine cu studii superioare la Paris, contribuie la dezvoltarea industriei petroliere românești și întemeiază prima școală de maiștri sondori de la Câmpina. Se căsătorește cu Sarmiza Bilcescu în 1897 iar un an mai târziu se naște unicul fiu – Dumitru Alimăneștianu.

Dumitru Alimăneștianu efectuează studii de bază în țară și Institutul de Mine din Paris, devenind inginer și economist. Filantrop de seamă, creează pe moșia de la Bilcești câteva ferme model, plantează livezi și ridică un conac în stil neoromânesc proiectat de Octav Doicescu.

Acesta era Dumitru Alimăneștianu, fiul Sarmizei Bilcescu Alimăneștianu, prima femeie doctor în Drept din lume. Era omul care suporta cheltuielile căminului studenților musceleni de pe strada Știrbei Vodă. Era părintele care oferea studenților, în anii 1934-1938, burse în bani și cartele gratuite pentru masă. Era un Mecena contemporan care-și lăsase amprentele sufletului său generos în fiecare sat din județ prin contribuții bănești la construirea de biserici, școli și alte lucrări edilitare. Calitățile lui remarcabile în chivernisirea banului public l-au impus ani în șir, deputat fiind, ca raportor general al bugetului și subsecretar al Finanțelor, câștigând simpatii unanime chiar din partea adversarilor politici, scria Ion Constantinescu-Mărăcineanu într-o „Evocare” în Revista Memoria din 2017.

În 1945 este timp de o lună ministru de Finanțe în guvernul Petru Groza, în 1947 donează moșia și conacul Academiei Române, iar în 1950 este arestat de autoritățile comuniste în cadrul acțiunii numită „Noaptea demnitarilor” . Este unul din puținii care scapă din infernul de la Sighet, apoi trece prin mai multe închisori comuniste până în 1963 când este eliberat. Mai trăiește până în 1973 când e călcat de un tramvai.

Concluzii. Biserica „Sf. Mc. Dimitrie” din Bilcești impresionează prin lucrările artistice inedite, dar și prin poveștile familiilor care au ctitorit edificiul religios. Am poposit circa 30 de minute la biserica din Bilcești, am stat în fața picturilor din pridvor, am înconjurat locașul pentru a vedea și celelalte elemente arhitecturale.

La aproximativ 1,3 km distanță, printre livezi se află conacul din zidărie de piatră și cărămidă aparentă, cu foișor spațios și acoperiș din șindrilă. Poarta spre aleea de acces e legată cu un lanț. La conacul muscelean a fost în vizită și Regina Maria, și Regele Mihai, apoi președintele Nicolae Ceaușescu (locuri cunoscute din ucenicia sa – universulargesean.ro/in-v ... ntru-propaganda).

Am oprit în sat câteva clipe să vedem școala primară construită în 1909 pentru copiii sătenilor din Bilcești și împrejurimi.

Celor interesați de artă și religie le recomand o oprire în acest sat din împrejurimile orașului Câmpulung Muscel. Poate chiar într-o zi de duminică sau sărbătoare pentru a vedea și interiorul bisericii.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.08.22 09:07:32
Validat / Publicat: 15.08.22 09:44:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 1536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 De prin „Iad”...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[15.08.22 14:14:22]
»

@tata123 ????: Ce interesantă biserică, trebuie neapărat să o văd.

Ce informații prețioase ai adunat în acest articol, despre copiii celebri ai altor scriitori celebri și nu numai!! Nu am știut că am dat lumii prima femeie doctor în drept.

Mulțumesc, ca de obicei o enciclopedie review-ul tău!

mihaelavoicu
[15.08.22 16:11:45]
»

Bilcești. Nimic nu-mi spune. Probabil că și altora, la fel. Dar picturile din pridvor, sunt de-a dreptul, fantastice! Adam și Eva sunt în stilul lui Masaccio așa cum, întregul review poartă marca Tata123.

Felicitări pentru cotloanele scoase la lumină și puse în valoare! Votat cu mare drag!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.08.22 13:10:21]
»

@mprofeanu:

Ce interesantă biserică, trebuie neapărat să o văd.

Așa am zis și eu când am citit despre biserică și am văzut câteva imagini pe Internet. Nu a trecut nici un an de la lectură și am ajuns pe meleaguri muscelenet, îndreptându-mă neapărat și spre Bilcești.

Nici mie nu mi-a venit să cred câte lucruri interesante am descoperit în timpul documentării despre familiile Alimăneștianu și Bilcești!

Călătorii frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.08.22 13:18:17]
»

@mihaelavoicu: Un loc ascuns pe culmi de deal, deasupra orașului Câmpulung Muscel, altădată înconjurat de livezi roditoare - Bilcești. În astfel de cotloane pitorești se ascund comori de tot felul, la Bilcești una artistică!

Pictura e una deosebită, la fel și ușa de bronz. Ar fi interesant de văzut și interiorul, dar probabil trebuie venit Duminica sau în zile de sărbători când se slujește în biserică. Un loc deosebit!

Mulțumesc. Numai bine!

Daisy Petal
[24.08.22 11:40:33]
»

Nu pot să nu citesc cu plăcere articolele scrise de Tata123 și să aplaud minuțiozitatea documentarii fiecarei recenzii, pentru că, iată, așa am aflat despre Sarmiza Bilcescu. Știam despre profesia ei și despre faptul că a fost prima femeie cu doctorat in drept, însă nu m-am gândit niciodată să aflu cine i-au fost părinții. Mi-au plăcut imaginile cu ancadramentele realizate de Milița Pătrașcu, frascele reprezentându-i pe Adam și Eva, iar clopotnița... o imagine absolut neașteptată pentru o clopotniță.

Ca de obicei, am citit și am votat cu mult drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Câmpulung și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071055889129639 sec
    ecranul dvs: 1 x 1