GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica unitariană din Dârjiu – o istorie în spatele zidurilor
După un mic dejun sățios luat la pensiunea Panorama din Odorheiu Secuiesc (vezi impresii) ne îndreptăm spre Capitală – e sfârșitul unui concediu reușit pe meleaguri transilvănene. Nu ne grăbim, mai dorim să vizităm ceva înainte de a intra în ghearele aglomerației de pe Valea Prahovei, un important monument istoric: biserica fortificată din Dârjiu.
Localizare. Din centrul orașului Odorheiu Secuiesc și până la biserica fortificată sunt de parcurs circa 18 km, drumul e bun, peisaje rurale frumoase, ici-colo indicatoare și borne aparținând traseului „Via Transilvanica” . Descoperim lăcașul de cult în centrul localității Dârjiu, pe strada principală, în apropierea Primăriei și grădiniței. Există locuri de parcare în zonă, pe marginea DJ 133.
Informații acces. Intrarea în biserica-muzeu se efectuează printr-un tunel ce străbate turnul-clopotniță. Programul de vizitare se desfășoară zilnic între orele 10.00 – 18.00; prețul unui bilet este de 10 lei/persoană, nu se percep taxe foto/video; nu se oferă ghidaj turistic. Pe ușa de lemn este afișat un număr de telefon la care am sunat și în trei minute a sosit o domnișoară care ne-a deschis, a încasat banii și ne-a înmânat biletele. După noi au mai sosit două cupluri de turiști.
Timp de vizitare. Curtea bisericii, fortificațiile, biserica propriu-zisă și ascensiunea în turnul-clopotniță ne-a luat circa 1 oră. Pe ici-colo sunt afișate câteva texte/etichete informative, iar în biserică sunt câteva panouri trilingve despre istoria lăcașului și pictura valoroasă.
Vizita monumentului UNESCO
După ce am admirat zidurile de apărare exterioare prevăzute cu turnuri de colț și ferestre de tragere (construite între secolele al XV-XVII) am intrat în incintă și am pornit să explorăm din partea stângă. Sub șarpanta zidului se află un spațiu generos unde erau așezate lăzile din lemn în care populația satului depozita cerealele, o adevărată expoziție astăzi. Se pot accesa și bastioanele, destul de greoi, în încăperi fiind diverse exponate legate de meșteșuguri locale (țesut, tâmplărie, prelucrarea fibrelor, dogărit, fierărie ș. a.) sau panouri cu fotografii vechi (costume populare, obiceiuri și tradiții).
Intrăm în biserica albă, zveltă, dar totodată „cu picioarele bine înfipte în pământ” , întărită cu contraforturi, cu pereți groși și pod fortificat prevăzut cu metereze și guri de aruncat smoală. Construită mai întâi în a doua jumătatea a anilor 1200 în stil romanic, locașul de cult a fost transformat ulterior în stil gotic. Interiorul e văruit în alb, cu excepția brâului de picturi vechi restaurate, mobilierul e vopsit albastru; toate componentele bisericii (nava, galeria, absida) se încheie într-o boltă pe ogive încrucișate. Pe o scară circulară strâmtă am urcat în podul bisericii unde am văzut o parte din sistemul de fortificație.
Încheiem vizita cu o „cățărare” în turnul înalt de 40 m, construcție cu triplu rol: poartă acces, post de observație și clopotniță. Urcăm rând pe rând scări de lemn care unesc mai multe platforme, lumina e difuză spre întuneric. Ajunși în camera clopotelor putem admira împrejurimile înspre toate cele patru puncte cardinale. Superb!
Picturile murale de la 1419. Cel mai valoros element de la Dârjiu îl reprezintă frescele vechi de peste 600 de ani. Cea mai bine păstrată pictură este cea care înfățișează Legenda Sfântului Ladislau, dar mai sunt și alte fragmente: Convertirea Apostolului Pavel, Arhanghelul Mihail, Drumul lui Saul spre Damasc. Zugravul de origine slovacă care a pictat scenele din biserică s-a semnat („... meșterul Paul, fiul lui Ștefan din Ung...” ), și-a făcut autoportretul (în persoana unui soldat) și a lăsat chiar o „declarație de dragoste” înscrisă în latină (avea în minte o „fată frumoasă” ).
Minusuri. Din punctul meu de vedere ar fi fost utile niște materiale tipărite care să poată fi achiziționate contracost (ilustrate, pliante, ghiduri) având în vedere importanța monumentului. În expozițiile din turnuri nu era aprinsă lumina, deși erau instalate surse de iluminat.
Ponturi. Se poate fotografia gratis în toate locurile. Urcați în turnul-clopotniță pentru imagini de ansamblu asupra bisericii fortificate și împrejurimilor (dacă vă permite starea de sănătate și nu aveți fobii de spații strâmte și întunecoase).
Articole relaționate: Parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc (vezi impresii); Muzeul Depresiunii Baraolt din orașul Baraolt (vezi impresii); Castelul Kalnoky – Muzeul Vieții Transilvănene din Micloșoara (vezi impresii).
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 14.09.23 16:04:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Este explicabil motivul pentru care a ost inclusă în patrimoniul UNESCO - vechimea ei și frescele murale.
Mi-a plăcut și interiorul bisericii, iar masa din P12 m-a impresionat în mod deosebit. Mi-au plăcut și cusăturile pe pânză, făcute manual.
Păcat că nu ați putut vedea podul cu luminile aprinse! Cât despre pliante cu istoria locului, nu este singurul loc vizitabil - pentru care se percepe taxă de intrare - care duce lipsă de așa ceva. Am întâlnit și în afara țării astfel de lipsuri, regretabile după părerea mea!
Felicitări și mulțumiri pentru informațiile aduse! ????
Biserica unitariană de la Dârjiu este singura secuiască care face parte din grupul celor șapte biserici fortificate din Transilvania incluse în anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial, celelalte șase biserici fiind săsești (în general evanghelice, adică reformate, adică lutherane): Biertan, Prejmer, Viscri, Saschiz, Câlnic și Valea Viilor.
Bisericuța catolică inițială, construită în 1270, va fi extinsă în secolele al XIV-lea și al XV-lea. Din 1419 datează pictura pictura interioară, renumită fiind fresca cu legenda Sfântului rege Ladislau. Atacurile asupra bisericii, dar și Reforma protestantă de la începutul secolului al XVI-lea, atrag modificări constructive importante, fortificarea (ziduri, bastioane, dar și biserica în sine), precum și trecerea la ritul reformat în varianta unitariană. Aceasta este o variantă mai radicală decât calvinismul „clasic” adoptat de maghiari, unitarienii respingând Sfânta Treime (dictonul fiind „Dumnezeu este unul” ). Conform uzanțelor reformate, pictura bisericii a fost acoperită cu var, treabă bună pentru noi deoarece a conservat foarte bine pictura. Trebuie să înțelegem că faptul că vedem acum această pictură (și nu numai în această biserică reformată), este o concesie pe care o face Cultul Unitarian.
În prezent, biserica este activă și are nu numai un rol religios, dar constituie și o componentă socială importantă și de tradiție în viața satului, în fostele fortificații fiind depozitate produse de carne afumată care se pun și se iau respectându-se vechi cutume. Pentru mulți vizitatori a rămas suficientă denumirea de „Biserica slăninii” . Numărul de cuie în care se agață slănina, și este vorba de un număr foarte limitat pe care îl poate deține un sătean și care arată poziția socială și bogăția acestuia, este o altă frumoasă poveste.
În ultimii ani, complexul a fost renovat și anumite spații au fost amenajate ca muzeu etnografic, de exemplu în turnul de deasupra porții, dar și o cameră secuiască la etajul împrejmuirii, spre stradă (se urcă pe o scară de lemn).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Biserica Fortificată Unitariană - Dârjiu — scris în 31.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Biserica Fortificată Unitariană Dârjiu - monument UNESCO — scris în 15.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Dupa slanina si palarii prin judetul Harghita – partea I: Cetatea Slaninilor Darjiu — scris în 15.11.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Biserica fortificată din Dârjiu (jud. Harghita), pe urmele Sfântului rege Ladislau — scris în 17.05.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ