ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Cetate Biertan – una din cele mai mari biserici sasesti din Transilvania

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Aflandu-ne de 1 Mai in zona, nu puteam rata o vizita la cetatea si biserica din Biertan, una din primele asezari sasesti din Transilvania. Localitatea se afla intre Sighisoara si Medias, la 8 km de Sarosu pe Tarnave.

Drumul este foarte frumos, serpuieste printre dealurile care petrec raul Tarnava Mare. Aici putem admira case taranesti sasesti tipice, cu arhitectura specifica, ferestre cu obloane, porti inalte. In centrul Biertanului este un dragut parculet cu bancute si flori iar Cetatea se zareste imediat din drum, pe un deal din apropierea parcului.

Am vazut aici multa lume, autocare cu turisti, multe masini (mai ales de Bucuresti), toti cu dorinta de a intra in Cetate. In parc este expus un “donariu” sub forma de disc, descoperit in anul 1775 in apropiere de Biertan, dar care face parte dintr-un candelabru din sec. IV. Pe el se pot citi urmatoarele: “EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI’ – (Eu, Zenovius, am pus acest dar), care demonstreaza patrunderea crestinismului in randul populatiei daco-romane in sec. IV.

Am ajuns tocmai in pauza de o ora (intre orele 13.00 -14.00), timp in care am putut vizita doar cetatea, biserica fiind inchisa. Am intrat urcand multe scari de lemn, insotiti permanent de un miros minunat de flori. Mai tarziu am descoperit sursa: un tei inflorit, care raspandea un parfum in toata cetatea. Am ratacit printre zidurile cetatii si le-am admirat. Prin anul 1400, din cauza invaziei tatarilor si turcilor, sasii s-au protejat fortificand biserica. Astfel, ei au construit 3 ziduri de protectie, care au format astfel 3 curti interioare. Sunt mai multe turnuri, fiecare cu o arhitecura aparte si cu o intrare in forma de arcada. Turnul cu ceas – se identifica imediat, el functioneaza si astazi datorita unui mecanism urias. Nelipsitul turn al slaninii unde oamenii isi pastrau slanina pentru ca locul era aerisit si racoros si permitea pastrarea ei. Plimbandu-ne in jurul bisericii am remarcat un turn, cu intrarea acoperita cu un grilaj de lemn, in interiorul caruia am vazut niste picturi murale, foarte vechi si o cruce. Ne-am intrebat ce era acolo, initial am crezut ca a fost o capela. Ulterior, am aflat ca era turnul catolic – lacas de cult pentru cei care nu nu trecusera la religia evanghelica, iar picturile sunt din sec. XV.

Foarte interesanta mi s-a parut Inchisoarea Matrimoniala. In stanga o incapere cu diverse obiecte folosite de sasi, iar in dreapta – o incapere cu doua manechine: barbat si femeie, un pat, o lada de haine. Am aflat apoi ca aici este Inchisoarea Matrimoniala, care gazduia cuplul ce dorea sa divorteze. Ei aveau la indemana doar un pat, o masa, o singura lingura, un singur cutit, paine si apa. Ei stateau aici inchisi si obligati sa se gospodareasca in comun, cu putinul ce-l aveau si obligati sa imparta totul, pana cand renuntau la ideea de a divorta. Avand in vedere ca timp de 300 de ani s-a inregistrat un singur divort, s-ar parea ca metoda a fost eficace. Cei careau studiat “fenomenul” au emis ipoteza ca din cauza izolarii, a lipsei de stres, a copiilor, ei incepeau sa comunice, obligati sa se inteleaga pentru a folosi obiectele ce le aveau. La toate acestea se adauga si rusinea, astfel ca cei doi se impacau frecvent de acasa. (Ce tare!).

Cand s-a facut ora 14.00 am achitat taxa de intrare (5 lei adulti, 2 lei copiii scolari) si s-au deschis usile bisericii. Fiind un grup maricel care astepta (apx. 20-25 pers. ), a sosit un ghid care ne-a spus povestea locului, asa am aflat multe din amanuntele pe care le-am povestit aici.

Biserica este una din cele mai mari biserici sasesti din Transilvania si e inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

In biserica era foarte rece. Primul lucru care l-am remarcat, fiind in raza vizuala au fost bancutele de lemn, de diverse marimi. Am aflat apoi ca primele, cele mai mici, simple, era locul doamnelor, care stateau aici pentru a nu-si sifona vestmintele. Urmau apoi scaune mai mari, cu spatar – loc rezervat barbatilor, in spate – tinerii, iar la etaj - baietii necasatoriti. Se pot observa mai multe intrari iar intrarea in biserica din nou se facea selectiv: pe o usa femeile, pe alta barbatii, apoi tinerii si pe alta usa personalitatile si oamenii bisericii.

Amvonul este deosebit de valoros, este cioplit intr-o singura bucata de piatra, cu forme in relief ce reprezinta scene biblice. Capacul amvonului este din lemn, are o constructie interesanta (originala) si decoratiuni pictate foarte frumoase.

Stranele sunt facute din lemn de tei, sunt de asemenea foarte valoroase, datorita intarsiilor deosebite. Si aici, regula era ca preotii sa se aseze in strana din partea dreapta, iar comitetul bisericesc, in partea stanga. Pe bancutele din fata stranei se asezau copiii, care puteau sa iasa oricand din biserica.

In partea opusa altarului se afla orga bisericii, impresionanta ca marime si sunet, are 1290 de tuburi. A fost restaurata de mai multe ori, astfel ca acum este in stare perfecta de functinare. Din pacate se aude rar, doar o data pe luna, cand are loc adunarea celor 80 de sasi care au mai ramas in Biertan.

Altarul este unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, contine 28 de picturi cu scene din viata lui Isus si a Mariei si in mijloc crucifixul. In perioada catolica, aici era o statuie care o infatisa pe Fecioara Maria, de aici si denumirea bisericii “Biserica Sf. Maria”. In forma deschisa, se pot vedea 18 picturi, iar cand se inchide (cele patru picturi din lateralele mari si cele doua din lateralele mici) se vad inca 10 picturi.

Ghida ne-a condus acum pe toti in Camera Sacristiei. Daca vreti sa intrati aici asigurati-va ca nimeni nu va vrea raul. Odata intrati nu e sigur ca veti mai iesi, datorita sistemului de inchidere care bloca usa in 19 puncte de jur-imprejur. Se folosesc o cheie, care actioneaza 4 mecanisme si o manivela, care le actioneaza pe celelalte 15. Usa sacristiei, din stejar si foarte solida, este unica in Europa, datorita placii exterioare cu intarsii foarte frumoase. In incapere am putut admira un semineu si o pictura, ambele originale.

Un alt punct de atractie al bisericii este o panza pictata care-l infatiseaza pe Isus. Daca privim cu atentie, ne dam seama ca “ne urmareste”. Privirea este mereu indreptata catre noi, din orice unghi ar fi privit, la fel si picioarele, sunt indreptate catre noi. Oriunde am sta, el e mereu cu fata la noi...

Multe biserici se remarca prin marime, altele prin picturile murale, aceasta biserica se remarca mai ales prin valorile ce le detine.

La iesire am vrut sa intram la Restaurantul Medieval Unglerus, despre care am auzit ca e deosebit (chiar si in cetate am vazut reclama), dar era rezervat pentru nunta. Poate voi veti avea mai mult noroc.

Pentru alte detalii: click aici


[fb]
---
Trimis de biancuta in 03.05.10 00:51:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5223 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biertan - parcul din centrul comunei, in spate se afla Cetatea si biserica Biertan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[03.05.10 07:48:49]
»

biancuta "ai pus degetul pe rana" intai cu Viscri si acum cu Biertan singurele doua locuri pe care vreau sa le vad neaparat! Multumesc pentru postare!

biancutaAUTOR REVIEW
[03.05.10 08:00:41]
»

Cristian_h, multumesc pentru aprecieri. Atat cetatea cat si biserica sunt foarte frumoase si merita vizitate. Daca ai drum pe-acolo, nu trebuie sa le ratezi. Cred ca in afara de cele doua (Viscri si Biertan), sunt inca multe locuri care trebuie descoperite, numai sa ajung la ele.

Diaura*
[03.05.10 09:40:06]
»

Frumoasa si utila descriere. Felicitari si desigur binemeritatele voturi.

De existenta pe teritoriile noastre a unei inchisori matrimoniale nu stiam. Auzisem ca exista asa ceva in Grecia antica.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.05.10 11:35:22]
»

mişto!

david
[03.05.10 16:15:39]
»

Un mare vot pentru specialista nr 1 in cetati si biserici. Bravo.

biancutaAUTOR REVIEW
[03.05.10 16:29:01]
»

Multumesc, david, esti dragut. Eu ce sa fac daca acestea au fost obiectivele vizitate ultima data? Inteleg ca trebuie sa ma reprofilez...

Diaura si dragos, va multumesc de asemenea pentru aprecieri.

Sper sa reusiti sa ajungeti si voi acolo, nu veti regreta!

pepsi70ro
[03.05.10 17:08:24]
»

Frumos review, abia acum am reusit sa-l citesc, interesanta treaba cu "Inchisoarea matrimoniala" nu m-as fi gandit ca asa ceva a existat la noi, felicitari!

webmaster13
[03.05.10 19:49:31]
»

biancuta daca nu-ti place melodia atasata putem schimba!

biancutaAUTOR REVIEW
[03.05.10 20:11:43]
»

Web13, tu intotdeauna alegi melodia potrivita. Iti multumesc.

stefania mitila
[20.09.10 22:29:24]
»

Am vizitat si eu acest obiectiv. Alaturi de Viscri vazuta in aug 2009 si Prejmer vazuta in mai 2010, le consider printre cele mai bine conservate biserici fortificate din tara.

Pacat ca nu popularizate. Foarte multi romani nici habar nu au de ele.

Cei drept, sunt insa vizitate de straini, pe care eu i-am intalnit peste tot.

Bravo, un vot de la mine.

Admin
[01.08.11 02:04:19]
»

Mutat la rubrica "Biserici si cetati fortificate din jud. Sibiu" (nou-creata pe site)

webmaster26
[30.01.16 14:07:06]
»

@biancuta - Mutat în rubrica "Biserica fortificată Biertan [Biertan], MEDIAȘ - BAZNA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

valipali
[30.08.16 14:56:50]
»

@biancuta: foarte frumos articolul si foarte frumoasa zona.

Parerea mea e ca nu trebuie sa regreti ca nu ai fost la restaurant, deoarece pentru 40 lei am primit la Tochitura Haiducului o farfurie plina cu ulei/unsoare cu carne si mamaliga (eu am ales felul acesta de mancare bazat pe recomandarile altei persoane) care parerea mea nu merita nici jumate din bani, iar locatia e o tentativa de medieval cu o gramada de detalii nepotrivite in decor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Diaura*, stefania mitila, valipali
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată Biertan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068237066268921 sec
    ecranul dvs: 1 x 1