EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Fortificată Biertan. Înapoi în goticul târziu....
INTRO
Plecăm de la Câmpia Libertății cu destinația Biertan.
La fel ca celelalte locuri anterior vizitate aceste două zile, și Biserica Fortificată din Biertan, este un obiectiv nou pentru noi!
____
LOCAȚIE/ TARIFE
Mergem spre Mediaș, apoi continuăm drumul pe DN14 și facem dreapta la intersecția cu localitatea Șaroș pe Târnave intrând pe DJ141B. După o oră de la plecarea din Blaj, ajungem în Biertan.
Deși este o mică comună, totul pare foarte bine organizat. Aveau parcare amenajată unde se plătea (1 leu parcă pe oră) la un automat special! Precum găsești prin orașe mari ca Sibiu sau Brașov. Mi s-a pătut foarte interesantă chestia asta.
Intrarea costă 15 lei de adult. Nu pot să nu spun că mi s-a părut cam piperat prețul ținând cont de locația dată dar mno... cine sunt eu să pun preț pe istorie?
Intrarea în cetate se face direct din piața centrală printr-o scară de lemn acoperită lungă de 100 m ce datează din anul 1795. Aceasta face legătura exteriorului fortificației cu interiorul. Ușa de la intrare datează din anul 1780 și este construită în stil renascentist.
____
ISTORIC
Prima atestare documentare are loc în anul 1486 printr-un document al regelui Matei Corvin. Biserica este construită în stil gotic târziu și este Evaghelică.
Comuna Biertan este una tipic săsească, usor accesibilă, situată la sud de răul Târnava Mare, din Sibiu. În centrul comunei se află probabil cel mai important punct al zonei. Considerată una dintre cele mai bine păstrate și fortificate biserici din Transilvania, în jurul ei străduțele pavate sunt prezent în continuare și ne duc cu gândul la acele vremuri. Locul în sine este foarte pitoresc și gotic.
Există și o legendă interesantă care ne spune că soții ce se certau, înainte de divorț erau închiși în cetate pentru două săptămâni fiind nevoiți să se suporte. Aveau la dispoziție o masă, un pat, un scaun, o singură lingură, o furculiță, și nu aveau cuțit. Din aces motiv, în peste 300 de ani, la Biertan a avut loc un singur divorț.
Ce mi s-a părut foaaaarte interesantă a fost ușa sacristiei ce datează din 1515 și este realizată din lemn de stejar. Unicitatea ei este dată de sistemul complicat de închidere manevrat printr-o cheie și o manivelă. Prin cheie sunt activate patru mecanisme iar prin manivelă alte cinsprezece. În caz de asediu aici erau adăpostite toate bunurile de valoare ale comunității. Noroc cu o doamnă care cred că era ghid, ce ne-a îndrumat spre ușă. Este într-adevăr ceva deosebit. Vedeți pozele urcate! Este un fel de... ușă metalică de pe timpuri. ???? Dar muuuult mai rezistentă și mai mecanizată!
Primul zid al fortificației cuprinde trei turnuri și un bastion. Al doilea zid este împânzit de creneluri, stâlpi proptitorii și arce de rond si are o înălțime de 7 – 8 m.
____
CONCLUZII
Ne bucurăm că am reușit să vizităm acest loc căruia i-am acordat o atenție mai sporită, comparativ cu Câmpia Libertății, unde am fost mai mult pe fugă.
Într-adevăr prețul este just. Banii încasați sunt redirecționați către întreținerea acestui colos! Cine crede că o asemenea construcție se menține cu ușurintă, greșește.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 30.08.21 19:31:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.13590800 N, 24.52108500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Biserica Fortificata Biertan — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524), jud. Sibiu, monument medieval al sașilor ardeleni — scris în 19.12.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Un loc minunat — scris în 30.09.16 de adialexe din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 BIERTAN, o frumusete prea putin cunoscuta! — scris în 07.03.17 de alex_baiasu10 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Biertan - Biserica fortareata — scris în 20.10.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Biserica Cetate Biertan – una din cele mai mari biserici sasesti din Transilvania — scris în 03.05.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ