ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica de lemn din Șurdești - monument UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

Față de Dănești, satul în care eram cazați la Secret Garden Hotel, localitatea Șurdești se află la doar 3,3 km. De fapt, aceste sate vecine fac parte din aceeași comună - Șișești. Era deci firesc ca prima biserică maramureșeană vizitată să fie cea din satul Șurdești.

Situată la 17 km de Baia Mare, pe drumul care duce la Cavnic, localitatea Şurdeşti a devenit cunoscută datorită Bisericii de lemn, una dintre cele mai înalte din lume. Biserica de lemn din Șurdești, o capodoperă a arhitecturii religioase, a fost construită în 1721, la scurt timp după ultima invazie a tătarilor. Pentru stilul său arhitectural, pentru înălțimea sa neobișnuită - 72 de metri - Biserica de lemn din Șurdești a fost inclusă în 1999 în Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

În cea de-a doua zi a circuitului nostru maramureșean - Maramureș și bisericile de lemn - începându-ne programul de vizite, nici n-am plecat bine din Dănești că am și ajuns la primul obiectiv. Autocarul ne-a lăsat la șosea, noi urmând pietonal un drum sătesc, asfaltat, dar îngust și șerpuit, mai greu accesibil pentru autocar. Turla înaltă a bisericii, ca o săgeată pornită spre înalturi, se ițea deasupra copacilor fiind un bun punct de reper pentru orice călător străin de aceste locuri.

Rând pe rând, am trecut prin poarta de lemn lucrată în stil maramureșean, având în partea stângă icoana reprezentându-i pe Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, hramul bisericii, dedesubtul căreia este înscris "Anul 1984", probabil anul realizării porții. Nici n-am pătruns bine în incintă când am văzut apărând din căsuța de lângă pârâu o doamnă care s-a dovedit a fi gazda noastră la Biserica de lemn din Șurdești.

Cerul înnegurat și înălțimea neînchipuit de mare a sfântului lăcaș au fost factorii care ne-au împiedicat să avem fotografii reușite de acolo. Până de curând (în anul 2003) când a fost terminată Biserica Mănăstirii Săpânța - Peri, înaltă de 78 m, Biserica de lemn din Șurdești era cea mai înaltă dintre bisericile maramureșene. Din cei 72 m, doar turla măsoară 54 m. Turla cu rol de clopotniță, este împodobită de patru turnulețe așezate în fiecare colț al acoperișului, elemente care semnifică faptul că în trecut, "sfatul bătrânilor" din comunitatea sătească avea drept de a judeca și de a condamna pe cel vinovat.

Ni s-a atras atenția că în vârful turlei, pe cruce, există o semilună amintind de rezistența localnicilor în timpul invaziei tătarilor din anul 1717. Din păcate, cu lumina slabă a zilei și cu ochii noștri de seniori, nu am identificat acest simbol.

Acoperișul bisericii, din șindrilă, este realizat cu două "poale", așa cum vom vedea și la alte biserici de lemn maramureșene. Fațada principală, cea vestică, sculptată în lemn de stejar, împodobită cu mușcate înflorite, este ingenioasă și originală. Pe cele două niveluri sunt șiruri de arcade ornamentate cu sculpturi. Un alt element distinctiv, exterior, este funia împletită, sculptată în lemn, care înconjoară biserică.

La invitația doamnei ghid local, am pătruns în pridvorul îngust, apoi în pronaos, locul de rugăciune al femeilor. Aici sunt mai multe bănci lungi, de lemn, acoperite cu țesături groase, de lână. Din prezentarea ghidei aveam să aflăm că locul de rugăciune al femeilor - pronaosul - era separat de locul de rugăciune al bărbaților - naosul - printr-un perete cu doar un mic spațiu de trecere. Mult mai târziu, în 1932, în acest perete au fost tăiate două deschideri mai mari.

Primul aspect care m-a surprins în naos, a fost statuia Fecioarei Maria postată pe o masă, în stânga altarului, apoi micul portret al Papei fixat pe peretele balconului, înspre pronaos. Am înțeles că ne aflam într-o biserică greco-catolică, lucru de altfel certificat și de ghidă chiar de la începutul prezentării ei. Biserica de lemn din Șurdești, cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", a fost construită în 1721 de comunitatea greco-catolică din sat sub îndrumarea meșterului Ion Macarie. În 1948 autoritățile comuniste au dat-o în folosință Bisericii Ortodoxe Române, abia mai apoi (după 1990) revenind Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică).

Pictura murală a fost realizată în 1783 de pictori locali, zugravii Ştefan și Stan din Şişeşti. Meșterului Ștefan i se datorează și o serie de icoane în tempera aflate în biserică. Cei patru evangheliști sunt reprezentați în medalioane, în cele patru colțuri ale naosului, iar spre altar, în centru, se poate distinge Sfânta Treime (Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh în chip de porumbel). Pe latura de nord sunt reprezentați Prorocul Ilie şi Elisei, iar în partea de sud Apocalipsa. Coborârea de pe cruce, scene din Patimile lui Iisus, precum şi scene din Vechiul Testament sunt alte picturi din interiorul bisericii. Catapeteasma este foarte frumos sculptată, ușile împărătești fiind cele care impresionează cel mai mult prin dantelăria lor minuțios executată.

De remarcat sunt cele două candelabre lucrate în lemn, deosebit de ingenioase, precum și scara de acces în balcon, cioplită din trunchiul unui singur stejar. De asemenea remarcăm icoanele de pe peretele nordic și cel sudic al naosului, toate împodobite cu ștergare albe, lucrate în motive tradiționale, cu roșu și negru, de credincioasele din sat.

Biserica de lemn din Șurdești, la fel ca și alte vechi biserici maramureșene, se află în mijlocul unui cimitir, și el foarte vechi. Mai multe cruci sculptate în lemn ne amintesc de vechiul meșteșug al maramureșenilor. Câteva morminte din fața bisericii, cu cruci de piatră, seamănă cu sarcofagele romane. Și pe unele cruci este marcată semiluna, simbol rămas în tradiția locală, în amintirea invaziilor tătărești.

În partea de nord a incintei, mi-a atras atenția o construcție de lemn, veche și ea, având agățate pe un perete lateral o scară, două roți de căruță și câteva unelte folosite în gospodăria țărănească. M-am apropiat, iar pe placa de lemn fixată la intrare, sculptat, am citit următorul text: "Această șură a fost cumpărată în anul 2018 din satul Preluca Nouă de la Florian Ioan. Construită înainte de anul 1900".

Am dat ocol și am admirat șura în timp ce colegele mele de grup, îndemnate de ghida bisericii, culegeau și se înfruptau din merele dulci ale unui pom de lângă gard.

Aici am încheiat vizita la Biserica de lemn din Șurdești. Pe drumul de acum cunoscut, mărginit de gospodării cu animale, case și tot felul de acareturi, bucurându-ne de frumusețea primelor brândușe de toamnă, ne-am regrupat la autocar. Ne așteptau alte și alte obiective. Ziua era abia la început.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 13.10.22 10:33:50
Validat / Publicat: 13.10.22 12:31:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA SPRIE.

VIZUALIZĂRI: 611 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Șurdești - Biserica de lemn monument UNESCO. Interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.10.22 12:30:39]
»

Mutat în rubrica "Biserica de lemn din Șurdești [Șurdești], BAIA SPRIE" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianicAUTOR REVIEW
[13.10.22 13:49:41]
»

@webmasterX: Da, poziționarea este OK!

webmasterPHONE
[13.10.22 18:38:54]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Daisy Petal
[07.12.22 10:31:44]
»

Superbe. Cum am scris într-un comentariu anterior, am avut ocazia să petrec o vacanță la Sighet, de unde am vizitat aproape tot ce am putut în timpul unei săptămâni. Vizitele noastre au inclus și bisericile din lemn de la Ieud, Șurdești etc. și la toate am admirat în special picturile, dar și poveștile locului, acolo unde s-a putut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[07.12.22 11:07:25]
»

@Daisy Petal: Dintre nenumăratele biserici de lemn cu turle țuguiate existente în Maramureș, datorită valorii lor incontestabile, doar 8 figurează pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. În cadrul circuitului “Maramureș și bisericile de lemn” la care am participat în această toamnă, am avut ocazia să vizitez 5 dintre aceste biserici-monument: două situate în apropiere de Valea Marei - Biserica de lemn din Desești și Biserica de lemn din Șurdești, una situată pe Valea Cosăului - Biserica de lemn din Budești și două situate pe Valea Izei - Biserica de lemn din Ieud și Biserica de lemn Bârsana.

Mi-au mai rămas de văzut 3 din cele incluse pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, dar și încă multe altele care nu figurează printre acestea. Maramureșul este o comoară culturală în sine. Merită să revenim acolo ori de câte ori avem ocazia. Oricând vom găsi ceva ce încă nu am vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, iulianic

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060455083847046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1