ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biblioteca Teleki – Bolyai si Muzeul Bolyai

TIPĂREȘTE

In Targu Mures se gaseste una din cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania, in Biblioteca Teleki – Bolyai.

Biblioteca a fost construita si conceputa de catre guvernatorul Transilvaniei, contele Samuel Teleki (1731-1822), nascut in Gornesti, judetul Mures. Teleki, calatorind des prin Europa, viziteaza alte biblioteci publice si particulare din marile orase culturale. Astfel, are stralucita idee de a fonda si la Tg. Mures o mare biblioteca europeana. Astfel, el s-a interesat de modul de organizare al acestor biblioteci si incepe sa achizitioneze carti, opere si alte scrieri pe care le-a considerat deosebite, achizitionand valori literare din 25 de orase europene. Astfel ia fiinta Biblioteca Teleki, care si-a deschis portile pentru public in 1802.

Intrand in incinta se poate admira constructia, arcadele boltite ale cladirii, construita in stil baroc. Cea mai mare incapere este biblioteca, o sala impozanta, structurata in parter si un etaj. De vizitat se poate vizita numai parterul, etajul fiind “la secret”.

Biblioteca uneste doua mari colectii, colectia Teleki, cu 40 000 de volume si colectia Bolyai cu 80.000 volume. Ulterior colectia s-a completat cu alte volume din biblioteci traditionale din Transilvania, in prezent colectia avand peste 200 000 de volume. Samuel Teleki a achizitionat foarte multe lucrari importante, dintre care Enciclopediile lui Diderot si D’Alembert, in 33 de volume, opere ale unor importanti filozofi si savanti: Hipocrate, Franklin, Newton, Paracelsus, Kepler, Descartes. Biblioteca poseda si literatura greaca si latina, unicate, editii princeps, precum si raritati bibliofile: manuscrise, incunabule (exemplar dintr-o carte tiparita in primii ani ai introducerii tiparului, inainte de 1500, carte foarte veche si pretioasa), etc. , opere importante ale autorilor greci si latini, care se constituie in Biblioteca Clasica, atlase, albune si carti botanice, zoologice si biologice, carti cu ilustratii deosebite, executate de gravori celebri – Rubens si multe altele.

A doua colectie care e pastrata aici la Biblioteca Teleki este Biblioteca Bolyai. Numele provine de la cei doi matematicieni tata si fiu care au trait in Tg. Mures. Ei au completat fondurile bibliotecii prin achizitii sau donatii. Studentii scolilor protestante din Transilvania erau obligati ca la intoarcerea de la studii, din strainanatate, sa doneze carti in valoare de un galben.

In vitrinele bibliotecii pot fi admirate carti deosebite din diverse domenii: « Primul dictionar al limbii tibetane », « Encicopedia franceza » – monument al filozofiei iluministe – 35 volume, « Observatii medicale ale alchimistului si medicului Paracelsus – 1881 », « Harwey Wiliam – Descoperirea sistemului circular sanguin – 1661 », « Kyr Paulus – Sanitatis studium, Cea mai veche carte de medicina pastrata, tiparita la Brasov in 1551, « Operele complete ale lui Hipocrat – (460 – 377 I. Ch.), publicata in 1554 », “Pharmacopeea romana - Primul manual oficial in limba romana pentru practica farmaceutica, publicat in 1862 », « Istoria Tarii Romanesti - intocmita de secretarul domnitorului Conastantin Brancoveanu – 1718 », « Biblia lui Serban - prima traducere integrala a bibliei in limba romana – 1688 », « Dimitrie Cantemir: Scrisoare Moldovei – Manastirea Neamt –1826, prima traducere in limba romana », Varlaam: « Cartea romaneasca de Invatatura -1643, unul din primele monumente ale limbii literare romanesti, si multe altele care pot fi vazute in vitrine.

Pe rafturi pot fi admirate statui ale autorilor antici sau eroi mitologici, care au fost achizitionate de la Viena.

Cum aceste lucrari nu pot iesi din incinta Bibliotecii, cei interesati pot lectura operele doar in Sala de lectura a bibliotecii.

La iesirea din Biblioteca este si un Muzeu Bolyai dedicat celor doi matematicieni. Cum locuinta acestuia a fost demolata la inceputul sec. XX, cu mobilierul salvat s-a reconstituit camera de lucru din Casa Bolyai. Acest loc a fost ales si pentru ca Biblioteca s-a completat cu colectia Bolyai, dar si pentru ca acest loc era mereu frecventat de cei doi matematicieni.

Putem vedea biroul de lucru, chiar si calimara cu cerneala si pana de scris, cateva fise de lucru si alte obiecvte personale ale celor doi.

Printre obiectele expuse putem vedea chiar si craniul lui Bolyai Farkas si calota craniana a lui Janos Bolyai.

Bolyai Farkas a fost profesor de matematica, dar si de fizica, chimie, astronomie. Cel mai bun elev a fost chiar fiul sau, Janos, care a descoperit geometria hiperbolica. Studiile lui s-au efectuat pe lucrarea matematicianului grec Euclid, in care trateaza diferentele dintre postulat si axioma. Cel de-al cincilea postulat a pus probleme prin faptul ca nu exista demonstrarea lui cu ajutorul celorlalte postulate si axiome, cu toate ca se banuia ca e posibil. Timp de 2000 de ani s-a acceptat al V-lea postulat fara sa fie demonstrat.

Janos Bolyai impreuna cu Lobacevschi trateaza geometria hiperbolica prin negarea acestui postulat. Teoria lor este revolutionara, implementarea ei deschide noi orizonturi, bunand bazele a noi descoperiri, printre care si teoria relativitatii.

In muzeu putem vedea si Pseudosfera – suprafata pe care se realizeaza geometria Bolyai – Lobacevschi, care era obiectul de studiu al celor doi.

Pe langa stiintele exacte, Bolyai Farkas avea si preocupari literare. A scris si publicat piese de teatru (« Cinci drame”), drame, care au fost denumite “adevarate perle orientale”, precum si poezii, dar acestea nu au fost niciodata publicate deoarece el a ars manuscrisele poeziilor. Cenusa rezultata se pastreaza in muzeu, intr-un pahar de lemn.

Foarte multi turisti vin sa viziteze aceasta biblioteca cu muzeul aferent. Chiar cand ma aflam acolo a sosit un autocar cu turisti straini, dornici sa vada una din cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania si care, la vremea ei, a fost una din cele mai mari din Europa.

Daca aveti drum prin Tg. Mures merita sa vizitati Muzeul Bolyai si Biblioteca Teleki, aceasta biblioteca care chiar daca e publica, e rezervata cercetatorilor si savantilor.

Nu se percepe nici o taxa de vizitare.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 05.10.10 23:43:24

VIZUALIZĂRI: 3182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biblioteca Teleki - Bolyai - Tg. Mures - intrarea in biblioteca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2801 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

magdalena
[05.10.10 23:55:20]
»

Marturisesc ca matematica nu e punctul meu forte, insa m-ai facut curioasa.

In privinta:

Printre obiectele expuse putem vedea chiar si craniul lui Bolyai Farkas si calota craniana a lui Janos Bolyai

am o nelamurire, sunt cele reale sau ceva din gips??

Brr! Mi se furnica pielea...

biancutaAUTOR REVIEW
[06.10.10 00:27:14]
»

@magdalena, asa cum cred ca banuiesti, nu sunt din gips...

valimi
[06.10.10 09:06:40]
»

E laudabila hotararea de a nu solicita nici o taxa pentru vizitarea unui muzeu, mai ales in Romania.

Felicitari pentru review, excelenta ideea de a scrie despre o biblioteca.

presario
[06.10.10 09:53:11]
»

Peste vreo 2-3 sapt vin in Tg Mures si daca am 2-3 ore libere te poftesc sa fii ghid. Ca vad ca te pricepi.

biancutaAUTOR REVIEW
[06.10.10 15:53:12]
»

@valimi, Biblioteca este inscrisa pe lista obiectivelor turistice din Tg. Mures. Stiu ca nu sunt multe persoane care se inghesuie care sa viziteze o biblioteca sau un muzeu, dar sunt totusi, iar ca si locuitor al acestui oras, ma simt datoare sa descriu toate obiectivele turistice de aici, pentru a-si putea alege fiecare ce doreste. In plus, biblioteca este deosebita si foarte pretioasa prin valorile detinute, deci... In privinta taxei, m-am mirat si eu, credeam ca se percepe ceva simbolic, dar se pare ca am intrat gratis.

@presario, te astept in Tg. Mures cu cea mai mare placere! Nu ezita sa ma anunti cand ai drum incoace!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
presario
[06.10.10 16:04:03]
»

Doar 7 voturi? Te-ai orientat gresit.

Daca ai fi scris despre alte subiecte mai "turistice", mai "interesante" (ceva mici, sau covrigii de langa Sabion din centru) ai fi avut 17-20 voturi pana acum.

corinne
[06.10.10 17:19:18]
»

Felicitari pentru descriere! O idee laudabila de a vizita o biblioteca, mai ales ca detine valori ce merita a fi cunoscute!

bessondm
[06.10.10 23:35:31]
»

aceasta biblioteca care chiar daca e publica, e rezervata cercetatorilor si savantilor

Mai degraba as fi vrut sa spui "chiar daca e rezervata savantilor... este si publica" (sau poate asa a fost intentia?)

De mult n-am mai citit un asa review, interesant si bine documentat, felicitari! Acum 13 ani, pasii m-au dus si pe mine spre Palatul Culturii, pe care l-am vizitat, fie si numai din curiozitate, ca prea-i fain si aratos. Fara sa stiu nimic despre el de pe internet...

david
[07.10.10 00:28:06]
»

Excelenta prezentare plina de informatii utile ,cu toate ca nu -mi place poza P 14 ,dar nationalisul maghiar in Targu- Mures cred ca se simte peste tot.

cosminp
[07.10.10 10:10:31]
»

citind rw tau si uitandu-ma si la poze, nu pot sa nu mi-aduc aminte cate posibilitati si obiective turistice sunt in tara noastra, din pacate prost gestionata si la capitolul turism.

asa ca multumim povestitorilor care ne aduc informatii despre obiectivele turistice mai putin popularizate.

felicitari +vot.

bessondm
[07.10.10 10:16:48]
»

@david - nationalism pentru ce? ca este scrisa in maghiara explicatia desenului? no, hai sa fim seriosi... e un lucru binevenit, daca oamenii au vazut ca vin turistii maghiari in numar mare, de ce nu? Si la Caliacra panoul indicator la intrare e scris si in limba romana, desi bulgarii aveau si ei motivele lor sa nu prea ne iubeasca..

david
[07.10.10 10:33:18]
»

@bessondm

Faceam referire la traducere, care este prima in limba maghiara, dupa care urmeaza in traducera in limba romana.

Ai observat si tu la placutele bilingve intai este afisat numele localitatii in limba romana si apoi in maghiara, doar traim in Romania!

Pana la urma cred este o chestiune de respect pentru limba acestei tari iar pentru unii nu valoreaza doi bani!

Exista pe forum, niste dezbateri pe aceasta tema daca esti interesat.

cosminp
[07.10.10 10:34:27]
»

civilizat este ca la un obiectiv turistic sa gasesti explicatii in limba tarii respective, intr-o limba de circulatie internationala dar si intr-o limba din tara majoritara care 'trimite' turisti acolo.

pe de alta parte, sa nu uitam ca orasul se afla intr-o zona bilingva.

bessondm
[07.10.10 10:38:28]
»

@david - stiu ca ordinea te-a deranjat, dar nu mi se pare un lucru asa grav. Grav mi se pare cand de 1 dec. drapelul maghiar este arborat in berna, de exemplu, de catre autoritatea locala (n-are importanta unde).

webmaster77
[08.10.10 14:27:28]
»

retras PMA standard deoarece este al 10-lea review despre Tg Mures (doar primele 5 au fost punctate conform regulamentului)

webmasterX
[01.04.17 13:22:04]
»

Mutat în rubrica "Biblioteca Teleki-Bolyai, TÎRGU MUREȘ + jud. MUREŞ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, biancuta, corinne, cosminp, david, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂBiblioteca Teleki-Bolyai:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099136114120483 sec
    ecranul dvs: 1 x 1