GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mako este primul orasel de la intrarea in Ungaria prin Vama Cenad. Este aproape de Timisoara (aproximativ 100 km) si de aceea este locul preferat de weekend al multor banateni. Moneda maghiarilor este forintul, si in Cenad gasiti un schimb valutar unde puteti schimba banii.
La Baile Hagymatikum se ajunge usor, se afla aproape de la intrarea in oras. De la Vama Kiszombor se tine drumul drept, se intra in Mako si ve-ti ajunge la un sens giratoriu pe care il parasiti la a 3-a iesire, mergeti inainte cam 50 m si faceti drepta. Ve-ti vedea o parcare fara plata care apartine strandului si imediat, intrarea principala. Tin sa precizez ca mai exista o alta intrare care duce direct la bazinele cu apa termala, pe care o gasiti daca mergeti inainte prin parcare si faceti dreapta. Dar majoritatea intra la prin fata, pentru ca odata intrat in strand poti ajunge oricum si la bazinele cu apa termala.
Intrarea este de 2200 forinti, echivalentul a 36 lei, si doamna de la ghiseu vorbeste perfect romaneste deci nu va faceti griji ca nu o sa va intelegeti. Majoritatea oamenilor pe care i-am intalnit pe strand erau romani, la fel si in parcare, foarte multe masini de TM si AR. Veti primi o bratara cu care va scanati pentru a intra si pe care o veti lasa la plecare. Se poate intra cu genti frigorifice, cu orice fel de mancare sau bautura, nimeni nu se v-a uita urat la voi in cazul in care vreti sa va luati din afara ceva.
Preturile sunt accesibile in strand. Exista un restaurant dar si multe cabanute de lemn cu hamburgeri, langosi, hot-dog, clatite, inghetata, cockteil cu gheata, cafea, sucuri, apa minerala, bere toate variind intre 300 si 600 de forinti. Ca sa calculati in lei socotiti 100 forinti la 1,5 lei. Deci pana in 10 lei orice produs specificat mai sus. Totul este verde si curat, apa in toate bazinele este impecabila, este filtratata in permanenta.Si foarte important este ca apa este calduta in toate bazinele,si indiferent daca soarele intra dupa nori,nu este frig. Civilizatia, bunul gust si distractia sunt calitatile intalnite acolo. In pretul de la intrare este inclus si un sezlong pe care il gasiti liber sau intr-un loc anume daca veniti de dimineata, dupa-masa aglomerandu-se ca la orice alt strand. Exista si terenuri de fotbal, tenis, volei si baschet pentru cei carora nu le place sa faca plaja prea multe ore.
Apa si namolul curativ din Mako pot fi utilizate cu succes in afectiuni inflamatorii, probleme ginecologice, tratamente post-fracturi, lumbago. Bazinul preferat al Bailor este cel de agrement si senzatii, dotat cu: curent de rafting, hidromasaj ortostatic,hidromasaj sezand, dus cervical, batucitor, jet hipebar, hidromasaj clinostatic.Acestea ii energizeaza pe cei ce le folosesc. Si depinde de fiecare persoana cat timp isi dedica pentru fiecare procedeu in parte. Apa este mica in toate bazinele, nu vei gasii apa mai adanca de 1,50 m si nu ai voie sa sari in nici un bazin. Prima data a fost o dezamagire cand am aflat ca apa e asa mica peste tot dar ulterior am descoperit foarte multe lucruri acolo care nu mi-au permis sa ma plictisesc. Acest bazin de distractii cum l-am numit eu are in dotare un fel de ciupercute din care curge apa si maseaza astfel zona spatelui. E foarte relaxant sa stai in perdeaua aceea de apa. Mai sunt pe fundul bazinului un fel de buline pe care te asezi si pornesc mii de bule pe care le simti in tot corpul si care te revigoreaza dar care necesita si un nume echilibru. Daca nu iti tii cum trebuie echilibrul iesi imediat din joc. Paturile cu bule permit masajul intregului corp, era aglomerat tot timpul in acea zona, si era amuzant privindu-i pe cei care stateau acolo pentru ca aveai impresia ca sunt pusi la fiert :) In centrul acestui bazin se afla un alt bazin circular cu o minge imensa care atunci cand este pornita formeaza valuri mari. Toti oamenii se ingramadesc cand mingea porneste pentru ca e multa distractie,mai ales cand valurile te iau prin surprindere. In jurul bazinului cu minge exista un fel de canal in a carui pereti porneste curentul de rafting care te poarta ca intr-un vartej fara sa vrei si din care greu mai iesi inainte sa se opreasca singur. Toate acestea nu functioneaza in acelasi timp, cand porneste curentul de rafting celelalte se opresc si tot asa.
Sunt si 3 bazine pentru piticoti, intr-unul fiind amplasata sus o galeata care se umplea si le cadea in cap starnind rasul lor cristalin. Tot pentru copii a fost montat un topogan urias care a intimidat si multi adulti. Dar eu l-am incercat, chiar mi-ar fi parut rau sa plec fara sa simt senzatia aceea unica ca iesi de pe topogan cand acesta ia "curba''. Intradevar,de sus iti cam piere curajul pentru ca este foarte inalt si are multe onduleuri. Pentru a prinde viteza un jet de apa te impinge inca de la inceput si aluneci foarte tare, deci nu il recomand celora care nu prefera senzatiile tari sau au rau de inaltime. Ai impresia mereu,mai ales la curbe,ca vei cadea de acolo de sus dar nu va faceti griji, e imposibil. Si apa in care cazi e mica, putin mai mult de 1m.
Bazinul olimpic este cel mai mare bazin din strand, apa este putin mai rece ca la celelate bazine, foarte limpede si curata.Multi aleg sa stea pe sezlonguri aici pentru ca este la marginea strandului si nu este forfota ca la celelalte bazine din centrul complexului. Inaintand,veti gasii bazinele cu apa termala, cu apa lor de culoare inchisa si mirosul specific. Persoanele care sufera de anumite afectiuni prefera apa termala, mie personal nu imi place, simt ca ma sufoc. Ele se afla pe exterior dar exista in apa o usa cu perdea pe care intrii in bazinele cu apa termala din interior. Foarte frumoasa este incaperea respectiva, cu multe flori pe margine, cu bazine intretinute si moderne.
Despre bazinele acoperite,in care nu credeam initial ca imi voi pierde nici un minut,am doar cuvinte de lauda. Unul se afla chiar la intrarea principala, dupa ce platesti biletul, este mare, linistit, apa calduta si in incapere fiind un aer cald deasemenea.Mi-a placut acolo, m-am simtit rasfatata.
Principalul bazin acoperit se afla in incinta celei mai impresionante cladiri din strand, eu asemand-o cu un castel cu turnulete. In interior veti gasii multe piscine cu fel si fel de masaje terapeutice, cu apa calda incalzita de solarii, cu o apa turcoaz in care zareai orice pe fundul bazinului. Arata toate ca niste lacuri mici cu apa cristalina,oaze de relaxare.Aerul e intradevar mai cald acolo dar nu deranjant incat sa nu poti sa stai. Mergand dintr-unul in altul am intalnit un fel de buncar cu lumini ca in club,care isi schimbau permanent culoarea. Este rotund si are un fel de banci pe lateral pe care stai si te minunezi. Este singurul bazin unde am intalnit aburi. De acolo am gasit si o sursa de distractie. Chiar in centru,in jurul coloanei principale,este un bazin circular care arata de fapt ca un canal si la fel ca in exterior, din pereti porneste un curent de rafting dar este mai puternic ca acela de la bazinul de distractii, pentru ca canalul este mai ingust. Si chiar nu poti sa iesi afara din el pana nu se opreste. Dureaza cam 15 minute in care razi intruna, intrii in toti oamenii din fata ta, pentru ca nu te poti oprii, apa te impinge foarte tare. E cel mai amuzant loc din strand asa ca va recomand sa il incercati. Exista sezlonguri si aici,la parter,pe marginea mini-piscinelor dar si sus la etaj,unde nu se afla nici un bazin dar de unde ai o panorama foarte frumoasa asupra parterului. Sunt multe flori acolo si poti admira arhitectura cladirii cu coloanele sale impresionante.
Se organizeaza des si tot felul de concursuri sau concerte. Noi am avut parte de muzica unui band de copii talentati, veniti in turneu din Germania,care pentru vreo 2 ore ne-au facut sa uitam si de plaja si de baie si ne-m strans in jurul bazinului olimpic sa ii vedem. Erau cred vreo 50 de copii care cantau la instrumente plus 5 care cantau vocal.Au cantat live piese cunoscute ca New York, New York sau Sweet Home Alabama alaturi de cantece traditionale nemtesti. Cu veselia lor ne-au facut sa uitam putin de oboseala acumulata in cele 10 ore de stat in soare.
Pentru mine a fost prima data la Mako, dar nu si ultima. Am de gand sa imi petrec multe weekend-uri vara aceasta acolo, din motivele specificate mai sus... si numai incarcand pozele la review mi se face o pofta de balaceala de nu pot sa va zic :)
Trimis de noi doi in 21.07.13 23:27:29
- A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.21555600 N, 20.47305600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
[Voi folosi personal informațiile și îndrumările din review cu prima ocazie posibilă - încă nu amfostacolo, din cauza programului aglomerat pe sait, prin primul rând ]
@Admin: Multumesc, sper sa fie intradevar un mini-ghid pt cei care vor alege Mako si va doresc sa ajungeti cat mai curand!
Bun, frumos, folositor si... adevărat review- ul. Multam fain!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Aroganta, dezinteres — scris în 23.08.22 de sorin sb din SIBIU - nu recomandă
- Nov.2021 Mako = copii fericiti — scris în 11.02.22 de Daniela33 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Hagymaticum Mako — scris în 10.02.19 de JaninaMH din DROBETA TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Hagymatikum Mako - Pământ românesc — scris în 05.06.17 de marsus din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Catedrala scufundată — scris în 04.06.15 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Ceapa de apa - Hagymaticum — scris în 25.02.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Băi de… ceapă :)) — scris în 12.08.14 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ