GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ma suii pe Dealul Clujului / La Aparthotel Gutinului
Cluj-Napoca!... Un vis implinit… pe indelete. Dupa cum reiese din sumarul meu profil inscris pe acest site, locuiesc in partea opusa a tarii, mai precis sunt galateanca (prin adoptie), fosta republicana (de la Ploiesti, neicusorule!), iar ca varsta- la inceputul inceputului inceputului celei de-a doua tinereti. Nu inseamna ca pana acum n-am mai fost niciodata in Cluj, inseamna doar ca de cele 2-3 ori cand am mai trecut pe aici (cu treaba), mi-am facut repejor treaba si am plecat si mai repejor catre urmatoarea treaba, fara sa am niciodata pana acum ragazul sa savurez pe indelete, “ardeleneste”, parfumul acestui oras care ma fascineaza inca din copilarie. Aceasta fascinatie o datorez doamnei Lazar (laudat fie-i numele!), invatatoarea mea din primii ani de scoala, vajnica ardeleanca nascuta in Vidra de Sus, satul care ni l-a dat pe Avram Iancu, mandra peste poate de originile dumisale! Imi amintesc cu drag cum ne povestea cat de frumos se rostogolesc paraiele din munte spre campie, cate povesti de glorie s-au perecut sub cerul mai albastru ca niciunde de acolo, de la dumneaei de acasa! Noi, prichindeii, in buricul Regatului, la serbari purtam (cu mandria pe care Tovarasa ne-o imprumutase, ca suntem mai cu mot ca ailalti din alte clase) costume populare ardelenesti si cantam cu foc “Ma suii pe dealul Clujului/ Sa-i culeg o floare badelui” si “Bade, palarie noua/ Tu mi-ai rupt inima-n doua”, iar pe 24 Ianuarie, imbracati in aceleasi porturi populare, dadeam bancile la o parte si jucam in mijlocul clasei Hora Unirii. O, Doamne!... Happy days!
Ocazia de a ma bucura pe indelete de atmosfera occidentalului Cluj (si prin occidental inteleg tot ce se relationeaza cu teritoriile europene dintre Lacul Balaton si Oceanul Atlantic; e numai si numai modul meu de a intelege lucrurile!) mi-a oferit-o frumoasa si desteapta mea fiica, atunci cand a hotarat sa se faca studenta de Cluj. Nu m-a mirat nicio clipa alergerea ei, desi n-am discutat niciodata cu ea despre atractia mea straveche pentru acest loc. Si nici n-am aplecat urechea la rautaciosii (a se citi invidiosii) care spuneau: “Aha, vrea sa plece cat mai departe de casa. ”
Dar nu despre cum am absorbit Clujul si imprejurimile sale timp de o minunata saptamana am sa scriu, pentru ca despre ce poti vedea sau face sau manca in Cluj s-a tot scris. Eu inteleg ca rostul acestui site este, in primul rand, de a evidentia locatii noi, cu rele sau cu bune, astfel incat calatorul insetat sa stie, dupa ce citeste, ca poate sa bea fara frica sau ca mai bine mai rabda putin si cauta alta fantana. (Sigur, acest site mai are un rost foarte insemnat, acela de a pastra proaspete amintirile povestitorului, dar asta e o alta istorie…)
Asa ca am sa scriu despre locatia de cazare pe care am avut intuitia s-o aleg, Aparthotel Gutinului, situat, asa cum banuiti, pe Strada Gutinului, la nr 5. O strada mica, in forma de U, care ”se face” din Strada Bisericii Ortodoxe. Noi n-am nimerit chiar usor, deoarece GPS-ul nostru a pierdut din vedere ca zona centrala a Clujului e tot un sens unic; oricum, ca sa n-o mai lungim, daca veniti dinspre Floresti, mergeti pe Calea Manastur, care se continua cu Calea Motilor, faceti dreapta pe Republicii, apoi stanga pe Petre Ispirescu, intrati in strada Bisericii Ortodoxe si de acolo nu mai e decat o aruncatura de bat pana la Aparthotel. Asta daca fiica dvs a venit in Cluj cu vreo doua zile inainte sa se inscrie la facultate! , ca daca nu, trebuie tinut cont de faptul ca aparthotelul nu are receptie proprie si cazarea se face de fapt la Hotel Capitolina City, care se afla pe Strada Neagra, la 5 minute distanta, dar nu ma intrebati cum se ajunge acolo, ca nu stiu; ori luati taxiul de la gara, cum a facut isteata mamii, ori intrebati 3-4-5 taximetristi pana nimeriti!
Pentru ca odata nimeriti, o sa credeti ca ati ajuns in Paradisul hotelurilor de 3 stele si o sa uitati de drumul lung si superobositor pe serpentinele patriei, si chiar si de ultima ora de foiala prin centrul Clujului! Ba poate chiar si de foame sau sete, desi pentru asta nu garantez, eu una mi-am revenit rapid in acest sens… dar sa ne intoarcem la oile noastre. Locatia reprezinta, de fapt, o cladire cu 2 etaje care detine 3 garsoniere la demisol, fiecare putand caza 2 persoane, iar la etaje, 4 apartamente, fiecare de 2 camere, deci pentru maxim 4 persoane. Nu stiu cum sunt amenajate garsonierele si nici pozele de pe site nu sunt de mare ajutor, pentru ca hotelul a fost renovat si redecorat recent. Stiu doar ca decorarea celor 4 apartamente respecta tema elementelor naturii: apa, aer, pamant si foc. Noi am locuit in A11, Apa (cum altfel?!). Totul in 3 nuante: alb, turcoise, culoarea nisipului. Peretii zugraviti in alb imaculat, zugraveala aceea “in valuri” a caselor din insulele grecesti, un covoras rustic in alb si albastru, vesela si cateva pernute decorative turcoise, canapeaua din living, alte cateva pernute si draperiile in nuante de nisipiu si bej. Singurele care fac o nota aparte, dar intr-un mod bland si neostentativ, sunt niste vaze pentru flori in forma de galetuse, aranjate 2 cate 2, in pasteluri de roz si vernil. Frumos si de bun gust!
Dar si foarte practic si functional. Apartamentul este format din living, dormitor, baie si terasa. Livingul are 3 zone distincte, dar care impreuna formeaza un ansamblu armonios. In fata usii de la intrare este bucataria, cu chiuveta si blat de bucatarie in care sunt incorporate 2 plite prin inductie. Dedesubt exista dulapuri spatioase care gazduiesc cam tot ce trebuie pentru gatit basic (evident, 3 vase metalice de marimi diferite si o tigaie, speciale pentru plita prin inductie), spatii de depozitare si, separat, cosul de gunoi. La chiuveta- ceva ce pana acum de obicei cumparam prin alte apartamente prin care m-am cazat, adica detergent si burete de vase. Pe blatul de bucatarie am gasit prajitor de paine, filtru de cafea si, foarte utila! , o rola mare de servetele de bucatarie. In dreapta chiuvetei, incastrat in perete, un dulap gen soldat; in partea de jos, frigider cu congelator, mic, dar nu minuscul, incapeau cateva chestii in el, iar in partea de sus, vesela de culoarea minunata a marii si alte spatii de depozitare. Pe hol, langa bucatarie, exista inca un dulap (tot incastrat in perete) pentru haine si pantofi.
In stanga bucatariei, o masa inalta si ingusta gen bar, cu 2 scaune (turcoise) deasemenea inalte, de bar. Dincolo, si mai in stanga, zona de relaxare, cu canapea (extensibila), masuta de cafea si televizor LCD. Acesta din urma este dispus peste un decor care imita nisipul valurit de pe o plaja batuta de vant; la inceput nu prea am inteles ideea si mi s-a parut un pic chicios, dar am inteles cand ne-am uitat la televizor noaptea, cu lumina inchisa. Ecranul luminos al televizorului se reliefeaza pe fondul intunecat al decorului, care la randul sau se reliefeaza pe albul peretelui, creand un efect deosebit.
Vis-à-vis de bucatarie se afla zona de luat masa, adica o masa masiva de lemn, vopsita in alb, de-o parte si de alta avand 2 bancute de lemn cu pernute turcoise. Peretele din spatele acestei zone cuprinde o nisa nu prea adanca, dar inalta, ovala in partea de sus, in care se odihnesc 2 din vazele-galatuse de care am vorbit deja (celelalte 2 sunt pe masa-bar), asteptand buchete insorite de floarea-soarelui!
Dormitorul: alb, cu pete de turcoise, noaptea te imbie la somn, ziua lumina care difuzeaza prin draperiile crem te invita sa te trezesti, sa faci chestii, sa-ti traiesti viata! (am citat din muza mea, aceeasi fata isteata). De-o parte si de alta a patului matrimonial, cu saltea nici prea moale, nici prea tare, cum e mai buna sa visezi colorat, 2 mici noptiere, iar deasupra lor 2 mici veioze. Dulapul (ati ghicit, incastrat in perete) incapator, cu rafturi si zona de umerase, cu destule umerase. Televizor LCD si in dormitor, asezat in fata patului, pe 3 blaturi suprapuse de culori diferite, alb, turcoise, nisipiu.
In afara de cele 3 ferestre din living, prin care lumina zilei intra nestingherita, mai exista si o usa cu geam care da spre terasa. Aici poti sa-ti satisfaci nevoia de verde privind copacii din zona (terasa e pe jumatate umbrita de un nuc urias), contrastand cu caramiziul celor cateva acoperisuri si poti asculta linistea pe care cantatul greierilor si ciripitul pasarelelor nu fac decat s-o desavarseasca. Poti privi norii alunecand usor pe cer sau, daca ai noroc (si sunt sanse mari), un apus de soare care rivalizeaza cu cel din Santorini!
Baia: clasica si functionala. Spatioasa, cate un set de 3 prosoape de marimi diferite pentru fiecare persoana, aerisire eficienta printr-o mica fereastra, detalii de inox, etajere “sapate” in perete pentru pastrat cele necesare omului (si mai ales oamelor) in baie.
Aer conditionat in ambele camere, dar nu a fost nevoie sa-l folosim, noaptea chiar porneau centrala, caloriferele erau usor caldute, pentru ca, desi in plina luna a lui cuptor, noptile erau totusi racoroase.
Zilnic- curatenie, cu simt de raspundere, dus gunoiul, schimbat prosoapele. O data la 3 zile- schimbat asternuturile. Multumim inca o data, doamna Dana!
Nu de neglijat: locatie superlinistita, in zona de case vechi, unele pastrand inca amprenta istoriei, mult, mult verde, dar la doar 7-8 minute de mers pe jos de Gradina Botanica (intr-un sens) si de centru (in celalalt sens). Foarte aproape si de zona clinicilor medicale. Practic, nici nu am folosit mijloacele de transport in comun, iar masina am “scos-o” de 2 ori, o data ne-am dus la Turda sa vedem salina (am vrut sa scriu despre asta, dar nu are rost, a facut-o colegul dorgo, cum eu n-as fi putut nici intr-o mie de ani) si alta data am avut chef sa ne clatim privirile prin mall. A propos de masina: cam 4 locuri de parcare, dar daca le gasiti ocupate, nu-i bai, puteti parca pe strada, fara riscuri suplimentare.
Cam asta am avut de zis. Si, poate, sa amintesc ce a exclamat fiica mea (desteapta si frumoasa mea!), dupa ce a intrat prima data in apartament: ”Mami, e mai misto ca la noi acasa! ” Si ea nu se entuziasmeaza asa de usor, mai ales cand e vorba de caramizi. De prisos sa spun, insa, ca locul ne-a purtat noroc si fata mea e acum studenta de Cluj!
Trimis de crismis in 29.07.14 22:57:14
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.76478500 N, 23.59059700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent review-ul!
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmasterX: Multumesc! Da, localizarea pe harta e perfecta.
@crismis:
Saru'mana, doamna si va multumesc pentru ''gura'' de Cluj pe care mi-ati oferit-o prin intermediul rew. dvs. !
Nu exista clipa in care sa nu ma gandesc la el, la strazilelui, la oameni, la...
M-am mutat in alt oras dar, sincer, cred ca voi ramane clujean toata viata.
Sper sa mai scrieti, o faceti intr-un mod extrem de frumos.
Cu speranta ca nu am fost prea patetic, va transmit toata consideratia mea si va urez ca fiica dvs. sa se simta minunat in orasul meu natal!
@Flaviu: Multumesc pentru consideratie, domnul Flaviu; si nu-i bai, putin patetism cred eu ca nu face decat sa ne condimenteze viata.
Daca e adevarata povestea cu vietile anterioare, si eu am fost candva ardeleanca, prea m-am regasit in acest oras cu strazi pietruite frumos, cu fatade de o frumusete imperiala, fara caini vagabonzi, printre miile de turisti vorbitori de toate limbile lumii si, nu in ultimul rand, cu oameni primitori si deschisi.
Cat despre fiica mea, ea se simte in Cluj ca pestele in apa!
Tot binele sa va insoteasca!
Cu o aşa mamă, fiica dumneavoastră nu poate fi decât o fiinţă binecuvântată! De două ori felicitări, şi pentru scriere şi mai ales pentru reuşită!
@sunflower: Multumim amandoua! Chiar suntem mandre una de cealalta!
@crismis: Felicitari doamna din toate punctele de vedere, cu dvs. si cu fiica dvs... Si eu am absolvit (facultatea) tot la Cluj, aproximativ in aceeasi perioada ca dvs. Am stat in Hasdeu, am iubit Chiosul, Casa de cultura a Studentilor, str. Piezisa, Marginasa, etc... Acum pe strada Bisericii Ortodoxe (care este in centrul Clujului), facind abstractie de "Bisericuta aia mica ", care din punctul meu de vedere imi aducea noroc la examene in sesiune... ma opresc aici, interesati-va dvs. cam cine sta pe acolo... ?
@cocan: Multumesc pentru aprecieri! Din pacate, eu nu am fost studenta la Cluj, ci la Bucuresti. "Pe vremea mea"..., nu prea se punea problema sa pleci din Ploiesti, care e la o aruncatura de bat de Capitala, sa studiezi in partea ailaita a tarii, romantismul nu prea intra in calcul, mama nici nu concepea ca ar putea sa-mi puna pachete la tren tocma' la Cluj. Dar a fost frumoasa viata de student si in Bucuresti, nu-mi pare rau!
Acum lucrurile stau altfel, s-au inventat cardurile bancare, telefoanele mobile si alte chestii care, desi uneori ne enerveaza maxim, totusi ne fac viata mai usoara (na! ce mai truism mi-a iesit).
Cat despre strada Bisericii Ortodoxe, pot banui cam cine sta pe acolo...
@crismis: Da aveti dreptate, asa am ramas si eu student in Clul "din patriotismul local ptr, . altii... a se citi parinti, desi doream sa merg la Iasi. Va doresc mult succes dvs si in special fiicei dvs.
@crismis: Excelenta descriere, nu numai a apartamentului. Si multe felicitari!!! O sa tot mergeti la Cluj... "cu treaba".
”o data ne-am dus la Turda sa vedem salina (am vrut sa scriu despre asta, dar nu are rost, a facut-o colegul dorgo, cum eu n-as fi putut nici intr-o mie de ani)
Asa ma gindeam si eu, i-ar trebui un ban, ca scrie de nu mai ramine pentru ceilalti loc decit de reviews gen "mda, am fost acolo, a fost misto, mergeti si voi sa vedeti ce bine e! - sfirsit -"
Deschidem un antifan-club? nu-s circotas, dar nu-mi place ca-mi place, e prea din cale-afara.
De ce-am intrat sa citesc review-ul? tot din cauza lui dorgo, care a scris
”majoritatea uzerilor citesc in stilul "deschid, privesc cateva secunde pozele, de obicei pe cele mai colorate, masor din ochi lungimea textului si, daca nu e ceva despre Grecia, din localitatea mea, dintr-un loc pe unde-am fost si eu sau dintr-un viitor concediu de-al meu, inchid"
asa ca m-am simtit obligat, ca si eu am fost prin Cluj, nu? Poate si-un pic din invidie, ca ati nimerit ceainaria pe care nici n-am mirosit-o, si speram ca macar la cazare ati dat rateu. Asta e, n-a fost sa fie asa nimeresc unii, numai la bine
Cit despre al 2-lea copil, musai in Bucuresti sau Timisoara, ca sa stati numai in plimbari.
@F2A1C: Antifan-club dorgo?! No, not me... Nici intr-o mie de ani, cum spusei...
Cat despre copilul nr 2... Bucurestiul l-am cam fumat, asa ca... ramane de vazut...
@Crismis: excelent review. Abia acum când am scris şi eu despre aparthotel l-am citit. Noi am fost pe 8 iulie o noapte, păcat că nui ne-am întâlnit.
@Michi: Doamna Michi, in primul rand RESPECT si din partea mea pentru ceea ce faceti si ce spuneti!
Noi am stat ceva mai tarziu, din 19 iulie (Istetica a venit din 16, de fapt) pana in 26 iulie. Eram acolo si am citit primul review al dumneavoastra despre calatoria " la doisprezece fara un sfert" si am exclamat catre sotul meu: "Tati, uite, este o doamna de aproape optzeci de ani care scrie extraordinar! A facut o excursie prin tara si in Cluj s-a cazat tot aici! "
Asa ca am citit cuminte toate celelalte impresii, pe care deasemenea le-am apreciat si l-am asteptat pe cel (promis) despre acest loc deosebit!
Asa ca azi felicitarile pe care le aveti din partea mea sunt de prisos! Si multumesc pentru aprecieri!
@crismis: În primul rând şi ce e mai important, felicitări pentru reuşita fetiţei. În al doilea rând, mulţumesc că ai citit ce am scris. La cât de mult şi la cât de repede se rulează pe site, chiar mă miră numărul celor care citesc. Eu am scris un review scurt dar în final l-am pomenit pe al tău care este cu totul deosebit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2020 O cazare de 10, in centrul Clujului — scris în 23.01.21 de simona.p din TâRGOVIşTE - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Locaţie de top: Aparthotel Gutinului, Cluj — scris în 16.08.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ