GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Catedrala Mitropolitană din Iași - 180 de ani de istorie
”Biserica nu este un muzeu cu sfinţi, ci mai curând un spital pentru păcătoşi. - Ann Landers (editorialist american)
Adresă: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 16, Iași 700064 Link Google Maps: click aici
Numele complet ar fi... Catedrala Mitropolitană a Moldovei și Bucovinei și se află pe lista celor mai renumite așezăminte religioase din țară!
Cum Iași-ul nu este foarte aproape de București, pot număra pe degetele de la o mână numărul vizitelor de aici. Deși l-am pus mai mereu pe plan secund, adică maxim o noapte de cazare, fiind mereu în treacăt pe aici, consider că are multe de oferit și merită alocate mult mai multe zile pentru o vizită corespunzătoare și pentru a putea face afirmația... Am fost acolo în Iași!
Catedrala din Iași
Dar acum vom vorbi despre celebra catedrală din Iași. Aceasta se află aproape de zona zero a orașului și este vizitată anual de foarte mulți pelerini, dar cred că cea mai memorabilă zi sau perioadă este cea ce poartă hramul Sfintei Parascheva. Anul acesta, peste 100.000 de oameni au trecut pe la moaștele Sfintei. O sută de mii!
Catedrala poartă trei hramuri: „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (14 octombrie), „Întâmpinarea Domnului” (2 februarie) și „Sfântul Mucenic Gheorghe” (23 aprilie) și a fost înălțată în stil renascentist între anii 1833-1887 la inițiativa domnitorului Mihail Sturdza.
Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în anul 1641 tocmai de la Constantinopol, în perioada domnitorului Vasile Lupu. Până în anul 1888 au fost adăpostite de Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” . Apoi, din cauza incendiului din acel an, acestea au fost mutate și păstrate până în prezent în catedrală. Prezența moaștelor sfintei în oraș, a minunilor săvârșite prin intermediul ei, au început să înmulțească pelerinajele oamenilor, iar ziua de hram să devină renumită în toate colțurile țării pentru numeroșii pelerini care vin în Iași.
Edificiul grandios a fost recent reabilitat în exterior, la fel și curtea interioară și arată foarte foarte bine. Nu ai zice că are aproape 200 de ani vechime.
Aceasta este inclusă pe lista monumentelor istorice a fost construită în mai multe etape. Prima construcție a fost ridicată între 1833-1839 pe locul fostei Biserici Alba, la inițiativa domnitorului Mihail Sturdza și mitropolitului Venianim Costache.
Din cauza căderii bolții centrale, biserica a fost lăsată în paragină până în 1880 când au fost reluate lucrările de construcție, biserica fiind terminată și sfințită în anul 1887.
Catedrala Mitropolitană Iași a fost construită în stil renascentist, având formă dreptunghiulară marcată pe colțuri de patru turle, elementele decorative interioare și exterioare aparțin stilului baroc. Picturile interioare cu influențe renascentiste aparțin pictorului Gheorghe Tăttărescu.
Strada din spatele catedralei (Ștefan cel Mare și Sfânt) a devenit pietonală de câțiva ani iar acest lucru (zic eu) este unul foarte bun pentru că pune în valoare mult mai bună catedrala. Zona arată altfel fiind destinată exclusiv pietonilor.
Strada din fața Catedralei este una mică, îngustă așadar mulți intră aici pe strada pietonală anterior amintită.
Catedrala Mitropolitană "Sfânta Cuvioasă Parascheva"
"Maica biserilor moldave" așa cum a fost numită Catedrala Mitropolitană din Iași, este o continuare a două biserici ce au avut un important rol în istoria Moldovei, anume Biserica Albă (secolul XV-lea) și Biserica Stratenia (secolul al XVIII-a). Piatra de temelie a fost pusă în timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, la 8 august 1826, .
Începută cu planuri concepute de arhitecți vienezi după anul 1842, Catedrala a cunoscut o perioadă în care din cauza perioadei tumultoase a istoriei, a rămas neterminată vreme de 40 de ani. Iosif Naniescu pune a doua temelie în 1880, iar planurile sunt refăcute de arhitectul Alexandru Orăscu. Sfințirea a avut loc în 1887 în prezența regelui Carol 1 și a reginei Elisabeta.
În dreptul intrării principale se află mai mereu o zonă acoperită, un fel de lăcaș de vară, unde se țin slujbe în aer liber dar și celebrul pelerinaj de Sf. Parascheva.
Interiorul este la fel de impresionat ca și exteriorul. Pictorul Tăttărescu a dat viață pereților prin opera sa extrem de frumoasă. Acesta studiase pictura la Roma și a fost un pionier al neoclasicismului în pictura românească.
A participat la revoluția de la 1848 și a pictat portretele revoluționarilor Gheorghe Magheru și Ștefan Golescu aflați în exil, iar în 1851 pictează portretul lui Nicolae Bălcescu.
____
Dacă sunteți în zona orașului Iași și aveți de gând să vizitați mai multe obiective importante, cu siguranță Catedrala trebuie să fie unul dintre ele!
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 10.11.22 13:46:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în IAȘI
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Între pioșenie și turism, prin Iași — scris în 05.06.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Ansamblul Mitropolitan Iași și Muzeul Mitropolitan — scris în 13.11.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Catedrala Mitropolitana Iasi — scris în 29.02.12 de vadra din IASI - RECOMANDĂ