ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Încă o zi în Tenerife

TIPĂREȘTE URM de aici

San Cristóbal de La Laguna, Parque Rural de Anaga, San Andrés, Playa de Las Teresitas și încă altele - toate într-o singură zi.  

Încă de dimineață se anunța o nouă zi frumoasă. După micul dejun urma să plecăm într-o altă excursie opțională, o excursie cu un program bogat care avea să ne dezvăluie alte și alte frumuseți din regiunea de nord  a insulei Tenerife. Ca de fiecare dată, autocarul ne-a preluat din fața hotelului Blue Sea Puerto Resort - Tenerife cel care ne găzduia în Puerto de la Cruz și ne-a condus mai întâi la San Cristóbal de La Laguna, oraș istoric, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999, situat la 30 km de Puerto de la Cruz și la numai 10 km de Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei.  

San Cristóbal de La Laguna a fost de fapt prima capitală a insulei, cuceritorii spanioli preferând această zonă situată mai în interior, spre nord-vest, la poalele muntelui Anaga, pe un platou înalt care le oferea protecție în fața atacurilor piraterești. Cel căruia i se datorează întemeierea acestui oraș este conchistadorul Alonso Fernández de Lugo care, în 1496-1497, după ce i-a învins pe indigenii regatului de Anaga condus de Mencey Beneharo, și-a stabilit aici cartierul general. Numită și Adelantado - după cum i se mai spunea cuceritorului spaniol - (în oraș există și acum o piață cu acest nume - Plaza del Adelantado), noua reședință a fost o atracție și pentru marii nobili spanioli care au ales să de stabilească aici, cât mai aproape de căpetenia lor. Astfel că și-au construit palate care mai de care mai frumoase, conform puterii lor financiare și rangului social.

San Cristóbal de La Laguna a fost primul oraș colonial construit fără ziduri. Acesta își păstrează aproape intact aspectul original și parfumul colonial din sec. XV. Tocmai din aceste considerente, în programul excursiei noastre opționale a fost inclus și un tur pietonal în San Cristóbal de La Laguna. Ne-am plimbat pe străzile orașului vechi, oraș considerat cel mai frumos din Tenerife. Centrul istoric este un adevărat giuvaer, cu străzi înguste, flancate de palate zugrăvite în nuanțe plăcute, odihnitoare, cu cafenele primitoare și cu o diversitate de mici magazine. San Cristóbal de La Laguna, cu centrul său vechi, este o destinație extrem de fotogenică de aceea - celor care ajung în Tenerife - le recomand să nu o rateze.  

Trebuie menționat că unul dintre cele două aeroporturi din Tenerife, și anume Tenerife Norte sau Los Rodeos, situat la 3 km sud-vest de San Cristóbal de la Laguna, a fost primul aeroport al insulei. Multă vreme, până la construirea aeroportului din sud, mai mare, unde aterizează avioare cu turiști din toată lumea, aeroportul Tenerife Norte era singurul care asigura transportul aerian.  

Nu vreau să descriu pas cu pas plimbarea noastră pe străzile orașului, prin centrul vechi, o zonă exclusiv pietonală, plină de farmec. Dacă ai o hartă a orașului, vei fi surprins să descoperi în afara celor mai importante edificii culturale din oraș și o stradă cu nume românesc - Calle Alejandro Cioranescu, nume dat în onoarea personalității lui Alexandru Ciorănescu, profesor la prestigioasa Universitate din San Cristóbal de la Laguna.  

Spuneam că nu voi descrie pas cu pas plimbarea noastră, dar vă îndemn să nu ratați Catedral de San Cristóbal de la Laguna - unul dintre cele mai vechi edificii de cult creştin de pe insulă, o adevărată capodoperă în care se află mormântul conchistadorului Alonso Fernandéz de Lugo, considerat a fi fondatorul oarșului. Teatro Leal este o altă clădire care vă va atrage atenția, Plaza de la Concéption cu fântâna din centru, Iglesia Nuestra Señora de la Concéption cu turnul său înalt, Iglesia y Convento San Agustín un complex arhitectural distrus de un incendiu, dar refăcut, care a găzduit prima şcoală din insulă, precursoarea Universităţii din San Cristóbal de la Laguna, acum un mare centru expozițional și, bineînțeles, vechile case istorice - Casa Salazar, Casa Lercaro, azi Museo de Historia y Antropología de Tenerife, Casa Van den Heede, apoi Plaza Adelantado cu o frumoasă fântână, Mănăstirea dominicană Monasterio de Santa Catalina de Siena, Ayuntamiento - Primăria orașului și încă multe alte clădiri cu faţade impresionante pot fi văzute într-o simplă plimbare prin San Cristóbal de la Laguna. Nu are cum să nu-ți placă acest oraș fermecător, cu aspect de secol XVI în zona sa veche, cu conace istorice bine conservate având portice din piatră, curți interioare și balcoane din lemn, cu mici magazine și terase primitoare.  

Parque Rural de Anaga a doua destinație inclusă în programul nostru turistic din acea zi este o arie naturală protejată, declarată Parc Rural în 1994, situată în nord-estul insulei Tenerife, în masivul Anaga. Împreună cu zona de țărm limitrofă și cu apele marine adiacente, însumează o suprafață de 48.727 ha (15.489 ha mediu terestru și 33.238 ha mediu marin). Masivul Anaga, locul cu cel mai mare număr de specii endemice din Europa și cel mai important sit natural de pe insula Tenerife după Parcul Național Teide, la 9 iunie 2015 a fost declarat Rezervație a Biosferei sub protecția UNESCO.  

De remarcat totuși că resursele limitate oferite de masiv determină o densitate slabă a populației, abandonul rural afectând multe zone din această regiune, ceea ce a dus la apariția de cătune complet nelocuite sau foarte puțin locuite, cu o populație mult îmbătrânită. Pentru noi, turiștii, este un loc inedit, străbătut de numeroase trasee exclusiv pietonale, potrivite pentru drumeții.

Am ajuns și noi în nordul îndepărtat al insulei, în Parque Rural de Anaga, acest paradis cu vegetație tropicală luxuriantă, cu trasee frumoase prin păduri dese și văi adânci de unde se deschid priveliști uluitoare. În acest decor am descoperit una dintre cele mai valoroase comori biologice din toată Europa - Pădurea de laur din epoca tertiară, care există aici de mai bine de 65 milioane de ani, favorizată de umiditatea excesiv de mare a zonei. Suprafața actuală a pădurii de dafin este mult mai mică decât cea din trecutul îndepărtat, situație datorată impactului activității umane. Parcul găzduiește, de asemenea, nenumărate vietăți, dar și plante, inclusiv legendarii arbori drago care fac faima insulei.

Format în urma unor erupții vulcanice succesive, acum 7-9 milioane de ani, lanțul muntos care se întinde de la est spre vest pe o distanță de aprox. 20 km și de la nord la sud pe o distanță de 5-10 km, având o înălțime nu prea mare (cel mai înalt pisc are 1027 m), masivul Anaga constituie o atracție pentru iubitorii de natură. Străbătut cu mașina, inclusiv cu transport în comun, pe șosele nu prea late, dar foarte bune, traseul are din loc în loc puncte de belvedere - miradores, cum le numesc spaniolii, de unde poți admira și fotografia peisaje uluitoare. De asemenea, parcul este străbătut de multe trasee de drumeție, cu grade diferite de dificultate, unele mai lungi, altele mai scurte, pentru care poți opta în funcție de condiția ta fizică.

În Cruz del Carmen (920 m altitudine) există și un Centru pentru vizitatori unde poți obține informații referitoare la parc și la traseele de drumeție. Unul dintre cele mai populare trasee care începe de aici, lung de 14 km, străbate satele Los Carboneros și Chinamada unde pot fi văzute case săpate în stânca vulcanică. Noi nu am ajuns acolo, timpul și condiția fizică nefiind de partea noastră. Mirador Pico del Ingles care oferă priveliți extraordinare, cu creste împădurite, parțial terasate, cu un tentant traseu prin pădure - Camino viejo al Pico del Ingles - care iarăși nu era pentru noi, apoi Mirador Bailadero și el cu priveliști neasemuite către țărmul de nord cu satele Azanos, Taganana, Bajo el Roque și Tachero, ne conduc mai întâi cu privirea, apoi cu autocarul, spre drumul care coboară spre salba de plaje întinsă pe câțiva kilometri.  

După multe serpentine în coborâre, iată-ne ajunși în San Andrés o așezare situată la 10 km nord de capitala Santa Cruz de Tenerife, într-o zonă de coastă, la poalele masivului Anaga și în apropierea celei mai renumite plaje din zonă - Playa de Las Teresitas.  

San Andrés, unul dintre cele mai vechi sate din Insulele Canare, a fost fondat în jurul anului 1497, fiind locuit anterior de guanși - vechea populație a insulei Tenerife. Potrivit cercetătorilor, una dintre peșterile în care a locuit Beneharo regele menceyat-ului de Anaga se află în San Andrés. Într-o grotă de la periferia satului a fost descoperită celebra Mumie din San Andrés, un corp mumificat aparținând culturii guanșe. Aceasta este astăzi expusă în Muzeul Naturii din Santa Cruz de Tenerife.

După cucerirea insulei de spanioli, castlianului Lope de Salazar i s-au atribuit pământurile acestei zone. În 1505-1510 el a construit paraclisul, cel care a precedat actuala biserică - Iglesia de San Andrés. De asemenea, s-a construit Castelul San Andrés cu rol de a apăra așezarea de atacurile piraților. Până la construirea castelului defensiv, satul avea faima de "port al piraților" deoarece locul era folosit drept debarcader pentru numeroasele ambarcațiuni de tâlhari care acționau în acele vremuri în apele teritoriale ale Insulelor Canare.

Playa de las Gaviotas este un golf situat în San Andrés, o mică plajă cu nisip vulcanic negru, amplasată la poalele unei stânci, foarte aproape de Playa de Las Teresitas. Golful este foarte popular în rândul tinerilor fiind preferat pentru nudism și pentru sporturi pe apă. Ca peisaj, este foarte frumoasă și fotogenică. În decembrie 2010, din cauza pericolului alunecărilor de teren, în așteptarea fondurilor pentru consolidare, plaja a fost închisă. Abia în mai 2013, cu lucrări efectuate doar parțial, s-a reușit redeschiderea pentru public a 70% din plajă.

Începând cu anii '60 ai secolului trecut, dar mai ales în 2000, s-a încercat transformarea satului San Andrés într-un mare centru turistic legat de plaja Las Teresitas. În 1973, administrația a adus 4 milioane de saci cu nisip din Sahara și a făcut din Playa de Las Teresitas o plajă cu nisip fin, auriu.

Playa de Las Teresitas, această plajă artificială, care se întinde pe 1,5 km de țărm, cu o lățime variind între 20 și 60 m, în funcție de maree, este una dintre cele mai căutate atracții ale insulei și, în același timp, locul preferat de relaxare pentru locuitorii capitalei, aflată la mai puțin de 10 km. Pe toată lungimea plajei sunt locuri de parcare, pe nisip au fost instalate mici baruri, precum și tot ceea ce-i trebuie unei plaje moderne - toalete, cabine de schimb, dușuri...

Ceea ce surprinde pe mulți este Cementerio de San Andrés, unul dintre cele mai vechi cimitire de pe insulă, care se află la capătul plajei. Cred ca nu există altă plajă în lume unde, atunci când ajungi, primul lucru pe care îl vezi este un cimitir. Cimitirul este mic, sărăcăcios și pare abandonat. Multe pietre funerare sunt sparte. Se pare că a trecut multă vreme de când aici nu s-au mai făcut înhumări. Am citit undeva că Cementerio de San Andrés a apărut prin anii '50-'60 ai secolului trecut pentru înmormântarea celor care au murit în San Andrés în urma unei epidemii care a devastat zona. Au existat și voci care s-au pronunțat pentru dislocarea lui, dar refuzul categoric al localnicilor a fost hotărâtor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.07.24 09:42:27
Validat / Publicat: 14.07.24 11:34:44

VIZUALIZĂRI: 394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Tenerife - Plajă cu nisip vulcanic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.07.24 19:43:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057433128356934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1