GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La moara lui Loukas si cascada Anthousa.
O alta excursie ce se poate face in Parga este cea catre moara de apa a lui Loukas si cascada de langa satul Anthoussa. Locul de plecare este similar cu cel catre Castelul lui Ali Pasa, adica tot din fata insulei Panagia si a plajei Krioneri, chiar si trenuletul este identic, doar culoarea asa zisei locomotive le deosebeste, una fiind rosie iar cealalta verde.
Pretul excursiei catre moara este de 8 euro de persoana, cu doi euro mai putin decat cea spre Castel, diferenta reflectandu-se probabil in distanta parcursa catre cele doua obiective turistice. Daca la Castel era absolut necesar sa aveti palarie si sticla de apa sau suc la voi, de aceasta data nu este absolut obligatoriu... Doar putina conditie fizica...
Asadar, dupa ce veti cumpara biletele de la punctul situat exact in locul de plecare al trenuletului, si veti astepta sa se urce toata lumea si sa se auda sunetul de plecare veti porni agale spre inaltimile Pargai. Drumul nu va va plictisi, dimpotriva, va vor captiva privelistile orasului asezat ca un amfiteatru, apoi veti descoperi splendoarea plajei Valtos, dupa care veti fi invaluiti de livezile de maslini care abunda, Este aceslasi drum care merge catre Castelul lui Ali Pasa, doar ca la un moment dat, trenuletul se va abate pe o alta ruta, patrunzand intr-o adevarata padure de maslini si alti arbori, cu totul altfel decat ce ati vazut pana atunci. Acest nou drum pe care il veti urma va fi putin mai ingust, foarte putin circulat, mult mai serpuit, insa in inima naturii, imixtiunea umana lipsind aproape cu desavarsire si spun asta referindu-ma la lipsa unor asezari sau a altor constructii. In lipsa acestora insa foarte multe pasari isi faceau simtita prezenta prin diverse triluri si falfait de aripi. Razele soarelui patrundeau printre crengile copacilor punand totul intr-o cu totul alta lumina, parca mai blanda, mai suportabila... Acest fenomen il intalnim oriunde ruperea de civilizatie se produce brusc si patrundem in mijlocul naturii brute, nemodificata in niciun fel.
In sfarsit, dupa parcurgerea acestei nu foarte lungi portiuni de drum, trenuletul se va opri intr-un luminis. Foarte aproape, pe partea stanga se vede moara lui Loukas. Dupa ce toata lumea coboara din trenulet, impreuna cu insotitoarea care e si ghida, vom patrunde in incaperea, unica, a acestei mori. In interior vom gasi diverse ustensile, obiecte, lucruri din secolele trecute, asezate prin toata incaperea … Nu veti fi cu nimic surprinsi pentru ca sunt absolut similare cu ceea ce am apucat sa vedem si noi la bunicii si strabunicii nostri, si ceea ce mai putem vedea si acum in multe gospodarii din zone care au fost conservate in diverse zone ale tarii... Bineinteles insa ca povestea face toti banii! :)
Imediat in spatele morii se afla insa o terasa, amenajata pur si simplu in natura. Spun asta pentru ca cele cateva mese si scaune sunt efectiv asezate intr-un luminis ici colo, fara sa fi afectat cu nimic mediul inconjurator, dand o stare de bine celor care se vor aseza sa savureze o bere, o cafea, un suc in mijlocul padurii, cu fosnetul frunzisului suflat de vantul bland asupra-i... Nu sunt sigur, dar cred ca si daca ai fi vrut sa mananci ceva ai fi putut gasi aici. Nu sunt sigur pentru ca noi ne-am retras la o masa mai departata si nicidecum nu am urmarit farfuriile sau mesele din imprejurimi. Stiu doar ca si cladirea din care se desfasura servirea, era de fapt un fel de chiosc mai mare construit tot din lemn, cu caracter provizoriu, insa foarte bine aprovizionata. Nu cred ca cineva putea pleca nemultumit de acolo indiferent ce ar fi comandat.
OK, gata, ne-am odihnit, de fapt nici nu am fi avut de ce sa obosim pana acum, ne vom indrepta catre cascada. Suntem avertizati ca vom avea de urcat circa 800 m, suntem sfatuiti sa ne oprim din cand in cand si sa ne odihnim pentru ca la cascada timpul de vizitare va fi calculat dupa ce si ultimii vor ajunge, asa ca nu e nicio graba. Drumul nu este deloc dificil, panta este lina, curand interactionam cu drumurile asfaltate ale satului Anthousa, insa nu le folosim pentru ca drumul catre casacada este altul. Urmam niste poteci pe langa niste copaci, mai coboram pe alocuri si intr-un final ne oprim pe o bucata de pamant, un mic platou cu copaci si ceva buturugi printre care ne inghesuim ca sa admiram cascada. Locul unde suntem pozitionati este cam la mijlocul acesteia, asa ca putem lesne observa toata caderea sa. Nu este foarte inalta, nici cantitatea de apa care cade nu este una importanta, insa cadrul natural in care este pozitionata este unul deosebit, ceea ce ii confera si un anumit farmec. O alta contributie benefica a cascadei mai este racoarea pe care o raspandeste, si care prinde tare bine dupa acest drum. La intoarcere nu trebuie sa va faceti griji, e terasa de langa moara! :)
Asadar, dupa sedinta foto pe care a facut-o toata lumea, ne-am intors la locul unde ne astepta trenuletul si am mai zabovit un pic, iar cine a vrut sa mai mearga la moara, sau la terasa, a putut-o face linistit, nu a fost nicio graba.
Drumul de intoarcere a fost la fel de frumos si linistit, cele doua ore petrecute in aceasta excursie dovedindu-se a fi foarte placute. In opinia mea, pentru a nu irosi timpul destul de scurt pe care ti-l confera sejurul, ar fi foarte ok sa faceti cele doua excursii in aceeasi zi. Cel putin, noi asa am facut. Am venit la ora 9 pe plaja Krioneri, la 11.30, dupa o repriza de baie si plaja am lasat lucrurile pe sezlonguri, am plecat la Castel, apoi ne-am intors, am mancat foarte bine la Vachos, am facut apoi alta repriza de plaja si baie, la 17 am plecat catre cascada si ne-am intors la ora 19. Dupa ce am ajuns la locul de cazare, un dus si cam atat, ne-am intors in oras pentru plimbarea de seara, masa la unul din multitudinea de restaurante, cativa pasi pe la magazinele din zona centrala si cam atat.
O zi activa ca aceasta, in afara de peisajele si locurile vizitate va va asigura si un somn fara vise! Eu unul recomand ambele excursii!
Vacante placute!
Trimis de iulian68 in 16.07.18 15:30:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce frumoasă e Parga, acum doi ani am fost acolo în septembrie. Mi-ați trezit amintiri plăcute.
@Ioan Raita: Intotdeauna amintirile placute raman in memorie! Indiferent de cati ani trec peste ele! Multumesc pentru vizita!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 In vizita la Sissi — scris în 28.05.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 O zi in Albania — scris în 30.05.17 de d.croitoru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Șapte zile de vis la Parga – septembrie 2016 (V) — scris în 11.12.16 de Ioan Raita din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Șapte zile de vis la Parga – septembrie 2016 (IV) — scris în 09.12.16 de Ioan Raita din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O bucatica din Albania — scris în 25.08.16 de Cristofor din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Croaziera insulelor ionice: dezamagitoare dar minunata! — scris în 25.08.16 de Cristofor din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Asa si Asa! — scris în 14.07.16 de mariusst din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă