ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mânăstirea Chrysoskalitissa — Pasul de Aur din insula Creta!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Se știe că insula Creta excelează la capitolul biserici și mânăstiri celebre și foarte frumoase. Nu ne-am propus în mod special să le vedem, dar drumurile noastre așa s-au orientat, încât am ajuns în cele din urmă la două mânăstiri frumoase. Despre prima v-am povestit deja, Agia Triada Tsangarolon, foarte aproape de Chania, iar acum voi scrie despre cea de-a doua.

După ce am trecut prin frumosul defileu Topolia, ce străbate Creta de la nord la sud, în partea de vest, în drum spre plaja Elafonissi, am zărit pe dreapta, cocoțată pe o stâncă, o mânăstire. Era la cca 1 km din drumul principal, lângă mare. Am exclamat atunci, oau!

Noi ne-am continuat însă traseul, am ajuns la celebra plajă, dar despre ea voi povesti altă dată. Cum nu am stat prea mult aici, ne-am gândit să mergem în altă parte, în sudul insulei, unde mie îmi place tare mult, cum deja v-ați dat seama probabil. Adică eram în drum spre Paleochora.

Cum trebuia să trecem din nou atât de aproape de mânăstire, am zis de ce să nu mergem s-o vedem?

Zis și făcut. Am virat spre stânga, am urmat indicatorul, iar la cca 1 km am zărit deja mânăstirea. Există o parcare largă la intrarea în curte.

Copaci uriași, seculari, pini și palmieri, parcă stăteau de strajă în jurul parcării.

Am intrat în curte, am plătit taxa de 2 euro pentru intrare.

Orar:

Zilnic, între 09.00-19.30

Adresa:

Moni Chrisoskalitissis 730 12, Grecia

Câteva cuvinte despre mânăstire, din micul pliant pe care l-am primit la intrare:

Mânăstirea Chrysoskalitissa sau dacă vreți în limba greacă Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης , este o mânăstire creștin-ortodoxă de secol XVII, situată pe coasta de sud-vest a insulei Creta. Face parte din districtul municipal Innachori și este la o distanță de cca 72 km de Chania. Cum spuneam este construită pe o stâncă, la 35 m și are o vedere superbă la Marea Libiei.

Se pare că numele mânăstirii derivă de la cuvântul grec χρυσός-crysos, care înseamnă aur. Se spune că una din treptele care duc la clădirea principală este de aur (sau mai bine zis-era). Se mai spune că este vizibilă doar celor care cred cu adevărat!

De aici și numele de pasul de aur-pasul fiind de fapt treapta de trecere. Unii cred că era ultima din cele 98. Acum eu n-am văzut atâtea trepte;) dar probabil că or fi fost vreodată.

Mânăstirea este dedicată Sfintei Treimi-Agia Triada și Adormirea Maicii Domnului-Koimisis tis Theotokou.

Zona de lângă mânăstire, țărmul mării este foarte stâncos, dar are și niște golfuri mici, minunate, unde pe vremuri acostau marinarii.

Arheologii au găsit aici, rămășite, urme ale așezărilor neolitice târzii și minoice timpurii. Probabil că au fost sate de pescari prin preajmă, de aceea a apărut și Biserica Agios Nikolaos, nițel mai încolo, la golful următor, dedicat marinarilor.

Tradiția spune că pe vremuri s-a găsit aici într-o nișă a stâncii o icoană a Fecioarei Maria. De fapt un țăran din zonă a văzut flacăra unei lumânări într-o seară și atunci a găsit icoana. Pe atunci exista o biserică mică în peșteră. Oamenii au decis s-o înlocuiască cu una mai mare și au dus icoana într-un alt loc pe perioada lucrărilor. Însă în mod misterios icoana s-a „întors” la locul ei și atunci oamenii au înțeles că este chiar voința Fecioarei Maria ca sfânta biserică să fie aici, pe această stâncă.

Oficial, în 1637 mânăstirea este consemnată în acte sub numele de Panagia Gounoskalitissa, iar biserica va fi construită în interiorul stâncii. În 1855 călugărul Manassis Glynias din Askifou renovează vechea mânăstire și construiește alte clădiri, depozite și chilii călugărești în jurul mânăstirii.

Puțin mai târziu, în 1894, vechea biserică este demolată și se construiește alta nouă în locul ei. În anul 1900, prezenta mânăstire se anexează la Odigitria Gonia.

În 1940 devine mânăstire de maici, dar nu pentru mult timp, deoarece între anii 1941-1944 în timpul ocupației germane, maicile sunt evacuate și aici se instalează un avanpost german.

Una din legende spune că în 1824, atunci când turcii sub conducerea lui Ibrahim Pasa au comis acel masacru și-au omorât 600 de femei și copii la Elafonissi, au vrut să jefuiască și mânăstirea, despre care se știa că este bogată. Doar că turcii au fost alungați de un roi de albine, iar mânăstirea a scăpat neatinsă.

Astăzi doar câțiva călugări asigură funcționarea mânăstirii. În jurul ei, sunt terenuri cultivate cu măslini, iar uleiul produs aici le asigură cumva supraviețuirea.

Așadar, tumultuoasă istorie are această mânăstire, atât de frumoasă, care arată precum o fortăreață. Pur și simplu îți cucerește privirea din prima, exact cum mi s-a întâmplat și mie. Avantajul copilotului, poate „să vadă” mai multe. :))

Există două muzee în curtea bisericii, unul de folclor și altul bizantin cu multe icoane în stil bizantin și renascentist, dar din nefericire nu era deschis. Probabil din cauză că sunt puțini vizitatori.

Curtea mânăstirii este ca o mică grădină, cu copaci și flori frumoase-leandri, crini, aloe, pini și palmieri.

Am urcat scările spre intrarea cu arcadă, dar n-am observat ca nici una din trepte să fie aurită :) Unii spun că de fapt treapta este goală și ascunde o comoară-pusă acolo de măicuțe ca să nu fie jefuite de turci. Alții, că au fost dăruite sultanului, pentru a răscumpăra niște datorii. Cine știe?

Cert este că așezământul sfânt are ceva misterios, dar care îți dă așa o stare de binecuvântare. Deși fațada este oarecum destul de austeră, senzația de bine te copleșește imediat ce ai trecut pragul.

Am intrat în biserică, am admirat absolut tot, tavanul boltit, icoanele, picturile, altarul frumos sculptat, totul este angelic. O liniște sufletească s-a așternut peste noi. Minunat!

Clopotnița este fix deasupra ușii de intrare, ușă încadrată de două coloane, foarte frumoasă. Culoarea bisericii este cafenie, cu ancadramente frumoase în jurul ferestrelor, ferestre care sunt decorate cu flori colorate. Restul zidurilor sunt albe.

Am mers și noi pe lângă zidurile albe până în spate, de unde se vede atât de frumos marea. Nici nu mă mir că până și legenda spune că Fecioara Maria și-a dorit aici să fie locul mânăstirii. Pentru că este un loc de poveste.

Nu pot decât să vă recomand dacă ajungeți în zonă, este foarte aproape de Elafonissi. La doar 5 km este acest locaș sfânt. Pe mine m-a cucerit. La prima vedere!

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/vRLlYALtBPk. Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 03.11.20 11:25:54
Validat / Publicat: 03.11.20 13:02:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3684 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Vedere spre micul golf.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.11.20 13:02:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] 'Opționale' din Chania, CHANIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Chania și împrejurimile]

Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.11.20 14:05:41]
»

@maryka:  Am trecut pe lângă mănăstire in drum spre Efalonissi, dar nu am oprit. Citind reviewul tău și vizionînd fotografiile, am constatat cât de frumoasă este și ce panorame splendide se deschid de pe culmea dealului.

Felicitări pentru excursie! ​

krisstinnaPHONE
[03.11.20 15:58:11]
»

@maryka:  Am fost și eu acolo, mi-a plăcut tare mult pentru ca era totul simplu, am intrat și in muzeu, am făcut poze exact acolo unde ai făcut și tu ​​

​​In parcare era un nene care vindea fructe din grădina sa, știu ca am cumpărat și noi câteva, au fost foarte gustoase.  

Am și scris despre excursia asta care mi-a plăcut foarte mult - vezi impresii Ce vremuri... ​​

​​

​​Am văzut și filmulețul, ce emoții mi-ai provocat cu articolul ăsta

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[03.11.20 19:38:51]
»

@webmasterX:  

Bine, mulțumesc! ​

marykaAUTOR REVIEW
[03.11.20 19:42:01]
»

@Carmen Ion:  

Nu-i nimic. Poate ajungeți la anul!

Sănătoși să fim! ​​

marykaAUTOR REVIEW
[03.11.20 19:47:53]
»

@krisstinna:  

Ei, vezi, am revăzut rw-ul tău, atunci era ceva lume. Acum în afară de noi mai erau vreo 3 perechi. ​Acum călugării, preoții erau și mai bine ascunși, în afară de cel pe care l-am prins în poză.

Mie mi-a plăcut mânăstirea tocmai datorită aspectului de fortăreață. De aceea am și remarcat-o, tu știi că eu umblu ​hai-hui pe ziduri, castele și cetăți, deci nu puteam lipsi de aici, nu? Una peste alta mi-a plăcut, iar priveliștea spre mare este cu adevărat frumoasă!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.11.20 20:10:41]
»

Îmi amintesc că am vizitat şi noi această mănăstire făcând un popas pe când eram în drum spre vestita Elafonisi. Mi-a plăcut ce am văzut, şi m-au încântat şi împrejurimile, mănăstirea având o bună amplasare, acolo sus. Nu am stat decât puţin fiindcă "ne chemau" tare Elafonisi şi surata  sa mai îndepărtată, plaja Kedrodasos. Iar noi eram nerăbdători să vedem faimoasa lagună. Dar, această mănăstire merită mai mult decât o zăbovire scurtă, în grabă.

Felicitări pentru articol! O seară liniştită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[03.11.20 20:44:10]
»

@irinad:  

Păi din cauză că nu prea am stat la Elafonisi​ decât foarte puțin, cât să facem poze, am plecat cu gândul să mergem la Paleochora, amintindu-mi de articolul tău. Pur și simplu nu am putut sta la Elafonisi, era atât de cald, sufocant, la ora 10, nu am prins nici o umbrelă. Șezlonguri ar mai fi fost, dar fără protecție de umbrelă nu m-am încumetat să stau.

​Așa că ne-am oprit la mânăstire, unde mi-a plăcut tare mult.

Mersi frumos, te pup cu drag! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' din Chania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073568105697632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1