GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic – alt muzeu inedit in Targoviste
Str. Stelea 4, pe strada cu Biserica Stelea un reper care iese in evidenta, situata in spatele Hotelului Valahia si in apropierea CJ Dambovita.
Se poate seta adresa direct pe waze sau pe google maps.
Eu va recomand sa parcati la XXL si de acolo sa mergeti pe jos, faceti si putina miscare, treceti si prin centrul orasului (acum era in lucrari de renovare) si puteti sa vizitati si Casa Romantei, aflata in apropiere, care este unica in lume si despre care am povestit aici vezi impresii
Muzeul este deschis intre orele 9 si 17, lunea inchis.
Pretul unui bilet intreg este 8 lei, cel redus 4 lei. Nu se poate plati decat cash.
Exista si o taxa de pozare de 15 lei.
Parca ar fi vorbite muzeele targovistene inter ele; de fapt se pare ca este o abordare unitara a CJ Dambovita, “vinovat” de abundenta de muzee din oras.
Am sa strecor aici acest punct slab al muzeului. Am cerut niste informatii tiparite, flyere, etc; piua! Ok, asta e.
Organizarea ghidajului este una “romaneasca”. Ghidajul este asigurat de doamna de la casa de bilete, ceea ce inseamna, ca atat timp cat insoteste un grupulet in muzeu pentru ghidaj, pot aparea alti turisti si sa gasesasca un bilet in usa.
Cel mai mare minus este insa calitatea ghidajului, una de nota 4. Un muzeu atat de special si de interesant, nici nu are nevoie de un super ghid, dar macar sa stie sa turuie convingator o placa.
Doamna care ne-a insotit nu era deloc convinsa de ceea ce spunea atunci cand rar de tot deschidea gura. Mai bine ramanea la casa ca as fi ramas cu o parere mai buna.
Am aflat de la TV de acest muzeu. Prezentarea din acel reportaj a fost atat de convingatoare, incat am trecut mezeul pe o lista scurta pe care o am acasa.
Muzeul te atrage deja cu numele. Cand intri in curte, descoperi un pietroi sculptat pe care este trecut (destul de greu lizibil) denumirea muzeului. Casa de bilete este undeva in dreapta cum intri in cladire.
Suntem condusi pe intrarea principala unde gasim intr-o sala cu rol de hol de trecere istoria ridicarii omului pe picioare. Foarte interesant si sugestiv prezentata pe o plansa cat peretele. La picioarele noastre era un fildes de mamut, care ne face sa realizam dimensiunea imensei vietuitoare ale altei ere.
Mai exista 2 sali de vizitat, una in stanga acestui hol, alta in dreapta. Suntem invitati in stanga si intram intr-o pestera. Realizarea acesteia in care sunt prezentate ocupatiile stra stra stra mosilor nostri este un spectaculoasa. In pestera veti intalni un Om de Neanderthal si un homo sapiens, nu va speriati de ei!
Muzeul scoate in evidenta descoperirile valoroase scoase la lumina pe teritoriul Romaniei despre viata si evolutia oamenilor din paleoliticul superior si mijlociu.
Exista dovezi ale existentei oamenilor de acum 50.000 de ani si unelte pe care acestia le foloseau. Descopririle romanesti provin din Pestera Cioarei – Borosteni, judetul Gorj si din situl arheologic Piatra Neamt – Poaina Ciresului, judetul Neamt. Intre exponatele valoroase enumar un vas de preparare a ocrului vechi de 50.000 de ani, colierul din cochilii de melci mici, vechi de 29.000 de ani, un fluier de 20.000 de ani si multe pandantive si obiecte de podoaba. Se prezinta si uneltele cu care acestea erau realizate, unelte din os sau os si lemn. Foarte ingenios cum puteau gauri melcii aceia mici cu niste oscioare mici si taioase.
Socheaza afirmatia ca in acest muzeu sunt trei sferturi din obiectele de podoaba si de arta, cu o vechime de peste 10.000 de ani, descoperite pe teritoriul tarii noastre.
Trebuie sa remarc prezentarea moderna, aerisita, luminoasa a exponatelor (exceptand pestera unde luminozitatea este evident adaptata).
Muzeul Evolutiei Omului si Tehnilogiei in Paleolitic este o descoperire de care m-am bucurat, este un loc educativ, o sursa de invatare, o destinatie potrivita pentru “saptamana altfel”.
Am mai vizitat muzee cu tematici asemanatoare in tara, asa ca am o rezerva la afirmatia “”unicul din Europa de Sud-Est””. O fi, n-o fi, poate pe un anumit segment, nu vreau sa ma pronunt, dar eu am vazut informatii din acelasi “film” la un alt muzeu cvasi-necunoscut dar de exceptie Muzeul Campiei Boianului Traian Zorzoliu Draganesti Olt (jud. OT) vezi impresii si Muzeul Vasile Parvan din Barlad (jud. VS) vezi impresii.
Cate muzee de exceptie avem, nici nu stim cu adevarat!
Numai de bine!
 
@webmaster: Rog inserare un short film cu Fred si Barney youtube. Multumesc!
Trimis de Dan&Ema in 13.03.20 20:01:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) Muzee târgoviștene, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)
@Dan&Ema: Salut. Foarte interesant acest review pe care l-am citit si votat cu placere. Trec foarte des prin Targoviste dar iti spun sincer ca nu stiam de existenta lui. Datorita articolului tau am trecut pe agenda si o vizita in acest loc la urmatorul drum prin acest oras. Vacante si calatorii frumoase iti doresc.
@micutzu:
Nici eu nu stiam de acest muzeu pana de curand. Si aflu ca putin il cunosc.
Tocmai sunt pe cale sa scriu o invitatie, sper convingatoare petru “o zi in Targoviste”. Sper sa imi reuseasca ghidul pe care il incropesc. Maine daca nu apare altceva special ar trebui sa il termin si sa lansez provocarea.
Multumesc de aprecieri! Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Un muzeu inedit, de nișă cum s-ar spune, dar interesant prin tema abordată: viața omului preistoric. E greu de adunat dovezi materiale ale condițiilor de trai și desfășurării zilnice a vieții umane în epoci îndepărtate. Muzeul de la Târgoviște reușește să aducă puțină lumină în această problemă prin artefacte arheologice originale, fotografii și reproduceri; unele obiecte expuse sunt unicate.
Am semnalat și eu în aprilie 2018 existența acestui muzeu printr-un articol pe AFA (vezi impresii) și am scris că intervenția doamnei muzeograf/supraveghetor a fost minimă.
Mulțumim pentru prezentare și fotografii!
@tata123:
Am citit articolul tau. A facut parte din faza de documentare. Aproape ca stiam sa prezint mai bine decat ghida numai amintindu-mi informatii din articolul tau.
Da, un muzeu de nisa, original.
Eu pun sub semnul intrebarii ca e unic asa cum am scris si in articol, dar nu sunt specialist pe acest subiect.
Multimesc pentru lectura si daca vrei sa punctezi si pentru vot.
Ecourile tale stii deja ca le apreciez!
Numai bine! ????
@Dan& Ema: Cred ca muzeul prin ceeace prezinta este intersant, pacat de ghidaj care conteaza mult de tot, poate ridica sau cobori valoarea unui muzeu. Si pentru ca avem un muzeu comun, muzeul BNR, si acum imi aduc aminte de frumoasele explicatii primite in acea zi, si asa tin minte multe alte muzee unde oamenii pun suflet.
Astfel de muzee inedite ne fac ziua mai frumoasa.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Am vazut din nou un reportaj TV despre muzeele targovistene si in reportaj era o doamna muzeograf care stia sa umple tolba curiozitatii cu informatii.
Pacat ca noi nu am nimerit-o de serviciu cand am fata la locul faptei.
Cum scrii si tu un muzeu creste in ochii vizitatorului cand beneficiaza de un ghidaj de calitate.
Ma bucur ca ai amintit de Muzeul BNR!
Multumesc! Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Muzeul „Vasile Blendea” - despre un artist talentat și opera lui — scris în 26.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Casa Romantei - muzeu unic in lume — scris în 11.03.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Viața omul preistoric – Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (Târgoviște) — scris în 24.04.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ