GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Episodul IV - Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”
Ca o datorie de onoare şi pentru a-mi ţine promisiunea pe care am făcut-o celor ce vor vrea să descopere Oradea, după cele 3 review-uri deja scrise, despre Muzeul Memorial Ady Endre click aici, Muzeul Memorial Aurel Lazăr click aici şi Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea click aici a sosit timpul să facem a 4 - a incursiune virtuală (voi, prietenii mei, la fel de virtuali), respectiv să vizitez personal (eu, doritor să vă ofer informaţia, de care puteţi avea nevoie), în lumea interesantă de altfel, a Muzeelor Orădene şi să poposim în Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”.
Despre clădirea muzeului:
Este situată, cum altfel, pe strada Iosif Vulcan, la numărul 36, întro casă de pe malul Crişului repede, construită în anul 1887, în cu faţada în stil neoclasic, pe un singur nivel. La intrare, este o poarta de lemn înalta, iar din gang, în dreapta se intră în muzeul situat la nivelul parterului (atenţie, tot în dreapta, la subsol este amenajată o pizzerie, să nu greşiţi intrarea). Între anii 1896-1906, în această clădire a locuit Iosif Vulcan şi şi-a avut redacţia Revista “Familia”. În 1965, cu prilejul organizării festivităţilor de aniversare a unui secol, de la apariţia Revistei Familia, este deschis în clădire Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”
Despre Iosif Vulcan:
Născut în 1841 la Holod (în Bihor) a fost un poet, scriitor şi publicist român, cu o intensă activitate, mai ales prin Revista Familia. Pentru mine, rămâne în amintire drept mentorul marelui poet Mihai Eminescu. A murit în Oradea la 1907. Mai multe click aici
Despre Revista Familia:
Revista "Familia", este în opinia multora, cea mai importantă revistă de cultură din Oradea şi una din cele mai importante din România. Este cea mai veche revistă de cultură (primul număr a apărut în 1865), la Budapesta (Pesta mai exact) şi încă apare la Oradea, sub bagheta (o fi corect bagheta? ) poetului Ioan Moldovan (la cârma revistei din 1990). Fondatorul, editorul şi proprietarul său, Iosif Vulcan, a mutat-o la Oradea în 1880. Iosif Vulcan, a publicat în Revista Familia, prima poezie a lui Mihai Eminovici (rebotezat Eminescu, chiar de Vulcan), "De-as avea", in anul 1866, dată la care poetul nepereche avea doar 16 ani.
Şi, dacă nu-i cu supărare, un pic de cultură, poezia De-aş avea:
De-aş avea şi eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare,
Ca şi florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,
Plai râzând cu iarbă verde,
Ce se leagănă, se pierde,
Undoind încetişor,
Şoptind şoapte de amor;
De-aş avea o floricică
Gingaşă şi tinerică,
Ca şi floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Şi de una purpurie,
Cântând vesel şi uşor,
Şoptind şoapte de amor;
De-aş avea o porumbiţă
Cu chip alb de copiliţă,
Copiliţă blândişoară
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ţi ţine ziuliţa
I-aş cânta doina, doiniţa,
I-aş cânta-o-ncetişor,
Şoptind şoapte de amor.
Mai multe despre Revista Familia aflaţi dacă daţi click aici
Despre muzeu:
La intrarea în muzeu, nimeni, becuri stinse, nici un vizitator. Nu mă las, deja mă ştiţi că-s insistent, găsesc în sfârşit o doamnă (în ultima cameră, cum unde? ), care după ce-şi revine din uimirea ce i-am cauzat-o, când a aflat că vreau să vizitez muzeul, îmi încasează tariful de 2 lei RON şi-mi dă biletul, din unul din exponatele de mobilier din muzeu (o să vedeţi în foto), după care-mi aprinde luminile şi mă lasă-n pace.
Sub aceste auspicii, vizitez muzeul, ce se întinde pe cinci săli. În prima sunt expuse o serie de documente din viaţa şi activitatea lui Iosif Vulcan, adică fotografii, manuscrise, exemplare din Revista Familia, de la începuturile sale, ediţii princeps ale cărţilor sale, iar în următoarele trei săli sunt reconstituie, cu mobilierul original şi cu alte obiecte de epocă, locuinţa familiei Vulcan, pentru ca în ultima sală a muzeului să fie organizată o expoziţie cu imagini din vechile tipografii orădene. Aici este expusă chiar şi o mini-tipografie de epocă (vezi foto). Mai multe click aici
Despre zonă:
Situat întro zonă centrală, relativ aproape de malul Crişului Repede, recomand să lăsaţi maşinile în prima parcare întâlnită în drum, deoarece în zona muzeului posibilităţile de parcare sunt foarte reduse. Alte obiective în apropiere sunt Teatrul de Stat, strada Republicii (partea pietonală plină de magazine, bănci, restaurante şi cafenele), Primăria, etc.
Coordonatele GPS sunt: N 47. 0561530° x E 21. 9333953°
AmFostAcolo, o să mai merg şi vi-l recomand şi vouă.
Au fost deja:
Episodul I - Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea click aici
Episodul II - MuzeulMemorialAurelLazăr click aici şi
Episodul III - Muzeul Memorial Ady Endre click aici
Urmează:
Episodul V – Muzeul Ţării Crişurilor (în prima parte a anului viitor, când se va redeschide în noul sediu).
Notă pentru webmasteri: Fără puncte standard, vă rog, c-altfel se înroşeşte funcţia Report:) Prietenii, ştiu de ce.
Trimis de creivean in 21.07.10 21:25:43
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Merci @pepsi70ro. Ca de obicei, venite de la tine, felicitările cântăresc foarte mult.
@webmaster13
Dacă se poate pune melodia lui Ştefan Petrache, pe aceste prime versuri ale lui Eminescu : De-aş avea.
După o zi nebună, nebună ( pe sait ), o melodie extraordinară.
Regret, dar pe trilulilu n-am găsit-o.
http://www.youtube.com/watch?v=OekcAYMS6jw
Mulţumesc mult. Văd că au apărut şi pozele. Deja arată altfel.
Mulţumesc @all
Dacă mi se permite un sfat. În timp ce citiţi review-ul şi vedeţi pozele, asculaţi melodia. Eu de când am descoperit-o aseară, nu mă mai satur de ea. Doamne ce versuri scria Eminescu la 16 ani şi ce voce are cântăreţul moldovean ( de dincolo ).
Un muzeu interesant ce merită a fi vizitat. Mobilierul de epocă este deosebit de expresiv şi nu-l pot compara cu cel de astăzi, care este în multe privinţe inferior celui de atunci.
Ştefan Petrache are o voce asemănătoare cu a lui Ion Aldea Teodorovici, un alt mare interpret al versurilor eminesciene.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Niște masoni — scris în 23.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2010 Muzeul Memorial Ady Endre — scris în 11.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Episodul II - Muzeul Memorial Aurel Lazăr — scris în 10.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea — scris în 08.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ