GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Episodul III - Muzeul Memorial Ady Endre
„Oradea şi „Nagyvaradi Napló” (Jurnalul Orădean) au constituit zenitul vieţii şi energiilor mele”
Citatul de mai sus, este dintrun articol, al lui Ady Endre şi reprezintă cel mai bine, legătura poetului cu Oradea.
Drept să vă spun, înainte de a vizita Muzeul Memorial Ady Endre (secţie a Muzeului Ţării Crişurilor), nu ştiam foarte multe despre Ady Endre. Ştiam doar că a fost un poet foarte îndrăgit de limba maghiară şi vedeam mai mereu, în faţa muzeului, mari grupuri de cetăţeni maghiari care-l vizitau.
Sub aceste auspicii, am decis să-l vizitez şi să vă împărtăşesc impresiile cu care am rămas.
Clădirea ce adăposteşte muzeul este situată ultracentral, în Parcul Traian, nr. 1, străjuită fiind de Penitenciarul Oradea şi de Prefectura Bihor pe o parte şi de Palatul de Justiţie de cealaltă parte.
Zona este foarte aglomerată, aşa că este de preferat să vă lăsaţi maşinile mai departe, altfel riscaţi să nu vă aveţi unde parca.
Odată ajuns în Muzeu, salut frumos în limba română şi simt că muzeografa este foarte mirată, de aceea, am ţinut să-i precizez că, trec des prin faţa muzeului şi că am ţinut de mult să-l vizitez (parţial adevărat, adică trec foarte des prin faţa sa şi am dorit să-l văd, dar am avut tot timpul o reţinere, dată de faptul că, nu cunosc limba şi cultura maghiară).
Plătesc frumos biletul (2 lei RON), mi se permite să fac fotografii şi-mi scot carneţelul. Prima impresie, ca de altfel şi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, a fost aceea de curăţenie, spaţiu bine întreţinut, spre deosebire de Muzeul Militar, rămas departe în istorie.
Muzeul se întinde la etajul înalt al clădirii având o sală de expunere şi două încăperi laterale, în cea din stânga, fiind reprodusă atmosfera redacţiei ziarului ” Nagyvaradi Naplo ” (Jurnalul Orădean) la care Ady Endre a lucrat/scris, iar în cea din dreapta este refăcută atmosfera cafenelelor orădene din acele timpuri.
Mi se indică faptul că, pe panourile de pe perete, voi găsi şi în limba română toate datele despre muzeu şi despre Ady Endre, după care sunt lăsat singur.
Citesc foarte multe lucruri interesante, din care, o să vă expun doar cele ce-l leagă pe Ady Endre de Oradea, în condiţiile în care, nu este născut la Oradea (s-a născut în 22 noiembrie 1877, în satul Mecenţiu, jud. Satu Mare, azi loc. Ady Endre) şi nici nu a murit aici (a murit în 27 ianuarie 1919, la Budapesta), adică legăturile sale cu Oradea sunt de natură publicistică (a scris în ”Nagyvaradi Naplo”), sentimentală (s-a îndrăgostit de cea ce urma să-i fie muza LEDA, în fapt amanta sa pentru o perioadă de 9 ani, Diosy Adél (LEDA) BRÜLL) şi culturală (a activat în societatea literală ” A Holnap ” – Mâine).
După ce am înţeles legăturile lui Ady Endre cu Oradea, am citit şi legătura sa cu localul în care este deschis muzeul.
Se pare că, în această clădire, în acele vremuri, funcţiona Cafeneaua Muller, iar pe terasă, vara Ady Endre îşi scria articolele şi poeziile ce l-au făcut celebre, astfel că, Ady Endre pare să fi fost un client fidel al acestei locaţii, atât cât a locuit în Oradea.
Muzeul s-a inaugurat în 26.11.1955 şi conţine lucrări princeps ale poetului, manuscrise, traduceri ale poeziilor sale în mai multe limbi, inclusiv în română, piese de mobilier originale.
Am doar două regrete:
Şi în timpul vizitei în acest muzeu am fost singur (nu era nici un alt vizitator), iar pe statuia reprezentându-l pe Ady Endre, din muzeu, era postată o cunună cu steagul Ungariei (vezi foto 20), fără ca steagul României, să poată fi văzut în vreun loc din muzeu. Păcat.
Mai mute despre Ady Endre găsiţi aici: click aici; despre iubirile lui Ady Endre aici click aici iar o transcriere fidelă a tot ce se găseşte în muzeu găsiţi aici click aici
AmFostAcolo, o să mai merg şi vi-l recomand şi vouă.
Coordonatele GPS sunt: N 47. 05793° x E 21. 93509°
P. S. :
A fost deja:
Episodul I - Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea -- click aici
Episodul II - Muzeul Memorial Aurel Lazăr - click aici
Urmează:
Episodul IV - Muzeul Memorial Iosif Vulcan şi
Episodul V – Muzeul Ţării Crişurilor (în prima parte a anului viitor, când se va redeschide în noul sediu).
Trimis de creivean in 11.07.10 22:16:54
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant review-ul! Chiar avem multe de aflat si de invatat de pe acest site.
@daria40
Ştiu că ai spus-o aşa, retoric. În fapt, chiar avem multe de învăţat, pe AmFostAcolo.
Trebuie sa recunosc ca eu am fost inauntru doar la subsol - la Chanson.
Inauntru, in muzeu nu am fost inca, dar nu e timpul pierdut.
Cred ca cafeneaua Muller era o cafenea literara unde se intalneau scriitorii si poetii urbei... si maghiarii au avut poeti si scriitori de renume, caci arta nu are culoare politica sa conotatie etnica...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Niște masoni — scris în 23.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2010 Episodul IV - Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” — scris în 21.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Episodul II - Muzeul Memorial Aurel Lazăr — scris în 10.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea — scris în 08.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ