ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul I. L. Caragiale din Ploiești

TIPĂREȘTE

August sau Gustar, este luna în care toate fructele au pârguit și pot fi gustate. Este luna dezastrului interior dat mie, este luna în care am făcut 2 ani pe AFA, luna Perseidelor și a temperaturilor ce sparg termometrele. Cu alte cuvinte, Căldură mare, mon cher!, cum bine a zis nenea Iancu.

Ar fi bine să mergeți să îl vizitați acum, spunea presa poieșteană prin 2015, despre Muzeul I. L. Caragiale din Ploiești, retrocedat ultimei moștenitoare a casei Dobrescu, în incinta căreia funcționează muzeul, încă din anul 1962. Hotărârea judecătorească dădea dreptul muzeului să folosească locația încă 10 ani, din care aproape jumătate deja au trecut.

M-am grăbit să-l văd încă odată, că mult mai e frumoasă casa ce-l adăpostește! Aflată pe str. Kutuzov, o stradă înfundată în plin centru al orașului, ridicată în jur de 1800 în stilul tipic caselor de târgoveți, casa a fost proprietatea familiei Gh. Dobrescu, avocat și politician, primar al Ploieștiului pentru o scurtă perioadă de timp.

Casa are o fațadă elegant decorată cu elemente în relief, arcade și stâlpi sculptați, un mare cerdac și flori cât cuprinde. Tocmai datorită valorii sale arhitectonice a fost aleasă pentru titanul literaturii române, cu care Ploieștiul se mândrește. Casa Memorială I. L. Caragiale se află în localitatea I. L. Caragiale din județul Dâmbovița, dar nici aceasta nu este originală, doar stilul rustic o caracterizează și mobilierul de epocă. Nu am văzut-o, dar știu că aparține de Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.

În una din zilele anului trecut, am intrat în curtea muzeului din Ploiești, curte plină de copii aflați la un cerc de pictură, am urcat scările și am admirat cerdacul și ornamentele aflate deasupra ușii de intrare.

Colecția muzeală reorganizată în 2002-Anul Caragiale, prezintă în holul de intrare printre frumoase acuarele, un portret al Ecaterinei Caragiale, fiica scriitorului, operă a pictoriței Rodica Maniu, apropiată familiei.

Celelalte încăperi expun documente și fotografii referitoare la familie și la perioada de studii în Ploiești, la debutul său de gazetar, dar și revistele pe care le-a condus. În altă încăpere, ”Camera de lucru”, am admirat un frumos mobilier de epocă, oglinzi, rame din argint pentru fotografii, un superb covor oriental deasupra unei canapele din lemn de nuc, piese ce au aparținut scriitorului.

În altă cameră sunt expuse opere și creații, precum O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului, Conu Leonida față cu reacțiunea, sau Năpasta. Sunt expuse edițiile princeps cu autograful autorului, a volumelor de Teatru sau Momente, traduceri în diverse limbi, afișe, fotografii ale prietenilor scriitori, colaboratori și oameni de cultură.

În toate încăperile am admirat sobele, ornamentele, stucaturile, lemnăria casei, grinzile, covoarele.

În curte se află un bust al scriitorului lucrat de sculptorița ploieșteană Letiția Ignat în 1934, bust amplasat inițial pe bulevard, în zona Liceului Petru și Pavel, actualul CN Mihai Viteazu. La bombardamentul din august 1944 o schijă a sfârtecat pălăria maestrului, bustul a fost găsit apoi prin dărâmăturile Liceului. Considerată a fi reprezentantă a clasei decadente, opera sculptoriței a dispărut în perioada comunistă, acum aflându-se în curtea muzeului.

Nenea Iancu, mai prezent ca oricând în peisajul orașului Ploiești și în viața noastră de zi cu zi, a avut amabilitatea de a-mi acorda o ”ședință foto” în parcul central al orașului. Statuia sa, împreună cu mam'mare, mămița și tanti Mița, fac deliciul aparatelor foto.

Veniți la Ploiești pentru a mai admira încă, superba casă de secol al XIX-lea și a vă imortaliza cu nenea Iancu. Am o rugăminte. Nu priviți în jur, căci orașul este curat mudar, mult prea curat murdar!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 12.08.19 21:16:54
Validat / Publicat: 13.08.19 08:19:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Diverse localități

VIZUALIZĂRI: 399 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Concitadinul nostru, nenea Iancu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.08.19 08:18:40]
»

Mutat în rubrica "[Alte] Muzee în Ploiești, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema
[13.08.19 08:46:12]
»

@mihaelavoicu:

Prin lecturarea acestui articol am facut in aceasta dimineata inainte de a ma apuca de munca o vizita virtuala acestei case de care spre rusinea mea nu stiam.

Am perceput-o ca o invitatie de a vizita casa si la locul faptei pentru impresii directe, putina culturalizare, dar si poze memorabile precum cea din P17.

Multumesc de sugestie!

Felicitari pentru articol si pentru articolele publicate in cei 2 ani de activitate AFA.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.08.19 09:02:02]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru aprecieri! Muzeul va fi mutat în cine știe ce locație, poate chiar dus la cel memorial din localitatea I. L. Caragiale (nu m-aș mira), dar casa trebuie văzută atât timp cât se mai poate. Este superbă. Se află în spatele fostului Cinemascop. Intrarea se face prin spatele casei, frumoasa fațadă nu este văzută decât de vecinii din jur.

Oricum, bine că nu au demolat-o! Mulțumesc pentru apreciere și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[14.08.19 08:57:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[14.08.19 15:57:20]
»

@webmaster: Merci, mon cher!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Ploiești:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059087038040161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1