ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

« Noaptea muzeelor » sau « Lumini in noapte »...

TIPĂREȘTE

Motto:

"Cine nu are rani, nu se ocupa cu arta"...

La un asemenea eveniment care se desfasoara nu numai in unele muzee din Bucuresti, dar si in alte muzee din tara mai fusesem in urma cu doi ani cand vizitasem Muzeul Grigore Antipa (impresionati de colectiile zoologice, de minerale si roci, dar si de cele paleontologice si etnografice), Muzeul Militar National (unde am vazut istoria militară a Romaniei, armamente albe si de foc, echipament militar si decoratii) si Muzeul de Istorie a Romaniei (care ne-a invitat la un remember prin cultura materială şi spirituală a geto-dacilor).

Trebuie sa recunosc ca in aceasta noapte muzeele din Bucuresti participante la eveniment sunt pur si simplu asaltate de multimea de vizitatorii si nu cred ca numai datorita faptului ca intrarea in muzee este gratuita, cat si ca poti participa la eveniment alaturi de prieteni si familie, fiind o « ocazie » de a iesi din casa si a mai smulge noptii cateva ore de animatie nocturna.

Singura parte negativa in desfasurarea acestui eveniment o reprezinta cozile interminabile din fata intrarilor la muzee odata cu lasarea serii, dar, in acelasi timp, cred ca acest lucru este si partea « telenovelista », ca atunci cand te asezai la coada la branza pe vremea « odiosului » si schimbai comentarii si, slava Domnului, ca in acest an, in afara de frumusetile expuse in muzee despre care puteam vorbi, mai sunt subiecte multe care ne dor...

Primul muzeu pe care am decis sa il vizitam, tinand cont ca si-a deschis portile de dimineata, din motive de securitate a patrimoniului (probabil, intunericul facand dificila pazirea acestuia), a fost Muzeul National al Satului, fondat in 1936 si care expune diferite constructii taranesti autentice transferate aici, de la locuinte si pana la biserici, infatisand, asa cum scrie si pe panoul de la intrare, trei secole de civilizatie rurala.

Am intalnit aici o gospodarie din Curteni, jud. Vaslui, specifica satelor de razesi, cu adaposturi sapate in pamant pentru pastrarea butoaielor cu vin, alta din Oloinita - Valea Mica, jud. Alba, alta din satul Ostrov, jud. Constanta, sau din Nereju Mic, jud. Vrancea. Localitatea de unde provine cea din urma, a facut parte din grupul de sate care a trait in devalmasie, pastrandu-si autonomia ca o republica adevarata pana spre secolul al XIX-lea, avand chiar hotare.

Foarte multe dintre gospodarii sunt foarte joase, adevarate bordeie, iar intrarea se face coborand « in pamant », fapt care m-a facut sa ma intreb cum se descurcau taranii pe timp de ploaie. Oare acest tip de case nu erau inundate? Mai ales cand privesc portile de lemn, ma intreb cum razbeau in lupta cu fortele naturii.

M-am intrebat, de asemenea, unde isi tineau in acelasi timp toate cele trebuincioase, tinand cont ca absolut toate locuintele in care am intrat erau mobilate foarte sumar, cu paturi, mese si scaune si nimic altceva!!! Poate in cuferele de diferite marimi care zaceau cuminti in unele incaperi si care imi aminteau de povestile din copilarie cand zestrea miresei era tinuta in astfel de lazi...

Evident, ca toti peretii erau decorati cu pernute decorative, goblenuri si cu covorase taranesti tesute la razboi (si putem vedea multe razboaie de tesut in gospodariile muzeului), ca si podeaua peste care se asterneau astfel de « presuri ».

Una dintre bisericile care mi-a placut, a fost Biserica din Timiseni, jud. Gorj, care poarta hramul Sf. Nicolae si se numara printre putinele biserici de lemn din tara care au pictura exterioara.

Toata aceasta atmosfera te relaxeaza, te destinde, iti creaza impresia ca ai plecat in vacanta, intr-un sat departe de lumea « civilizata », in cautare de inedit si frumos.

Coincidenta sau nu, « dimineata muzeelor » a facut sa participam in acelasi timp si la Targul Olarilor, despre care am preferat un review separat aici: Targul Olarilor

Cu bucurie ca ploaia anuntata ne-a ocolit, am plecat spre casa pentru a purcede mai apoi, in plina ploaie de data asta, la un al doilea popas muzeistic trecut pe lista noastra din acest an: Muzeul Taranului Roman.

Am ales acest muzeu datorita programului interesant anuntat, respectiv « Oameni şi locuri – MEXIC - Tradiţii şi obiceiuri » si «Pictura ţărănească din China».

Dupa un periplu prin doua sali ale muzeului (Acvariu si Foaier), initial acesta primindu-ne cu poarta inchisa si fara nici-un fel de anunt ca intrarea se face prin curte, trecand printr-o expozitie de fotografii cu cladiri daramate si copaci tintuiti cu cuie, intrebandu-ne ce legatura are asta cu Mexic si China, dar afland ulterior ca era vorba despre « un parcurs initiatic prin spaţiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de cireşi recuperaţi de Şerban Sturdza şi revizitalizaţi de artistul Virgil Scripcariu, prin bogaţia stilistică a unui oraş surprinzător, emoţionant şi ignorat de locuitorii săi» (sursa aici:Noaptea Muzeelor, am ajuns in sfarsit la expozitiile dupa care jinduiam.

Ca o paranteza insa si ca o explicatie a copacilor vazuti, fetita mea cea mare mi-a spus ca fusese la o expozitie la Palatul Parlamentului unde mai vazuse astfel de copaci si ca povestea lor ar fi ca inainte oamenilor nu le-ar fi pasat de ei si atunci un sculptor a luat trunchiurile ramase si le-a imbracat in bucati de metal batut apoi in cuie ca sa ii protejeze pentru a face mai tarziu sculpturi grandioase.

In ceea ce priveste expozita « Pictura taraneasca din China” nu m-a surprins in mod deosebit. Tematica exponatelor a fost una sateasca, descoperind privirii imagini ale satelor chinezesti si activitatea obisnuita a acestora (pescuit – tema des intalnita, cresterea animalelor, tesut, spalatul rufelor, dans, dragoste, logodna, avand titluri sugestive: « Navod incarcat cu pesti », « Pesti, urare pentru un an bogat », « Lumea din adancuri », « Caminul meu », « Un cantec de bucurie »).

Spun ca nu m-a surprins, deoarece pictura mi s-a parut stangaci executata pe alocuri, insa multicolora, aducandu-mi aminte de desenele unor copii, eu asteptandu-ma sa vad picturi «adevarate»…

Exact asa cum se exprima si copiii, picturile expuse reflecta sentimente pozitive si mult optimism, « vorbind » despre recolte si redand viata simpla a satului (si totusi complicata) in deplina armonie cu mediul natural.

Trecand insa la « Oameni şi locuri – MEXIC - Tradiţii şi obiceiuri », am pasit la un alt nivel, acompaniati in surdina de o muzica mexicana adevarata!

De la fotografii si masti, pantaloni din piele, pinteni, cutite de vanatoare, macete si traiste, pana la palariile traditionale si costumele de carnaval, dar si rochiile « huipil » din bumbac brodat (purtate de indigenele Maya si de alte femei din centrul pana in sudul Mexicului) am fost introdusi intr-o atmosfera autentica mexicana, de parca am fi fost in inima acestei tari!

Mai erau expuse urne funerare maya, covoare, cufere si ladite de zestre, obiecte diverse, inclusiv din paie (un pom, o colivie, un carusel, o oglinda, scaune in miniatura, fete de masa, siraguri de cosulete), un crucifix din paie (Isus rastignit pe Cruce «confectionat» din paie! ), picturi pe scoarta de copac amate, vase decorative, unele ornate cu margele, doua codice (Borgia si Zouche Natta), bijuterii, traistute din margele, papusi, fructe decorative, brauri si animale, si multe altele.

Aceasta expozitie m-a surprins prin amestecul de culori vii si prin veselie.

Ultima oprire pe lista noastra a fost Muzeul National de Arta a Romaniei, care si-a intitulat evenimentul « Lumini in noapte », incercand ca in acest an sa instituie un dialog intre artele plastice si domeniul artistic, prin invitatia pe care a facut-o teatrului « Masca » de a juca un spectacol absolut inedit in curtea muzeului printre statuile acestuia, actorii teatrului fiind, de fapt, niste veritabile statui aduse la viata intr-o atmosfera fascinanta plina de muzica si lumina.

Am vizitat aici Galeria de Arta Europeana din aripa Kretzulescu, unde am putut sa admir tablouri ale scolii spaniole, franceze, germane, flamande, neerlandeze si olandeze, unele tablouri facand parte din colectia Regelui Carol I ("Flori intr-o grota", ulei pe panza, de Abraham Mignon, « Extazul Sf. Magdalena", de Jose Claudio Antolinez).

Aflu acum ca Palatul-muzeu care gazduieste aceasta expozitie a fost avariat in proportie de 80% la revolutia din Decembrie 1989, multe dintre lucrari de arta fiind degradate sau distruse.

Noi ne-am « clatit » ochii cu argintaria germana din secolele XVII-XVIII, tapiserii flamande, diferite portrete si sculpturi ale Ecaterina a II-a a Rusiei, « Cele trei gratii » ale lui Hans Von Aachen; portretul Imparatului Iosif al II-lea al Austriei; « Imaculata Conceptie » de Antonio Pereda (m-au fascinat capetele de ingeri de la picioarele Imaculatei...) ; tablourile lui El Greco (« Martiriul Sf. Mauriciu si a celor o mie de tebani » care ne arata niste personaje distorsionate, chinuite parca; « Adoratia pastorilor » in care culorile inconfundabile de albastru, galben, verde si grena ale pictorului explodeaza) ; « Sala din palatul Hradcany a lui Aegidius cel Tanar (fiecare personaj este atent studiat, transpunandu-te in atmosfera vremii) ; « Adoratia Magilor », un ulei pe lemn a lui Pieter Aertsen; picturile lui Rubens (« Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea », « Portretul Giovanei Spinola », ale lui Rembrandt (« Portret de femeie»), dar si cu o pendula astronomica din bronz extraordinara.

Din pacate nu am putut face fotografii, taxa de poze mi s-a parut cam mare (50 ron). Oricum supraveghetoarele strigau mai tot timpul la toti vizitatorii sa nu se apropie prea mult de exponate, desi nu le atingea nimeni si foarte multe dintre ele trebuiau privite indeaproape pentru a vedea toate detaliile.

Galeria de Artă Veche Românească si Galeria de Artă Românească Modernă, care ofera peste 1600 de piese expuse, printre care lucrari ale lui Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Brâncuşi, Corneliu Baba sau Ion Ţuculescu ramane sa le vizitam intr-o zi obisnuita, picioarele noastre obosite dupa atata colindat si vizitat clacand pana si in fata artei!

Am mai fi vrut sa ajungem si la Muzeul Aviatiei, dar poate numai daca trimitea un avion dupa noi...

Cu spectacolul oferit de „Masca” in suflet, am plecat mai bogati si mai fericiti de o zi petrecuta cu folos.

Ajunsi acasa, am aflat ca in tara noastra peste treizeci de muzee au luat parte la acest eveniment, iar in Europa peste 2300!

In Bucuresti, pe langa muzeele vizitate de noi, si-au mai deschis portile: Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie (am fi vrut sa ajungem si la acesta, fiind vizavi de Muzeul Taranului Roman, dar nu doream sa pierdem spectacolul oferit de teatrul Masca) ; Muzeul Naţional „George Enescu"; Muzeul Naţional de Istorie a României; Muzeul Naţional al Literaturii Române; Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I"; Muzeul Municipiului Bucuresti; Muzeul Aviaţiei si Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

In afara de vizitarea galeriilor propriu-zise din muzee, acestea si-au asteptat vizitatorii si cu spectacole de teatru si muzica, concerte si vizionari de filme, coregrafie si folclor, dar si cu parada de vehicule istorice.

Chiar daca multi dintre cei care au fost in anii trecuti s-au plans de cozi si inghesuiala, punandu-i pe fuga pe cei care nu au fost, eu cred ca merita sa luam parte la un eveniment de o asemenea amploare, iar daca ne informam dinainte cu privire la orele de deschidere, pentru ca unele muzee isi incep « noaptea » chiar de dimineata, altele dupa-amiaza, putem nu numai sa evitam aglomeratia (cum am reusit noi in acest an), dar sa includem in periplul nostru muzeistic diurno-nocturn cat mai multe dintre acestea!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 17.05.10 09:12:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2657 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Noaptea muzeelor" - Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", Gospodaria din Curteni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[17.05.10 09:53:06]
»

N-ai avut stare in weekend!

magdalenaAUTOR REVIEW
[17.05.10 10:04:00]
»

Hi, hi, n-am avut! Stai sa vezi pozele!

Webm, ia PMA standard!!

cosminp
[17.05.10 12:13:12]
»

@magdalena, BRAVO! asteptam cu nerabdare un review pe aceasta tema si iata-l.

un mare vot de la mine.

mariana.olaru
[17.05.10 16:13:41]
»

Vad ca ai facut un adevarat tur de forta prin muzeele bucurestene si cum era firesc, tot nu le-ai vazut pe toate. Poate daca s-ar organiza si la Bucuresti, precum in marile capitale europene, inclusiv Budapesta, "zilele muzeelor deschise", adica cel putin 3 zile consecutive pentru vizitarea libera a acestor asezaminte de cultura, n-ar mai fi nici coada la intrari, nici asa mare inghesuiala in incinte si ai putea sa le vezi pe toate, macar o data la cativa ani. Cand am fost ultima data la Viena, anul trecut in octombrie, nu stiam nimic despre aceasta oportunitate asa ca am ratat la mustata vizitarea marilor muzee vieneze. Mi-a parut tare rau, mai ales ca acolo se organizeza foarte bine treaba pentru a face posibila vizitarea tuturor muzeelor mari: se publica un ghid care se distribuie gratuit, continand recomandari de circuite, se deschid special pentru aceasta manifestare cateva linii de autobuze pentru circuitele de vizitare, se pun la dispozitia vizitatorilor carduri de transport pe aceste circuite si inca multe altele... In ce ne priveste, cum bine comenta cineva pe acest site, vise taica, vise!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pepsi70ro
[17.05.10 16:43:39]
»

Chiar meriti un superbonus pentru acest review, imi face placere sa ti-l ofer eu pentru modul in care ai descris "Noaptea muzeelor". Felicitari!

biancuta
[17.05.10 16:47:43]
»

Magdalena, felicitari! Chiar ai avut un week-end incarcat! Un vot si din partea mea!

magdalenaAUTOR REVIEW
[17.05.10 19:03:40]
»

Multumesc tuturor! Asa e cand ai copii pe care trebuie sa ii plimbi mereu si mereu in alta parte sa nu se plictiseasca....

georgiana
[17.05.10 20:17:55]
»

Mi-a placut si modul cum ai descris evenimentul,dar indeosebi fotografiile!Bine ca la voi a fost vreme bunicica,la noi de 3 zile tot ploua si este foarte frig,nu-ti vine sa iesi din casa!

Te rasplatesc cu 400 de PMA,pe care ii meriti cu prisosinta!

magdalenaAUTOR REVIEW
[17.05.10 21:14:08]
»

Multumesc si ma bucur ca ai reusit sa parcurgi atatea fotografii....

magdalenaAUTOR REVIEW
[04.06.10 18:09:44]
»

Pt. un webm, am mai zis si pe la alte review-uri cu muzee, aici nu trebuie luate PMA standard? Eu nu stau sa fac socoteala cu punctele astea, ma doare capul, pe cuvant, am retinut doar cand mi s-a spus ca nu se mai dau puncte pentru "La pas prin Bucuresti" pentru ca am mai multe postari si ulterior am mai postat, dar aici vad ca nu s-au luat PMA standard, asa ca raportez si eu acest lucru, sa verificati.

Nu am folosit functia report ca nu e activata la ecourile mele..., iar la review se refera numai la limbaj sau continut neadecvat asa ca postez un alt ecou.

Nu mai stiu, unde vad situatia postarilor mele pe categorii?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmasterXY*
[04.06.10 18:19:59]
»

OK, rezolvat. Şi poţi folosi [REPORT] chiar dacă nu-i vorba de limbaj...

Edit ulterior: momentan NU se pot ordona postările din usercard după alt criteriu (obiectiv, de ex.) faţă de cel implicit (data postării). Poate la un viitor upgrade.

magdalenaAUTOR REVIEW
[04.06.10 18:38:20]
»

Nu e vorba de ordonare, mi-a dat un webmaster un link unde puteam vedea postarile sub forma de lista, dar nu mai stiu cum...

Admin
[05.06.10 20:17:05]
»

magdalena - o asemenea situatie, ordonata dupa obiective, este momentan disponibila doar in ce priveste seturile de poze (vezi paginile de acest tip, pe coloana din dreapta, jos).

In alta ordine de idei, punctele stadard in aceste cazuri se acorda conform regulii 'maxim 3 impresii punctabile per obiectiv vacanta', asimiland in acest caz Bucurestiul cu un obiectiv de vacanta. Este un pic fortata aceasta similare, stiu, dar e o regula care incearca sa introduca o oarecare echitate (cat de cat) pentru non-bucuresteni -- avand in vedere bogatia de obiective interesante din Bucuresti, daca nu am limita seturile de impresii punctabile la 3 ar insemna practic ca locuitorii din alte localitati mai mici (sau in orice caz mai sarace in obiective turistice) sa nu aiba nicio sansa in ce priveste concursul.

--

mutat review-ul la rubrica nou-creata 'Noaptea Muzeelor'.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cosminp, georgiana, magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09251880645752 sec
    ecranul dvs: 1 x 1