GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstiri din jud. Iaşi de care nu auzisem: Vlădiceni şi Hadâmbu
Excursia de patru zile pe plaiurile moldovene se apropia de sfârşit. Am părăsit Iaşiul cu o strangere de inimă că de fapt nu l-am văzut şi mi-am promis că dacă astrele îmi vor fi favorabile să revin la vară şi împreună cu o nepoată să ne cazăm 2-3 nopţi la Hotel Moldova. Excursia a fost foarte reuşită. Cu toată impresia mea că îmi cunosc ţara am văzut pentru prima oară printre altele, câteva mănăstiri pe care nu le cunoşteam dar merită a fi vizitate: Sumuleu Ciuc, Petru Vodă, Pătrăuţi, Boromir şi alte obiective pe care deasemeni nu le stiam: comuna în care se află casa în care s-a născut şi muzeul Ciprian Porumbescu, Humuleştiul lui Creangă, muzeul obiceiurilor populare din Gura Humorului, am revăzut palatul perfect refăcut a lui Al. I. Cuza de la Ruginoasa. În a patra zi a excursiei şi ultima, am vizitat două mănăstiri de care nici nu auzisem şi pe AFA s-a scris destul de puţin despre ele: mănăstirea Vlădiceni (două reviewuri) şi mănăstirea Hadâmbu (patru reviewuri vechi) din judeţul Iasi.
Mănăstirea Vlădiceni
Se află la marginea Iaşiului, la 6 km de centru, (47.1367 N - 27.6398 E) în satul Vlădiceni pe locul numit în cronici „Poiana Vlădicăi” . Tradiţia spune că în 1415, Alexandru cel Bun şi vlădica Iosif Muşat (mitropolitul Moldovei), ) au întâmpinat în acea poiană alaiul care ducea moaştele mucenicului Sf. Ioan cel Nou (numit pe atunci Ioan din Trapezunt) de la Cetatea Albă la Suceava, capitala Moldovei. În acel loc s-a construit un schit care a fost distrus de trecerea vremii. Abia după 1900 a fost ridicată acolo o biserică a unui schit nou din care însă nu a rămas nicio urmă din cauza exploziei unui depozit de muniţii din apropiere. Au fost secerat toţi călugării care vieţuiau în schit.
Călugări veniţi de la muntele Athos au refăcut biserica dar si aceasta a fost distrusă de cutremurul din 1940. Ca un făcut, refacerea ei din 1957 nu i-a redat funcţia de biserică mănăstirească pentru că regimul comunist a transformat-o în 1959 în anexă a gospodăriei agricole de stat folosind-o ca depozit de materiale.
Abia după 1990, la iniţiativa mitropolitului Daniel al Moldovei (actualul patriarh al BOR) şi sub îngrijirea episcopului Iaşiului Calinic, a fost refăcută mănăstirea Vlădiceni al cărui loc a fost sfinţit în 1995 iar biserica în 1999. Manastirea Vlădiceni este o obste de nouă vieţuitori, stareţ fiind arhimandritul Arsenie Butnaru.
-Manastirea este înconjurată de un zid gros de piatră şi are la intrare un turn-clopotniţă cu etaj.
-Paraclisul cu hramul SF. Prooroc Ilie Testviteanul a fost construit în 1996 şi până la sfinţirea bisericii noi şi uneori şi în prezent se ţin aici slujbele. Paraclisul are formă de navă și este compartimentat în altar și naos. Catapeteasma de lemn de brad este pictată.
-Biserica cea mare cu hramul „"Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan" sfinţită în 1999 este o clădire de cărămidă pe stâlpi de beton. Ca dimensiuni are lungimea de 25m, lăţime 7 m. Biserica, construită în stilul bisericilor moldovenești din secolul al XV-lea este asemănătoare cu cea a mănăstirii Putna. Are pridvor deschis, pronaos, naos si altar şi a fost pictată în tehnica frescă în 2004.
· În pridvorul deschis sunt pictați sfinții români canonizați de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.
· Pronaosul spaţios în care se intră din pridvor printr-o uşă de lemn sculptat este luminat de patru ferestre înalte. Deasupra pronaosului se înalță două turle deschise, octogonale, deasemeni cu ferestre.
· Naosul cu absidele largi și adânci este luminat de două ferestre şi are două abside care lărgesc lăţimea bisericii la 11m. Deasupra naosului este o turlă pătrată cu două etaje octogonale, luminate de patru ferestre. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat
În biserică se găseste racla argintată cu particele din moaştele Sf. Ioan Evanghelistul, ale Sf. Mina, o evanghelie din 1821 emailată. Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul a fost pictată la schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos.
Mănăstirea Vlădiceni a avut parte după sfinţirea ei de două scandaluri.
-În primul este implicat părintele Calistrat Chifan venit la această mănăstire în 2009 după ce i s-a ridicat o pedeapsă de şase ani dată de BOR dar a recidivat în ultimii ani din cauza limbajului şi firii violente. Totuşi la predicile sale, datorită harului oratoriei şi discursul religios pe înţelesul tuturor veneau să-l asculte sute de credincioşi. Deşi interzis să mai predice în biserică fiind pus sub canon, pe youtube sunt postări recente ale lui pline de miez şi credinţă.
-În alt scandal este implicat omul de afaceri Constantin Comănescu care a finanţat cu materiale şi bani construirea bisericii. Cu acordul stareţului Meletie Cucoară, el a fost pictat împreună cu familia în tabloul votiv din pronaos, loc rezervat domnitorilor sau preoţilor de rang înalt. După izbucnirea scandalului privind această împietate, pictura a fost ştearsă iar omul de afaceri s-a disculpat spunând că nu a ştiut. În locul tabloului votiv au fost pictați Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Mănăstirea Hadâmbu
Se află la cca 30 km sud de Iasi pe DJ248 (46.965956,27.423533) în comuna Mironeasa. Spre deosebire de alte mănăstiri nu a fost construită de vreun domnitor, ci de un boier grec bogat Iani Hadâmbul în 1659, la îndemnul voievodului Gheorghe Ghika. Locul fusese dăruit de domnitor special pentru a fi ridicată o biserică. Aşa cum reiese dintr-o veche pisanie în acel loc fusese un schit vechi pe zidurile rămase încă în picioare ridicându-se noul locaş.
Ansamblul mănăstiresc cuprinde trei obiective, din sec XVII: biserica, cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", turnul- clopotniţă de intrare şi zidul de incintă, toate trei sunt fortificate şi construite din piatră de râu. În acele vremuri erau foarte dese incursiunile de pradă ale turcilor şi tătarilor (în anii 1661 și 1671. A fost reparată abia în 1780.
De la început mănăstirea a fost închinată Patriarhiei Ierusalimului şi slujită de călugări greci până la secularizarea averilor mănăstirești (1863) făcută de Al. I. Cuza. După plecarea călugărilor greci, mănăstirea a fost părăsită timp de 75 de ani. Abia în 1937, după ce o seamă de istorici printre care şi N. Iorga au semnalat gradul ei de degradare s-a reluat viaţa monahală. Primii călugări români veniţi împreună cu Ieromonahul Mazilu au reparat şi înfrumuseţat tot ce era stricat. Din păcate în urma Decretului 410/ 1959 şi această mănăstire a fost desfiinţată iar călugării alungaţi sau realocaţi.
Manastirea Hadâmbu a fost redeschisă în 1990, stareţ fiind numit protosinghelul Nicodim Gheorghiță. Mănăstirea şi-a mărit suprafaţa, a cumpărat câteva hectare de pământ agricol, s-a construit o a doua biserică cu hramul ˝Acoperământul Maicii Domnului˝, stăreţie, aghiazmatar, fermă, chilii, i- au fost repictate ambele biserici şi s-a asfaltat drumul de acces. Toate acestea au fost realizate cu cheltuiala exclusivă a credincioșilor prin donații și sponsorizări. Din păcate în 2003 a izbucnit un incendiu care a mistuit 28 chilii şi în care a murit un tânăr de 17 ani care dorea să devină monah.
În prezent în mănăstire vieţuiesc 10 călugări.
A urmat refacerea chiliilor şi consolidarea bisericii vechi şi a turnului clopotniţă.
-Biserica veche. Afost sfinţită iniţial în 1990. A urmat incendiul din 2003 în care a murit un tânăr de 17 ani. La împlinirea a 350 de ani de la prima atestare documentară a bisericii vechi, în prezenţa unor înalţi prelaţi, în octombrie 2009 a fost resfinţit lăcaşul de cult cu hramul ˝Naşterea Maicii Domnului. Biserica veche este reprezentativă pentru arhitectura moldovenească din secolul al XVII-lea. Este de dimensiuni reduse, construită din piatră şi are pe pereţii exteriori chenare gotice.
-Zidul de incintă are un plan dreptunghiular, fiind prevăzut la colțuri cu turnuri circulare. În el se găseşte turnul- clopotniţă de intrare care are un etaj. Zidul împrejmuitor avut un rol defensiv în faţa deselor atacuri ale prădătorilor tătari şi turci.
-Biserica nouă construită după 1990 este un lăcaş înalt şi zvelt pardosit cu marmoră de Ruşchiţa. Este de mari dimensiuni şi plasată în vârful Dealului Mare putând fi astfel văzută de la depărtare. Are hramul ˝Acoperământul Maicii Domnului˝. A fost realizată păstrându-se stilul ştefanian al bisericilor din Moldova. Pictura bisericii executată în manieră fresco, a fost inceputa de maestrul Vasile Buzuloiu din Bucuresti, fiind continuata de ucenicul sau, Vasile Gheorghita.
Biserica nouă a fost sfinţită la 8 sept. 2008 de mari arhierei în prezenţa a peste 10000 de credincioşi din întreaga ţară. Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a acordat distincţia ˝Crucea Moldovei˝ stareţului Nicodim Gheorghiţă cât şi celor care au sprijinit construcţia bisericii
-La demisolul bisericii mari este un paraclis cu hramul Sf. Nicolae.
-Icoana Maicii Domnului cu Pruncu a fost pictată în 1938 de preotul Octavian Zmău din Roman, şi donată mănăstirii Hadâmbu. Icoana de la Hadambu seamana cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", numită popular Axionita, una dintre cele mai renumite icoane din Biserica Ortodoxa, pastrata in Biserica Protaton, cea mai veche din intreg Sfantul Munte Athos
Iniţial a fost aşezată în biserica veche, cea construită în 1659, dar după desfiinţarea mănăstirii în 1959 a fost depozitată într-o ladă în altarul bisericii. Abia după 1990, odată cu reluarea activităţii monahale şi sfinţirea aşezământului a fost expusă în vechea bisericăi. După sfinţirea bisericii noi Adormirea Maicii Domnului în 2008, a fost aşezată în aceasta într-un un baldachin de lemn
Este considerată unică şi cea mai valoroasă icoană făcătoare de minuni din ţară din cauza unui mir cu puteri miraculoase după cum mărturisesc credincioşii. Există probe scrise de vindecări instantanee dar, pentru înfăptuirea miracolului trebuie să ai credinţă totală. Mirul izvorăşte aproape săptămânal şi în preajma sărbătorilor creştineşti începând cu 1992. Icoana a fost ferecată în argint de meşterul Ion Contfas din Tâţrgu Neamţ, coroanele Fecioarei sunt din aur decorat cu pietre preţioase dăruite de familia Amarinei din Piatra Neamţ. În scopul de a o feri de degradare i s-a aplicat un paravan protector din sticlă.
La incendiul din iarna anului 2003 când au ars 28 de chilii, magazii de odoare bisericeşti valoroase şi a murit un tânăr, singura care a scăpat neatinsă de foc a fost icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria şi Pruncul.
-Pe lângă această icoană în mănăstirea Hadâmbu mai sunt alte trei icoane făcătoare de minuni dintre care cea a Sfântului Ioan Botezătorul a vărsat şi ea mir de câteva ori după 1999.
-Arhondaricul de proporţii mari are un aspect monumental şi poate oferi cazare la 500 de pelerini
-Aghiazmatarul deasemeni de dimensiuni neobişnuite este în acelaş timp şi o piesă decorativă în curtea mănăstirii.
După ce am vizitat mănăstirile Vlădiceni şi Hadâmbu, -dacă ajungeţi în regiune-, convingerea mea e că merită să faceţi un mic ocol să le vizitaţi. Sunt mai puţin cunoscute dar pot fi aşezate pe podium alături de celelalte mănăstiri de top din Moldova.
Trimis de Michi in 01.02.24 11:16:58
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si din nou refac lista de obiective ce trebuie vazute. Dupa "tata123", vine "mama Michi" care imi adauga noi locuri minunate aflate foarte aproape de mine, de care am auzit, dar spre rusinea mea, nu le-am vazut.Si cand ma gandesc ca uneori nu stim incotro sa o luam si ce sa mai vedem...🙃
Cred ca la vara voi avea treaba!😉
Multumesc, mama Michi!😘
@DOINITA: Mulţumesc şi eu pt că ai citit, ecou şi vot.
@Michi: Nu am vizitat cele două mănăstiri prezentate în articol, dar le cunosc din fotografii. Pe la mănăstirile Hadâmbu și Dobrovăț am de gând să mă opresc cu ocazia următoarei călătorii la Iași, mă atrag din punct de vedere istoric și arhitectural. Cel puțin la Hadâmbu biserica veche cu incinta sa fortificată mi se pare a fi o bijuterie pe lângă construcțiile grandioase care au apărut în jurul ei (vezi foto). Icoana Maicii Domnului a atras mulți credincioși și a condus la dezvoltarea ansamblului monahal.
Mulțumim pentru prezentare.
Mănăstirile Vlădiceni și Hadâmbu le-am vizitat în septembrie 2022, tot din Iași venind, dar cu un an mai înainte. La Vlădiceni nici nu am intrat în biserică. De ce? Uite de ce, pentru faptul că, Deşi interzis să mai predice în biserică fiind pus sub canon, părintele Calistrat predică în curte. Ce a putut să zică la un moment dat, nu spun aici și nici în biserică nu am intrat...
Hadâmbu e o perlă, o minunăție, o comoară pentru ochi și suflet deși eram până peste cap plină de Iași, Ruginoasa, Mircești și mai ales Miclăușeni.
Nu mai am răbdare să le iau de la capăt, să scriu despre ele. S-au adunat multe, s-au încâlcit, m-am „spurcat” la Instagram, fac reel-uri, deși nu mă pricep... e un amalgam în capul meu. Noroc de foto la plăcuțele indicatoare la fiecare poză.
Toată admirația pentru ce scrii și pentru ce ai văzut deși partea cu mobilitatea e problemă mare.
Te îmbrățișez și vă îmbrățișez pe toți!
Un an cu bucurii și multă sănătate vă doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2015 Prodromita și Berbecul cu lână de aur sau legendele Mănăstirii Valea Neagră din Vrancea — scris în 23.01.15 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Mănăstirea Sihla și peștera Sfintei Teodora din Munții Neamțului — scris în 01.09.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Schitul Sfânta Parascheva [Rădeni, NT] - Desprins din Patericul românesc — scris în 04.03.13 de alexa91 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Mai aproape de Dumnezeu la Manastirea Cudalbi - [Cudalbi,GL] — scris în 04.10.12 de cojocaru a.* din TECUCI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Schitul Pahomie cel Mare Hangu acolo unde este nevoie de voi — scris în 21.11.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - nu recomandă
- Aug.2011 Schiturile Piciorul Crucii și Nifon din Parcul Vinatori Neamt — scris în 13.08.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Dealul Braditel şi Manastirea Braditel — scris în 26.04.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ