ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Castelul Calendar, Castelul Degenfeld, Castelul Rákóczi - Povesti de viata si 3 castele uitate de timp si de oameni

TIPĂREȘTE

Stiati ca judetul Mures are 26 castele? eu nu stiam si am cautat sa vedem niste castele intr-o zona cat de cat apropiata de Targu Mures, avand in vedere ca la cat era de cald, nu voiam sa facem deplasari prea lungi, sa fie un alt tip de castele (nu dintre cele renovate si transformate in hoteluri, ci sa fie mai degraba invaluite in mister, asa ca prima alegere a fost Castelul Calendar (Castelul Ugron din Zau de Campie).

De cand am citit despre el, mi s-a parut cat se poate de interesant, informatiile nu erau ofertante, insa speram ca realitatea zilei sa-mi infirme temerile, din pacate a fost mai rau decat ma asteptam, insa toate la randul lor. Ar trebui sa va spun povestea acestui castel. Castelul are 365 de ferestre, 52 de camere, 4 turnuri, 7 terase si 12 holuri, reprezentand ceea ce de fapt banuiti si voi, numarul de zile dintr-un an, saptamanile, anotimpurile, zilele saptamanii, si lunile anului. Castelul este construit pe un deal, noroc ca drumul nu este foarte lung din sosea, deoarece nu este tocmai grozav. Castelul a fost construit in perioada 1908-1912 si reprezinta declaratia de iubire a ambasadorului Austro-Ungariei in Rusia, baronul Istvan Ugron pentru fiica tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Dovada de iubire nu a atins inima printesei, ramane insa povestea si un castel inedit care insa are toate sansele ca intr-un oarecare viitor sa fie si el doar istorie. Din informatiile citite am aflat ca s-ar afla in subordinea Consiliului Judetean Mures, ca a fost sanatoriu, scoala si depozit si ca acum ar fi orfelinat de fete, adapostind 70 de fete. Si aceste informatii sunt doar istorie acum, locul a fost lasat in paragina, mama uneia dintre prietenele mele mi-a spus insa ca a avut colege de serviciu doua fete ce proveneau din acel orfelinat,

Alte informatii nu sustin neaparat povestea iar castelul se pare ca a fost construit la initiativa baronului Istvan Ugron, insa dupa desenele cumnatului sau baronul János Bánffy, in stil neorenascentist, in acest loc existand la acel moment un conac vechi si o casa de oaspeti construite din piatra, un parc, o cripta familiala si cladiri anexe. Cum insa cand esti doar “arhitect de vacanta” planurile de amatori au fost usor modificate, pentru a asigura un aspect cat mai apropiat de cel al unui castel.

Castelul a fost finalizat in 1912 insa a fost mobilat de abia in 1918 data la care baronul István Ugron a iesit la pensie, cedand castelul in 1925 nepotului sau, baronul István Bánffy pastrand doar cateva camere pentru el, desi locuia mai mult la Cluj. István Ugron a fost insa si un mare colectionar, detinand o colectie apreciabila din operele unor pictori contemporani polonezi, sarbi si orientali, dar si obiecte de arta din Anatolia sau China sau o colectie impresionanta de arme. Toate acestea (dar si mobilierul) s-au pierdut insa de-a lungul timpului, mai ales avand in vedere ca dupa nationalizare, obiectele de valoare au fost luate de persoane oficiale. Si istoria avea sa fie cruda cu István Ugron, acesta murind la Cluj, in 1848 intr-un azil de batrani. Evolutia ulterioara a castelului a fost astfel: pana in 1954 aici a fost un centru de colectare cereale, intre 1954-1959 o scoala, intre 1959-1962 un liceu economic, iar apoi pana in 2012 o casa de copii.

Noi am ajuns la castel fiind ghidati de waze, altfel neavand nici un altfel de indicator, si dupa cateva sute de metri pe un drum cam chinuit ne-am aflat in fata portii de intrare in castel, o poarta care spune: “Pe aici nu se trece!” , insa o gaura in gard ne dadea speranta ca putem trece desi pe fundal se auzea (si vedea) un caine care ne latra. Am luat doi covrigi in buzunar si am mers inspre catel, cu care de altfel ne-am imprietenit. Catelul era legat, semn ca trebuia sa fie si cineva prin zona. Am gasit si urme ale scolii (sau orfelinatului) adica niste leagane. Am vazut la una dintre ferestre si o antena de satelit, semn ca cineva locuieste acolo, insa cat ne-am invartit prin zona nu a aparut nimeni. Am incercat sa ocolim castelul, insa in spatele castelului era o catea cu pui si am zis mai bine nu.

Am revenit in fata castelului de unde am incercat sa facem si ceva poze (in ciuda unui semn pe care l-am considerat expirat) si care spunea ca fotografiatul sau filmatul sunt interzise. Arhitectura castelului este una usor ciudata, nu seamana stanga cu dreapta, si am citit mai apoi ca arhitectii implicati in construirea castelului au venit si ei cu ideile lor, asa incat stilul castelului este unul neclar, deoarece este o imbinare de diverse forme istorice, in acest caz, neogotice şi neoromanice. Asa ca in ceea ce ma priveste, nu pot comenta ceea ce am privit din punct de vedere al stilului, insa comentariile sunt date mai degraba de diferentierea vazuta ca aspect exterior respectiv (privind castelul din fata), turnul din dreapta care este mai mic are forma rotunda, iar cel din stanga, mai inalt are forma hexagonala (in spate mai sunt doua turnuri). In partea dreapta se gaseste o terasa cu arcade sustinute de niste coloane, iar intrarea in castel care se face pe sub un balcon este sustinuta de stalpi. Fatada poarta si un blazon, care se pare ca este obiectul cel mai bine pastrat si pe care am reusit sa il fotografiez destul de bine (cu zoom).

Acum castelul se afla in proprietatea Consiliului Judetean Mures si nu se stie daca pana ii va fi hotarata soarta va mai exista ceva din castel. Am plecat destul de mahniti de aici, asta deoarece este un loc care ar putea atrage turistii, intotdeauna povestile atrag, insa este greu sa ne urnim. Si ca sa vedeti cum arata castelul si in interior va invit sa vedeti acest scurt material documentar youtube

Am plecat mai departe, spre urmatorul castel pe care waze il recunostea, castelul Degenfeld din localitatea Cuci, la circa 38 km de Targu Mures. Acum sa nu va asteptati sa vedeti un castel, asa cum ne imaginam de obicei, seamana mai degraba cu un un conac, insa peste tot l-am regasit ca si castel. De asemenea aici se ajunge pe un drum de tara, la capatul caruia dai de acest castel cu portile ferecate. Aici insa exista o casa in care traieste o familie ceva mai in varsta care isi duc traiul de zi cu zi, dar care isi mai rotunjesc si ei veniturile facand posibila intrarea in curtea castelului (ei avand cheia de la lacatul pus pe poarta si asta deoarece de aici isi iau ei apa). Castelul este construit in stil neoclasicist la 1800 la inițiativa contelui Degenfeld Miksa Kristóf, si extins cu doua aripi de catre Degenfeld Lajos, in secolul al XX-lea, insa prin comparatie cu Castelul Calendar constructia este in plan simetric, cu o intrare sprijinita de stalpi, pe fatada aflandu-se insa si blazonul familiei contelui Degenfeld. La interior se regasesc sala mare, sala de fumat, de conversatie dar si camerele oaspetilor. In perioada comunista castelul a fost sediu CAP, apoi dupa inundatiile din 1970 aici s-a mutat Primaria, Biblioteca si Politia. In curte se gaseste si un turn imens de caramida care inainte asigura alimentarea cu apa, acum este doar un turn in degradare. Pe vremuri cladirea era inconjurata de un parc dendrologic si avea doua sere. Recent, castelul a fost retrocedat familiei Degenfeld care incearca sa il readuca la viata astfel ca desi de obicei inchis (cum am cules informatii de pe net), in data de 29 iunie isi deschide portile pentru o zi, iar castelul poate fi vizitat cu ajutorul unui ghid care face parte din Fundatia Castellum infiintata in 1992 cu scopul de a reuni membri si urmasii familiilor istorice din Transilvania. La data de 29 iunie mostenitorii care traiesc in Germania impreuna cu fundatia Castellum promoveaza localitatea si castelul printr-un tur al satului si al castelului, expozitii, prezentari stiintifice si mese rotunde, jocuri si concursuri organizate la castel atat pentru adulti cat si pentru copii (lucru manual, tir cu arcul).

Insa batranul care ne-a deschis portile ne-a spus ca in weekend castelul poate fi vizitat si in interior, fara sa ne ofere mai mule informatii, insa intr-una dintre laterale, la umbra unui pom se gasesc doua mese fiecare cu cate 2 banci (destul de noi) ceea ce poate da sperante reinvierii acestor locuri. In interior am inteles ca au fost aduse niste poze pentru a fi expuse, si ceva piese de mobilier. Castelul este declarat monument istoric clasat in grupa B ceea ce inseamna” reprezentativ pentru patrimoniul cultural local” . De asemenea va invit sa vedeti si acest loc urmarind acest filmulet youtube

De aici, deja si mai tristi, sperasem in niste castele care sa nu fie abandonate chiar asa, si mai pastram o urma de speranta in Castelul Rákóczi din Iernut. Castelul se afla in afara localitatii Iernut (se intra pe un drum pe langa o statie de benzina), tot prietenul waze ne ajuta deoarece nici aici nu exista nici o alta indrumare. Drumul ne-a dus oarecum in spatele castelului, insa dezamagirea a fost si mai mare. Am facut o singura poza deoarece nu te puteai apropia foarte mult si am incercat sa revenim in fata castelului, unde vazusem ca ar fi intrarea, o constructie aflata si mai mult in ruina. Am incercat sa trec prin desisul ce acoperea locul, aveam senzatia unui castel adormit inconjurat de iarba, mici pomisori care daca ma voi apropia se vor da la o parte si castelul isi va arata frumusetea. Insa acestea sunt doar in filme si povestile cu zane, realitatea mi-a aratat ca nu ar fi bine sa trec mai departe de poarta, avand in vedere ca nu stiam ce ma va astepta mai departe, asa ca si aici inca vreo 2-3 poze si cam atat. Am scormonit insa internetul pentru a va prezenta si acest loc uitat de timp dar mai ales de oameni si am aflat si povestea trista a acestui loc despre care se spune ca ar fi blestemat.

Castelul poarta numele de Kornis-Rákóczi-Bethlen (ceea ce arata cateva dintre familiile care l-au detinut) si este opera arhitectului Agostino da Serena. Istoria mentioneaza in Iernut un castel al familiei Bogáthi care insa a fost pierdut in 1575 asta deoarece Bogáthi a participat in luptele pentru tron de partea Habsburgilor, impotriva domnitorului Báthory István care, castigand pana la urma, i-a confiscat proprietatile si l-a executat pe Bogáthi. Castelul avea o forma dreptunghiulara, cu curte interioara si bastioane in colturi si pereti de un metru grosime. De-a lungul timpului castelul a trecut prin mainile mai multor familii de vaza din Transilvania, si a suferit si mai multe transformari, i-a apartinut si lui Kornis Zsigmond, principele din Bihor, familiei Bethlen si familiei Haller.

Blestemul acestui castel se spune ca ar proveni si de la cei doi mitropoliti ai Transilvaniei, Dosoftei Ilie Iorest si Sava Brancovici (secolul XVII) care au fost inchisi in hrubele castelului deoarece nu au vrut sa se lepede de credinta lor,

Si punctul de varf al istoriei acestui castel este dat de asa-zisa noapte blestemata a anului 1885 cand Bethlen Márk a pierdut totul la un joc de carti iar castelul a fost castigat de contele Jeno Haller. Acesta nu a pastrat castelul pentru mult timp, donandu-l (alte surse spun ca a fost cumparat) catre Biserica Romano-Catolica din Transilvania la inceput de secol XX, fiind transformat intr-o ferma model.

Dupa ce a fost confiscat de comunisti (dupa nationalizarile din ‘40) a fost transformat in liceu agricol insa la jumatatea anilor ‘90 a fost inchis si de atunci e in ruine. Din 2003 domeniul si castelul au fost revendicate de biserica romano-catolica, insa este si la ora actuala in litigiu, timp in care cinci secole de istorie se scufunda si mai mult in ruina,

Si cam asa a decurs ziua noastra printre destine triste si castele uitate de timp si de oameni. Daca v-as recomanda sa vedeti locurile? Nu stiu ce sa zic, depinde de ceea ce simtiti, mie insa nu imi pare rau ca am vazut aceste locuri, e ca si cand as fi mers la ruda mai saraca pe care nu o baga nimeni in seama desi ascunde o frumusete interioara pe care ar vrea sa o arate. Oamenii din jur insa si toata birocratia fac ca incet, incet din aceste locuri sa ramana in final doar niste numere in statistici.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 16.08.20 11:55:48
Validat / Publicat: 16.08.20 12:51:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].

VIZUALIZĂRI: 2008 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul Calendar - cam asta voiam sa vad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.08.20 12:50:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) Locuri de vizitat în județul Mureş, [ALTE ZONE]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicu
[16.08.20 13:20:55]
»

Păcat! Mare păcat de așa splendoare! Și câte altele nu sunt la fel! Încerc un sentiment de revoltă vis-a-vis de nepăsarea și indolența, nu știu a cui. Poate a Consiliului Județean, poate a Monumentelor Istorice sau a unui eventual proprietar sau viitor proprietar.

maryka
[16.08.20 14:15:57]
»

Cât de multe locuri frumoase ar fi... ce bine ar fi fost să le putem valorifica, dacă erau întreținute. Păcat, mare păcat!  

De castelul Calendar am auzit și chiar mă gândeam ce aș fi vrut să-l văd, mie îmi plac tare mult aceste povești, pentru că trebuie să recunoaștem, toate aceste conace vechi sau castele au fiecare cel puțin o poveste sau câte o legendă măcar. Astea se vând bine, dar...

Se pare că noi am rămas doar cu dar... ul!

micutzuPHONE
[16.08.20 15:16:42]
»

Citit si votat cu placere. Asa cum spunea si doamna Maryka in ecoul anterior, este pacat ca am lasat in paragina niste obiective care ar putea atrage cat mai multi turisti. Avem foarte multe frumuseti pe care nu stim sa le administram, nu stim sa le promovam si implicit sa producem bani care sa ajute la dezvoltarea zonei respective. Ma bucur ca excursia dvs la ruda saraca a fost pe placul dvs. Sanatate si toate cele bune.

mishuAUTOR REVIEW
[16.08.20 18:24:06]
»

@mihaelavoicu:  Ai mare dreptate, însă nu știu ce sa spun, vina cui sa fie, dacă este un loc in litigiu durează pana îl primesc unii sau alții, și citisem despre castelul Rakoczi ca Biserica Romano-Catolica ce se lupta pentru proprietate ar fi angajat 3 paznici sa păzească ce nu s-a furat încă, cât despre viitor? nu îndrăznesc sa sper prea mult. Mulțumesc de vizita și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[16.08.20 18:26:36]
»

@maryka:  Avem multe locuri din care pe baza poveștilor am avea doar de câștigat, dar cine sa vrea asta? Eu am văzut un documentar al unei bloggerițe in acest castel și mi-ar fi plăcut sa îl văd și in interior, însă atât a fost sa fie pentru mine. ​​

Mulțumesc pentru vizita și aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[16.08.20 18:30:04]
»

@micutzu:   Concluziile deja le-am tras, și am sa insist sa văd și alte castele, poate data viitoare va fi cu noroc. ​​  Mulțumesc pentru vizita și aprecieri.

Dana2008PHONE
[16.08.20 22:30:49]
»

@mishu:  Nu știu ce să zic... nu am auzit vorbindu-se despre aceste castele. Istoria și existența lor nu prezintă interes pentru oficialități, acestea nu sunt promovate deoc. Cred că în scurt timp vor dispărea complet și nici măcar nu o sa le simțim lipsa. E îngrozitor de trist, istoria nu prea mai prezintă importanță după cum se observă.

Tu vii de la sute de kilometri că să le vizitezi, noi, cei din județ,   nici măcar nu le mai căutăm... dacă ar fi fost ceva de văzut, mergeam cu școala in excursie sigur.

Nu știu cum ar trebui sa închei acest ecou, cu speranță, dezamăgire, tristețe...

Călătorii plăcute!

Numai bine!

Zoazore
[16.08.20 22:45:34]
»

@mishu:  

Din ce-am citit scris de tine aici și din poze, mie mi s-a pătut foarte interesant Castelul Calendar. Nu știu de ce, mi s-a lipit de suflet ca un copil bolnav care caută alinare!

Atâta istorie și frumusețe, atâtea povești se pierd din nepăsare...

Ale popoareun trei pietre una peste alta și gata monumentul istoric pe care iau și bani (vezi Călărețul trac la bulgari) iar autoritățile noastre lasă secole de frumusețe și istorie în paragină! Trist!

Fundatia Castellum infiintata in 1992 cu scopul de a reuni membri si urmasii familiilor istorice din Transilvania.

Optimista din mine crede c-ar mai fi speranțe!

doinafil
[16.08.20 23:47:16]
»

Daca v-as recomanda sa vedeti locurile? Nu stiu ce sa zic, depinde de

ceea ce simtiti, mie insa nu imi pare rau ca am vazut aceste locuri, e

ca si cand as fi mers la ruda mai saraca pe care nu o baga nimeni in

seama desi ascunde o frumusete interioara pe care ar vrea sa o arate.

Oamenii din jur insa si toata birocratia fac ca incet, incet din aceste

locuri sa ramana in final doar niste numere in statistici.

Mare dreptate ai cu această concluzie! La fe se întâmplă și cu multe alte construcții vechi din țară, castele, biserici, conace, lăsate în paragină de stufoasa birocrație românească!

​De departe, cel mai frumos și impresionant dintre cele trei castele despre care ai scris, primul este cel care atrage privirea, prin frumusețea și arhitectura lui, dar  și prin regretul că se degradează ceva atât de frumos pe zi ce trece! Desigur, nici celelalte nu trebuie neglijate și nici ocolite în a le vedea!

Același sentiment de mâhnire și neputință că nu pot eu, personal, să ajut cu ceva am trăit și la Herculane, cu ocazia întâlnirii AFA de anul trecut când, vizitând stațiunea, am văzut clădiri superbe care „mor încet, în agonie prelungită” , datorită litigiilor interminabile între cei ce le revendică și autorități! Păcat!!!  

Nu știam de aceste castele, și-ți mulțumesc că mi le-ai făcut cunoscute! ​ ​

tata123 🔱
[17.08.20 09:32:56]
»

@mishu:  Transilvania e înțesată de conace și castele, câteva sute la număr, aflate în diverse stări de conservare sau degradare. Situația lor juridică e complicată, în cazul unora sunt procese pe rol, altele au fost retrocedate. De multe ori moștenitorii nu au banii necesari pentru a restaura bijuteriile arhitecturale (mai ales dacă sunt clasate drept monumente istorice) și așteaptă cumpărători.

Castelul Ugron din Zău de Câmpie încă rezistă vremurilor, iar Muzeul Județean Mureș care a luat în administrare în 2017 această clădire încearcă să obțină bani pentru un proiect de restaurare. L-am „văzut” și eu acum câteva zile, dar în stare mult mai bună - citiți aici: vezi impresii.

Felicitări pentru această „vânătoare de castele” , chiar dacă rezultatele nu au fost cele mai bune.

mishuAUTOR REVIEW
[17.08.20 18:18:55]
»

@Dana2008

Cred că în scurt timp vor dispărea complet și nici măcar nu o sa le simțim lipsa.

, din pacate ai dreptate, deoarece daca nu sunt promovate in nici un fel, vor ajunge ruine si in final nu va mai fi nimic.

A fost o ambitie a mea de a vedea niste locuri de care nimeni aproape nu mai vrea sa auda, paote doar cei ce se bat pentru loc, din pacate.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

mishuAUTOR REVIEW
[17.08.20 18:25:33]
»

@Zoazore:  Poate ca nici macar trei pietroaie, au eventual o placa pe care scrie "Aici a fost... " si gata, insa toate astea spun multe despre noi si nu este cazul sa mai comentez si eu, doar incerc sa imi arat mahnirea.

Despre Castelul Calendar cred ca pe baza povestilor s-ar aduce turisti gramada, mai ales daca s-ar gasi cineva care sa si ecranizeze povestea, Degenfeld cred ca mai are o sansa ​avand in vedere ca urmasii incep sa faca ceva (sa vada potential), cat despre Rakoczi, nu prea cred ca biserica va vrea sa refaca ceva din caste, cred ca este interesata mai degraba de teren.

Insa cum speranta moare ultima, la fel mai sper si eu.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​​

mishuAUTOR REVIEW
[17.08.20 18:28:22]
»

@doinafil:  Da Doina, ai mare dreptate, avem istorie ce e lasata in paragina si poate ca in final nici macar istoria nu-si va mai aminti de aceste locuri.  

Cat despre cladirile superbe din Herculane​, aici este iarasi un potential pe care il dam uitarii cu buna stiinta si rea vointa.

Se vor gasi oare acei oameni carora sa le pese?

Multumesc de vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[17.08.20 18:31:45]
»

@tata123:  Corect! Tranilvania e plina de conace unele cu noroc altele fara. Si ca sa restaurezi aceste bijuterii iti trebuie cu adevarat bani, unii reusesc sa-si recapete mosiile insa nu au resursele suficiente pentru restaurari, sau vor sa isi scoata banii pe investitie mult mai repede si atunci daca vad ca nu merge lasa totul in paragina, eventual demoleaza in final si fac altceva.

"Vanatoarea de castele" a fost interesanta, nu am avut insa timp suficient, insa poate ca o sa mai reusesc si cu alta ocazie.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[17.08.20 20:05:34]
»

@mishu:  "Vanatoarea de castele" a fost interesanta, nu am avut insa timp suficient, insa poate ca o sa mai reusesc si cu alta ocazie.

Să sperăm că vei mai avea ce” vâna” ​!

Biserica s-ar putea, totuși, să-l facă școală de duminică, sau de fete! Ei mai fac așa câteodată! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, maryka, micutzu, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093677043914795 sec
    ecranul dvs: 1 x 1