GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Domnească Nașterea Maicii Domnului din Bușteni
AmFostAcolo. În ziua de Izvorul Tămăduirii am alergat la gară unde aveam întâlnire cu colegele de la Cercul de goblen pentru a merge într-o mică plimbare până la Bușteni unde avem organizată la Centrul Cultural Aurel Stroe din localitate, o frumoasă expoziție de goblen cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, dar și cu intenția de a lua apă de la biserica din localitate.
Masivul Bucegi ne-a întâmpinat cu petece de zăpadă și cu un larg surâs, bucuros de soarele ce-l desfăta de la intrarea în Sinaia și până hăt departe, dincolo de Colții Morarului.
După ieșirea din gară și după deschiderea oficială a expoziției noastre, am intrat în Biserica Domnească cu hramul Nașterea Maicii Domnului, așezată într-un spațiu larg, un parc plin de verdeață, pe str. Libertății 95, în apropierea gării. Aflată lângă localul fostei școlii, actualul sediu al Centrului Cultural Aurel Stroe (muzicolog stabilit în orașul Bușteni), biserica a fost ridicată de Regele Carol I și Regina Elisabeta, pentru a fi închinată pomenirii unicei lor fiice, Principesa Maria, decedată la o vârstă mult prea fragedă. Biserica a fost târnosită la 8 septembrie 1889.
Biserica Domnească este situată la poalele Masivului Caraiman, pe care, în 1927 s-a înălţat, Crucea Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului, construcție realizată sub patronajul Reginei Maria. Se află la altitudinea de aprox. 2.285 m și are o înălțime de 33 m. Suntem în An Centenar și trebuie amintit acest superb monument, alături de cel din fața gării, intitulat ”Ultima grenadă”.
Planul clădirii Bisericii Nașterea Maicii Domnului a fost întocmit de arhitectul I. M. Socolescu, acelaşi care a întocmit și planul clădirii CEC din Bucureşti, aflată pe Calea Victoriei. Biserica este construită din piatră cioplită provenită din masivul Caraiman, iar acoperişul are două turle masive.
Am intrat în biserică și spre norocul nostru, era goală. Fiind Izvorul Tămăduirii lumea era afară, la slujba de sfințire a apei. Înăuntru mirosea a ceva, nu știu ce, probabil o urmă de divinitate... Deși policandrele erau aprinse și lumina zilei intra prin ferestrele cu geamuri vitrate, interiorul mi s-a părut sumbru, dar elegant și primitor. Pe unele vitralii se află desenată coroana regală, pe altele monograma E și C, Elisabeta și Carol.
Catapeteasma din lemn sculptat şi aurit, este o splendoare. A fost comandată şi lucrată la Viena, iar icoanele acesteia, reprezentând pe cei 12 Apostoli sunt opera pictorului Gh. M. Tăttărăscu. Biserica a fost repictată în ulei de pictorul Gheorghe Belizarie, după ce pictura veche, originală a fost mult depreciată și a trebuit înlocuită.
În pronaos, pe peretele de la intrare, se află două tablouri votive, în mărime naturală și reprezintă chipurile ctitorilor bisericii: în dreapta, Regele Carol I, cu mâna stângă pe mânerul sabiei, iar în partea stângă, Regina Elisabeta, îmbrăcată într-un superb costum cu o maramă până în pământ, având diadema regală pe cap.
Superbă biserică! Am ieșit încărcată spiritual și am pornit la pas, pe o vreme splendidă, spre muzeul Cezar Petrescu.
Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 16.04.18 22:20:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI. A mai fost în/la: în țară.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "(Alte) Biserici, mănăstiri în Bușteni, BUȘTENI" (nou-creată pe sait)
@mihaelavoicu: Acum două veri m-am plimbat puțin prin stațiunile înșirate de pe Valea Prahovei și cu acest prilej am admirat și eu ctitoria regală din Bușteni. Aspectul dat de piatră fațadelor bisericii e deosebit, iar imaginea crestelor montane care „atârnă” deasupra lăcașului de cult rămâne mult timp pe retina privitorului.
În curtea bisericii am observat o bancă de piatră cu patru laturi, acoperită cu șindrilă, datată din vremea regelui Carol I – 1905 și realizată de arhitectul Ghika-Budești. Este un adevărat monument, mai există câteva exemplare pe Valea Prahovei.
Mulțumim pentru fotografiile din interior, am putut vedea astfel fragmente de pictură, iconostasul și mobilierul deosebit.
@mihaelavoicu: Este frumoasă această biserică!
N-am ajuns la Bușteni, însă n-o voi ocoli dacă voi ajunge pe acolo, mai ales că a fost ctitorită de cei doi regi care au început modernizarea României!
Din textul articolului n-am înțeles dacă pictura veche, depreciată de timp, a fost restaurată, păstrând pictura lui Tăttărăscu, sau Belizarie a venit cu propria lui pictură.
Am citit și votat cu convingere, pentru că mi-a plăcut și cuprinsul, și pozele.
Să ai o zi bună!
@tata123: Mulțumesc pentru vizită și completare care a fost foarte interesantă.
Dacă banca din piatră despre carte spui, este cea de la poarta Bisericii, pe partea stângă, una, că nu am știut de ea (așa cum nu știu de multe altele... !) și apoi era ocupată de niscaiva mâini întinse, pe lângă care, am trecut întorcând privirea.
Sănătate și spor la documentare!
@doinafil: Recunosc, era târziu și m-am grăbit.
Pictura originală a fost făcută de un pictor danez, anume Agnes Exner. După deprecierea sa, aceasta a fost ștearsă și repictată în ulei de Gh. Belizarie în 1934.
De Tăttărăscu sunt cei 12 apostoli și încă o icoană intitulată ”Lăsați copiii să vină la mine”, donată de Regina Maria.
Îmi cer scuze, dar mă bucură intervenția ta. Numai bine!
@mihaelavoicu: Nu ai de ce să-ți ceri scuze, toți ne grăbim și mai „greșim”, uneori! Asta nu micșorează deloc frumusețea articolului tău. Este binevenită și completarea!
@mihaelavoicu: Da, despre acea bancă din piatră cu acoperiș de lemn este vorba. În imaginea P13 din articolul dedicat stațiunilor prahovene puteți admira banca istorică (vezi impresii).
Asemenea bănci de odihnă au fost amplasate cu peste 100 de ani în urmă de-a lungul drumului montan, azi mai există doar 4 (și banca din curtea bisericii a fost inițial poziționată tot pe marginea șoselei).
Este identică cu aceasta aflată în apropiere de Azuga, pe partea dreaptă a drumului național - google.com/maps/@45.43434 ... !7i13312!8i6656.
@tata123: Văzut, citit, recunoscut, plăcut și votat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Manastirea Sfanta Treime, Busteni - loc discret de rugaciune si meditatie — scris în 26.05.17 de dorinakiss din BUCURESTI - RECOMANDĂ