GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei
După cum spuneam într-un articol precedent, mi-am făcut un obicei după 1989, acela de a merge săptămânal la biserică, indiferent dacă sunt în țară sau în afara ei. Mergeam și înainte la biserică, dar nu vinerea și nu atât de des.
Eu locuiesc în sectorul 6 al Bucureștiului și îmi este foarte la îndemână să merg la Biserica nouă Sf. Vineri. Ea s-a construit în apropierea Pieței Drumul Taberei (fosta denumire – Moghioroș), pe Str. Brașov, nr 21 C, după ce a fost demolată cea veche, din centru, în zilele de 18-19 iunie, anul 1987. Înaintea actualei bisericii, serviciile religioase se desfășurau într-o bisericuță mică, din lemn, care a fost înălțată în anii 1990-1991, și care se află lângă cea nouă, paralelă cu latura sudică a ei, însă acum, presupun că este, doar, un spațiu de depozitare.
Câteva cuvinte despre demolarea vechii Biserici Sf. Vineri
Biserica se afla de mulți ani, până în 1987, la intersecția Căii Călărașilor cu Str. Sfânta Vineri, pe locul actualului complex comercial agroalimentar, din spatele magazinului „Unirea”. Despre demolarea vechii biserici pot să spun - (am aflat de la colegii de serviciu din anii aceia) – că ea ar fi trebuit să fie demolată cu muncitori, însă aceștia au refuzat, în locul lor fiind aduși deținuți din beciurile poliției capitalei. Aceștia, în schimbul promisiunilor că vor primi pedepse mai ușoare, sau chiar grațieri, au ajutat la demolarea bisericii și, apoi, furând cărămizi din vechiul locaș, le-au vândut enoriașilor care, cu lumânări în mână, stăteau și urmăreau neputincioși cum se ștergea o pagină importantă a istoriei Bucureștiului.
Biserica nouă Sf. Vineri – note sumare despre arhitectura ei
Lucrările la construcția noii biserici au început în septembrie 2002 când, în prezența Patriarhului Teoctist, a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfânta Vineri” și „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”. Hramul bisericii este, de fapt, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (în grecește „paraschevi” înseamnă „vineri”). Creștinătatea ortodoxă o serbează în ziua de 14 octombrie. În temelia bisericii au fost aduse și îngropate cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri.
Proiectul noii biserici a fost întocmit de arhitectul Florin Bucur Crăciun și are planul în formă de cruce greacă înscrisă. Făcând „săpături” pe Google, aflu ce este cu acest fel de cruce: planul acestor biserici reprezintă soluția cea mai satisfăcătoare a adaptării cupolei, simbol al bolții cerești, la planul dreptunghiular moștenit de la bazilica paleocreștină. Acest tip își datorează numele faptului că patru bolți „în leagăn”, desenând brațele egale ale unei cruci grecești, sprijină și încadrează cupola centrală. Pentru a neutraliza împingerile „leagănelor”, unghiurile dintre brațe sunt ocupate de compartimente care înscriu crucea într-un dreptunghi.
Așa îmi explic de ce arhitectura bisericii, privită din afară, seamănă cu stilul în care a fost construită biserica „Sfânta Sofia” din Constantinopol. Cupola semisferică centrală, îmbrăcată în tablă de culoarea aurului, se vede de la depărtare, și domină întreg ansamblul. Cu timpul tabla s-a oxidat și a pierdut din strălucirea inițială; la fel s-a întâmplat și cu tabla de pe cupola „capelei mortuare”, care s-a construit mai târziu, chiar în vecinătatea bisericii, paralelă cu latura ei nordică.
În fața bisericii, pe trei laturi, sunt câteva trepte care duc spre pridvorul larg, de formă dreptunghiulară, sprijinit pe șase coloane libere și două alipite zidului. Intrarea în biserică se face printr-un portal cu ancadrament arcuit. (ancadramente arcuite mai sunt și pe celelalte patru laturi). Biserica are 37m în lungime, 23m lățime și 33m. înălțime, iar absida altarului are o formă semicirculară, diferită de forma dreptunghiulară a celor două abside laterale, din dreapta și stânga tâmplei bisericii. Naosul se află imediat după intrarea pe ușa principală, este destul de mic, iar în stânga lui de află „pangarul”, locul de unde se cumpără lumânările și obiectele bisericești, icoane sau cărți tematice.
În partea opusă absidei altarului, pe latura de vest, în stânga și dreapta intrării, pe colțurile de N-V și de S-V, sunt scările care duc spre „cafas” - locul unde cântă corul bisericii – și spre cele două mici balcoane.
Îmi amintesc că în 12 noiembrie 2007, după ce a fost târnosită (sfințită) biserica am reușit, după ore de așteptare la o coadă fără sfârșit, să intru pentru prima dată în viața mea, în altarul bisericii. Doar la ritualul de sfințire a unei noi biserici au și femeile voie să intre în altar. Chiar dacă afară era frig, în momentul în care am intrat în biserică am simțit un val de căldură, rezultat nu atât spațiului închis între ziduri, cât, mai ales, căldurii ce venea din pardoseală. Aveam să aflu, ulterior, că toată pardoseala este încălzită, un lucru foarte bun, chiar dacă aceste instalații sunt destul de costisitoare. Fiecare dintre sutele de enoriași care au trecut prin altar, a depus câte o sumă de bani. Am depus – bineînțeles – și eu obolul meu, și-am aflat că vom putea să mai trecem odată prin altar, atunci când va fi isprăvită lucrarea de pictură murală a bisericii. La vremea aceea pereții erau acoperiți doar cu tencuială.
Câte ceva despre „mobilierul” Bisericii
Un an mai târziu, în 2008, a fost montată catapeteasma bisericii (tâmpla, cum i se mai spune), executată din lemn de stejar, o adevărată operă de artă a sculptorului în lemn Costică Moroiu, iar icoanele din părțile laterale ale ușilor împărătești au fost pictate de maicile de la Mânăstirea Bistrița Vâlceană. Stranele din cele două abside laterale sunt executate tot din lemn frumos sculptat, iar într-o raclă din lemn, de asemenea sculptat, se află, la loc de cinste, o mantie care a înveșmântat moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, în anul jubiliar 2000, dăruită bisericii bucureștene de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De asemenea, se mai află o părticică din moaștele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. al VI-lea), o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon, precum și părți din veșmântul și din barba Sfântului Ioan Iacob Românul, de la Hozeva (Țara Sfântă).
Pictura murală (frescele) bisericii
De-a lungul a zece ani am tot urmărit evoluția picturii murale a bisericii și am donat, de fiecare dată, după puterile mele, bani pentru pictura ei. Suprafața totală a pereților ce trebuie pictată, inclusiv cupola – nu va rămâne, practic, nici un centimetru pătrat neacoperit -, se pare că este de aprox. 4000 mp. Vinerea trecută, pe 04 mai, când am fost și-am făcut pozele, am văzut că biserica are aproape toți pereții pictați, doar partea de la intrarea în biserică, inclusiv casa scărilor ce duce la cafas și la balcoane mai trebuie terminată. În rest, toată biserica este acoperită cu pictură murală, cu scene biblice și cu sfinți. N-am să intru în amănunte, dezvoltând temele picturii, cine este interesat poate consulta Net-ul.
Tot prietenul „Google” m-a ajutat să aflu cine s-a angajat să facă o lucrare de o așa frumusețe și grandoare, un ansamblu iconografic de excepție! (asta-i părerea mea, nu știu dacă specialiștii în domeniu vor fi de acord cu mine, poate că unora li se va părea prea „încărcată” cu fresce biserica). Este vorba despre echipa tânărului artist, specializat în pictură murală și mozaicuri, Daniel Codrescu, care a absolvit un Master la o școală de prestigiu din Florența, Italia, după ce, în România, a absolvit Universitatea de Arte. Pentru alegerea picturii acestei biserici, el și echipa sa au fost au fost consiliați de Conferențiarul Universitar Dr. Vlad Bedros.
Un singur lucru este mai puțin reușit, după umila mea părere, dacă mă refer la „mobilierul” bisericii, și anume candelabrul din bronz ce atârnă sub cupolă. Mi se pare prea mic raportat la înălțimea și la mărimea interiorului bisericii. Probabil că de aceea au atașat în jurul lui un cadru suspendat, circular, prins de elementele de construcție și executat din segmente înnădite din bronz. Acest inel circular vrea să dea amploare candelabrului, mie, însă, mi se pare că rezultatul mai mult strică efectul decât să-l îmbogățească. Poate că sunt subiectivă când spun că am văzut un candelabru mult mai laborios lucrat, frumusețea lui întrecând-o pe a celui de față. Este vorba despre biserica nouă, tot din Drumul Taberei, cu hramul Sfântului Andrei.
Nu știu dacă am reușit să cuprind minimele informații despre biserică, necesare unui simplu enoriaș, cum suntem majoritatea dintre noi. Știu, doar, că aștept să vină ziua când, după definitivarea lucrărilor rămase de făcut la acest important lăcaș de cult, se va putea ca și noi, femeile, să intrăm iarăși în altarul bisericii. Până atunci, vă invit să vedeți pozele atașate și să intrați în biserica Sfânta Vineri din cartierul Drumul Taberei.
Trimis de doinafil in 07.05.18 12:37:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@doinafil: Am vizitat această biserică acum vreo 2-3 ani (nu mai știu exact), profitând de o pauză ce o aveam așteptând nepoata să iasă de la cursul de limba engleză. Din prima m-a impresionat cupola, zicându-mi atunci că seamănă cu cupola unei biserici bizantine. Trebuie să spun că am văzut cupola bisericii de departe, chiar din intersecția Bd. Timișoara cu str. Brașov și, curiozitatea ne-a mânat spre ea să aflăm despre ce biserică este vorba.
Frumos articol, votat cu plăcere!
@Mitica49: Mulțumesc frumos de ecou și vot, D-le Mitică! Mai este ceva de lucru la biserică, și în interior și în curtea ei. Din păcate lucrurile avansează anevoios! Sper ca, la final, să arate totul așa cum trebuie!
Vă doresc vacanțe frumoase și cu vreme bună!
Hai să-ți spun, ce mi-a plăcut!
Calitatea pozelor și stilul cursiv al scrisului în primul și-n primul rând. Apoi lucrătura în lemn, atât a ușilor de la intrate cât și a celor din interior. Lemnul este un material tradițional și emană multă căldură, dacă este frumos prelucrat.
Despre restul... mă abțin! Parcă ceva, nu știu ce, este puțin denaturat!
Numai bine!
@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou, Mihaela! Și mie-mi place lemnul, mai ales cel frumos modelat, cum este și „tâmpla” acestei biserici și ușile ei!
În privința picturii, poate că ai dreptate să te abții. Eu m-am obișnuit cu ea, treptat, treptat și acum, spre final nu mă mai surprinde și nu mi se mai pare atât de încărcată, cum poate părea la primul impact vizual! (deh, obișnuința, bat-o vina (!), că e bună sau rea).
Dacă stau și mă gândesc, după ce au montat „tâmpla”, în 2008, văzând-o mi-am spus în gând: „-ce mică este! pare pierdută în acest spațiu! ”
Acum, cu frescele din prejur, pare și mai mică! Noroc că este foarte frumos modelată în lemn și bine luminată!
Să ai vacanțe frumoase, cu vreme bună!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 [Biserica de lemn Sfanta Maria, Voluntari] Raiul ascuns la marginea Bucureștilor — scris în 25.01.23 de cosmin_lipo din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari — scris în 18.06.23 de KasVioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica bantuita Ciuperceni — scris în 13.11.22 de cristianrsvti din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cea mai veche biserică din București - Sfântul Anton - Curtea Veche — scris în 13.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Parohia Hagiu — scris în 28.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserici maramuresene in… Bucuresti — scris în 14.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Biserica Sfanta Maria din Voluntari — scris în 26.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ