ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica bucureșteană unicat în lume, Schitul Maicilor

TIPĂREȘTE

De mult timp aveam de gând să scriu măcar despre două biserici bucureștene care au avut de suferit în perioada comunistă dar care au supraviețuit misterios, salvate fiind nu prin efortul unor oameni din afară, ci prin ceea ce putea deveni jertfa unui român celebru. Astăzi, având de pierdut ceva timp prin București în așteptarea orei de plecare spre Argeș, am luat la picior drumul din spatele ministerelor din zona Unirii, cum altfel decât spre prima și cea mai prigonită biserică a anilor 1980 - 1982, cunoscută drept Schitul Maicilor.

Probabil mulți vă întrebați de ce spun că această biserică este specială pentru acei ani. Ei bine Biserica Schitul Maicilor este singura biserică din lume care "s-a plimbat", e drept fără voia ei și fără trimitere spre paranormal, în același timp este prima clădire din România care a fost mutată - glisată cred că este termenul mai potrivit - lucrare executată după studiile și sub îndrumarea unui român despre care vă voi povesti mai jos. Procedura de mutare în termeni de specialitate se numește "translare" și presupune, pe scurt, conform Dex, ca toate punctele unui corp sau a unui plan să se miște cu viteze egale și paralele și să descrie traiectorii identice. Greu de crezut că o clădire veche de câteva secole poate suporta așa ceva și totuși micuța bijuterie ortodoxă stă mărturie dreaptă în orice judecată a forței unui popor, nu altul decât cel român.

Se spune că după cutremurul din 1977, președintele României la acea vreme și-a propus o amplă sistematizare a capitalei și în același timp distrugerea lăcașurilor de cult cu valoare istorică. Crearea bulevardului Victoria Socialismului și a Casei Poporului a dus la demolarea unor bijuterii arhitectonice de mare valoare, amintesc doar tot complexul ce se afla în jurul acestei biserici micuțe și care cuprindea Institutul Biblic, clădirile chiliilor și atelierele subordonate Patriarhiei, toate realizări arhitectonice de excepție înscrise în lista de atunci a monumentelor istorice. Toate fiind prada buldozerelor, mica biserică scapă pentru că un inginer a avut curajul să o mute iar conducerea de atunci a sperat în eșecul acțiunii, astfel că distrugerea nu urma să poarte semnătura partidului ci a incompetenței.

Biserica Schitul Maicilor, operă arhitectonică post-brâncovenească, este ctitorită în anul 1726, construită conform pisaniei între 27 iulie și 1 octombrie, în timpul lui Nicolae Mavrocordat, de Tatiana Hagi Dina, rusoaică la origine, după cum spune pisania originală, femeie scăpată din robia turcească ce se stabilește la noi, se călugărește, inițial sub numele de Timotheia Monahia și ridică schitul pentru maici aproape de mânăstirea lui Antim Ivireanul. Schitul era micuț dar cu frumoase chilii și grădini, înconjurate de un zid ca de cetate. Sfințirea bisericii și hramul - primul Buna Vestire, apoi și Sfânta Cuvioasă Parascheva - se face după cum știți printr-un complicat ceremonial religios care înseamnă și depunerea în piciorul sau în blatul Sfintei Mese din Altar a unor moaște, aici fiind de la doi sfinți, Nicolae și Haralambie. De-a lungul timpului biserica a fost pictată și renovată de mai multe ori, ultima lucrare fiind în 1950 sub supravegherea directă a patriarhului Justinian, după care aici sunt aduse atelierele monahale iar lăcașul devine Paraclis Patriarhal. Uraganul din 1980 o propune demolării dar preoții, arhitecții și intervenții necunoscute o ajută să devină cobai. Inginerul Eugeniu Iordăchescu se angajează să aplice metodele de translare, punând în practică ce studiase pentru doctoratul a cărei temă fusese chiar deplasarea clădirilor. Îi reușește foarte bine această mutare și de aici obține aprobare pentru mutarea a încă 13 biserici din cele 40 propuse pentru demolare, plus blocuri din alte cartiere ale Bucureștiului. Dacă citiți biografia lui, mulți bucureșteni veți afla că stați în blocurile proiectate sau translate sub îndrumarea lui.

Biserica Schitul Maicilor a fost mutată în iunie 1982, 245 m spre est, aproape de Mânăstirea Antim, greutatea clădirii fiind de 745 tone; a suportat inițial o ridicare de 1,67 m, două rotiri de grade diferite și apoi o coborâre pe teren de 0,25 m. Translarea presupune o muncă titanică de creare a unei baze de beton sub clădire, idee pe care inginerul Iordăchescu povestea într-un interviu că a avut-o în momentul când a urmărit un ospătar ce ducea un număr mare de farfurii pe o tavă! Evenimentul translării nu a scăpat presei, celei internaționale în mod special, articole numeroase elogiind minunea, "Un monument traversează un bulevard" fiind doar unul din multele de primă pagină.

Dar faptul că a rezistat mutării nu i-a adus beneficii căci la o lună de la salvarea ei pe noul loc este închisă din ordinul autorităților comuniste, renovarea și resfințirea făcându-se abia în 1995 la 19 noiembrie sub patriarhul Teoctist.

Actuala bisericuță închinată Mânăstirii Antim are o icoană celebră adusă de ctitorița ei, Tatiana Hagi Dina, icoana Maicii Domnului, copii de pe aceasta fiind făcute și de părintele Arsenie Boca ce a activat în atelierul de pictură al schitului între 1961 și 1968.

Cum arată acum micuța biserică? Prima impresie, de afară, este de ceva rătăcit între clădirile înalte din jur. Nu are curte, nu are mult spațiu iar un preot cu puțin simț estetic a îmbrăcat frumoasele coloane ridicate după modelul celor de la Comana ce formează pridvorul, cândva deschis, într-o "cușcă" de termopan alb, chipurile pentru protecție. Biserica are un chenar frumos ornamental iar pridvorul și naosul sunt pavate cu marmură de Rușchița, acoperișul este de olane.

Interiorul de aproximativ 18/7 m păstrează încă pictura veche, icoanele, catapeteasma, stranele, curios fiind acest fapt căci de-a lungul celor 265 de ani până la translare, a fost subordonată juridic și canonic mai multor mânăstiri mari.

Biserica este deschisă zilnic pentru vizitare și rugă, nu are parohie fiind schit de mânăstire.

Este o biserică în care ortodoxia românească încă are ceva de spus, de amintit, de promis, este poate o dovadă că undeva deasupra noastră Cineva ne ocrotește, de aceea vă îndemn să-i călcați pragul chiar dacă este puțin mai aparte drumul către ea, către biserica umblătoare ce a traversat Victoria Socialismului!

Cineva acolo sus m-a felicitat pentru ce am scris sau nu: în Argeș, în plină noapte, când încărcam pozele, pământul s-a cutremurat destul de bine !!


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 24.09.16 02:07:25
Validat / Publicat: 24.09.16 08:49:51

VIZUALIZĂRI: 3272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Schitul Maicilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.09.16 08:49:09]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.09.16 08:51:00]
»

@webmasterX:

Multumesc.

mishu
[24.09.16 20:43:21]
»

@elviramvio: Am vazut articolul de la prima ora insa nu am avut timp de el asa cum imi doream. Despre aceasta biserica ne-au povestit si cei 2 tineri atunci cand am facut acel tur cu batonul despre care am povestit aici, insa cum era destul de seara povestile pe aici s-au desfasurat aproape pe intuneric insa atunci s-a pus accentul doar pe mutarea ei acea distanta care nu a fost deloc de neglijat.

Felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[24.09.16 21:09:45]
»

@mishu:

Multumesc.

Se pare ca a fost cea mai mare distanta "parcursa" de o biserica (exceptand-o pe cea mutata de domnitorul Stefan cel Mare).

Altele au fost mutate si de doua ori pentru a rezolva problema ascunderii lor de ochii celor ce nu le suportau.

Si foarte multe blocuri au fost translate, se pare ca in anii aceia ajunsese o tehnica obisnuita, dar cu ce costuri nu stim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[26.09.16 13:50:49]
»

@elviramvio: Ce stingheră a rămas bisericuța! Am trecut de mai multe ori pe lângă ea, nici nu vreau să mă gândesc la frumosul ansamblu de clădiri distrus. Câteva imagini sugestive le puteți viziona aici: youtube.

Am aflat despre activitatea inginerului Eugeniu Iordăchescu dintr-o expoziție de panouri amplasate pe gardul ASE-ului cu câțiva ani în urmă (expoziție prezentată și în alte orașe - vezi aici: viatavalcii.ro/index.php/ ... ordchescu-.html). Impresionant! Citiți aici mai multe date despre inginerul Eugeniu Iordăchescu și activitatea sa: revistaconstructiilor.eu/ ... u/#.V-j8-CF97cs.

elviramvioAUTOR REVIEW
[26.09.16 14:56:11]
»

@tata123:

Multumesc pentru vizita si completari.

Am citit cand am vrut sa scriu despre o alta biserica translata pe langa care trec foarte des si, daca pot spune asa, "m-am îngrozit", admirativ, cate cartiere de blocuri din Bucuresti au a-i multumi acestui inginer, fie pentru proiectare si constructie, fie pentru ca au fost mutate, fapte de care astazi se stie prea putin.

Biserica Schitul Maicilor, stiam ca este prima translata, o vazusem dar nu aveam poze, asa ca a luat-o inaintea alteia printr-o intamplare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.09.16 20:08:50]
»

Și mie mi se pare pridvorul ăla destul de neinspirat. Probabil e o soluție de a se proteja de intemperii fără să afecteze prea mult vizual (biserica fiind monument istoric, pesemne - sper să fie așa - orice intervenție e interzisă). Așa că s-a găsit un compromis, o soluție „provizorie” care să nu modifice construcția.

Mersi tata123 pentru clipul care revelează un loc pitoresc din București (cum era probabil întreg dealul, cartierele Uranus și Izvor). Știam cum arăta incinta schitului din niște poze dintr-o carte despre bisericile demolate în anii 80, dar un film e mult mai sugestiv.

Probabil cea mai spectaculoasă ispravă a inginerului Iordăchescu a fost translarea celor 3 blocuri de pe Șoseaua Ștefan cel Mare (din București), cînd aceasta a fost lărgită în zona Dinamo. Blocurile au fost mutate cu locuitorii înăuntru, cu racordurile la utilități menținute. Oamenii și-au văzut de treaba lor pe toată perioada șantierului, fără să fie mutați din bloc, și, inclusiv pe durata „plimbării” blocurilor, au avut apă, gaze, lumină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[26.09.16 21:05:47]
»

@abancor:

Au fost multe translari spectaculoase. Palatul Sinodal al manastirii Antim are 9000 tone si a fost mutat pe un ger mare cu cazanul de la centrala functionand si in doua etape caci prima mutare nu a corespuns, nu a fost placuta presedintelui.

Blocurile, doua, din Alba Iulia tot asa, cu toate utilitatile functionand.

Biserica Sf. Vineri primise aprobarea de a fi si ea mutata. Inginerul spune ca ordinul de demolare a venit de la Cabinetul 2, cand se faceau deja pregatirile sa o mute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[07.10.16 21:54:09]
»

@elviramvio: Tot e bine ca unele biserici au fost mutate, caci pe altele le-a daramat de tot. Si ma uit cu tristete cum altii le-au pus in valoare pe afara, in timp ce tovarasul le-a ingropat intre blocuri comuniste, de nici nu mai stii ca sunt biserici acolo. Iar cutremuratul de altadata a avut efecte si asupra unora dintre sfintele biserici, renovate ulterior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.16 22:29:36]
»

@calatorul:

Subiectul este vast si spun asta pentru ca multe biserici de valoare inestimabila se degradeaza din vina celor de acum, de dupa '89.

Multumesc pt ecou.

calatorul
[07.10.16 22:35:37]
»

@elviramvio: Din pacate asa este, acum se degradeaza aproape totul, din indiferenta sau chiar intentionat. Au fost numeroase cladiri de patrimoniu in Bucuresti lasate in paragina si la voia boschetarilor, ca sa le declare degradate, sa le darame si sa construiasca acolo blocuri de birouri sau apartamente. Pacat, mare pacat, parca primaria si sectoarele au arhitecti si servicii de urbanism, dar se vede treaba ca sunt prinsi cu multe alte probleme mai acaparante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072400093078613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1