ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Stravopoleos - Bucuresti

TIPĂREȘTE

Inainte de a pleca in concediul de la Viena (în 2014), am căutat pe youtube filmuleţe cu principalele obiective turistice ale capitalei Austriei. Atunci am zis, să caut si filmuleţe cu obiective turistice din Bucureşti. In majoritatea reportajelor despre obiectivele turistice care treuiesc vizitate în Bucureşti apărea biserica Stavropoeos. Atunci am zic că trebuie să vizităm acestă mănăstire.

Ocazia s-a ivit în luna mai a acestui an când am participat la o nuntă în Bucureşti. A doua zi, chiar dacă eram obosiţi de la nuntă, am hotărât să vizitam această Biserică.

Biserica Stavropoeos se afla pe strada cu acelaş nume, Stavropoleos, la numărul 4. Este este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc şi are hramul Sfinţi Arhangheli Mihail şi Gavril. Numele biserici (Stravropoleos) provine de la numele grecesc Stauropolis care se traduce ca Oraşul Crucii. Mă aşteptam să găsesc o biserică mare dar supriza a fost când am vazut dimeniunile micuţei biserici Stavropoeos.

Istoria Biserici Stavropoleos începe prin anul 1722, când grecul Ioannikos Stratonikeas cumpară pamântul unde este astazi biserica, şi construieşte un han. La aceea vreme era moda ca pe lângă hanuri să se construiască şi câte o biserica, cu veniturile provenite de la han. Aşa a făcut şi grecul nostru. Dar pământul pe care la cumpărat iniţial nu era destul de mare ca să încapă pe pe lângă han şi întreaga biserică, aşa că este nevoit să mai cumpere o bucată de pământ, unde a construit altarul bisericii. La 30 octombrie 1724 biserica este gata. In anul următor bisericii i se adaugă şi clopotniţa. In anul 1729 biserica suferă modificări în sensul că i se măreşte altarul, deoarece propitarul hanului a mai primit ca şi donaţie o mică bucată de pământ. In anul 1838 biserica este distrusă în mare parte de un cutremur iar în anul 1841 i se dărâmă turla controlat, care ameninţa să cadă. La 7 februarie 1742 ctitorul acestei biserici moare şi este îngropat biserică. Urmează o perioadă în care biserica afectată de cutremurul din 1838 se degradează foarte mult. In anul 1897 se doreşte restaurarea bisericii, iar lucrările de restaurare îi sunt propuse arhitectului Ioan Mincu. Acesta după trei ani de studii afirmă că restaurarea bisericii este imposibilă din cauza greşelilor de construcţie, totuşi Ioan Mincu începe lucrările de restaurare în anul 1904. După renovare biserica se redeschide în anul 1940 şi a funcţionat neîntrerupt până în ziua de azi (chiar şi în perioada comunistă dar cu o activitate mai restrânsă). In 1991 biserica este “revigoarată” sub conducerea părintelui Iustin Marchis, vin aici tot mai multe măicuţe iar în anul 2008 biserica redevine mănăstire.

Am intrat în curtea biserici, aici am găsit o mulţime de oameni care se odihneau la umbra copacilor. Chiar este un loc răcoros, am stat şi noi pentru o pauză pe o bancă aflată pe coridorul lapidariumului biserici. Dacă tot veni vorba de Lapidarium, acesta a fost ridicat la începutul secolului XX, iar arhitectura sa este o pelungire stilistică a bisericii. Aici se găsesc, coloane din piatră, pietre de mormânt, cruci din piatră, alte obiecte din piatră. O parte dintre acestea sunt provenite de la bisericile bucureştene care au dispărut din central vechi al capitalei pe parcursul modernizării acesteia. Pe un perete al lapidariumului se află o pictură veche care prezintă doi îngeri şi un sfânt, această pictură cred că este în curs de restaurare. Tot într-o sală a lapidariumului se găseşte bibiblioteca mănăstirii. In bibiliotecă se găsesc numeroase volume de teologie, artă şi istorie. Biblioteca contine si un important fond de carte veche, manuscrise şi tipărituri în limbile româna, greacă şi slavonă. Sunt peste 80 de manuscrise si 400 de tiparituri, carţi de cult sau manuscrise muzicale, unele din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. Pe coridoarele lapidariumului se află şi un clopot vechi care este crăpat într-o parte. Coloanele lapidariumului sunt pline de flori acăţătoare care dau acea răcoare care te îmbie să faci o pauză pe băncile şi scaunele existente pe culuoar.

Din păcate biserica era închisă şi nu am putut vizita interiorul său, ne-am mulţumit doar cu exteriorul. Porticul bisericii combină stilul baroc cu stilulul oriental, are în componenţă mai multe coloane cu decoraţii vegetale şi făşii florale. Pe peretel de la intrarea în biserică se observă picturi vechi afectate de trecerea timpului. Uşa de la intrarea în biserică este din lemn şi este încrestată cu decoraţiuni florare şi cu protectorii bisericii arhanghelii Mihail şi Gavril. Tot aici în portic stă atârnată şi toaca metallică prin a cărei sunet sunt chemaţi enoriaşi la slujbă. In partea de sus a biserici sunt pictaţi în culori vii, mai mulţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Dupa ce am adirat intregul complex, am pornit spre masina.

Pentru cei care viziteză Bucureştiul, treceţi această mănăstire la obiectivele musai de vizitat.

Vă doresc vacanţe plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 12.09.16 10:16:07
Validat / Publicat: 12.09.16 15:14:02

VIZUALIZĂRI: 1465 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 arcadele Lapidariumului, iar in plan indepartat este biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[12.09.16 15:32:48]
»

@zlatna: Ma bucur sa citesc acest articol deoarece Stavropoleos este si in atentia mea insa nu am reusit inca sa ajung pe acolo dar toamna asta va fi sigur. Pana atunci insa ma voi delecta cu cele spuse de tine.

Foarte interesanta povestea acestei biserici si la fel de frumoase si pozele, din pacate insa nu este singura biserica care poate fi vazuta doar in exterior.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[12.09.16 15:47:07]
»

@mishu: Va multumesc pentru cuvintele frumoase, vizita si vot.

elviramvio
[12.09.16 21:01:40]
»

@zlatna:

Ma bucur ca am nimerit sb-ul caci biserica Stavropoleos este una din bijuteriile rare si valoroase ale Bucurestiului, pe usa careia intra mai mult strainii din pacate. Am fost in interior si anul acesta, este superba si impune respect si putina umilinta, asa cum cere ortodoxia veche.

Te rog sa nu te superi dar vreau sa completez ca a fost ridicata pe locul unei alte biserici despre care nu se mai stie aproape nimic iar dupa ce a fost sfintita, a fost inchinata unei manastiri grecesti, asta insemnand ca toate avutiile de la Stavropoleos apartineau de fapt acelei manastiri straine. Povestea cu hanurile care ridicau manastiri este cam pe dos, bisericile aveau hanurile lor - ex. Cernica avea han pe langa actuala Biserica cu Sibile - dar ne facem a crede ce spun ei (crede si nu cerceta) !

Eu cand am fotografiat interiorul era o maicuta care mi-a spus ca nu poate fi interzis acest lucru sub nici o forma si in nici o biserica ortodoxa, doar sa nu folosesc flash si sa nu tulbur credinciosii (am poze intr-un articol pe aici) !!! Asa ca, atunci cand ai drum prin Bucuresti, rupe din timp si incearca sa o vezi si fotografiezi in interior, efortul iti va fi rasplatit. Si felicitari ca ai readus in atentia noastra acest lacas.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.09.16 10:42:11]
»

@elviramvio: Foarte bune completarile dumneavoastra, nu ma supar, ba din contra ma bucur pentru ca astfel cei care citesc afla mai multe informatii despre acest obiectiv.

tata123 🔱
[13.09.16 12:10:48]
»

@zlatna: Mănăstirea Stavropoleos este un cuib de cultură, natură și arhitectură situat chiar în centrul Bucureștiului. Am intrat de câteva ori în biserică și în curtea liniștită ce te izolează de zumzetul străzii - superb!

Răzvan Theodorescu își începea micul ghid din anii 60, dedicat Bisericii Stavropoleos, cu amplasarea în timp și spațiu a frumosului monument ecleziastic: În inima Capitalei, într-un cartier în care aproape fiecare colț evocă succesivele epoci de istorie a Bucureștiului, la câțiva pași de vechiul Pod al Mogoșoaiei - Calea Victoriei de azi - și nu departe de împrejurimile fostei Curți Domnești, copleșit de construcțiile moderne, descoperit însă, de fiecare dată, de către toți iubitorii de frumos, se află unul dintre monumentele cele mai cunoscute, mai bine păstrate, mai expresive și mai armonios concepute din întreaga artă medievală târzie românească, biserica fostei mănăstiri Stavropoleos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070307016372681 sec
    ecranul dvs: 1 x 1