ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Matasari - reinvierea unei biserici daramate din neglijenta

TIPĂREȘTE

Pentru ca am povestit aici vezi impresii ca am vizitat acest targ mi-am propus impreuna cu mama sa vedem si aceasta biserica pe langa care trec destul de des, ea este intr-o zona apropiata de casa mea. Nu am intrat insa niciodata in ea deoarece biserica in care intru de obicei este cea despre care am povestit aici vezi impresii si care pentru mine reprezinta biserica mea de suflet fiind biserica in care m-am casatorit si in care au fost botezati copiii mei.

Revenind la aceasta biserica pot spune ca a renascut ca pasarea Phoenix, deoarece am vazut-o si cand s-a daramat, dar si in toata perioada in care ea a fost reconstruita.

Ce este insa deosebit la aceasta biserica care mai este numita si Iancu Vechi-Matasari este ca ea pastreaza particele din moastele sfintilor Mucenic Eustatie, ale sotiei sale Teopista si ale fiilor lor Agapie si Teopist, la care am sa mai revin.

Despre biserica putem vorbi despre biserica veche si biserica noua. Numele acestei biserici vine de la un capitan de cazaci pe nume Iancu si care este pomenit in acest oras la 1752, biserica insa a fost construita in perioada 1774-1775 in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti. Biserica a fost reparata in 1836 iar in 1852 a fost invelita si zugravita de Misu Dragu. Tot atunci a fost montata si o catapeteasma.

In anul 1875 cu ocazia renovarii s-au mai construit si doua turle. Biserica a mai fost restaurata in 1895 si 1926.

Biserica a fost avariata serios in timpul cutremurelor din 1977,1986 si 1990 fiind astfel necesara consolidarea structurii de rezistenta, insa la data de 4 aprilie 2000 dintr-o eroare a celor care executau lucrarile de consolidare biserica a fost deteriorata iremediabil luandu-se astfel decizia ca aceasta sa fie daramata sis a fie construita alta biserica.

Astfel in perioada 2004-2008 cu sprijinul primariei, bisericii si enoriasilor s-a construit noua biserica, si cu lucrari ulterioare (2009- s-a montat sistemul de incalzire in pardoseala, 2010- lucari in interior si exterior)

Biserica are 2 hramuri si anume:

-Adormirea Maicii Domnului (15 august) si

-Sfantul Mare Mucenic Eustatiu (20 septembrie)

Am sa spun cateva cuvinte despre acest cel de-al 2-lea hram si provenienta lui. Din arhiva bisericii se stie ca in 1840 un enorias din Bucuresti, Mihai Zidaru a adus de la Baia (jud Suceava) aceste moaste care au fost primite ca un dar de mare onoare si pastrate si venerate cu evlavie. Multi istorici romani printre care si Nicolae Iorga au mentionat in scrierile lor existenta moastelor Sfintilor Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie si Teopist, considerati facatori de minuni si ocrotitori ai familiei crestine.

Am mentionat aici un link de unde puteti citi mai multe despre aceasta familie, mai jos am transcris mai pe scurt. crestinortodox.ro/stiri/c ... ist-149988.html

Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credința în Hristos se numea Plachida.

În timp ce se afla la vânătoare, Plachida a întâlnit o cireadă de cerbi pe care a început să o urmărească.

La un moment dat, între coarnele unui cerb, a văzut strălucind chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: Pentru ce mă gonești Plachida? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoții mei care îți va arăta calea pe care să o urmezi!

Plachida a mers la un preot din Roma care i-a predicat învățătura creștină, apoi a primit Taina Sfântului Botez împreună cu toată familia lui. El a fost botezat cu numele de Eustație, soția sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist.

Nu peste multă vreme, Eustație și-a pierdut averea, soția sa a fost luată în robie, iar cei doi fii au fost răpiți de fiare sălbatice. Sărac și îndurerat, dar cu nădejde în Dumnezeu, Eustație a trăit cincisprezece ani într-un sat din Egipt ca păstor al oilor și paznic al pământurilor unui om bogat. În urma unei înfrângeri pe câmpul de luptă, împăratul Traian și-a adus aminte de viteazul său comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de întoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustație și-a reîntâlnit soția si pe cei doi fii. Datorită iscusinței militare a Sfântului Eustație, împăratul Traian i-a învins pe dușmani și i-a redat comandantului său demnitatea inițială.

În timpul împăratului roman Hadrian (117-138), Eustație și familia sa au avut din nou de suferit. Când a aflat că sunt creștini, împăratul i-a obligat să jertfească idolilor. Eustație, Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist, au refuzat, astfel că au fost aruncați în groapa leilor, care nu s-au atins de dânșii.

Atunci, împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cuptor de aramă înroșit (de unde se spune ca dupa trei zile corpurile lor au fost scoase intregi).

După moartea lor martirică, creștinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri și le-au îngropat după cuviință, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi.

de aceea acesti mucenici sunt cinstiti in fiecare an la data de 20 septembrie

Nu am sa va mai spun cum era construita biserica veche ci am sa va povestesc despre biserica noua care este contruita din caramida si beton, este impozanta iar intrarea in biserica de face printr-un pridvor cu bolta si trei arcade dintre care cea centrala este mai mica si sunt prevazute trei firide unde se vor realiza 3 mozaicuri, cel central reprezentand Adormirea Maicii Domnului.

Alegerea modelelor s-a realizat prin vot, au fost expuse niste propuneri astfel incat enoriasii sa aleaga lucrarea considerata a fi reprezentativa, tot incercand sa fac poze in interior am pozat un panou unde erau expuse modelele pentru alegere si de asemenea o sa vedeti in poze biserica cu si fara aceste deocamdata sa le spunem modele din firide.

Noua biserica a fost sfiintita in data de 19 decembrie 2010. Daca privita din exterior te impresioneaza, interiorul este unul modest si care arata lipsa finantelor necesare pictarii bisericii, elementul care iti atrage atentia fiind racla cu particele din moastele sfintilor mucenici Eustatiu, Teopista si copiii lor Teopist si Agopie. Racla noua este realizata in 2012 si este din argint.

Am stat de vorba cu un baiat in biserica, care vorbea cu atata drag despre biserica precum si despre preotul paroh Constantin Stoica incat asta era cea mai buna dovada a harului preotului respectiv.

L-am ascultat si eu pe parintele Stoica predicand si vorbea foarte frumos, si daca voi putea as incerca pe 20 septembrie cand este serbat hramul acesti biserici sa ajung pe acolo.

Pana una alta insa este o biserica care se straduieste din toate puterile sa se faca frumoasa iar oamenii o ajuta cum pot. Imi pare rau ca nu am pozat-o si seara cand in lumina becurilor parca asezate strategic, este minunata si va invit si pe voi sa o vedeti chiar si acum cat inca nu este pictata.


[fb]
---
Trimis de mishu in 08.09.16 12:44:31
Validat / Publicat: 08.09.16 13:39:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1271 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica Matasari - acum in firide exista desenele alese - poza facuta in septembrie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.09.16 13:38:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[08.09.16 17:42:29]
»

@mishu:

Legenda sf. Mucenic Eustatie este frumoasa si asa pe scurt - stiu ca nu se poate scrie mai mult aici. Mantuitorul i-a spus ca asa cum el a vanat sau a vrut sa vaneze cerbul, asa si Isus l-a vanat pentru credinta crestina, dupa ce ii dadu-se mesaj sotiei ca se vor afla in calea Lui, insa i-a si spus ca va trece prin multe incercari grele, de la bogatie la saracie extrema si suferinta sufleteasca.

Biserica este frumoasa, am vazut-o cu ceva timp in urma, era lume si n-am stat mult si nici nu este in calea mea.

Votat cu placere.

mishuAUTOR REVIEW
[09.09.16 11:59:24]
»

@elviramvio: Multumesc frumos pentru lectura si vot. Cred ca aceasta istorie a acestei familii atat de incercate dar cu atata credinta in ea m-a impresionat cel mai mult, avem multe de invatat despre intelegere, umilinta, daruire si in jurul nostrum atatea pilde.

Suntem prea grabiti pentru ca spunem ca avem prea multe de facut. Daca am incerca sa ne asezam nitel si sa incercam sa ne mai domolim gandurile poate ca ne-am mai usura putin viata.

Traim in secolul vitezei, dar al unei viteza nesanatoase pentru noi.

tata123 🔱
[13.09.16 11:21:15]
»

@mishu: Se apropie cel de-al doilea hram al bisericii - 20 septembrie (adăugat mult mai târziu). Interesantă angrenarea enoriașilor în procesul de selecție al mozaicurilor de pe fațada bisericii.

Ctitorie a unui negustor măcelar și a unui preot la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost distrusă iremediabil în anii 2000 de oamenii secolului al XXI-lea. Chiar dacă noul lăcaș arată bine el nu mai are valoare istorică, patina timpului nu mai apasă pe vechile ziduri, pictura afumată a ucenicului lui Tătărăscu nu ne mai încântă etc.

mishuAUTOR REVIEW
[20.09.16 10:18:16]
»

@tata123: Corect cele mentionate mai sus. Vreau sa adaug ca aseara (in jurul orei 19.00) era o procesiune legata de acest hram si din pacate m-a luat pe nepregatite si nu am apucat sa cobor din masina sa fac macar niste poze. Era un grup destul de mare de oameni (escortati de politie si jandarmi) care in fata aveau cativa preoti imbracati in negru urmati de inca vreo 10-15 imbracati in straie aurii (acum nu stiu care, ce si cum este ierarhia la ei si cum se vede asta din tinuta) si purtau un steag pe care erau infatisati acesti patru Sfinti Mucenici, asa cum se vad ei in poza P18. Probabil ca si astazi vor mai fi evenimente organizate acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[20.09.16 11:46:51]
»

@mishu: Corect... cu ocazia hramului închinat Sf. mare Mucenic Eustație (20 septembrie) parohia Iancu Vechi a organizat mai multe manifestări cultural-religioase începând de duminică (conferință, concert coral), continuând luni cu pelerinaj pe seară cu racla unor sfinți și culminând azi cu slujba de hram (basilica.ro/conferinta-de ... osi-bucuresteni).

Veșmintele preoților poartă o semnificație prin culoarea lor: negru în postul Paștelui, alb în Săptămâna Luminată, albastru în timpul slujbelor importante dedicate Maicii Domnului, auriul este menit rânduielilor de hram și praznice împărătești. Explicații găsiți accesând linkul: viata-libera.ro/societate ... ot-semnificatie.

mishuAUTOR REVIEW
[20.09.16 11:48:54]
»

@tata123: Multumesc foarte frumos pentru completari

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059313058853149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1