ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Istoria unei biserici - Biserica Popa Nan

TIPĂREȘTE

M-am gandit ca astazi este duminica si se cuvine sa ne gandim si la linistea noastra sufleteasca astfel incat vreau sa va fac cunoscuta o biserica care pare mica si stiuta de prea putina lume dar care are o intreaga istorie din care pentru o mica bucatica a ei fac parte si eu.

Vorbim despre biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, biserica numita si “Popa Nan” aflata pe strada Popa Nan si care este inchinata si Adormirii Maicii Domnului.

Numele acestei biserici provine de la preotul Nan trimis de la Mitropolie in anul 1719 pentru a infiinta o parohie noua in partea de nord-est a Bucurestiului acolo unde era una dintre cele 13 bariere pe unde se putea intra in oras. La acea vreme in jurul acestei biserici se gaseau livezi de duzi, ce ciresi, visini, caisi astfel ca in zona avem strada Duzilor, Ciresilor, Visinilor. Existand acesti pomi aici de cresteau viermi de matase si se facea comert cu fructe existand astfel o multime de gospodarii in zona. Biserica a fost inaltata din economiile personale ale preotului precum si cu ajutoare de la credinciosi si era o bisericuta mica cu o singura turla si invelita cu sindrila.

Biserica avea următoarea pisanie: „Acesta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au zidit din temelie la anul 1719, cu toate cele trebuincioase la infrumusetarea ei, de repausati intru fericire si anume: Ruse, Ecaterina, Manole, Marula si Nanu preotu”.

In 1802 cand a inceput sa se ruineze a fost reparata de jupan Dinca Malaeru care o repara si mpodobeste din nou in plus prevazand-o si cu pardoseala din lespezi de piatra.

In 1845 biserica este reparata din nou de catre epitropii acesteia Costache Cunescu si Tache Croitoru care mai adauga un pridvor de lemn ca mai apoi in 1860 epitropul Tache Anghelescu sa-i adauge o noua turla prelungind biserica cu 8 metri si inlocuind acoperisul de lemn cu unul din tabla.

Ghinioanele se tin insa de aceasta biserica si in data de 20 iulie 1910 biserica s-a daramat singura. Dar in toamna aceluiasi an Parintele Ioan Georgescu (un tanar de 37 ani) impreuna cu credinciosii din parohie pun temelia noii biserici avand la baza planurile arhitectului Cristofi Cerchez insa din cauza diferitelor greutati (vreme de razboi, ocupatie straina) biseria este terminata abia in 1918 fiind sfintita in luna noiembrie de arhiereul vicar Platon Ciosu.

Biserica este alcatuita din pridvor, pronaos, naos (care este largit spre nord si sud prin doua abside semicirculare) si Altar care si acesta este terminat cu o absida flancata de doua spatii liturgice (proscomidiarul si iesirea din altar).

In anul 1924 este introdus iluminatul electric, in 1960 biserica a fost reparata la exterior iar in 1964 s-au introdus gaze naturale si alte imbunatatiri in 1970.

Insa ghonioanele pentru aceasta biserica nu s-au terminat astfel incat la cutremurul din 1977 turla principala a cazut in in interiorul bisericii iar pictura deteriorata mai mlt de trei sferturi. Cu toate ca situatia politica a tarii era cea pe care o cunoastem, mai degraba de distrugere a bisericilor decat de refacere a lor, aceasta biserica a reusit sa fie refacuta, prin de asemenea si picturile in tehnica fresca (de catre prof. Mihai Bogdan Mociulschi) astfel incat in data de 29 octombrie 1989 biserica a fost resfintita de patriarhul Teoctist.

Cu acest prilej, la hramul istoric - Adormirea Maicii Domnului, bisericii i s-a adăugat un al doilea praznic – Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Cel caruia i se datoreaza refacerea acestei biserici este preotul paroh Victor Frangulea care plin de entuziasm si-a asumat aceasta grea sarcina – consolidarea zidurilor, reconstructia turlelor, invelirea acoperisului si refacerea picturilor pentru toate acestea beneficiiind atat de sprijinul enoriasilor cat si de sprijinul Patriarhului Teoctist.

Un lucru aparte pentru bisericile din Bucuresti este ca in aceasta biserica Sfanta Liturghie este transpusa in limbaj mimico-gestual pentru credinciosii cu deficiente auditive astfel incat si acestia pot beneficia de aceste momente de reculegere.

Biserica este amplasata intr-o curte foarte frumoasa si apreciata mult de copii care mai ales vara isi fac loc de joaca aici, de aceasta curte precum si de buna randuiala avand grija preotul paroh Alexandru Dumitrescu si parintele Victor Frangulea.

Este o biserica frumoasta cu slujbe placute auzului, unde linistea din timpul acesteia te face sa poti medita la linistea ta astfel incat la final sa poti pleca acasa linistit. V-o recomand cu mare drag sa-i treceti pragul daca treceti vreodata prin fata ei (este pe traseul troleibuzelor 70 si 79). Sa aveti o duminica linistita.


[fb]
---
Trimis de mishu in 28.02.16 08:25:22
Validat / Publicat: 28.02.16 10:40:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Exterior biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.02.16 10:39:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait).

mishuAUTOR REVIEW
[28.02.16 10:48:21]
»

@webmaster: multumesc frumos

dorgo
[28.02.16 21:04:16]
»

@mishu - Wow! Puteai pune ca fond muzical, "Strada Popa Nan"... https://www.youtube.com/watch?v=Z5sTelwBI1Q

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08175802230835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1