ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    NOV-2013
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Biserica Sfantul Nicolae - dintr-o zi

    Ilustrație video-muzicală
    Hidden Signs


    TIPĂREȘTE

    Oriunde te uiti in jur, in centrul Bucurestiului gasesti un monument istoric, o casa, un palat sau o biserica ce au reusit cu ajutorul oamenilor iubitori de frumoas sau cu multa credinta in suflet sa treaca proba timpului; sa ne dea si noua prilejul sa vedem mici franturi din arhitectura vremurilor demult apuse si sa ne dam seama ca din mici opere de arta se naste bogatia unui popor.

    Acolo unde str. Academiei se intersecteaza cu str. Biserica Enei a fost ridicata pe la o mie sase sute si ceva o mica bisericuta din lemn. Cat de micuta o fi fost nimeni nu mai stie astazi, dar legenda spune ca a fost ridicata intr-o singura zi si de la acest lucru si-a luat si numele. Dupa alte marturii mult mai demne de luat in seama, ea ar fi fost sfintita exact la un an de la inceperea constructiei.

    Actuala biserica Sfantul Nicolae Dintr-o Zi, este din caramida si de aceasta schimbare s-a ocupat Dna. Marica, sotia lui Constantin Brancoveanu, care a cumparat mosia pe care era biserica. A daramat-o pe cea veche din lemn si a ridicat alta mai trainica si mai incapatoare. Privind pisania de deasupra intrarii si neintelegand nimic din ce scrie acolo, am cerut lamuriri preotului ce slujeste. El m-a lamurit asupra istoriei bisericii. Biserica a fost ingrijita in sec. XVIII de brasla barbierilor iar in vremea lui Caragea Voda si Grigore Ghica, a fost biserica domneasca pentruca acestia isi aveau casele domnesti pe Podul Mogosoaiei (actuala cal. Victoriei). De la resedintele lor ajungeau la biserica printr-un coridor suspendat, departe de ochiii muritorilor de rand si de noroiul de pe drum. Tot preotul mi-a spus ca dupa ce un incendiu a distrus-o, Grigorie Ghica a refacut-o si a pus deasupra intrarii in naos o noua pisanie, care il pomeneste pe el ca si ctitor.

    Acum, dupa mai mult de trei sute de ani de la punerea pietrei de temelie, biserica Sfantul Nicolae dintr-o z i este ca o floare alba imaculata in mijlocut atator cladirii cenusii din Bucuresti. Este alba pentruca nu cu multi ani in urma, a fost iarasi renovata, zugravita la exterior, i-a fost reparata clopotnita si vechilor picturi li s-a redat stralucirea. Cu ocazia ulimei sfintiri, cea de dupa renovare, biserica a mai primit inca un hram, de Duminica Sfintelor Femei Mironosite in amintirea doamnei Marica Brancoveanu.

    Nu are cum sa nu iti placa acesta micuta biserica, cu aspectul sau brancovenesc, cu cele trei arcade inalte de la intrare si cu cate doua in lateral, cu coloanele din caramida care sustin pridvorul deschis. De jur imprejur, un brau in forma de franghie incadrat de doua randuri de caramida in relief, imparte parca zidurile bisericii in doua; da senzatia de doua niveluri, .

    Am stat cateva clipe in fata ei si nu m-am putut abtine sa ma intreb de ce i-au stricat frumusetea la ultima restaurarare inchizand-ui pridvorul cu geamuri? Cine oare i-a fi invatat arhitectura bisericeasca pe cei ce au facut acest lucru? Daca trei sute de ani nu a avut ferestre la pridvor... nu s-au gandit ca asa trebuie sa ramana? Ca stilul brancovenesc asa cere? Ca daca ar fi dorit altfel si dna. Marica Brancoveanu. ar fi putut sa puna ferestre? E drept ca este mai cald si mai placut inauntru, e drept ca in acest fel sunt protejate picturile din pridvor... dar parca... sau poate doar mie mi se pare ca ceva nu este in regula. In curtea curata, bine intretinuta, pavata cu dale mari din piatra, este magazinul cu suveniruei si locul unde se aprind lumanari. Pe o placa de marmura fixata de zidul bisericii sta scris ca in 1945 albanezii ortodocsi isi tineau si ei slujbele acolo.

    In linii mari, forma bisericii este simpla, de deprunghi cu un singur turn clopotnita. La interior este impartita in pronaos, de forma patrata, deasupra caruia este turnul-clopotnita si despartit de pronaos printr-un arc dublu, este naosul. Altarul de forma circulara se prelungeste in sus cu o bolta rotunda.

    In pridvorul acum inchis, sunt expuse doua clopote batrane si o cristelnita. Cea mai vechie pictura din biserica, este icoana Sfantului Ierarh Nicolae, pictura ce dateaza din anul 1827, an in care a fost adusa de la Viena si catapeteasma. Deasupra intrarii este locul corului, la care se ajunge pe o micuta scara din lemn. Atat scara cat si balconul sunt noi, dar asta nu strica cu nimic aspectul general.

    Picturilor vechi din biserica le dau o noua stralucire obiectele bisericesti noi, aurite sau din bronz si candelabrul cu zeci de becuri ce imita lumanarile.

    Cand Preafericitul Patriarh Daniel a resfintit biserica cu prilejul aniversarii celor 310 ani de existenta, a fost adusa si sfintita si racla cu Moastele Sfantului Ierarh Nicolae.

    Minutele petrecute in biserica, sunt o mica pauza de la tumultul vietii si in spijinul celor care vor sa uite macar putin de zgomotul orasului, vine si muzica ambientala religiasa ce se aude discret in sistemul de sonorizare. Nu putini sunt cei care ii trec pragul duminica sau aleg sa isi uneasca destinele in fata lui Dumnezeu in aceasta biserica. Prin viata sa lunga este o garantie in plus ca si casatoriile vor fi durabile si ca de acolo de sus cineva ii va veghia pe cei ce au facut aceasta alegere.

    Prin inalt Decret Regal in anul 1916, biserica a fost declarata monument istoric si de atunci nimeni nu a contestat acest lucru. (ma refer la perioada comunista).


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 08.01.14 21:26:55
    Validat / Publicat: 08.01.14 22:50:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5256 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Bucuresti - " Biserica Sfantul Nicolae dintr-o zi "
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [09.01.14 09:23:17]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [09.01.14 11:55:48]
    »

    Urma ușii speciale a lui vodă, pe unde intra, de pe acea punte suspendată, direct în cafas (balconul de unde asista la slujbă), se mai vedea încă înainte de cea mai recentă renovare, înainte de 2005. Arcele decorative pe zidul de sud erau întrerupte în locul unde fusese acea intrare, la un metru și ceva deasupra solului, deasupra plăcii comemorative a albanezilor. Se pare că renovarea recentă a „șters” urma vechii uși, întregind acele arce, măsură gratuită, căreia nu îi văd nici un sens practic. Mi s-ar fi părut mai interesantă conservarea acelei mărturii istorice, fiind o caracteristică nemaiîntîlnită la alte biserici.

    În schimb, turla arată mai bine după renovare. Iar închiderea pridvorului cu geam datează din 1915 (cînd unele arcade au fost chiar închise cu zid), acum doar s-a înlocuit cel instalat anterior cu unul cu ramă mai discretă. Sigur că ar fi fost mai frumos să fie deschis, sau închis într-un mod mai potrivit cu arhitectura și vechimea bisericii, dar... În sfîrșit, multe biserici, așa cum le vedem astăzi, sînt rezultatul unor adăugiri și modificări ulterioare însă care, de obicei, sînt destul de bine integrate în ansamblu.

    O soluție și mai nepotrivită de închidere a pridvorului vedem la Schitul Maicilor (deși cred că acolo intenția a fost de neagresiune, de transparență cît mai mare). Invers, o renovare reușită, care a redeschis un vechi pridvor închis complet cu zid cu 200 ani înainte, întîlnim la Udricani (lîngă Teatrul Evreiesc).

    Aștept cu nerăbdare noi episoade, la fel de reușite, din serialul despre bisericile bucureștene.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [09.01.14 14:09:56]
    »

    @abancor:

    Multumesc pentru completari si pentru parerile personale.

    @webmaster13

    Multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076322793960571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1