ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Biserica Sf. Elefterie - Vechi

TIPĂREȘTE

In Bucuresti, aproape de Opera Romana, pe strada Sf. Elefterie, se afla o mica biserica interesanta - in opinia mea - din cel putin doua puncte de vedere.

Cum o gasiti? De la statia de metrou Eroilor, pe strada care are pe stanga o biserica falnica (Sf. Elefterie - Nou), dupa cateva sute de metri, langa o salcie pletoasa, rasare in mijlocul drumului turla unei bisericute. Aici cele doua sensuri de circulatie se bifurca formand o mica insula pe uscat.

E suficient s-o priviti pe dinafara si sa-i dati un ocol. Prima oara cand am vazut-o m-am intrebat cum de-a rasarit aceasta bisericuta in mijlocul drumului. M-am gandit ca e ideea unui urbanist care a vrut s-o salveze din planul de sistematizare ceausist, dar nu! Am aflat raspunsul ceva mai tarziu. In anul 1934, conform Planului de Sistematizare a Capitalei, strada Sf. Elefterie a fost aliniata si largita, edilii orasului optand pentru pastrarea bisericii-monument in acest scuar.

Daca aveti norocul s-o gasiti deschisa si veti intra, va avertizez ca nu veti asista la o sfanta liturghie obisnuita. Aici se oficiaza in limbaj mimico-gestual pentru ca, din iulie 2008, biserica Sf. Elefterie - Vechi este lacasul de rugaciune al Comunitatii Ortodoxe a Surzilor din Bucuresti.

Biserica este de mici dimensiuni, este bine proportionata si are pridvor deschis, pronaos, naos si altar.

N-am sa amintesc ocarmuirile prin care a trecut, nici hrisoavele prin care i s-au intarit statutul sau anumite privilegii pentru ca aceste informatii sunt lesne de gasit pe internet. Voi spune doar ca la 15 martie 1915, regele Ferdinand I a propus Comisiei Monumentelor Istorice clasarea bisericii Sf. Elefterie ca monument istoric. Pe zidul din partea sudica veti vedea o placuta – desigur, de data mai recenta - care specifica: "Monument istoric 1741 – 1744, Biserica Sfantul Mucenic Elefterie – Vechi. Inaltata din dania lui Constantin, fiul lui Maxim Cupetul, sub supravegherea mitropolitului Neofit si a zarafului Andrei. Refacuta in 1867 in stil neoclasic, revine la infatisarea initiala prin restaurarea din 1929-1935 (arhitect Stefan Bals, pictor Paul Popescu Molda). Plan triconc, cu pridvor deschis si turn clopotnita peste pronaosul largit. Turla de pe naos a fost pierduta in secolul XIX."

Atat. Si cateva poze facute recent.

Pentru cine doreste sa vada cum se desfasoara slujbele in limbaj mimico-gestual, iata aici un fragment din sfanta liturghie de la hramul din 2009. click aici


[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.09.11 12:28:11
Validat / Publicat: 17.09.11 13:16:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5214 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Biserica Sf. Elefterie - Vechi, usa de la intrare, detaliu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

RobertCodescu
[17.09.11 13:25:27]
»

Chiar ştiam şi eu bisericuţa asta unde se află amplasată, dar habar NU aveam despre istoria şi destinaţia ei. Reviewul tău m-a lămurit în privinţa ei aşa că primul vot şi primul ecou sosesc acum de la mine!!!

Felicitări şi te mai aşteptăm cu alte reviewuri!!!

Alex_Macedo
[17.09.11 16:35:14]
»

Toata tineretea mi-am petrecut-o in zona! Chiar vis-a-vis de este gradinita si scoala generala 150... cartierul copilariei mele... mersi pentru ca ai introdus-o pe AFA... si mersi pentru pielea de gaina, revazand-o!

iulianicAUTOR REVIEW
[17.09.11 16:53:33]
»

Alex, de ce nu scrii si tu despre Biserica Sf. Elefterie? Sunt sigura ca ai face acest lucru mai bine decat mine, dat fiind ca fiecare cuvant ar trece prin filtrul trairilor sau retrairilor tale.

Inainte de a deveni biserica surzilor, eu am fost acolo doar o data. Dupa 2008 am fost de mai multe ori, iar acum doua zile am trecut din nou pentru fotografii.

Multumesc pentru "pielea de gaina"! Este cel mai frumos compliment din ultimele zile.

Alex_Macedo
[18.09.11 00:45:08]
»

Iulia... m-am tot gandit... cum si ce sa-ti raspund !! Iti multumesc de increderea in... "scrierile" mele si ma bucur ca, complimentul ti-a facut placere, asa cum mie mi-a facut placere sa retraiesc, un pic din copilaria mea, citind randurile tale!

Sf. Elefterie ( cea mare, din vecinatatea strazii Dr. Lister ) pare ceva atat de, departe... in parcul Elefterie, cel micut, din lateralul bisericii... in'77, luna lui Martie, zburam in pijama afara din casa din cauza cutremurului care lasa, atunci, o Romanie in deznadejde si care se lovea de o necunoscuta catrastofa, pentru ea, cu cicatrici adanci...

Sigur... un review, ar face dreptate acestui superb lacas de smerenie, ca si Sf. Elefterie cel Vechi, la fel de frumos si important, sufleteste vorbind... si... daca voi ajunge sa-l revad, poate voi scrie, cu mintea mea de acum dar, prin prisma ochilor copilului de atunci... o poveste...

Pana atunci, ... voi reciti review-ul tau... de fiecare data cand mi-e dor de locurile copilariei mele!!!

Qvadratvus
[18.09.11 10:57:09]
»

Păi... te așteptăm.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, iulianic, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059992074966431 sec
    ecranul dvs: 1 x 1