GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cea mai veche biserică din București - Sfântul Anton - Curtea Veche
”Pentru omul care se roagă în sufletul lui, lumea întreagă este o biserică. (Silvan de la Muntele Athos)
Adresă: Str. Franceză, nr. 33 Site oficial: click aici Link Youtube: click aici Pagină Facebook: click aici
Având în vedere că pentru mine și familia mea, acest loc are o semnificație și o însemnătate ridicată, m-am gândit să scriu câteva rânduri despre el.
Mai exact, aici, acum vreo... 8 ani am avut cununia religioasă iar acum 7 ani, botezul celei mici. Așadar avem multe amintiri frumoase aici! Ea se mai numește Biserica Curtea Veche și este cea mai veche biserică din București.
Este ctitorită de Mircea Ciobanul, în timpul primei sale domnii, între anii 1545-1554. Edificiul amplasat în centrul vechi al Bucureștiului, Lipscani, fosta Curte Veche, a servit timp de două secole drept loc de încoronare a domnilor Țării Românești.
Biserica poartă hramurile Buna Vestire și Sfântul Anton, cel din urmă hram fiind și preluat în actuala denumire.
Biserica are un plan trilobat – fiind o copie a manastirii Cozia - cu o lungime de 25 de metri si 8 metri latime la exterior. Pronaosul este acoperit cu o bolta semicirculara, iar naosul este prevazut cu turla. In ceea ce priveste plastica decorativa a fatadelor, ea este realizată și finisată prin fâșii de cărămidă aparentă, alternând cu fâșii de tencuială.
Pisania originala din pacate a dispărut, dar s-a păstrat insa pisania pusa de Șerban Cantacuzino la 1715, când a refăcut pictura; ocazie cu care a adăugat la intrare un frumos chenar de piatră, sculptat în stil renascentist. Pictura veche realizată sub Petru cel Tânar nu s-a mai păstrat.
Biserica a fost refăcută de multe ori, cea mai importantă restaurare fiind făcută în anul 1934 de către Comisia Monumentelor Istorice, prilej cu care biserica a căpătat aspectul său inițial. Construită în stilul caracteristic secolului XVI Biserica Curtea Veche este un exemplu remarcabil de logică arhitecturală și forme decorative realizate cu elemente simple, reprezentând o operă de reală valoare artistică. La interior este de remarcat catapeteasma decorată cu elemente din Vechiul Testament.
În interiorul Curții Domnești mai există o biserică mai mică cu hramul "Sfântul Antonie cel Mare” . Din păcate, cu ocazia incendiului mare din București ce a avut loc în 1747, când au pierit în flăcări multe biserici, și această biserică a avut soarta celorlalte, ca mai apoi biserica mare să primească alături de hramul “Buna Vestire” și hramul "Sfântul Anton” .
Azi alături de biserică se mai văd păstrate ruinele din fostul palat domnesc folosit până la domnitorul Constantin Brâncoveanu. În biserica se păstrează mormântul lui Mircea Ciobanul, mort la 1599. Ample lucrări de restaurare și reamenajare au avut loc între anii 2007 și 2009, sub directă coordonare a preotului paroh Zaharia Gheorghe, când și pictură bisericii a fost restaurată de pictorul Romeo Andronic. În anul 2009 s-au serbat 450 de ani de atestare documentară, ocazie cu care s-a lansat un album aniversar.
Îmi aduc aminte cu drag și emoție de ziua în care am avut cununia religioasă. Cu 1-2 săptămâni înainte am mers la Poliția Locală și am obținut autorizație pentru maxim 3 automobile, cu care am putut merge până la poartă bisericii. Am stabilit cu ei ora de intrare și de ieșire (aproximativă).
Întâmplarea a făcut ca atunci când am venit cu o parte din alai și urma să intrăm spre centrul vechi, dinspre pasajul Unirii, pe o stradă lăturalnică, mașina de poliție locală să blocheze drumul iar în ea sau pe lângă ea să nu fie nimeni. ???? Joac-o pe asta Valentine.
Am început să dăm telefoane, cineva a și mers până la sediul lor care este în zonă, și într-un final a venit cineva și a mutat mașină cât să putem intra spre biserică unde eram așteptați.
Afară era superb…. O zi toridă de vară, luna iulie, cred că vreo 40 de grade la umbră. ????Eu în costum, ea în rochie, emoții în tavan, minunat ce să mai.
Nici cu botezul nu eram foarte ok, dar sincer mama a fost mai stresată ca mine iar eu am avut noroc… toată atenția era spre copil, nu spre mine. ????
Biserica are o curte măricică care devine neîncăpătoare în zilele de sărbătoare, precum cea de Sf. Antonie, hramul bisericii, de pe 17 ianuarie. Coada devine destul de mare în această zi. Am participat cred că o dată sau de 2 ori la acest eveniment. Nu mă consider o persoană foarte religioasă dar nu ai cum să nu simți ceva spiritual la acest tip de pelerinaj.
Am stat la coadă cred că mai bine de o ora, afară nu erau foarte multe grade, fiind ianuarie, dar parcă nici nu simți cu trece timpul.
Ne-a fost alături și la cununie și la botez, preotul paroh Gheorghe Zaharia, alături de ceilalți 3 preoți slujitori... Ciprian Apetrei, Scuturoiu Iulian și Barbu Viorel. Niște preoți deosebiți, care chiar au har și o apropiere față de cele duhovnicești.
În ultimii ani s-au făcut tot felul de îmbunătățiri, iar magazinul bisericesc a fost mutat într-o anexă la subsol, fiind modern și dotat cu obiecte bisericești specifice.
Biserica a rămas cumva martoră unor vremuri de mult apuse. Biserica are vecini celebri... Cum mergi spre ea (venind dinspre Dămbovița), pe partea dreaptă se află celebrul Han al lui Manuc iar pe stânga, hotelul de 4 stele Europa Royale Bucharest.
Din păcate zona este plină de persoane fără adăpost care trăiesc din mila turiștilor ce sunt destul de generoși dar și a trecătorilor autohtoni. Slujbele importante dar și cele de Duminică, sunt transmise mereu LIVE pe Facebook (aveți link cu pagina lor la început) sau puteți merge direct acolo să participați la ele.
Mulțumesc pentru vizită.
PS Informațiile istorice și tehnice au fost preluate de pe site-ul oficial al Bisericii. Poza este aleasă din colecția personală.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 13.11.22 19:54:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
Am intrat și eu de multe ori în Biserica asta veche și frumoasă, atât la tinerețe cât și acum.
După cum îți spuneam și într-un ecou la „Capela Regală” de la Curtea de Argeș - și după cum se vede și aici, la „Sf. Anton” , cărămida aparentă, alternată cu alte materiale de construcție (piatră sau lemn) se folosește la finisarea exterioară a zidurilor de biserici de foarte mult timp. Cam așa sunt toate bisericile din Nessebar- peninsula din Bulgaria, chiar dacă acum unele, chiar majoritatea zidurilor sunt, doar, ruine!
Ești un om norocos că două evenimente de taină din viața ta și a familiei (cea a cununiei și cea a botezului) s-au petrecut aici, la o biserică atât de frumoasă - și de (cea mai) veche -, din oraș!
Să dea Domnul să fie în „două ceasuri” bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 [Biserica de lemn Sfanta Maria, Voluntari] Raiul ascuns la marginea Bucureștilor — scris în 25.01.23 de cosmin_lipo din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari — scris în 18.06.23 de KasVioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica bantuita Ciuperceni — scris în 13.11.22 de cristianrsvti din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Parohia Hagiu — scris în 28.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserici maramuresene in… Bucuresti — scris în 14.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Biserica Sfanta Maria din Voluntari — scris în 26.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Iancu Vechi — scris în 06.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ